پیام مازند

آخرين مطالب

ایسنا از دفاع یک رساله دکتری در مازندران گزارش می دهد؛

ارزیابی ابعاد و مولفه های تاب‌آوری شهری به منظور کاهش خسارت ناشی از سیل علمي

  بزرگنمايي:

پیام مازند - در دفاع از یک رساله دکتری در مازندران، ارزیابی ابعاد و مولفه های تاب‌آوری شهری به منظور کاهش خسارت ناشی از سیل در مناطق حساس، بررسی شد. امروزه افزایش تاب آوری نسبت به سوانح طبیعی به حوزه ای مهم و گسترده تبدیل شده است، به طور ی که در حال حاضر از حرکت همزمان و متقابل توسعه ی پایدار و مدیریت سوانح به سمت افزایش تاب آوری بحث می شود. تاب آوری بجای جلوگیری، یا کاهش اثرخسارات و تلفات ناشی از بلایای طبیعی، بر بالا بردن عملکرد یک سیستم در مواجهه با مخاطرات تمرکز می کند.
به گزارش ایسنا مازندران، بر این اساس شمسی‌سادات میراسدالهی در رساله دکتری خود در رشته جغرافیا و برنامه ریزی شهری در دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور، ارزیابی ابعاد و مولفه های تاب‌آوری شهری به منظور کاهش خسارت ناشی از سیل را مورد مطالعه قرار داده است.
*عدم توجه به جنبه های اجتماعی و مشارکتی در افزایش تاب‌آوری
میراسدالهی در جلسه دفاع از رساله خود، با اشاره به اینکه سیل به عنوان یکی از بلایای طبیعی و به شکل طغیان رودخانه ها رخ می‌دهد، اظهار کرد: به گفته کارشناسان سیلاب ها بسیار زودتر از دوره های بازگشت طبیعی به وقوع می پیوندند که تقویت شاخص های تاب آوری تا حد زیادی می تواند در تعدیل و کاهش خسارات مربوط به سیلاب اثرگذار باشد.
وی با بیان اینکه مسئله تحقیق در شهر گرگان ارزیابی ابعاد و مولفه های تاب آوری شهری به منظور کاهش خسارت ناشی از سیل بوده است، ادامه داد: مطالعه از بعد هدف کاربردی از نظر ماهیت توصیفی تحلیلی و میدانی و اطلاعات کتابخانه ای و میدانی و مهمترین ابزار آن فیش جداول نمودارها و پرسشنامه ها نیز بوده است.
این دانشجوی دکترا، جامعه آماری این پژوهش را ازگروه نخبگان و شهروندان ساکن در شهر گرگان عنوان کرد و افزود: بر اساس جدول مورگان برای هر جامعه 383 نمونه انتخاب شده است و پرسشنامه مربوط به هر گروه به صورت نمونه گیری تصادفی ساده بین دو گروه توزیع و جمع آوری شد که در نهایت داده ها توسط نرم افزار spss پرداخته شده و از طریق Gis مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته شد.
میرشمسی افزود: در بخش نخبگان مشخص شده است که وضعیت تاب آوری در منطقه مورد مطالعه در بروزرسانی اطلاعات ایجاد سیستم های هشدار سریع، مرکز برنامه بازسازی از نیازهای جمعیت گرفتار در بلایا، تخصیص بودجه، اعمال قوانین ساخت و ساز قانونی و سرمایه‌گذاری در زمینه ایجاد زیربناهای کاهش دهنده خطر پذیری، به طور کلی وضعیت زیرساختی در حاشیه رودخانه زیارت در وضعیت مناسبی قرار ندارد.
وی تصریح کرد: در بخش شهروندان نیز مشخص شده است که تاب آوری گرگان به لحاظ شاخص های نهادی و اجتماعی به وضعیت پایین بوده و در زمینه تاب آوری اقتصادی وضعیت متوسط را داشته است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه در بخش بررسی تطبیقی مناطق مختلف در حاشیه رودخانه از نرم افزار GIS جهت تجزیه و تحلیل استفاده شد و نقاط آسیب پذیر هر یک از شاخص های تاب آوری مشخص شد، خاطر نشان کرد: در کنار توجه به ابعاد سازمانی نهادی قانونی و اقتصادی که یکی از مهم‌ترین مولفه های شاخص های اجتماعی است، ایجاد تشکل‌های مردم نهاد و انجمن های داوطلبانه ترویج روحیه مشارکت پذیری و توجه به پیوست های اجتماعی در مدیریت بحران از جمله سیلاب نقش مهم و موثری در افزایش تاب آوری دارد و این در حالی است که به جنبه های اجتماعی و مشارکتی در افزایش تاب آوری کمتر توجه می‌شود.
لزوم بهره گیری مدیران از راهکارهای ارائه شده در زمینه تاب آوری
صدرالدین متولی در گفت وگو با ایسنا مازندارن با اشاره به اینکه دانشگاه هم باید کارآفرین باشد و هم به موضوعات و چالش های جامعه بپردازد، اظهار کرد: ارزیابی مولفه های تاب آوری شهر در مقابل سیلاب یکی از اهدافی که در این رساله دنبال شد.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور تصریح کرد: این رساله دکتری در چهار مولفه حوزه اجتماعی فرهنگی، اقتصادی ، مدیریتی نهادی و زیرساختی کالبدی مورد بررسی قرار گرفته شد.
وی با اشاره به اینکه هرکدام از این مولفه‌ها در نقاط مختلف آسیب پذیر نقش های متعدد دارند، افزود: افزایش تاب آوری مولفه های یادشده یکی از روش هایی است که می توان خسارت جانی و مالی کشور را کم کند.
این استاد راهنما ادامه داد: دانستن تاب آوری این مولفه ها که در چه سطحی قرار دارند و راهکار مناسب در جلوگیری از سیل خیزی و خسارت ناشی از سیل در این رساله مورد بررسی قرار گرفته است و بر این اساس باید صورت نقطه ای مناطقی که در پهنه بندی خطر بالا در سیلاب قرار دارند را مطالعه قرار داده می شد که گامی نو در کشور است.
متولی با اشاره به اینکه پهنه‌بندی شهرهایی که در مقابل سیلاب آسیب پذیر هستند مورد مطالعه قرار گرفت، گفت: پهنه های مختلف دارای خطرهای مختلف متوسط و بالا هستند که با بررسی مولفه ها و با توجه به اینکه همه مولفه ها آسیب پذیر نیستند و حتی در بعضی از آنها رنج خیلی خوب مشاهده می شود آنهایی که از درجه پایین تر قرار دارند تاکید بیشتر می شود که اگر آنها تقویت شود به هیچ وجه آن منطقه دستخوش سیلاب نمی شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد نور در پایان یاداورشد: مسئولان کشور به ویژه مدیرانی که در حوزه مدیریت شهری در حال فعالیت هستند از این پروژه الگو برداری کنند و به جای تحمل هزینه های سنگین، از راهکارهای ارائه شده در این رساله برای رفع مشکلات بهره بگیرند.
گزارش از: زینب تذکاری خبرنگار ایسنا مازندران
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/81675/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تجمع حمایت از طرح نور فراجا در دزفول

