پیام مازند

آخرين مطالب

چگونه کشور‌های جهان از خورشید طلا و از باد پول می‌سازند؟! اجتماعي

چگونه کشور‌های جهان از خورشید طلا و از باد پول می‌سازند؟!
  بزرگنمايي:

پیام مازند - - آژانس بین‌المللی انرژی در آخرین گزارش خود از وضعیت تولید انرژی‌های تجدیدپذیر در جهان اشاره کرده است که رشد ظرفیت تولید انرژی‌های پاک با ثبت یک رکورد تاریخی به 507 گیگاوات (هزار مگاوات) در سال 2023 افزایش یافته است و این عدد، 50 درصد بیشتر از رشد آن در سال 2022 است. این در حالیست که آمار‌های وزارت نیرو نشان می‌دهد، ظرفیت تولید انرژی برق‌آبی ایران در هشت ماه ابتدایی سال 1402 تنها 55 مگاوات و تولید دیگر انرژی‌های پاک 72 مگاوات رشد داشته است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
به گزارش فرارو، انرژ‌های تجدیدپذیر 3 ماموریت مهم دارند؛ اولین و مهمترین وظیفه این است که نیاز‌های افزایشی در حوزه برق را تامین می‌کنند، ماموریت دوم انرژی‌های تجدید پذیر این است که ذغال سنگ را حذف کنند و در گام سوم، جایگزین گاز شوند. در حال حاضر در کشور ما، ظرفیت تولید برق هسته‌ای حدود یک درصد است و سهم تولید برق از انرژی‌های خورشیدی و بادی نیز کمی بیشتر از 1 درصد است. سهم تولید برق آبی نیز در برخی فصول تا سه درصد می‌رسد و با این تفاسیر مشخص است که حدود 95% انرژی ایران را سوخت‌های فسیلی تشکیل می‌دهند.
انرژی بادی نیروی تازه نفس تجدیدپذیر‌های جهان وقتی صحبت از انرژی‌های تجدیدپذیر می‌شود، بسیاری به یاد انرژی خورشیدی می‌افتند که البته زیرساخت‌های آن نیز به سرعت در حال توسعه در سطح جهان است. اما افزون بر انرژی خورشیدی، انرژی بادی در حال توسعه در سطح جهان است تا جایی که باد خشکی با 38٪ بیشتر از هزینه‌های خورشیدی در حال نزدیک شدن است. برآورد‌های بین المللی نشان می‌دهد پیشرفت‌های فناوری و کاهش هزینه‌ها به سرعت بازار‌های جدیدی را برای باد فراساحلی در هند، آسیای جنوب شرقی و استرالیا طی پنج تا 10 سال آینده باز می‌کند، به نوعی که حتی قابلیت رقابت با گاز و ذغال سنگ را داشته باشد.
ظرفیت تجمعی نیروگاه‌های بادی نصب شده در سراسر جهان در پایان سال 2023 تقریباً 1023 گیگاوات بود. نکته جالب‌تر این که صنعت بادی در سال 2023 رکورد 117 گیگاوات را در سطح جهان تولید کرد که 50 درصد بیشتر از سال 2022 بود. همچنین تا 5 سال دیگر یعنی 2028 احتمالا 791 گیگاوات بیشتر اضافه خواهد شد. اگر ظرفیت تولید انرژی بادی در ایران را در مقایسه با آمار‌های سرانه تولید انرژی بادی در جهان بررسی کنیم، انتظار می‌رفت که ایران تا کنون 10 گیگاوات بادی تولید می‌کرد و تا پنچ سال دیگر به 20 گیگاوات می‌رسید، اما حقیقت این است که علیرغم این که اطلس بادی ایران نشان می‌دهد، امکانات طبیعی ایران برای 48 گیگاوات در دسترس است، اما فقط 0,4 گیگاوات تولید داریم .
اهمیت انرژی بادی نه فقط در کشور‌های همسایه ما، بلکه در کشور‌های اروپایی نیز به یک موضوع بسیار مهم تبدیل شده است. مزرعه بادی جدید بریتانیا به ارزش 9.1 میلیارد پوند در دست ساخت است و انتظار می‌رود که بزرگترین مزرعه بادی فراساحلی جهان باشد. قرار است این مزرعه بادی به نام داگر بانک (Dogger Bank)، که در 80 مایلی سواحل یورکشایر قرار دارد پس از بهره برداری تا 3.6 گیگاوات برق تولید کند؛ بنابراین می‌توان انتظار داشت که این مزرعه بادی 6 میلیون برق به شبکه خانگی تزریق کند. نگاهی به این اعداد و ارقام نشان می‌دهد چگونه کشور‌های مختلف در تلاشند از انرژی بادی برای صرفه جویی در مصرف سرمایه‌های مادی خود استفاده کنند .

