پیام مازند
به بهانه در گذشت استاد جمشید مشایخی
من خود آن سیزدهم کز همه عالم بدرم
دوشنبه 19 فروردين 1398 - 21:02:27
پیام مازند - ساری - سیزدهم فروردین در فرهنگ ایرانیان به "سیزده بدر" و یا "روز طبیعت" مشهور است ، اما درگذشت هنرمند نام آفرین استاد جمشید مشایخی در چنین روزی شاید اعتقاد به نحسی سیزده را در میان هموطنان افزایش داده باشد.
به گزارش خبرنگار ایرنا ، استاد مشایخی اسطوره سینما و تئاتر ایران زمین پس از تحمل یک دوره بیماری در سیزدهم فروردین ماه امسال در 84سالگی در بیمارستان عرفان بدرود حیات گفت.
اگر چه وقوع سیل خانمان بر انداز در 24 استان کشور با خسارات فراوان مالی و جانی، نوروز امسال ایرانیان را به ماتم و عزا تبدیل کرد اما باید اذعان داشت که فوت هنرمند محبوب و مردمی همچون جمشید مشایخی بر اندوه شهروندان فزونی بخشید.
در باره محبوبیت و جایگاه مرحوم مشایخی همین بس که هنرمندان و همکاران این فقید بویژه علی نصیریان، محمدعلی کشاورز، نصرت الله وحدت، داریوش اسد زاده، بهمن فرمان آرا، اکبر زنجان پور، ایرج راد، ابوالفضل پور عرب و ... با کوله باری خاطره از هنر و سجایای اخلاقی وی جامه سیاه به تن کرده و در مراسم تشییع جنازه اش حضور به هم رساندند.
استاد علی نصیریان که از سال 1336 با مشایخی در آثار مختلف همکاری داشته در مراسم تشییع جنازه وی از او به عنوان یکی از ستون‌های اساسی هنرهای نمایشی ایران یاد کرد و افزود:بنای هنر بازیگری با فوت شادروان مشایخی به رغم هنرمندان مستعد و توانمند، سست به نظر می رسد.
وی اضافه کرد: جمشید مشایخی ضمن پایبندی به سنت های پسندیده علم عشق را از دفتر نیاموخت و خودجوش بود.
ایرج راد بازیگر پیشکسوت و رئیس هیات مدیره خانه تئاتر ضمن تاکید بر ضرورت حفظ نام جمشید مشایخی در یادها، پیشنهاد کرد یکی از خیابان های تهران به نام این هنرمند نامگذاری شود.
همچنین مسعود نجفی مدیر روابط عمومی سازمان سینمایی پس از درگذشت زنده یاد مشایخی پیشنهاد کرده بود خیابان "جی" که منزل جمشید مشایخی در آن واقع است، به نام این هنرمند پیشکسوت نامگذاری شود و در واکنش به آن‌، احمد مسجد جامعی رئیس کمیته فرهنگی شورای شهر تهران اعلام کرد که قرار است در نخستین جلسه این شورا در سال جدید این موضوع مطرح شود و در صورت پذیرش، اماکنی به نام پنج تن سینمای ایران، جمشید مشایخی، عزت‌الله انتظامی، داوود رشیدی، محمدعلی کشاورز و علی نصیریان نامگذاری خواهد شد.
پیکر زنده یاد جمشید مشایخی با حضور هنرمندان و هنردوستان از تالار وحدت تشییع و در قطعه هنرمندان بهشت زهرا بخاک سپرده شد.
از این هنرمند سه فرزند به نام های نادر، نعمه و سام برجای مانده که نادر مشایخی از موسیقیدانان صاحب نام کشور بوده و سالها رهبری ارکستر سنفونی تهران را به عهده داشت.
**تولد و آغاز فعالیت هنری
مشایخی در ششم آذرماه سال 1313 خورشیدی در تهران دیده به جهان گشود و از سال 1335 به تئاتر و از هفت سال بعد با بازی در فیلم "جلد مار" همراه با فخری خوروش به سینما راه یافت.
ایفای نقش های گوناگون قبل و پس از انقلاب از جمشید مشایخی هنرمندی محبوب و ماندگار در اذهان مردم ساخت و از نخستین ساعت خبر درگذشتش واکنش شهروندان را بدنبال داشته است.
همکاری با کارگردانانی که از آنان به عنوان فیلم‌سازان پیشرو سینمای ایران یاد می‌شود روانشاد مشایخی را در سینمای پیش از انقلاب اسلامی متفاوت از "جریان اصلی" کرده بود که فیلم های "گاو" ازداریوش مهرجویی، "شازده احتجاب"از بهمن فرمان آرا، "نفرین" از ناصر تقوایی و بالاخره "سلطان صاحبقران" و "سوته دلان" از عالی حاتمی از آن جمله بود.
