پیام مازند

آخرين مطالب

چاپ تورم! اجتماعي

چاپ تورم!
  بزرگنمايي:

پیام مازند - عبدالناصر همتی، رئیس کل پیشین بانک مرکزی گفته است: «طی دو سال‌ونیم گذشته دولت 600 هزار میلیارد تومان پول چاپ کرده است، یعنی پایه پولی در 30 ماه 115 درصد افزایش داشته است؛ درحالی که از زمان هوخشتره تا شهریور 1400 جمع این رقم 519 هزار میلیارد تومان بوده است.»
به گزارش فرارو، این نخستین باری نیست که همتی در مقام انتقاد از سیستم بانکی و عملکرد تیم اقتصادی دولت سیزدهم صحبت می‌کند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در شرایطی که دسترسی به بخش‌هایی از آمار‌هایی که همتی به آن استناد کرده عملا ممکن نیست، اما با کمی ضرب و تقسیم می‌توان متوجه شد که همتی مدعی است که از شهریور سال گذشته تا اسفند‌ماه، دولت ابراهیم رئیسی حدود 138 هزار میلیارد تومان پول جدید چاپ کرده است.
براساس قانون پولی و بانکی کشور، امتیاز انتشار پول رایج کشور در انحصار دولت است و این امتیاز، با رعایت مقررات این قانون، منحصراً به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران واگذار شده است. تا قبل از سال 1338 بانک ملی ایران وظایف بانک مرکزی مانند حق انحصاری انتشار اسکناس و تنظیم جریان پول کشور را به عهده داشت؛ بنابراین تیر پیکان انتقادات همتی به طور مشخص دولت سیزدهم و بانک مرکزی را هدف گرفته است.
همتی پیش از این و در آبان 1402 نیز در سخنانی مشابه نسبت به افزایش انتشار پول در کشور معترض شده و گفته بود: «طبق آمار‌های ارائه شده رشد پایه پولی منتهی به مرداد ماه برابر با 41 درصد بوده است این بدان معناست که ماهی 23 هزار میلیارد تومان پول چاپ شده است. مگر ممکن است با این حجم چاپ پول تورم را مهار کرد؟ در یک سال ٢٨٠ هزار میلیارد تومان پول چاپ شده است. با این آمار حالا هی شعار بدهید که قصد مهار تورم را دارید؛ مگر می‌توانید تورم را کنترل کنید؟ وقتی بانک مرکزی استقلالی برای اعمال سیاست پولی در مقابل سیاست مالی ندارد، قادر به کنترل تورم نیست.»
به اعتقاد اقتصاددانان در شرایطی که یک کشور با مشکلاتی در بخش‌های نقدینگی، گردش پول یا نرخ تورم مواجه است، مسئله چاپ پول یک چالش بزرگ خواهد بود، اما این به معنای این نیست که افزایش انتشار پول همیشه بد است یا نتیجه منفی دارد. با توجه به این شرایط پرسش‌هایی مطرح است از جمله این که علل و پیامد‌های انتشار پول در کشور چیست؟ مرتضی عزتی، اقتصاددان و عضو هیئت علمی دانشگاه ئیت علمی دانشگاه تربیت مدرس در گفتگو با فرارو به این پرسش‌ها پاسخ داده است:
انتشار پول بیشتر در شرایط افزایش تولید موجه است

