پیام مازند

آخرين مطالب

چالش‌های حفاظت از جنگل‌های هیرکانی مازندران از نگاه استاندار سياسي

چالش‌های حفاظت از جنگل‌های هیرکانی مازندران از نگاه استاندار
  بزرگنمايي:

پیام مازند - ساری- استاندار مازندران کم تعداد بودن نیروهای حفاظتی ، عدم توجه به اقتصاد جنگل نشینان و قاچاق چوب را از مهم ترین چالش های موجود برای حفاظت از جنگل های هیرکانی استان برشمرد و بر ضرورت توجه همگانی برای رفع این مشکلات تاکید کرد.

به گزارش روابط عمومی استانداری مازندران، احمد حسین زادگان امروز دوشنبه در نشست خبری استانداران شمالی کشور که در تهران برگزار شد، بهره گیری از ظرفیت تشکل های مردم نهاد، رفع مشکل اقتصادی جنگل نشینان و تجهیز شدن جنگل های هیرکانی به نظارت های هوشمند را راهکارهای مناسب برای حفاظت از این عرصه ها به عنوان یکی از ذخایر و مواهب طبیعی کمیاب برشمرد.
نماینده عالی دولت در مازندران استفاده از ظرفیت های رسانه ای را برای نشان دادن نقاط قوت و ضعف در این حوزه مورد تاکید قرار داد و خواستار ورود جدی اصحاب رسانه با نگاه تخصصی و به دور از هرگونه جهت گیری خاص در این زمینه شد.
بخش هایی از جنگل های هیرکانی 14 تیر ماه امسال در چهل و سومین اجلاس کارگروه میراث جهانی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) که در باکو، پایتخت جمهوری آذربایجان برگزار شد، تحت نام میراث طبیعی ایران، با تأیید اتحادیه بین‌المللی حفاظت از طبیعت (IUCN)، به ایران ایران ثبت جهانی شد و در فهرست میراث جهانی قرار گرفت.
این مناطق شامل پارک ملی گلستان، جنگل ابر، افراتخته، جهان‌نما، بولای دودانگه و چهاردانگه، جنگل الیمستان هراز در آمل، جنگل واز حوزه کجور نوشهر، چهارباغ چالوس، جنگل خشکه‌داران، جنگل رودخان، سیاه رودبار گیلان، منطقه حفاظت شده لیسار، درمجموع به مساحت 307 هزار هکتار است که در چهار استان گلستان، مازندران، گیلان، سمنان و خراسان شمالی قرار دارد. 6 لکه از این تعداد متعلق به مازندران است.
مهم ترین هدف از ثبت جنگل های هیرکانی در فهرست میراث جهانی حفظ این زیست بوم کهن از گزند تخریب و تهدیدهای طبیعی و غیرطبیعی و احیای بهینه تنوع زیستی موجود در آن است.
قاچاق چوب، مهم ترین چالش
استاندار مازندران با اعلام اینکه بیشترین لکه های ثبت شده جنگل های هیرکانی متعلق به این استان است، توضیح داد: اگر چه با اجرای قانون تنفس جنگل های شمال که با مساعدت خوب دولت، مجلس و وزارت جهاد کشاورزی صورت پذیرفت، بهره برداری از جنگل های شمال با محدودیت رو به رو شده است، ولی این کار به خاطر اجرایی نشدن زیرساخت های لازم، قاچاق چوب از جنگل ها را نسبت به گذشته افزایش داده است.
وی یکی از زیرساخت های مورد نیاز و ضروری را افزایش نیروهای حفاظتی برشمرد و افزود: ما نه تنها برای حفاظت از این اراضی جنگلی با کمبود نیرو مواجه هستیم، بلکه برای همین تعداد هم تامین اعتبار برای پرداخت دستمزدشان را داریم.
نماینده عالی دولت در مازندران گفت: در شرایط فعلی برای هر یکهزار هکتار جنگل هیرکانی یک نیروی حفاظت جنگل (جنگلبان) داریم و سازمان جنگل ها و مراتع برای همین تعداد نیرو نیز با محدویت های مالی و اعتباری مواجه است.
استاندار مازندران هشدار داد: این محدودیت ها در کنار اجرای قانون تنفس، قاچاق چوب را افزایش می دهد و باید راهکاری برای آن اندیشیده شود.
قانون تنفس جنگل از اواخر سال 95 به صورت تدریجی به اجرا گذاشته شد و قرار است در پایان امسال به مرحله اجرای کامل برسد. در این مرحله هرگونه بهره برداری از جنگل جرم محسوب می شود و تمامی فعالیت های دستگاههای متولی مانند سازمان جنگل ها به حفظ و حراست از آن معطوف خواهد شد.
