پیام مازند

آخرين مطالب

سیلاب ها داستان این روزهای مازندران! مقالات

سیلاب ها داستان این روزهای مازندران!
  بزرگنمايي:

پیام مازند - ایسنا/مازندران پاییز امسال بازهم باخود قصه تکراری سیلاب در شهرها و روستاهای مازندران را به همراه داشت؛ برخلاف مهرماه که باران چندانی نبارید اما در دهه سوم آبان آسمان غرب مازندران رخ درهم کشید و با ریزش نزولات آسمانی فراوان سیلاب را در شهرها و روستاهای این منطقه جاری کرد و باعث طغیان رودخانه ها و بروز خسارت به زیرساخت ها،باغات و جاده چالوس به مرزن آباد شد.

باران که آغاز می شود اگر به آرامش ببارد کسی احساس خطر نمی کند اما بارش سیل آسا همه را دچار واهمه می کند که بازهم سیلابی جاری خواهد شد و همه اینها به سومدیریت و دست بردن انسان در دامن برمی گردد که باعث شده است مدت زمان این سیلابها از 10 تا 15 سال به 2 تا سه سال تقلیل یابد.
طبق جمع بندی گزارش های مدیران عضو ستاد مدیریت بحران مازندران سیلاب اخیر به بخش های زیربنایی و زیر ساختی ،کشاورزی ، واحد های مسکونی و معیشتی استان 6هزار میلیارد ریال خسارت وارد کرده است.
*گنجایش نداشتن رودخانه ها عامل ایجاد آبگرفتگی های اخیر
حامد عبداللهی مدیر مهندسی رودخانه ها و سواحل شرکت آب منطقه ای مازندران چندی پیش در گفت وگو با خبرگزاری ایرنا، یکی از دلایل آبگرفتگی اخیر را بارندگی شدید و کم سابقه در بالادست و سرعت گرفتن جریان آب رودخانه به خاطر لایروبی به سمت پایین دست و گنجایش نداشتن رودخانه در این مناطق دانست و بر ضرورت باز ساماندهی و بازمهندسی رودخانه های استان تاکید کرد.
وی گفته بود : بارش باران در بازه زمانی کمتر از 24 ساعت بین 150 تا 200 میلی متر برای مازندران نوعی تغییر اقلیم محسوب می شود و باید برای این حجم از بارندگی آمادگی داشت و به همین خاطر ساماندهی و مهندسی رودخانه ها باید بر اساس این اقلیم مورد توجه قرار گیرد.

پیام مازند


*تغییر رژیم رودخانه ها یکی از ذلایل ایجاد سیلاب
قربانعلی خدایی کارشناس ارشد آبخیزداری نیز در گفت وگوبا ایسنا، با بیان اینکه سیل پدیده ای است که بر اثر بارش زیاد، ذوب شدن برف و یا ذوب یخچال ها به وجود می آید، اظهار کرد: رودخانه های سه هزار و سردابرود در حوزه غرب مازندران از رژیم یخچالی برخوردار هستند وبه واسطه ذوب شدن یخچال در تابستان و دیگر رودخانه ها بر اثر بارش باران زیاد سیلابی می شوند.
وی با ابراز نگرانی از اینکه تا 50 سال پیش بارش باران بیشتر و میزان سیلاب کمتر بود اما طی چند سال اخیر با اینکه بارش ها کمتر شده است سیلاب ها بیشتر روی می دهد، افزود: در گذشته بازگشت سیلاب هر 10 تا 15 سال بود اما امروزه کمتر شده است و هر 2 تا سه سال شاهد سیلابی شدن رودخانه ها هستیم و این موضوع نشان دهنده تغییر رژیم رودخانه ها است.
وی همه اینها راهشدار طبیعت اعلام کرد و گفت: میزان بارندگی اخیر که موجب بروز سیل شد در جایی همانند رامسر در دشت کمتر از ارتفاع بود در حالیکه باید برعکش باشد یعنی میزان بارندگی در دشت باید از ارتفاع بیشتر باشد و همه اینها باید یک تلنگر برای ما باشد.
این کارشناس ارشد حوزه آبخیزداری، دخالتهای زیاد در طبیعت را توسط انسانها ازعلل این تغییرات دانست و افزود: تنها کاری که از دست ما برمی آید مدیریت سیلاب است اما مشکل اساسی و اصلی در بالادست نیست بلکه در همین پایین دست است که موجب بروز سیلاب می شود.
خدایی با بیان اینکه پوشش گیاهی تا حدی می تواند باران را جذب کند و مابقی به صورت روان آب جاری می شود، خاطر نشان کرد: اجرای طرح های آبخیزداری تاحدی جلوی سیلابی شدن را در شهر و روستا می گیرد اما درمان اصلی نیست و باید مورد بررسی دقیق صورت گیرد و چاره اندیشی شود.
وی ایجاد مانع بر سرراه عبور آب را علت اصلی بروز سیلاب عنوان کرد و ادامه داد: بروز سیل در جنگل اتفاق نمی دهد بلکه همه این سیلابها در دشت و اراضی جلگه ای خصوصا در مناطق مسکونی اتفاق می افتد که با بالا آمدن سطح آب ، آبگرفتگی می شود.