پیام مازند

وی افزود: « کشور‌ها زمانی به این نتیجه می‌رسند که به افزایش انتشار پول دست بزنند که تولید افزایش پیدا کند و به تناسب رشد اقتصادی دست به انتشار پول می‌زنند که در این شرایط، انتشار پول ضرری ندارد و در کنار آن ممکن است سرعت گردش پول به دلایلی کاهش پیدا کند که اگر این اتفاق رخ دهد، نیاز به افزایش انتشار واحد پولی کاملا محسوس خواهد بود و می‌توان اقدام به چنین کاری کرد. البته آن چه که در حال حاضر رخ می‌دهد این است که عمده پولی که منتشر می‌شود در چارچوب فضای مجازی جا به جا می‌شود و ممکن است تقلب و تخلف‌هایی نیز در آن صورت بگیرد . درواقع پولی وجود ندارد، اما حساب‌ها و بده و بستان‌ها در فضای غیرحقیقی رخ دهد. درواقع منظور من زمانی است که 2 الی 3 نفر با هم معامله می‌کنند، اما فقط در دفتر معاملاتشان بده و بستان دارند یا با هم تسویه حساب کلامی می‌کنند و پولی میان آنان رد و بدل نمی‌شود، که همین نوع مبادلات نیز در تشخیص این که یک کشور نیاز به انتشار پول دارد یا ندارد موثر است. بسیاری از معاملات بازار‌های سنتی ما دقیقا با همین روش انجام می‌شود. نمی‌توانیم بگوییم این نوع معامله ایرادی دارد یا مخل بازار است، اما این نوع معاملات فاقد جا به جایی پول حقیقی است.»
پیامد‌های منفی انتشار بی رویه پول این اقتصاددان گفت: «یک نکته مهم دیگر این است که گاهی در برخی کشورها، معاملات به دلار انجام می‌شود. این روش نیز در نیاز کشور به انتشار پول موثر است، همچنین گاهی اوقات پس انداز‌ها با دلار انجام می‌شود. درست مثل پس‌انداز‌های برخی از شهروندان در ایران. این نوع پس انداز باعث می‌شود که دلار تبدیل به جایگزینی برای پول‌های داخلی شود و نیاز به پول در برخی حوزه‌ها را کاهش می‌دهد در نتیجه نیاز کمتری به انتشار پول در جامعه وجود خواهد داشت. علت این که هر نوع صحبت از احتمال انتشار پول بیشتر در کشور، ایجاد اضطراب می‌کند، این است که ما در ایران، رشد اقتصادی نداریم. رشد اقتصادی ما در دهه 1390 تا کنون به طور متوسط 1 درصد و حتی کمتر بوده و ما باید به تناسب همین شرایط پول چاپ کنیم . وقتی سرعت گردش پول بالا می‌رود این سرعت گردش پول، خود جایگزین پول است یعنی خود، اثر تورمی پول را ایجاد می‌کند.»
وی افزود: «فارغ از این که آمار‌های فعلی حوزه اقتصاد کشور درست است یا غلط و فارغ از این که رشد اقتصادی کشور ما به علت فروش نفت و به نوعی خارج از حیطه تلاش‌های مدیران اقتصادی در داخل کشور است و رشد چشمگیری در حوزه‌های مهم داخلی مثل کشاورزی نداریم، حتی اگر رشد اقتصادی ما 4 درصد باشد و همه تولید هم داخل کشور رخ دهد ما نباید 25 درصد پول منتشر کنیم . در حال حاضر امار‌های رسمی دولت نشان می‌دهد که 26 درصد رشد نقدینگی داریم و تولید ما نیز بر اساس آمار‌های رسمی، 4 درصد رشد داشته، یعنی 20 درصد نقدینگی اضافی داریم و اگر پول هم منتشر کرده باشیم، ان هم به تناسب همین مقیاس‌ها در وضعیت اقتصاد کشور اثر گذاشته و تورم ایجاد می‌کند. البته موارد دیگری نیز در افزایش تورم موثر است، اما من فقط از زاویه چاپ پول یه این موضوع پرداختم. درواقع من با این فرض صحبت کردم که سایر عوامل تشدید کننده تورم فعال نشوند. یعنی اگر قیمت دلار تغییر نکند، اتفاق سیاسی و امنیتی یا نظامی رخ ندهد یا دولت با کسری بودجه مواجه نشود؛ بنابراین تاکید من این است که اصلی‌ترین پیامد منفی انتشار بی دلیل پول، تورم است .»

