پیام مازند

آخرين مطالب

خروج ماسه از لایه های زیر زمینی در مازندران خطرناک تر ازفرونشست است گفتگو

خروج ماسه از لایه های زیر زمینی در مازندران خطرناک تر ازفرونشست است
  بزرگنمايي:

پیام مازند -

پیام مازند


سید مهدی عمادی روز دوشنبه درگفت و گو با خبرنگار ایرنا با تایید خبر معاون وزیر صمت و رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشاف معدنی کشور مبنی بر این که همه استان‌های کشور به‌جز مازندران و گیلان دچار فرونشست شده اند ، افزود: پدیده فرونشست در اثر افت 20 تا 60 متری آب به وجود می آید که این معضل در 2 استان شمالی مازندران و گیلان به دلیل سطحی بودن آب اصلا مطرح نیست ، اما با خروج ماسه بادی از چاه های سطحی و نیمه عمیق فاجعه ای به عنوان مرگ خاموش آبخوان ها مطرح است که بی توجهی به آن شرایط تامین آب های شرب و کشاورزی را برای آیندگان تقریبا غیر ممکن می کند.
وی با بیان این که به دلیل بالا آمدن حدود 20 تن ماسه از هر حلقه چاه نیمه عمیق هفت تا 12 متری در مناطق مختلف مازندران ، مشکل از دست دادن لایه رسوبی آبخوان های استان بسیار جدی بوده و به مرحله و خطرناک رسیده است، اظهار داشت: از آن جایی که حفر چاه های سطحی و نیمه عمیق از سوی کشاورزان در 2 دهه اخیر صورت گرفت و با هر کم بارشی و خشکسالی کشاورزان به ویژه برنجکاران برای تامین آب اقدام به حفر چاه جدید در مجاورت چاه های قدیمی می کنند، خطر از دست دادن لایه های شنی زمین در استان بیشتر می شود.
مدیر حفاظت و بهره بردای منابع آب شرکت آب منطقه‌ای مازندران با توضیح این نکته که سفره های آب های زیر زمینی درلایه‌های همین ماسه شکل گرفته است،گفت:ماسه دهی پدیده ای است که هنگام حفاری و بهره برداری از یک چاه به خروج مقداری از رسوبات ریزدانه ماسه منجرخواهد شد ، به همین دلیل چنانچه به این معضل بزرگ توجه خاص نشود؛مشکلات جدی در کمی، کیفی، مهندسی و زیست محیطی در آب منطقه به وجود می آید که البته این معضل رقم خورده است.
عمادی تصریح کرد:لایه های ماسه پس از لایه اول خاک در مازندران نقش مهمی درحفظ آبخوان های زیر زمینی دارند که باید به آن توجه ویژه شود،یعنی اگر قرار است چاه سطحی نیمه عمیقی حفر شود باید در کنار لوله های چاه سنگریزه های را در مجاورت این چاه ها ریخته شود تا مانع بالا آمدن ماسه ها و هموار شدن چاه شود.
این کارشناس ارشد آب های زیر زمینی مازندران گفت: بسیاری از این کشاورزان اطلاعی از تبعات منفی برداشت بی رویه آب از چاه های دستی ندارند و معتقدند که این آب ها جزء سفره های زیرزمینی نیستند و برداشت آن خسارتی به دنبال ندارد .چراکه معتقدند تنها در زمانی که با کمبود آب برای کشت و کار خود مواجه شوند ، از آب چاه های دستی استفاده می کنند.
سطح آب زیرزمینی در مناطق جلگه ای مازندران بویژه شهرستان هائی که فاصله آنها به ساحل دریای خزر نزدیک تر است ، بالاتر از سایر نقاط است و به طور معمول حفاران چاه به احتمال بسیار زیاد تا قبل از عمق 15 متری به آب می رسند. در بعضی از نقاط آب در عمق کمتر از پنج متر قرار دارد .
حفر چاههای دستی نیاز به اخذ مجوز ندارد و سهولت در کندن این گونه چاهها بدون نیاز به تجهیزات پیشرفته و تخصص و مهارت ، بر شدت عمل کشاورزان و احتمال سوراخ سوراخ کردن بیشتر دشت های استان افزوده است.
مدیر حفاظت و بهره بردای منابع آب شرکت آب منطقه‌ای با توضیح این که در معضل فرونشست در استان های غیر مازندران و گیلان با مدیریت مصرف آب و بارندگی ها قابل جبران و ترمیم است، تصریح کرد: اما معضل خروج ماسه از زمین های استان قابل ترمیم نیست و در واقع آبخوان های این دو استان به عنوان منابع آبی شرب و کشاورزی و از همه مهمتر زیست محیطی شرایط بسیار وخیم تری پیدا خواهند کرد.
بنابر اعلام شرکت آب منطقه ای ،در مازندران 90 هزار حلقه چاه مجاز و 57 هزار حلقه چاه فاقد پروانه بهره برداری وجود دارد و سالانه بیش از بر یک میلیارد متر مکعب از آب زیرزمینی برداشت می شود.
وی وضعیت آب های سفره های زیرزمینی مازندران را به لحاظ آلودگی وخیم توصیف کرد وگفت:طبق بررسی های صورت گرفته با نفوذ انواع آلودگی ناشی از ورود فاضلاب خانگی ، صنعتی و سموم کشاورزی ، در حال حاضر ذرات نیتراب آب های زیر زمینی استان تا پنج برابر بیشتر از حد استاندارد است. 
به گزارش ایرنا، فرونشست یا مرگ تدریجی زمین وقتی رخ می‌دهد که آب‌خوان‌ها یا سفره‌های آب زیرزمینی به شدت افت می‌کنند و با از دست رفتن مقاومت لایه‌های بالایی زمین، شکاف‌های عمیق و یا در موارد شدیدتر، چاله‌هایی با عمق بیش از 60 متر و قطری بیش از همین میزان را در زمین ایجاد می‌کنند. میانگین میزان فرونشست زمین در ایران براساس برخی تحقیقات، سالیانه به بیش از 25سانتی‌متر می‌رسد، آماری که در واقع آژیر خطری برای حیات فلات مرکزی ایران است.
آمار ها نشان می دهد در سال های اخیر کاهش بارش و روان آب و اضافه برداشت از سفره زیرزمینی موجب شد تا در سال جاری با کاهش 50 میلیون متر مکعبی آب زیرزمینی در مقایسه با دوره میانگین 10 ساله مواجه باشیم؛ یعنی این امر سب شد تا شوری آب و افت آب زیرزمینی برخی از دشت های استان از جمله دشت بهشهر و بندرگز که یک دشت ممنوعه است ، مورد تهدید قرار بگیرد.
بر اساس آمارهای رسمی، توان بالقوه آب مازندران در حد 6 میلیارد و ‎ 600میلیون مترمکعب است که از این مقدار چهار میلیارد و ‎ 900میلیون مترمکعب آب های سطحی و بقیه آب های زیرزمینی است .
به طور میانگین سالانه حدود یک میلیارد و ‎ 550میلیون مترمکعب آب در بخش آب های سطحی و یک میلیارد و ‎ 350میلیون مترمکعب در بخش آب زیرزمینی بهره برداری می شود و بقیه آب سطحی طی سال به صورت هرز به دریا می ریزد.
برچسب‌ها ساری سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور فرونشست شرکت آب منطقه ای مازندران مازندران صمت