پیام مازند

کشور‌هایی که از خورشید طلا می‌گیرند کشور‌های مختلف و به ویژه آن‌ها که آفتاب خیز‌تر هستند به شدت به دنبال بهره برداری از منابع خورشیدی خود هستند. افزون بر کشور‌های حاشیه خلیج فارس، اخیرا هند نیز در این زمینه سرمایه گذاری گسترده‌ای انجام داده است. علی جم، مدیرعامل شرکت توزیع برق استان یزد که یکی از آفتاب خیز‌ترین استان‌های ایران است، سال گذشته اعلام کرد که طی پنج سال گذشته، 110 هزار نیروگاه خورشیدی حمایتی 550 هزار سامانه خورشیدی احداث شده است. با این وجود هنوز هم تا استاندارد‌های جهانی فاصله داریم.
شرکت آدانی گرین انرژی در حال توسعه نیروگاه انرژی تجدیدپذیر 30 گیگاواتی در بیابان کویری با دمای بالای 40 درجه در خاودا در گجرات به مساحت 538 کیلومتر مربع و سرمایه گذاری کلی 20 میلیارد دلار است، که پس از اتمام پروژه، بزرگترین نیروگاه سیاره زمین خواهد بود. با این تفاسیر می‌توان گفت هند می‌خواهد بیابان غیر قابل استفاده نمکی و 40 درجه‌ای خود را تبدیل به بزرگترین نیروگاه انرژی تجدیدپذیر جهان کند. ابعاد این نیروگاه پنج برابر مساحت شهر پاریس و از فضا قابل مشاهده است. اما چرا این پروژه را می‌توان یکی از بهترین سرمایه گذاری‌های هند دانست؟ هندی‌ها موفق شده اند، منطقه‌ای را که به حدی خشک است که حیات وحش در آن وجود ندارد و فاقد پوشش گیاهی است به تولید انرژی پاک تبدیل کنند که دست کمی از خلق طلا ندارند.
اما کشور‌های اتحادیه اروپا نیز با وجود سهم کمتری که نسبت به آسیایی‌ها از انرژی خورشیدی دریافت می‌کنند، در این زمینه سرمایه گذاری‌های گسترده‌ای می‌کنند. آلمان در قالب یک طرح در تلاش است تا از طریق سیستم‌های خورشیدی قابل نصب در فضای بالکن خانه ها، انرژی خورشیدی را جذب کند. نکته جالب این که تا کنون حدود 400 هزار سیستم خورشیدی پلاگین در بالکن خانه‌ها نصب شده است. ‏بر اساس محاسبات تقریبی آلمان حدود 200 مگاوات خورشیدی بالکن نصب شده دارد.
چرا کوچ جهان به سمت انرژی‌های پاک اجباری است؟ حقیقتی که بر اساس آمار‌های جهانی انکار ناپذیر است، این است که تقاضای گاز اروپا 24 درصد نسبت به 2021 کاهش یافته است و به کمترین میزان از سال 2015 رسیده است. همچنین وابستگی به ذغال سنگ نسبت به سال 2015 حدود 50 درصد کاهش یافته است. تحقیقات حوزه انرژی در اتحادیه اروپا نیز نشان می‌دهند که تقاضای LNG اتحادیه اروپا احتمالاً در سال 2023 به اوج خود رسیده است. انجمن تنظیم‌کننده‌های انرژی اروپا (ACER) تخمین می‌زند که تقاضای گاز اتحادیه اروپا برای LNG تا سال 2027 حدود 60 میلیارد متر مکعب کاهش می‌یابد و این رقم، تقریباً نیمی از صادرات LNG ایالات متحده در سال 2023 برای مقیاس است.
در شرایطی که تولید برق سوخت‌های فسیلی از سهم 46.53 درصدی در اروپا به 39.31 درصد در بازه زمانی یکساله کاهش پیدا می‌کند، مجبور به پذیرش واقعیت‌های گذار از انرژی فسیلی خواهیم بود. مهمترین گزینه‌ها برای این گذار و جایگزینی، بازگشت به سمت انرژی خورشیدی، بادی، پمپ‌های گرمایشی، سوخت‌های بیو و هیدروژن سبز است.
یک استدلال همیشگی که از سوی مدافعان انرژی‌های فسیلی مطرح می‌شود این است که می‌گویند، میزان برقی که از طریق انرژی‌های پاک به دست می‌آید، کمتر از حدی است که به واسطه سوخت‌های فسیلی به دست می‌آید. اما بررسی‌های تخصصی چه می‌گویند؟ ‏2.5 گیگاوات خورشیدی یا 1.7 گیگاوات بادی همان مقدار برق تولید می‌کند که 1 گیگاوات گاز سیکل ترکیبی تولید میکند. ‏2 گیگاوات خورشیدی یا 1.3 گیگاوات باد حدود 1 گیگاوات ذغال سنگ تولید می‌کند. همچنین نیروگاه‌های خورشیدی و بادی نیاز به خوراک مانند گاز و ذغال سنگ ندارند، پس هزینه خوراک و حتی تعمیر نگهداری ندارند.
نکته مهمتر این که هزینه ساخت نیروگاه‌های خورشیدی به یک سوم نیروگاه‌های سیکل ترکیبی و با باطری ذخیره باز هم کمتر از نیروگاه‌های سیکل ترکیبی (با کیفیت 58%) خواهد بود. برخلاف کاهش هزینه‌های انرژی‌های تجدیدپذیر، هزینه‌های تولید ذغال سنگ و گاز از سال 2020 تا کنون 12 درصد افزایش یافته و عمدتاً به دلیل مکانیسم‌های قیمت گذاری کربن، پیش بینی می‌شود تا سال 2050 روند افزایشی ادامه یابد. اکنون و پس از مرور همه این اطلاعات با یک پرسش اساسی رو به رو می‌شویم که آیا ساسیتگذاران حوزه انرژی برنامه‌ای برای تغییر در برنامه هفتم توسعه و افزایش بودجه در بخش انرژی‌های پاک دارند یا قرار است همچنان به انرژی‌های فسیلی وابستگی حداکثری داشته باشیم؟!

