پیام مازند

آخرين مطالب

پلاستیک؛ هیولایی که سلامتی را می بلعد مقالات

  بزرگنمايي:

پیام مازند- با نگاهی به پیرامونمان با حجم زیادی از كیسه های پلاستیكی مواجه می شویم كه نه تنها ظاهری نازیبا به طبیعت داده است، بلكه به دلیل تجزیه ناپذیر بودن محیط زیست را رو به نابودی می كشاند.

در حال حاضر بسیاری از زباله‌هایی که چهره طبیعت دور و اطرافمان را آلوده‌ کرده‌اند، پلاستیک‌هایی هستند که برای حمل نیازهای روزانه‌ای که می‌خریم، از فروشندگان دریافت می‌کنیم و البته سرنوشت همه آن‌ها زباله شدن است؛ زباله‌هایی که شاید نشود به کل حذفشان کرد؛ اما می‌شود از حجمشان کاست.

زباله‌های پلاستیکی یکی از بزرگ‌ترین معضلات زیست محیطی جهان امروز را به وجود آورده‌ است. این ساخته دست بشر، به علت قابلیت‌های فراوانی به شکل‌های گوناگون مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کشور ما نیز از جمله کشورهایی است که به مدد بهره‌مندی از نعمت خدادادی نفت، سالانه مقادیر زیادی لوازم پلاستیکی تولید می‌کند، تا جایی که ایران یکی از عمده تولید کنندگان مواد پلاستیکی به شمار رفته و به دنبال آن سهم چشمگیری در تولید این نوع زباله در جهان دارد.

میزان پلاستیک های تولید شده در کشورمان، سالانه بیش از 177 هزار تن تخمین زده می شود که این رقم چیزی حدود 500 تن در هر روز خواهد بود؛ کوهی از پلاستیک که تقریبا به همین میزان (با توجه به اینکه چرخه عمر پلاستیک کوتاه است) روزانه به زباله تبدیل شده ، اما به دلیل تجزیه ناپذیر بودن اغلب اجزا آن و همچنین سهم اندک کشورمان در بازیافت، ما را با حقیقت تلخی مواجه خواهد کرد که از فرط روزمرگی قادر به دیدنش نیستیم.

حال چه باید كرد؟ این سوالی است كه ذهن بسیاری از ما را درگیر خود كرده است.

*دگرگونی ارزش ها و پر رنگ شدن پلاستیک در زندگی مردم

مرضیه گرجی یكی از اساتید دانشگاه و  کارشناس مردم شناسی با بیان اینكه امروزه بحث استفاده یا عدم استفاده از پلاستیک در سطح جهانی به شكل های مختلفی مطرح می شود، اظهار كرد: در این ‌باره تعداد زیادی كمپین در خصوص عدم استفاده از پلاستیک و یا وسایل پلاستیكی تشكیل می شود و حتی در برخی كشورها ممنوعیت هایی را در این خصوص وضع كردند.

وی افزود: اما اگر موضوع تفاوت استفاده از پلاستیک و سبدها را مطرح كنیم از نگاه جامعه شناسی و مردم شناسی می توان گفت این موضوع به ریشه های سنت ، آداب و رسوم قدیمی كه در كشور بوده است برمی گردد.

گرجی با اشاره به این که جامعه ما تا چند دهه قبل فرهنگ استفاده از پلاستیک و نایلون های فریزری در آن وجود نداشته است و مردان و زنان برای خرید نان و یا میوه از پارچه های رنگی طرحدار، گلدار با تورهایی كه حاشیه آنها دوخته شده بود استفاده می كردند،یادآورشد: مردم در گذشته سبدهایی از بافت حصیر و یا سبدهای پلاستیكی به صورت مكرر استفاده می كردند، هرچند در حال حاضر این فرهنگ به صورت كامل از بین نرفته است زیرا هنوز هستند كسانی كه برای خرید نان از پارچه استفاده می كنند .

