پیام مازند

آخرين مطالب

دکتر امیر محبیان؛ تحقیر ظریف بازی در زمین امریكا ست سياسي

  بزرگنمايي:

پیام مازند- اعلام تحریم‌های جدید امریكا علیه شخص وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران كه توانسته ‌بود در مذاكرات با 6 قدرت جهانی، برجام را به نتیجه برساند، با موج واكنش‌ها در داخل و خارج ایران مواجه شد. نهادهای نظام و مقام‌های جمهوری اسلامی ایران، از جناح‌های مختلف سیاسی و در سطوح مختلف، تحریم ظریف را محكوم كردند و علنا حمایت خود را از دستاوردهای او تاكنون و اقدامات پیش رو در مقام رییس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران، نشان دادند. در این میان، منتقدان ظریف هم ساكت نماندند، از یك سو امریكایی‌ها ظریف را به فقدان اختیار و فاقد حق تصمیم‌گیری متهم كردند، از سوی دیگر برخی منتقدان داخلی به نكوهش قربانی روی آوردند و تحریم ظریف را نتیجه عملكرد خود او در اعتماد به امریكا و دیپلماسی لبخند معرفی كردند. نشست خبری ظریف به مناسبت روز خبرنگار و دیدارهای رییس‌جمهور، رییس مجلس و فرمانده سپاه قدس با ظریف در روزهای گذشته، بهانه‌ای شد تا از امیر محبیان، تحلیلگر مسائل سیاسی، در مورد دلایل و اعتبار انتقادهایی كه این روزها از ظریف مطرح می‌شود سوال كنیم. در ادامه متن گفت‌وگوی امیر محبیان، تحلیلگر مسائل سیاسی را با روزنامه اعتماد مطالعه می‌كنید.

به گمان شما انتقادهایی كه اخیرا از وزیر امورخارجه از سوی برخی منتقدان در مورد نتایج توافق هسته‌ای مطرح می‌شود، تا چه اندازه منصفانه است؟
افرادی كه انتقاد دارند می‌توانند انتقادهای خود را مطرح كنند. كسی مانع انتقاد كردن از سیاست خارجی یا مجریان سیاست خارجی كشور نیست. اما نباید مبتنی بر كژاندیشی قضاوت و تحلیل كرد. محمد جواد ظریف به عنوان رییس دستگاه سیاست خارجی كشور، مجری سیاست‌های نظام است و به عنوان فرمانده میدانی، با توجه به شناختی كه از محیط بین‌الملل دارد، شرایط را به رهبران كشور انتقال می‌دهد و بعد از مشورت، تصمیم‌های نهایی نظام كه در اختیار او قرار داده می‌شود را اجرایی می‌كند. البته قطعا شخص ایشان، فقط مجری نیست و در تصمیم‌سازی و سیاستگذاری دیپلماسی كشور نقش بازی می‌كند و نظراتش در تصمیم‌ها و سیاست‌های نهایی نظام موثر است.

گروهی از منتقدان تصمیم اخیر امریكا برای تحریم محمد جواد ظریف را نتیجه آنچه «دیپلماسی لبخند» و «اعتماد به امریكا» عنوان می‌كنند، می‌دانند. به نظر شما این تعابیر تا چه اندازه درست است؟
در دیپلماسی اصلی وجود دارد كه مذاكره، هیچ‌گاه بر مبنای اعتماد نیست، بلكه بر مبنای احترام است. طرفین مذاكره باید به یكدیگر در حدی احترام داشته‌باشند كه نظرات یكدیگر را بشنوند و بحث كنند تا به نقطه مشتركی برسند. هیچ‌گاه گفت‌وگوی جمهوری اسلامی ایران با ایالات متحده امریكا مبتنی بر اعتماد نبوده و نیست. مشخصا ایالات متحده امریكا هیچ‌گاه شواهد و سیگنال‌هایی ارایه نداده كه یك شریك مذاكره قابل اعتماد است. اینكه كسی صرف مذاكره را دلیل بر اعتماد به امریكا تلقی كند، به معنای این است كه شناختی نسبت به ماهیت دیپلماسی ندارد. ظریف به صورت اخص و جمهوری اسلامی ایران در كل، هیچ‌گاه به ایالات متحده امریكا اعتماد نكرده‌اند. در نتیجه اصل این ادعا كه صرف مذاكره ظریف با هر كشوری به معنای اعتماد است، یك ادعای نادرست است. اینكه منتقدی بگوید محمد جواد ظریف به امریكا اعتماد كرده است و در نتیجه این اعتماد است كه چنین رویدادهایی اتفاق افتاده است، این یك برداشت نادرست و انتقاد بی‌مبناست.