پیام مازند


*عدم زهکشی در مناطق شهری و روستایی علت اصلی جاری شدن سیلاب
این کارشناس ارشد آبخیزداری تاکید کرد: اراضی کشاورزی و مسکونی به علت عدم زهکشی در مناطق شهری و روستایی پرآب می شوند و با کوچکترین بارندگی آبهای زیرزمینی بالا می آید و در نتیجه سیلاب جاری می شود.
خدایی با تاکید براینکه رودخانه متولی مشخصی ندارند و اینها از عمده ترین مشکلات است، افزود: متولی رودخانه در بالادست با منابع طبیعی است، بعد از آن با امور آب و در داخل شهر با شهرداری است و ثابت نبودن تولی گری باعث می شود نگاهها به رودخانه ها و آبراه ها متفاوت باشد و تصمیم یک پارچه ای گرفته نشود.
*عدم رعایت حریم های سیلابی در شمال کشور
وی عدم رعایت حریم های سیلابی در شمال کشور را از دیگر عوامل بروز سیلاب برشمرد و عنوان کرد: در شهر و روستا حریم اصلی رودخانه و آبراه رعایت نمی شود و در کنار مسیر آب دیوار احداث می شود و بعد از ان نیز اقدام به کشاورزی می کنند .
کارشناس حوزه آبخیزداری یادآور شد: از آنجائیکه رودخانه های منطقه جوان هستند هر دفعه تغییر مسیر می دهند و تجاوز به حریم این رودخانه درتشدید تغییر مسیر رودخانه تاثیرگذار است و درنتیجه با افزایش فشار آب، تخریب ایجاد می شود.
خدایی با بیان اینکه احداث دیواره های سیلابی یکی از راه های مدیریت سیلاب است، اظهار کرد: اما متاسفانه بسیاری از افراد در شهر و روستا در کنار رودخانه سند مالکیت دارند و بنابراین برای احداث دیوار مشکل ایجاد می شود و این می تواند یک مشکل اجتماعی باشد.
وی با تاکید بر لزوم رعایت حرائم در بستر رودخانه و اطراف آن، بیان کرد: امورآب و شهرداری ها در برخورد با اینگونه افراد که سند مالکیت دارند و نیز برای آزاد سازی حریم رودخانه مشکل دارد.
*غیر استاندارد بودن 90 درصد پل های احداثی در شهر و روستا
کارشناس آبخیزداری غیر استاندارد بودن 90 درصد پلهای احداثی در شهر و روستا را از دیگر مشکلات دانست و ادامه داد: در ساخت اغلب این پلها اصول اولیه رعایت نشده است و برای کاهش هزینه ها دهانه پل کم و ارتفاع نیز پائین است و این موضوع باعث می شود در زمانی که بارندگی زیاد است، آب مسیر اصلی را دور بزند و بخشی از پل تخریب شود و یا اینکه باعث می شود جلوی آورده های آب گرفته شود.
خدایی شبکه شدن رودخانه ها در حوزه شهری را از دیگر از مشکلات بر سرراه طغیان رودخانه ها در زمان بروز سیل دانست و عنوان کرد: رودخانه خود یک شاهرگ است اما این شاهرگ در حوزه شهری توسط شهرداری ها شبکه می شود و به جای عریض تر کردن کانالها ، تنگ تر می شود در نتیجه حجم آب بارگذاری شده توان عبور ندارد و ارتفاع آب بالا می آید و موجب آبگرفتگی معابر می شود.
وی با اشاره به مشکل دار بودن شبکه زهکشی شهر و روستا خاطر نشان کرد: کانالهای آب در اراضی کشاورزی در گذشته نقش زهکش داشتند اما با تغییر کاربری های صورت گرفته این کانالها و شبکه زهکشی از بین رفتند و راه خروج آب نیز بسته شد.
این کارشناس حوزه آبخیزداری با ابراز تاسف از اینکه نگاه اغلب مدیران و مردم به رودخانه نگاه تامین مصالح و معدنی است، تصریح کرد: برداشت مجاز و یا غیر مجاز از بستر رودخانه موجب ایجاد شیب طولی در رودخانه می شود و در زمان فشار آب و بروز سیلاب عمق کف بستر رودخانه زیاد شده در نتیجه دیواره های کناره زیرشویی و واژگون می شود.
خدایی ابراز کرد: با خارج شدن مصالح و عمیق شدن کناره ها ، زیرابنیه و پل ها در پایین دست خالی و ریزش می کند و همین امر موجب بروز خسارت شود.
وی یادآور شد: تا نگاه ما به طبیعت اینگونه باشد سال به سال سیلاب بیشتر خواهد بود و ممکن است در سالهای بعد با کمترین بارش سیلاب سرازیر شود.
به گزارش ایسنا، بنابر نظر کارشناسان ، آنچه دربارندگی اخیر موجب بروز سیلاب شد تجاوز بی حد و اندازه به حریم رودخانه ها، عدم مدیریت درست و برداشت بی رویه از بستر رودخانه ها بوده است و تا این موضوعات رعایت نشود قصه پرغصه سیلاب تکرار خواهد شد.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/242689/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حمایت هزار استاد حوزه علمیه قم از بازگشت ون‌های گشت ارشاد