قاسمپور: با این واگذاری فصل آینده قرارداد بازیکنان 40-50 میلیارد است/مگر فولاد خوزستان کم هزینه کرده که اینجای جدول است؟

(ویدیو) «ایکس» سالانه از کاربرانش پول می‌گیرد!

استمرار محدودیت‌های ترافیکی در هفتمین روز اردیبهشت

جریمه یک میلیاردی خیبر خرم آباد در کمیته انضباطی

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

طولانی‌ترین تونل ریلی خاورمیانه در لرستان احداث می شود

معرفی نفرات برتر رده سنی نوجوانان دختر کاراته قهرمانی کشور

پیگیری تکمیل راه آهن دورود به خرم‌آباد

تکمیل راه‌آهن دورود - خرم‌آباد از منابع مختلف پیگیری می‌شود

اعلام حمایت قاطع دستگاه قضایی استان کرمانشاه از طرح نور فراجا

توان نیروگاهی نکا برای تولید برق افزایش یافته است

(تصاویر) اجتماع مردم قم در حمایت از طرح نور فراجا

اجاره آپارتمان 30 تا 50 متر در تهران؛ رستاخیز یکخوابه‌ها

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

حمایت هزار استاد حوزه علمیه قم از بازگشت ون‌های گشت ارشاد

اجتماع بزرگ مردم قم در حمایت از طرح نور عفاف و حجاب فراجا

حجاب هیچگاه مسئله امنیتی نیست

تکمیل راه‌ دورود - خرم‌آباد مطالبه جدی مردم است

اردوی جهادی دامپزشکی در شوراب خرم آباد

سردار رادان: حجاب هیچگاه مسئله امنیتی نیست

آئین غبارروبی گلزار شهدای خرم‌آباد

ضرورت لایروبی حوضچه نیروگاه نکا/ پیشرفت زباله سوز ساری شتاب گرفت

مردم همراه و حامی پلیس برای اجرای طرح نور هستند

12 زنجیره ارزش در مازندران تعریف شد/ حضور 27 واحد تولید در اکسپو

سردار رادان: در طرح نور، رئیس جمهور از ما حمایت کرده است

سردار رادان: در طرح نور، ما حمایت رئیس جمهور و قوه قضائیه را داریم

حسن یزدانی به تشک برگشت

طرح نور طرحی برای صیانت از عفاف و حجاب دختران ایران

اعلام نرخ جدید کرایه تاکسی در خرم آباد

اجتماع دختران دانش آموز در حرم حضرت معصومه (س)

آئین تجلیل از، برترین‌های المپیاد‌های علمی دانش آموزی در بابل

نوجوان 16 ساله ناپدید شده در جنگل‌های رامسر پیدا شد

حمایت قاطع بسیج اساتید حوزه علمیه استان همدان از طرح نور فراجا

اجرای اقدام عملی برای رفع چالش‌های پیش‌روی توسعه اقتصادی مازندران

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

سردار رادان: در طرح نور به‌دنبال حجاب و عفاف و صیانت از دختران و خواهران خودمان هستیم/ شهادت می‌دهم که رئیس قوه قضائیه در حمایت از طرح حجاب و عفاف مردانه کنار ما بوده/ شهادت می‌دهم رئیس‌جمهور از ما حمایت کرده است

رادان: طرح نور، طرح امنیتی انتظامی نیست

سردار رادان: طرح نور اصلا طرح امنیتی و انتظامی نیست

تجمع مردمی و بانوان کرمانشاهی در حمایت از اجرای طرح نور

ریتم شبانه‌روزی یا ساعت بدن چیست؟

جلسه شورای فرهنگ عمومی - ساری

لبخند شکوفه های بهاری در مازندران

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نقشه مهندسی فرهنگی خراسان جنوبی آماده رونمایی است

ذخیره‌سازی 2831 تن مرغ در سردخانه‌های مازندران

برگزاری نشست دبیران کانون‌ خدمت رضوی شهرهای مازندران

27 رقم برنج در کشور معرفی شده است