استادیار مردم شناسی و عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد چالوس با اشاره به این كه مشكلات زیست محیطی كه پلاستیک تولید و یا ضررهایی كه از نظر بهداشتی به اغذیه وارد می كند جای بحث زیادی دارد، تصریح كرد: شاید یكی از دلایلی كه استفاده از سبد و پارچه فراموش شده،دگوگونی در ارزشها و فرهنگ‌هایی كه در جوامع صورت گرفته از جمله مد می توان نام برد به طور مثال یک جوان 16 ساله به جای استفاده از زنیبل ترجیح می دهد از پلاستیک استفاده كند .

 

گرجی ادامه داد: بنابراین امروز باید همه با هم این موضوع را فرهنگ سازی كنیم و بر این باور برسانیم كه هم از لحاظ زیست محیطی و هم فرهنگ رسانی بهتر است از سنت قدیمی خودمان حمایت كنیم تا هم به ترویج استفاده از كالای صنایع دستی خودمان بپردازیم و هم از دیدگاه مردم شناسی به سنت زیبایمان كه مملو از سلامتی و بهداشت است مورد توجه قرار گیرد.

*پلاستیک بلای جان انسان ها

فریده فیروزی كارشناس ارشد آلودگی محیط زیست درباره مضرات استفاده از كیسه های پلاستیكی گفت: كیسه های پلاستیكی در كشور ایران بسیار مورد استفاده قرار می گیرد و سالانه به طور متوسط چند تن پلاستیک مصرف می شود.

وی با بیان این که متاسفانه این كیسه ها به خاطر اینكه مدت ماندگاری آنها زیاد است و تجزیه ناپذیرهستند از 400 تا هزار سال طول می كشد تا بازیافت یا تجزیه شوند و به علت دیر تجزیه شدن باعث آلودگی محیط زیست می شوند،خاطرنشان کرد:نخستین  آلودگی  پلاستیک ها این است که به دلیل اینكه سبک هستند سریعا جابجا شده و  وارد رودخانه ها و كانال های آب می شوند.

كارشناس ارشد آلودگی محیط زیست  یادآور شد: این پلاستیک ها در نتیجه باعث گرفتگی آبراهه می شوند و به علت اینكه برخی از این كانال ها راكد هستند باعث زاد و ولد بیش از حد حشرات می شوند و ساكن بودن آبها سبب شده که كیسه های پلاستیكی بوی خاصی می گیرند و موجب افزایش حشرات می شوند.

فیروزی با اشاره به اینكه گاهی اوقات كیسه های پلاستیكی وارد محیط زیست آب دریا می شوند  و وارد زنجیره غذایی جانوران دریایی می شوند تاكید كرد:  این جانوران همانند فوک، دلفین، وال و یا حتی پرندگان دریایی به اشتباه این پلاستیک ها را می خورند و به خاطر خفگی باعث می شود هزاران جانور دریایی و حتی پرندگان از بین بروند.

وی اضافه كرد: این كیسه ها وقتی بلعیده شد حتی بعد از مرگ جانور كه بدن آنها  تجزیه می شود تجزیه نمی شوند و مجدد وارد چرخه طبیعت و محیط زیست می شوند و بعد از آن نیز مجدد وارد بافت یک موجود دیگر می شوند.

كارشناس ارشد آلودگی محیط زیست با بیان اینكه گاوها هم مقدار زیادی از كیسه های پلاستیكی را می بلعند، افزود: ما انسانها از گوشت و سایر فرآورده های حیوانات استفاده می كنیم و اینكه چه میزان آلودگی وارد بدن انسان می شود جای بحث فراوان دارد.

فیروزی  با بیان اینكه مواد خام این كیسه ها نفت و گاز و پلیمرها شیمیایی است كه وارد زنجیره غذایی شده و از همان نیز استفاده می شود،عنوان كرد: دفن كیسه ها نیز عوارض خاص خود را دارد و به دلیل تجزیه پذیری طولانی تشكیل شیرایه را می دهند كه بعد از مدتی به آبهای زیرزمینی نفوذ می كند و باعث آلودگی شده و از سوی دیگر چون مواد این شیرابه ها شیمیایی است خود بخود  حاوی مواد خطرناكی  بوده كه برای محیط زیست مضر است.

