پیام مازند
برنجکاری در خشکسالی/ رفع تشنگی شالیزار با خشکه‌کاری
دوشنبه 30 مرداد 1402 - 9:10:25 AM
مهر
پیام مازند - بهشهر- محدودیت منابع آبی و خشکسالی ها برخی از شالیکاران مازندران را به کشت با شیوه خشکه کاری ترغیب کرده است.

 کارشناسان و کشاورزان مازندرانی با توجه به کمبود آب در سال جاری و مدیریت در این بخش، خشکه کاری برنج را تضمین کننده زراعت در خشکسالی عنوان کردند که تا 30 درصد در مصرف آب صرفه جویی می‌شود.
با توجه به بحران کم آبی در مازندران و لزوم مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی، بر اساس اعلام کارشناسان جهاد کشاورزی مازندران، امسال در 46 هکتار از شالیزارهای استان برنج به صورت خشکه کاری مورد کشت قرار گرفت و با همکاری سازمان جهاد کشاورزی مازندران، شالیزارهایی در روستای حسین آباد شهرستان بهشهر و دشت ناز ساری به صورت پایلوت اجرای طرح خشکه کاری برنج را اجرایی کردند.
چالش کم آبی و لزوم مدیریت مصرف آب در استان مازندران، موجب شد که در سال زراعی امسال بخشی از اراضی کشت برنج از غرقابی به خشکه کاری (یکی از روش‌های کاشت مستقیم برنج است که در مقایسه با روش کاشت سنتی مقرون به صرفه تر است) تبدیل شده و برخی از کشاورزان به سمت این نوع از کشت برنج بروند تا در مصرف آب صرفه جویی کرده و مدیریت مصرف کنند.
چالش کم آب کشاورزی در مازندران و لزوم توجه به مدیریت مصرف آب برخی از کشاورزان را به سمت خشکه کاری برنج سوق داده و همین امر موجب شد تا جهاد کشاورزی مازندران بازدید و تور نیم روزه را با حضور خبرنگاران و اصحاب رسانه برای بازدید از این طرح خشکه کاری برنج در دشت ناز و روستای حسین آباد بهشهر و آشنایی با اهداف آن ترتیب دهد تا در این راستا بیشتر بدانیم.

پیام مازند


خشکه کاری برنج نجات بخش زراعت
رحمانی از کشاورزان روستای حسین آباد بهشهر از کشاورزان پیشرو در خشکه کاری برنج است و از یک دهم هکتار خشکه کاری در سال‌های گذشته به 6 هکتار و بیشتر رسیده و ارقام‌مختلف را خشکه کاری کرد و تجربیات خوبی از روش‌های مختلف دارد.
رحمانی در این رابطه به خبرنگار مهر می‌گوید: باید به سمت خشکه کاری برای مدیریت مصرف آب رفته و به این مهم‌توجه شود، چرا که خشکه کاری بسیاری از هزینه‌های اولیه کشت برنج همچون خزانه گیری ، غرقابی کردن، نشا و.. را ندارد.
وی گفت: حدود 8 سال کشت خشکه کاری دارم و با توجه به اینکه کشت غرقابی داشتم، از نظر بنده در شرایط کم آبی، خشکه کاری نجات بخش زراعت است.
این کشاورز خشکه کار بهشهری افزود: به دلیل کاهش هزینه و مصرف آب از خشکه کاری رضایت دارم و به دیگران توصیه می‌کنم.
مهم‌ترین چالش کشت برنج با روش رایج و سنتی، مصرف فراوان آب و زحمت زیاد کشاورزان است که با توجه به تغییرات اقلیمی و کاهش منابع آبی جاری و زیرزمینی کشور، می‌طلبد پژوهش و ترویج در اقلیم‌های مختلف کشور به سمت روش‌هایی با مصرف آب کمتر و سهولت و بهره‌وری بیشتر، پیش برود تا کشاورزان در شرایط کم‌آبی، از فواید و عوائد حاصل از این کشت سودمند محروم نشوند و تولید این محصول در کشور رونق داشته باشد.
یکی از بهترین و بزرگترین مزیت کشت برنج به روش خشکه کاری صرفه جویی در مصرف آب است، در این روش مصرف آب بین 30 تا 50 درصد کاهش می‌یابد که با توجه به خشکسالی در سال جاری، نباید نسبت به آن بی تفاوت بود.
خشکه کاری برنج، کاهش 30 درصدی مصرف آب نسبت به روش مرسوم را در پی دارد
علی احسانی مدیر تولید دشت ناز هم که بخشی از اراضی این منطقه را به خشکه کاری برنج اختصاص داده است، می‌گوید: 80 درصد اراضی شالیزاری در دشت ناز به دلیل عدم منابع آبی کشت نشد و اگر با مدیریت منابع آبی روش‌های جدید را جایگزین نکنیم دچار مشکل خواهیم شد.
وی افزود: در زراعت با بحث بحران آب امکانی فراهم شد تا به سمت خشکه کاری برویم که برای اولین بار 15 هکتار از اراضی شالیزاری دشت ناز به خشکه کاری اختصاص یافت.
احسانی گفت: تحقیقات مختلف در این راستا انجام و نتایج کشت خشکه کاری برنج در حال جمع آوری است و براساس اعلام کارشناسان و افراد خبره، خشکه کاری 30 درصد روش مرسوم کاهش آب مصرفی دارد و با توجه به استراتژیک بودن برنج، خشکه کاری فرصتی مناسب برای کشاورزان برای کشت برنج در زمان کم آبی برای مدیریت مصرف آب است.