تحریم‌ها و مشكلات ناشی از عدم اجرای برجام را تا چه اندازه بر عهده ظریف و دستگاه سیاست خارجی تحت مدیریت او می‌دانید؟
خروج امریكا از برجام، به معنای عدم رعایت تعهدات و قوانین بین‌المللی از سوی ایالات متحده امریكاست. اینكه منتقدان به جای اینكه ایالات متحده امریكا را مورد نقد قرار دهند، روی‌شان را به سمت داخل برگردانند و فرمانده‌ها و ژنرال‌های خودی را مورد نقد قرار دهند، نشان‌دهنده این است كه درك صحیحی از مسائل سیاسی و دیپلماتیك وجود ندارد.اینكه كسی بگوید آقای ظریف تا چه اندازه توانسته است مطالبات كشور را در مذاكرات عملی كند و تا چه اندازه آنچه كه می‌خواستیم به دست بیاورد یا تا چه اندازه ناموفق بود، قطعا نقد واردی است. اتفاقا خیلی هم خوب است كه دستاوردهای دیپلماتیك دستگاه سیاست خارجی و رییس آن در بوته نقد و كمیت و كیفیت آن مورد بررسی قرار گیرد. اما نقد براساس مبانی ناصحیح و اتهام‌های غیرمنصفانه، نه جایز است و نه سازنده.

همزمان با اعلام تحریم وزیر امورخارجه، وزیر خارجه امریكا این اقدام را به دلیل «فاقد اختیار بودن ظریف» عنوان كرد. این تعبیر به نظر شما چقدر قابل قبول است؟
اختیار را باید تعریف كرد. هیچ وزیر خارجه‌ای در جهان اختیار مطلق ندارد. اساسا تعریف این مقام، اجرای سیاست‌های بین‌المللی حكومت و نظامی است كه نمایندگی می‌كند. وزیر خارجه ایالات متحده امریكا هم كه چنین اظهارات بی‌اساسی را در مورد ظریف بیان می‌كند، خودش مجری سیاست‌های كلی دولت خودش است. آقای ظریف هم مانند همه دیگر همتایان خودش در سراسر جهان، در چارچوب تصمیم‌های نظام دارای اختیار و قدرت تصمیم‌گیری است. درست به همان اندازه كه گروهی از منتقدان در داخل كشور شناخت صحیحی از دیپلماسی ندارند، دونالد ترامپ، رییس‌جمهور امریكا هم درك صحیحی از دیپلماسی ندارد. هدف امریكایی‌ها این است كه به این وسیله جایگاه و شخص محمد جواد ظریف را تحقیر كنند و بگویند هدف‌شان این است كه با آدم‌های اصلی و در راس كشور صحبت كنند.به گمان من كسانی كه در داخل كشور تلاش می‌كنند مسوول سیاست خارجی كشور را تحقیر كنند، دانسته یا ندانسته در چارچوب و زمین بازی امریكایی‌ها بازی می‌كنند.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/93289/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تجلیل مردم اراک و ساوه از پلیس در اجرای طرح نور