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/791145/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فنس الکتریکی راهکاری ایمن جهت جلوگیری از سرقت

پسر خوشگل کره‌ای، روح و روان دختران جهان را به هم ریخت

جنیفر لوپز با این عکس به شایعات پایان داد

سپاهان بر سکوی سوم تور بین المللی دوچرخه سواری خزر

بازدید مدیر کل نوسازی مدارس از پروژه‌های در دست احداث رامسر

افشاگری طرفداری در مورد پرونده فساد در فوتبال ایران؛ 700 سکه و حواله خودرو، میثاقی واقعا پول گرفته است؟

فعالیت 18 هزار خادمیار مازندرانی در دهه کرامت

32 کیلومتر از راه‌های شهرستان گلوگاه خط کشی شد

مهلت شرکت در مسابقه مجازی کتابخوانی «هشت‌بهشت» تمدید شد

احتمال مسدودسازی دارایی تتر ایرانی‌ها چقدر است؟

«طرح نور» نه نافع است، نه رافع مشکل

موسسه مصاف رائفی پور چند حساب بانکی دارد؟

دولت می‌خواست تورم را تک‌رقمی کند، مشارکت مردم در انتخابات را تک‌رقمی کرد

بعضی روحانیون می گویند مردم در کشور کاره ای نیستند

رئیس دیوان عالی کشور: تعطیل کردن شنبه از یک «مجلس انقلابی» بعید بود/ اکثر مردم ارتباط اقتصادی با خارج ندارند، در خصوص آن اقلیت می‌توان تدابیر خاص اندیشید

موج جدید بارش‌ ها، از این روز آغاز خواهد شد

داستانک/ بوی مادر

حکایت جالب از ضرب المثل کسی که خرش از پل گذشت یعنی چه؟

کشف یک واحد تولید سم تقلبی در بابل

تجلیل از برگزیدگان مسابقه دار القران نور لنده

دبیرخانه تور دوچرخه‌سواری بین‌المللی خزر در مازندران راه‌اندازی می‌شود

نکونام، نساجی را به آرزوی 24 ساله‌اش رساند

تاکید دادستان مازندران بر خدمت دهی مناسب در پارک‌ها

خدمات رسانی به شهروندان در پارک های ساری نامناسب است

افتتاح نمایشگاه گروهی آثار نقاشی در خرم ‎آباد

افتتاح نمایشگاه ظروف سفالی لعابدار دوره اسلامی در موزه بابل

خدمات رسانی به شهروندان در پارکهای ساری نامناسب است

9 خرداد، جنگ فوتبالی در نوشهر

ردیابی مگس میوه در هزار هکتار از باغهای بهشهر

طرح نور؛ فاز اول لایحه عفاف و حجاب است؟ هشدار درباره سیاسی شدن موضوع حجاب

تراکتور چگونه در مسیر سقوط قرار گرفت/ «پول» عامل خوشبختی نشد!

توزیع 800 کیلو بذر گواهی شده برنج در عباس آباد

رویداد ملی اشتغال در چالوس برگزار می شود

محفل خاطره گویی فتح خرمشهر در مازندران برگزار می شود

21 هزار مترمربع شبکه آبرسانی در کلاردشت اجرا شد

نیاز است که یک مرکز تحقیقات علم و الهام از قرآن تأسیس شود

ماجرای جنایت وحشتناک مرد دوزنه در جاده

دوئل عشقی دو مرد بر سر زن صیغه‌ ای، قربانی گرفت

جزییات جدید درباره تعطیلی آخر هفته

زمان واریز یارانه نقدی اردیبهشت ماه

تأثیر مطالعه بر سلامت روان

داستانک/ بو مادر

قرائت مکانیزه 61.5 درصد کنتور‌های برق

پرواز شماره 11 قرمزها برای استقلال(عکس)

کاهش 13 درصدی تورم کلی مازندران

غرق شدن یک جوان در رودخانه تجن

تاکید استاندار مازندران بر اجرای مصوبات سفر رئیس‌جمهور

همایش تکریم از خیرین پژوهش سلامت رویان برگزار می‌شود

حضور 2 تیم رسانه‌ای مازندران در رویداد ملی جام رسانه امید

دستورالعمل برگزاری امتحانات پایان ترم دانشگاه پیام نور اعلام شد