وی  با بیان این که برای تولید این پلاستیک ها مواد نفتی زیادی استفاده می شود و در صورتی كه تولید آن كاهش یابد به طور قطع مواد نفتی نیز ذخیره خواهد شد، تصریح کرد:برای تولید كیسه های پلاستیكی سالانه هزار كیلوگرم كربن در هوا منتشر می شود كه منجر به گاز گلخانه ای شده و امروزه یكی از دلایل گرم شدن كره زمین همین گازهای گلخانه ای است كه در فرایند تولید كیسه های پلاستیكی ایجاد می شود.

 

*كیسه های زباله منظره  طبیعی را زشت می كند

فیروزی افزود: سبدهای پلاستیكی كه در گذشته مادران ما استفاده می كردند یكبار مصرف نبود و در طول سال خانواده ها استفاده می كردند ، فرهنگ قدیم بسیار خوب و جالب توجه بود و حتی كیسه های پلاستیكی را نیز بعد از استفاده مورد شستشو قرار می دادند و مجدد استفاده می كردند اما الان این گونه نیست و به علت ارزان بودن بعد از مصرف كیسه را  دور می اندازند .

وی تصریح كرد: در برخی كشورها مانند آلمان قیمت كیسه های پلاستیكی را افزایش داده اند تا جذابیت آن برای مردم كاهش یابد.

كارشناس ارشد محیط زیست به مضرات استفاده از مواد داغ در كیسه های پلاستیكی و ظروف یكبار مصرف اشاره كرد و یادآور شد: كیسه های پلاستیكی و ظروف یكبار مصرف وقتی مواد داغ یعنی بیش از 65 درجه در ان قرار گیرد موجب آزاد شدن مواد شیمیایی در آن می شود .

فیروزی افزود: در این كیسه ها از مواد پلی استایلن استفاده می كنند كه سرطان زا است و وقتی در محیط داغ مانند نان داغ ، آش و حلیم داغ  قرار می گیرند موادی كه از آن ساخته شده اند را از خود پس می دهند و در نتیجه در مواد غذایی حل می شود و بعد هم  وارد بدن می شود و منجر به سرطان های مختلف از جمله 70 نوع سرطان می شود.

وی با تاكید بر  استفاده نانوایی از كیسه های پارچه ای برای مشتریان ابراز كرد: این موضوع باید فرهنگ سازی شود  تا همه مردم با توجه به مضرات كیسه های پلاستیک از كیسه های پارچه ای استفاده كنند،  همچنین دولت باید از كارخانه هایی كه كیسه های تجزیه پذیر تولید می‌كنند حمایت كند زیرا برای مردم گران تمام می شود.

كارشناس ارشد محیط زیست  با بیان اینكه در برخی كشورهای اروپایی مانند سوئیس حتی برای زباله هم استفاده از كیسه های پلاستیكی ممنوع شده است، افزود: در زمینه عدم استفاده از كیسه های پلاستیكی نیازمند فرهنگ سازی در بین تک تک مردم است .

فیروزی با تاكید بر شعار "نه  به كیسه های پلاستیكی" گفت: باید كیسه های پارچه ای و یا سبدهای تجزیه پذیر جای خود را در زندگی ما باز كنند.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/48557/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فوت گردشگر گم شده در جنگل‌های ساری