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/788956/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حمایت مردم همدان از اجرای طرح نور

ریزش سنگ در جاده کرج - چالوس؛ ترافیک سنگین در محورهای شمالی

شایعه عجیب در فضای مجازی پیرامون استقلال

پلمب رستوران و تالار پذیرایی به علت تیراندازی عروسی در خرم‌آباد

پلمب‌ تالاری که باعث لغو پروازهای خرم‌‌آباد شد

من آن دیوانه بندم!

ساخت سد کهیر از زیرآب رفتن کنارک و 30 روستا جلوگیری کرد

این 4 عادت به تدریج جان شما را می‌گیرد

پلمب یک تالار به دلیل تیراندازی و لغو پروازهای فرودگاه خرم‌آباد

پلمب رستوران و تالار پذیرایی در خرم‌آباد

انفجار مهیب در بابل؛ ماجرا چیست؟

تلاش ستاره قرمز‌ها برای رسیدن به پرسپولیس

ماجرای انفجار مهیب در بابل چه بود؟

عملیات دستگاه‌های اطلاعاتی و امنیتی بابل برای دستگیری این 4 نفر

سینه از آتش دل در غم جانانه بسوخت

رسم نادرست تیراندازی در عروسی پرواز‌های یک استان را لغو کرد!

تالار افلاک خرم‌آباد به دلیل تیراندازی‌های غیرمجاز در عروسی‌ها پلمپ شد

دلیل عجیب و غریب تعطیلی یک تالار در خرم‌آباد

نگرش متفاوت مرگ!

شلیک‌های هوایی پرواز‌های خرم آباد را لغو کرد

وزیر کشور پیام فرستاد

محدودیت تردد در هراز و چالوس/ ترافیک سنگین در محورهای شمالی

پول حرام در راه حرام خرج می شه!

قهرمانی اندیشه زرین اردبیل در لیگ یک گلبال کشور

وقتی تیراندازی در عروسی پروازهای فرودگاه خرم‌آباد را لغو کرد

مربیان کشتی مازندران در کلاس دانش افزایی

رقابت چالشی کاندیداها در میدان مناظره‌ها

عزاداری سالروز شهادت امام جعفر صادق (ع) در خرم‌آباد

غیرمترقبه‌ترین اتفاق سال ؛ تیراندازی در عروسی پروازهای فرودگاه خرم‌آباد را لغو کرد

تدوام روند نزولی نرخ تورم

تدابیر ویژه باشگاه نساجی مازندران برای دیدار با پرسپولیس

تیراندازی در عروسی، پرواز‌های فرودگاه خرم‌آباد را لغو کرد

پیام تسلیت استاندار مازندران در پی درگذشت نخبه مازندرانی

تیراندازی در عروسی پرواز‌های این شهر را لغو کرد

تیراندازی در عروسی پرواز‌های خرم‌آباد را لغو کرد

تیراندازی در عروسی پروازهای فرودگاه خرم‌آباد را لغو کرد

دادستان مرکز لرستان: تیراندازی در عروسی پرواز‌های خرم‌آباد را لغو کرد

حمایت جهاد کشاورزی از ساخت ماشین آلات کشاورزی با همکاری چینی‌ ها

برگزاری مراسم عزای صادق آل محمد در کیش

زندگی را زندگی کنید!

تدابیر لازم برای میزبانی شایسته نساجی از پرسپولیس اندیشیده شده است

قهرمانی تیرانداز ملی‌پوش مازندرانی در کشور

سامانه بارشی و سرد بهاری در راه مازندران

دسته روی مردم خرم‌آباد به مناسبت شهادت امام صادق (ع)

برگزاری مسابقات باشگاهی تنیس روی میز بزرگسالان لرستان

عزاداری سالروز شهادت امام جعفر صادق (ع) در خرم‌آباد برگزار شد

استقرار نیروهای صهیونیست در قدس همزمان با شنبه مقدس مسیحیان

کلارآباد میزبان مسابقات قهرمانی ووشو در رده نوجوانان و جوانان

برگزاری یادواره شهدای مدافع حرم و 185 شهید عباس‌آباد در سلمانشهر

شعری زیبا از باران نیکراه