استاندار مازندران چاره اندیشی برای تامین اعتبار و نیروهای حفاظتی جنگل را ضروری دانست و تاکید کرد: در چنین شرایطی و تا رسیدن به زیرساخت های لازم، ما باید از تشکل های غیر دولتی و سمن های مرتبط که نیروهای مردمی هستند، برای حفاظت از جنگل ها استفاده کنیم، کما اینکه که وجود جنگل های هیرکانی نیز تا حد زیادی مرهون تلاش این تشکل های مردم نهاد و مردم منطقه است.
حسین زادگان گفت: برای پای کار آوردن بیشتر تشکل های مردم نهاد جهت حفاظت از جنگل های هیرکانی باید اعتباراتی پیش بینی شود که بتوانیم بخشی از مشکلات آنها را از محل این اعتبار که می تواند در قالب مشترک اعتبار ملی و استانی باشد، رفع کنیم تا آنها بیش از گذشته پای کار باشند.
تامین معیشت جنگل نیشینان
استاندار مازندران همچنین رفع مشکل اقتصادی جنگل نشینان را از دیگر پیشنهادات خود برای حفاظت بهینه از جنگل های هیرکانی برشمرد و گفت: بخش زیادی از روستاهای استان های شمالی کشور در حاشیه جنگل ها قرار دارد و اقتصاد و معیشت این خانوارهای موسوم به جنگل نشین از این اراضی تامین می شد و با محدودیت های ایجاد شده یا در حال ایجاد برای ورود به جنگل از محل قانون تنفس، اقتصاد این خانوارها دچار مشکل شد. است.
وی افزود: قطعاً بدون توجه به رفع مشکلات معیشتی و اقتصاد جنگل نشینان نمی توانیم به درستی از جنگل های هیرکانی حفاظت کنیم و باید این بخش نیز در فرایند اعتباری دیده شود تا بتوانیم اشتغال جدیدی را با کمک های اعتباری که بخشی از محل اعتبار جهانی با ثبت شدن جنگل های هیرکانی اختصاص داده می شود، تامین کنیم.
بر اساس آمارهای رسمی، مازندران حدود چهار هزار پارچه روستا و آبادی دارد که از این تعداد 60 درصد در همسایگی و هم مرز با مراتع و جنگل ها واقع هستند و معیشت ساکنان این روستاها و آبادی ها هم عمدتاً وابسته به جنگل و مرتع است.
استاندار مازندران همچنین از فاضلاب و پسماند به عنوان دیگر چالش مهم حفاظت از جنگل های هیرکانی در استان های شمالی یاد کرد و گفت: در دولت تدبیر و امید برای رفع مشکل فاضلاب های خانگی و صنعتی و پسماند در استان های شمالی به خصوص مازندران اعتبارات خوبی اختصاص داده شد، ولی همچنان این مشکل به عنوان چالش پیش رو، وجود دارد.
حسین زادگان افزود: اگر چه در مازندران دفن زباله در داخل جنگل های هیرکانی انجام نشده، ولی باید در کنار ثبت جهانی این مواهب طبیعی معضل پسماند و فاضلاب ها نیز در استان های شمالی رفع شود و بدون توجه به یک بسته کامل نمی توان امیدی به حفاظت از جنگل های هیرکانی داشت.
وی بخشی از خسارت ها به جنگل های هیرکانی را ناشی از بی توجهی به این ذخایر بزرگ دانست و اظهار داشت: در شرایط فعلی که با ثبت جهانی انسجام همگانی اعم از ملی، استانی و جهانی برای حفاظت از این اراضی ایجاد شد، باید با بهره گیری از طرح های پژوهشی و نقطه نظرات پژوهشگران و محققان نسبت به حفظ بهتر این ذخایر پا پیش گذاشت.
نماینده عالی دولت در مازندران علت بخشی از تعرضات صورت گرفته به جنگل های هیرکانی در گذشته را ناشی از بی اطلاعی شهروندان از مزیت های این موهبت طبیعی برشمرد و گفت: رسانه ها باید همانند سایر حوزه های دیگر در این بخش نیز اطلاع رسانی درستی نسبت به ظرفیت ها، مواهب این ذخایر به جامعه داشته باشند تا با آگاهی دهی به جامعه بتوانیم نسبت به آن حفاظت همگانی بیشتری را ایجاد کنیم.
حسین زادگان بروز آفات از جمله آفتی که متوجه شمشاد خزری در سال های اخیر شده، به عنوان چالش دیگر برشمرد و یکی دلایل گسترش این آفت را هم بی توجهی به مهار آن دانست.
وی با اظهار اینکه شمشاد خزری از گونه های اصیل و موثر در جنگل های شمال ایران است، توضیح داد: عدم آشنایی با اهمیت این گونه سبب شد تا در برابر آفت بدرستی مورد حفاظت قرار نگیرد، در حالی که رسانه ها نقش مهمی در اطلاع رسانی دارند و بر این باوریم که با ورود رسانه ها به این مباحث مشکلات ما در این حوزه ها کمتر می شود.
6982/‏1654