وضعیت جاده‌ها / انسداد محور چالوس به مدت 2 روز

جزئیات حمله به پایگاه «کالسو» در استان «بابِل» عراق

نقره داغ شدن متخلفان زمین خواری در عباس آباد

دستگیری 2 حفارغیر مجاز در شهرستان بهشهر

2 پروژه توسعه و مرمت آبگرم‌های شهرستان رامسر در دست اقدام است

سقوط مرگبار جرثقیل در بندر امام خمینی

مرگ تلخ و دردناک دو مرد ایرانی داخل چادر مسافرتی

اطلاعیه فراجا درباره برخی برخورد‌های اخیر گشت ارشاد

تأیید بیمه مرکزی نسبت به افزایش سرمایه‌ی بیمه دی

آیین سنتی برف چال در مازندران

برپایی جمعه بازار دائمی صنایع‌دستی گلیج در بهشهر

درگیری 38 ساعته در اردوگاه نور شمس طولکرم/شهادت هفت فلسطینی+ فیلم

واکنش رحیمی جهان آبادی به ادعای دولت درباره قیمت دلار 100 هزار تومانی /دولت یک فرمانده اقتصادی ندارد

آخرین خبرها از حمله هوایی به پایگاه الحشدالشعبی؛ آمار شهدا و مجروحان | اسرائیل: ما نبودیم!

پیروزی تیم پاس بافق در هفته اول مرحله پلی آف لیگ دسته 2 فوتسال

نجات جان چند نفر با اهدا عضو در بابل

جلوگیری از یک فاجعه در جنگل سکوتپه با دستور دادستان مرکز استان

جدال سنت و مدرنیته در شالیزار‌های مازندران | کشاورز سنتی می‌کارد و دلال مدرن می‌خورد

آیین سنتی ورف چال در مازندران

درگیری 38 ساعته در اردوگاه نور شمس طولکرم+ فیلم

وعده جدید درویش به پرسپولیسی‌ها

اطلاعیه تازه فراجا درباره طرح جنجالی نور: وضعیت حجاب مطلوب‌تر شده

محکومیت یک میلیارد ریالی سازنده کابینت به دلیل گرانفروشی

میزان مصرف برق صنایع در مازندران 180 مگاوات است

واکنش رحیمی جهان آبادی به ادعای دولت درباره قیمت دلار 100 هزار تومانی

فوت گردشگر ناپدید شده در جنگل‌های ساری

اطلاعیه قطعی آب در شهرستان سوادکوه

جامعه ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثارگران انتظاری جز تکریم ندارند

بابلسر، میزبان مسابقات کبدی نظامیان جهان

هشدار ASOIF نسبت به تضعیف جنبش المپیک با پرداخت پول

توزیع حدود 54 هزار تن کود شیمیایی

تداوم هوای گرم و آفتابی در مازندران

در مازندران مطرح شد: جهش تولید با رفع موانع کشاورزی

برگزاری اولین همایش حقوق شهروندی و ایثار استان کرمان با حضور مدیرکل حقوقی و معاضدت قضایی بنیاد شهید و امور ایثارگران

اطلاعیه مهم فراجا درباره حجاب

مازندران در صادرات لبنیات رتبه برتر کشور شد

وعده جدید مدیرعامل پرسپولیس به بازیکنان و کادر فنی

مسئول عراقی: حمله به پایگاه حشدالشعبی موشکی بود

پیروزی روحیه بخش نساجی مقابل تراکتور

انفجار در پایگاه «کالسو» حشدالشعبی/ مقاومت عراق پاسخ صهیونیست‌ها را در ایلات اشغالی داد

نساجی به بقا در لیگ برتر امیدوار شد

عوارضی که نورخورشید به چشم وارد می‌کند

تغییر ساعت پخش خبر شبانگاهی سیمای مازندران

لزوم ایجاد پایانه تجاری محصولات کشاورزی در شرق مازندران

ماموریت‌گرا شدن راهبرد اصلی طرح آمایش و مدیریت طرح تحول

هشدار صندوق بین‌المللی پول به آمریکا

رفع تصرف از اراضی ملی در شهرستان قائم شهر

حماس: با وجود اشغالگری اسرائیل منطقه روی آرامش را نخواهد دید

طراحی و اجرای گچبری نور مخفی: راهنمای جامع