قدردانی از همکاری و مشارکت مردم و مسئولان از اجرای طرح نور در آذربایجان غربی

قدردانی فرمانده انتظامی از همکاری و مشارکت مردم و مسئولان در اجرای طرح نور

آخرین وضعیت جاده‌های کشور؛ امروز پنجشنبه 6 اردیبهشت / ترافیک سنگین در محور چالوس

قدردانی بانوان آستارایی از عوامل پلیس در اجرای طرح نور

اعزام تیم بوکس نوجوانان مازندران به مسابقات قهرمانی کشور

تشکیل یک استان جدید تصویب شد

توضیحات قوه قضاییه درباره حکم توماج صالحی

غفلت از سرکشی به خانواده های شهدا پذیرفتنی نیست

خرم‌آباد در انتظار ساخت 2 سد/ چشمه‌های شهر لطفاً خشک نشوید!

نقاط حادثه خیز رودخانه های مازندران شناسایی می شود

برگزاری انتخابات الکترونیک در خرم‌آباد و چگنی

هشدار اسحاق جهانگیری درباره مهاجرت رتبه‌های اول کنکور از ایران

تخلیه غلات 101 فروند کشتی در بندر امیرآباد بهشهر

نوری؛ استاندار: برای پیشرفت مازندران برنامه داریم

تخلیه غلات 101 فروند کشتی در بندر امیرآباد

چگونه کشور‌های جهان از خورشید طلا و از باد پول می‌سازند؟

پایداری هوا در مازندران

استمرار محدودیت‌های ترافیکی پایان هفته در جاده‌های مازندران

8000 میلیارد ریال صرف اصلاح و توسعه آبرسانی مازندران شد

رقابت 38 هزار و 510 داوطلب کنکور در مازندران

آسمان مازندران تا اواسط هفته آینده صاف و آفتابی

افزایش 20 درصدی تعداد نمونه‌های بانک خون بند ناف در سیستان و بلوچستان

آغاز ماراتن علمی 38 هزار داوطلب آزمون سراسری در مازندران

آبشار زیبای داله‌لان نور‌آباد+فیلم

39 تغییر کاربری غیر مجاز در ساری قلع و قمع شد

آغاز نوبت اول کنکور 1403 در مازندران

ثبت رکورد 17 میلیون قطعه جوجه ریزی در مازندران برای اولین بار در کشور

صحبت های دادستان کل کشور درباره اجرای طرح نور

حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان در برنامه زنده صبح عالی

بنیاد باید به نهاد راهبردی و مطالبه‌گر تبدیل شود

تکریم و سپاسگزاری استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران از والدین معزز شهیدان والامقام سروی

فعالیت 21 بانک نشا در آمل/کشت مکانیزه 24 هزار هکتاری

فواید و مضرات باران 48 ساعته مازندرانی‌ها

توجه به زیرساخت‌های حوزه امنیت غذایی یک ضرورت است

برگزاری بیش از 300 برنامه هفته کار و کارگر در مازندران

خروج 5 پزشک خانواده از چرخه بهداشت و درمان در جویبار

فاز دوم شهرک صنعتی محمودآباد راه‌اندازی می‌شود

برگزاری دوره‌های رایگان آموزش صنایع دستی در لرستان

شرکت 27 واحد تولیدی مازندران در نمایشگاه اکسپو

ربودن کودک 4 ساله از مقابل چشمان مادرش

تغییراتی در چشم که باید نگران تان کند!

چرا رهبری درباره گشت ارشاد و طرح نور تذکر داده بودند؟

حادثه تلخی که برای یک اتوبوس در اصفهان رخ داد

قابلیت جدیدی از اندروید 15 برای استفاده از گوشی در تاریکی

اعلام حمایت طلاب حوزه علمیه خواهران استان آذربایجان شرقی از طرح نور فراجا

سیلاب برای قطار تهران-گرگان دردسرساز شد

انتخابات در خرم‌آباد و چگنی به صورت الکترونیکی برگزار می‌شود

تاثیر سفر‌های نوروزی در بازار مسکن شمال

چگونه کشور‌های جهان از خورشید طلا و از باد پول می‌سازند؟!