جمشید مشایخی در سال 1363، برای بازی در دو فیلم "گل‌های داوودی" و "کمال الملک"، برنده سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول مرد جشنواره فیلم فجر ایران شد.
رضا تفنگچی و خوشنویس، دو نقش کاملا متفاوت که او در مجموعه هزاردستان به کارگردانی علی حاتمی ایفا کرد هنوز در یاد بسیاری از مردم این کشور جاودانه باقی مانده است.
اما نقش "خان دائی" در فیلم قصر ساخته مسعود کمیایی بود که جمشید مشایخی را به عنوان "مرد جاافتاده سینمای ایران" به همه معرفی کرد.
مشایخی که دارای تحصیلات ناتمام در رشتهٔ تئاتر بود در سال 1336 به استخدام اداره تازه تأسیس هنرهای دراماتیک درآمد و به عنوان بازیگر کار خود را در برنامه نمایشی کانال سوم غیر دولتی آغاز کرد.
روانشاد مشایخی در ششمین دوره چهره های ماندگار به عنوان چهره ماندگار سینمای ایران برگزیده شد و در آبان ماه سال 1385 در پاریس به خاطر پنج دهه فعالیت هنری از او تجلیل به عمل آمد.آذرماه همان سال نیز بزرگداشتی به پاس 50 سال فعالیت هنری او در عرصه بازیگری تئاتر و سینما در تهران برگزار شد.
زنده یاد مشایخی در طول 6دهه فعالیت هنری در 99 فیلم سینمایی و 65سریال و تله تئاتر نقش آفرینی کرد.
او به خاطر بازی سینمایی اش برای مدتی از کار تئاتر اخراج شد. در واقع کار حرفه‌ای خود را از سال 1349 به‌طور رسمی آغاز کرد.
از نمایش‌های مهم او بازی در نقش "بزرگ آقا" در نمایش میراثکارِ از بهرام بیضایی در تالار 25 شهریور در آذر ماه 1346 بود.
**سفیر سلامت
مشایخی در سال 1393 به عنوان سفیر سلامت چشم و بینایی و در سال 94 به عنوان سفیر سلامت از سوی وزارت بهداشت و دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تهران معرفی و به وی تندیس سلامت اهدا شد.
**عذرخواهی از لیونل مسی
او بعد از حمله کاربران اینترنتی ایران به لیونل مسی روی خط برنامه نود آمد و ضمن عذرخواهی از «لیونل مسی» در مورد رفتار زشت برخی افراد که در فضای مجازی به این بازیکن بی‌احترامی کرده بودند، صحبت کرد و گفت: کسانی که این عمل زشت را انجام دادند، ایرانی نیستند.
**مستند جمشید مشایخی
مروری بر زندگینامه جمشید مشایخی است که در سال 1385 به کارگردانی: الهام قره خانی و امیر مهرتاش مهدوی با حضور 65 نفر از هنرمندان و با گویندگی پرویز پرستویی تولیدشده‌است. لوح فشرده این اثر توسط مؤسسه رسانه‌های تصویری روانه بازار شده‌است.
"گاو"، "قیصر"، "طلوع"، "جوانی هم عالمی دارد"، "خشت و آیینه"، "آسمون بی‌ستاره"، "پل"، "سه تا جاهل"، "شکار انسان"، "فریاد"، "مردان خشن"، "پسر زاینده‌رود"، "ماهی‌ها در خاک می‌میرند" ،
"بت‌شکن"، "ماه عسل"، "ذبیح"، "صدای صحرا"، "آب"،1353"شازده احتجاب"، "بی‌حجاب"، "نفرین"، "آبنبات چوبی"، "اتل متل توتوله"، "باشرف‌ها"، "پدر که ناخلف افتد"، "چشمه"، "مطرب"،
"گل‌های داوودی"، "تفنگدار"، "خانه عنکبوت"، "کمال‌الملک"، "دادا"، "سوته‌دلان"، "شارلوت به بازارچه می‌آید"، "رفقای خوب"، "پدر آن دیگری"، "پایان خدمت"، "رنج و سرمستی"، "چک"، "یک گزارش واقعی"، "نسکافه داغ داغ"، "این ترانه عاشقانه نیست"، "یک بوس کوچولو"، "پل سیزدهم"، "بله برون"، "شمعی در باد"، "آبادان"، "بانوی من"، "چشمان سیاه"، "خانه‌ای روی آب"، "بادام‌های تلخ"، "طهران روزگار نو"، "کمیته مجازات"، "تنها"، "حریف دل" و... از جمله فیلم های سینمایی است که زنده یاد مشایخی در آنها نقش آفرینی کرد.
9919/1654

http://www.Mazan-Online.ir/Fa/News/83814/من-خود-آن-سیزدهم-کز-همه-عالم-بدرم
بستن   چاپ