اجتماع بزرگ مردم قم در حمایت از طرح نور عفاف و حجاب فراجا

حجاب هیچگاه مسئله امنیتی نیست

تکمیل راه‌ دورود - خرم‌آباد مطالبه جدی مردم است

اردوی جهادی دامپزشکی در شوراب خرم آباد

سردار رادان: حجاب هیچگاه مسئله امنیتی نیست

آئین غبارروبی گلزار شهدای خرم‌آباد

ضرورت لایروبی حوضچه نیروگاه نکا/ پیشرفت زباله سوز ساری شتاب گرفت

مردم همراه و حامی پلیس برای اجرای طرح نور هستند

12 زنجیره ارزش در مازندران تعریف شد/ حضور 27 واحد تولید در اکسپو

سردار رادان: در طرح نور، رئیس جمهور از ما حمایت کرده است

سردار رادان: در طرح نور، ما حمایت رئیس جمهور و قوه قضائیه را داریم

حسن یزدانی به تشک برگشت

طرح نور طرحی برای صیانت از عفاف و حجاب دختران ایران

اعلام نرخ جدید کرایه تاکسی در خرم آباد

اجتماع دختران دانش آموز در حرم حضرت معصومه (س)

آئین تجلیل از، برترین‌های المپیاد‌های علمی دانش آموزی در بابل

نوجوان 16 ساله ناپدید شده در جنگل‌های رامسر پیدا شد

حمایت قاطع بسیج اساتید حوزه علمیه استان همدان از طرح نور فراجا

اجرای اقدام عملی برای رفع چالش‌های پیش‌روی توسعه اقتصادی مازندران

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

سردار رادان: در طرح نور به‌دنبال حجاب و عفاف و صیانت از دختران و خواهران خودمان هستیم/ شهادت می‌دهم که رئیس قوه قضائیه در حمایت از طرح حجاب و عفاف مردانه کنار ما بوده/ شهادت می‌دهم رئیس‌جمهور از ما حمایت کرده است

رادان: طرح نور، طرح امنیتی انتظامی نیست

سردار رادان: طرح نور اصلا طرح امنیتی و انتظامی نیست

تجمع مردمی و بانوان کرمانشاهی در حمایت از اجرای طرح نور

ریتم شبانه‌روزی یا ساعت بدن چیست؟

جلسه شورای فرهنگ عمومی - ساری

لبخند شکوفه های بهاری در مازندران

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نقشه مهندسی فرهنگی خراسان جنوبی آماده رونمایی است

ذخیره‌سازی 2831 تن مرغ در سردخانه‌های مازندران

برگزاری نشست دبیران کانون‌ خدمت رضوی شهرهای مازندران

27 رقم برنج در کشور معرفی شده است

تجمع مردمی و بانوان کرمانشاهی در حمایت از اجرای «طرح نور»

توزیع انواع بذور اصلاح و گواهی شده برنج بین کشاورزان شهرستان بابل

بیانیه حوزه علمیه خواهران استان یزد در حمایت از طرح نور فراجا

روند تکمیل نیروگاه زباله‌سوز ساری شتاب می‌گیرد

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

تردد این خودروها در جاده چالوس ممنوع شد

کشف محموله میلیاردی باتری‌های قاچاق در بابل

تجمع حافظان نور در حرم حضرت معصومه (س)

(تصاویر) شکوفه‌های بهاری مازندران

سهراب و فروغ برای هم شعر می‌خواندند/ فرح پنج بار برای افتتاحیه نمایشگاه سهراب آمد ولی او در نمایشگاه حاضر نمی‌شد؛ هیچ دلیل سیاسی هم نداشت

لزوم افزایش صندوق اعتباری فناوری مازندران

خصوص واقعی قبل از هیاهوی واگذاری!

بهره برداری از دفتر بسیج ورزشکاران شهرستان ساری

برگزاری تجمع حمایتی مردم و بانوان کرمانشاهی از اجرای «طرح نور»

همه مسئولان باید برای اجرای طرح نور کمک کنند

راهپیمایی « جمعه خشم» در مازندران برگزار می شود

برگزاری تور بین المللی دوچرخه‌سواری خزر؛ اواخر اردیبهشت