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/234586/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

طولانی‌ترین تونل ریلی خاورمیانه در لرستان احداث می شود

معرفی نفرات برتر رده سنی نوجوانان دختر کاراته قهرمانی کشور

پیگیری تکمیل راه آهن دورود به خرم‌آباد

تکمیل راه‌آهن دورود - خرم‌آباد از منابع مختلف پیگیری می‌شود

اعلام حمایت قاطع دستگاه قضایی استان کرمانشاه از طرح نور فراجا

توان نیروگاهی نکا برای تولید برق افزایش یافته است

(تصاویر) اجتماع مردم قم در حمایت از طرح نور فراجا

اجاره آپارتمان 30 تا 50 متر در تهران؛ رستاخیز یکخوابه‌ها

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

حمایت هزار استاد حوزه علمیه قم از بازگشت ون‌های گشت ارشاد

اجتماع بزرگ مردم قم در حمایت از طرح نور عفاف و حجاب فراجا

حجاب هیچگاه مسئله امنیتی نیست

تکمیل راه‌ دورود - خرم‌آباد مطالبه جدی مردم است

اردوی جهادی دامپزشکی در شوراب خرم آباد

سردار رادان: حجاب هیچگاه مسئله امنیتی نیست

آئین غبارروبی گلزار شهدای خرم‌آباد

ضرورت لایروبی حوضچه نیروگاه نکا/ پیشرفت زباله سوز ساری شتاب گرفت

مردم همراه و حامی پلیس برای اجرای طرح نور هستند

12 زنجیره ارزش در مازندران تعریف شد/ حضور 27 واحد تولید در اکسپو

سردار رادان: در طرح نور، رئیس جمهور از ما حمایت کرده است

سردار رادان: در طرح نور، ما حمایت رئیس جمهور و قوه قضائیه را داریم

حسن یزدانی به تشک برگشت

طرح نور طرحی برای صیانت از عفاف و حجاب دختران ایران

اعلام نرخ جدید کرایه تاکسی در خرم آباد

اجتماع دختران دانش آموز در حرم حضرت معصومه (س)

آئین تجلیل از، برترین‌های المپیاد‌های علمی دانش آموزی در بابل

نوجوان 16 ساله ناپدید شده در جنگل‌های رامسر پیدا شد

حمایت قاطع بسیج اساتید حوزه علمیه استان همدان از طرح نور فراجا

اجرای اقدام عملی برای رفع چالش‌های پیش‌روی توسعه اقتصادی مازندران

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

سردار رادان: در طرح نور به‌دنبال حجاب و عفاف و صیانت از دختران و خواهران خودمان هستیم/ شهادت می‌دهم که رئیس قوه قضائیه در حمایت از طرح حجاب و عفاف مردانه کنار ما بوده/ شهادت می‌دهم رئیس‌جمهور از ما حمایت کرده است

رادان: طرح نور، طرح امنیتی انتظامی نیست

سردار رادان: طرح نور اصلا طرح امنیتی و انتظامی نیست

تجمع مردمی و بانوان کرمانشاهی در حمایت از اجرای طرح نور

ریتم شبانه‌روزی یا ساعت بدن چیست؟

جلسه شورای فرهنگ عمومی - ساری

لبخند شکوفه های بهاری در مازندران

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نقشه مهندسی فرهنگی خراسان جنوبی آماده رونمایی است

ذخیره‌سازی 2831 تن مرغ در سردخانه‌های مازندران

برگزاری نشست دبیران کانون‌ خدمت رضوی شهرهای مازندران

27 رقم برنج در کشور معرفی شده است

تجمع مردمی و بانوان کرمانشاهی در حمایت از اجرای «طرح نور»

توزیع انواع بذور اصلاح و گواهی شده برنج بین کشاورزان شهرستان بابل

بیانیه حوزه علمیه خواهران استان یزد در حمایت از طرح نور فراجا

روند تکمیل نیروگاه زباله‌سوز ساری شتاب می‌گیرد

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

تردد این خودروها در جاده چالوس ممنوع شد