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/90928/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

طولانی‌ترین تونل ریلی خاورمیانه در لرستان احداث می شود

معرفی نفرات برتر رده سنی نوجوانان دختر کاراته قهرمانی کشور

پیگیری تکمیل راه آهن دورود به خرم‌آباد

تکمیل راه‌آهن دورود - خرم‌آباد از منابع مختلف پیگیری می‌شود

اعلام حمایت قاطع دستگاه قضایی استان کرمانشاه از طرح نور فراجا

توان نیروگاهی نکا برای تولید برق افزایش یافته است

(تصاویر) اجتماع مردم قم در حمایت از طرح نور فراجا

اجاره آپارتمان 30 تا 50 متر در تهران؛ رستاخیز یکخوابه‌ها

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

حمایت هزار استاد حوزه علمیه قم از بازگشت ون‌های گشت ارشاد

اجتماع بزرگ مردم قم در حمایت از طرح نور عفاف و حجاب فراجا

حجاب هیچگاه مسئله امنیتی نیست

تکمیل راه‌ دورود - خرم‌آباد مطالبه جدی مردم است

اردوی جهادی دامپزشکی در شوراب خرم آباد

سردار رادان: حجاب هیچگاه مسئله امنیتی نیست

آئین غبارروبی گلزار شهدای خرم‌آباد

ضرورت لایروبی حوضچه نیروگاه نکا/ پیشرفت زباله سوز ساری شتاب گرفت

مردم همراه و حامی پلیس برای اجرای طرح نور هستند

12 زنجیره ارزش در مازندران تعریف شد/ حضور 27 واحد تولید در اکسپو

سردار رادان: در طرح نور، رئیس جمهور از ما حمایت کرده است

سردار رادان: در طرح نور، ما حمایت رئیس جمهور و قوه قضائیه را داریم

حسن یزدانی به تشک برگشت

طرح نور طرحی برای صیانت از عفاف و حجاب دختران ایران

اعلام نرخ جدید کرایه تاکسی در خرم آباد

اجتماع دختران دانش آموز در حرم حضرت معصومه (س)

آئین تجلیل از، برترین‌های المپیاد‌های علمی دانش آموزی در بابل

نوجوان 16 ساله ناپدید شده در جنگل‌های رامسر پیدا شد

حمایت قاطع بسیج اساتید حوزه علمیه استان همدان از طرح نور فراجا

اجرای اقدام عملی برای رفع چالش‌های پیش‌روی توسعه اقتصادی مازندران

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

سردار رادان: در طرح نور به‌دنبال حجاب و عفاف و صیانت از دختران و خواهران خودمان هستیم/ شهادت می‌دهم که رئیس قوه قضائیه در حمایت از طرح حجاب و عفاف مردانه کنار ما بوده/ شهادت می‌دهم رئیس‌جمهور از ما حمایت کرده است

رادان: طرح نور، طرح امنیتی انتظامی نیست

سردار رادان: طرح نور اصلا طرح امنیتی و انتظامی نیست

تجمع مردمی و بانوان کرمانشاهی در حمایت از اجرای طرح نور

ریتم شبانه‌روزی یا ساعت بدن چیست؟

جلسه شورای فرهنگ عمومی - ساری

لبخند شکوفه های بهاری در مازندران

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نقشه مهندسی فرهنگی خراسان جنوبی آماده رونمایی است

ذخیره‌سازی 2831 تن مرغ در سردخانه‌های مازندران

برگزاری نشست دبیران کانون‌ خدمت رضوی شهرهای مازندران

27 رقم برنج در کشور معرفی شده است

تجمع مردمی و بانوان کرمانشاهی در حمایت از اجرای «طرح نور»

توزیع انواع بذور اصلاح و گواهی شده برنج بین کشاورزان شهرستان بابل

بیانیه حوزه علمیه خواهران استان یزد در حمایت از طرح نور فراجا

روند تکمیل نیروگاه زباله‌سوز ساری شتاب می‌گیرد

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

تردد این خودروها در جاده چالوس ممنوع شد