پیام مازند


روند روبه رشد پدیده تغییر اقلیم، شیوه کشت را تغییر داده است از این رو برای استمرار تولید باید روش‌های جدید با توجه به الگوی کشت در دستور کار قرار گیرد. از سوی دیگر برنج محصولی پرآب طلب است و محدودیت منابع آبی سبب شده تا سطحی از شالیزارهای استان هرساله دچار تنش آبی شود.
برنج محصولی پرآب طلب است و محدودیت منابع آبی سبب شده تا سطحی از شالیزارهای استان هرساله دچار تنش آبی شود
احسان عباسپور معاون بهبود تولیدات جهاد کشاورزی مازندران هم با اعلام اینکه از سال گذشته خشکه کاری برنج برای مواجهه با شرایط خشک وکم آبی در مازندران اجرایی شد، اظهار کرد: امسال چهار استان مازندران، گیلان، گلستان و خوزستان مجری خشکه کاری برنج در کشور شدند.
وی افزود: خشکه کاری برنج در مازندران در قالب دو پروژه تحقیقاتی و اجرایی انجام شد و برای بخش پژوهشی دو هکتار از اراضی روستای حسین آباد بهشهر به کشت خشکه کاری اختصاص یافت و همچنین شش هزار متر در مرکز تحقیقات برنج آمل به زیر خشکه کاری رفت.
با توجه به اهمیت موضوع آب، خشکه کاری کمترین مصرف آب را دارد و به نسبت شیوه غرقابی راحتی کار دارد، خزانه و گل کردن مزرعه و پادلینگ ندارد و میزان هزینه‌ها در این شیوه کاهش چشمگیری می‌یابد. از سوی دیگر در خشکه کاری از سموم کمتری استفاده شده و فرسایش خاک کمتری داشته است.
به تاکید کارشناسان، موفقیت خشکه کاری در رعایت تاریخ کاشت و مدیریت تغذیه در عملکرد است و هر چه دیرتر کشت انجام شود، شاهد کاهش عملیات خواهد شد از این رو از خردادماه کشت خشکه کاری انجام شود.

http://www.Mazan-Online.ir/Fa/News/735132/برنجکاری-در-خشکسالی--رفع-تشنگی-شالیزار-با-خشکه‌کاری
بستن   چاپ