پیام مازند

آخرين مطالب

نگاه دانشگاهیان به حال ناخوش رودخانه‌های مازندران مقالات

نگاه دانشگاهیان به حال ناخوش رودخانه‌های مازندران
  بزرگنمايي:

پیام مازند- رودخانه‌های مازندران که از مهم‌ترین عناصر محیط زیستی این استان محسوب می‌شوند و نقشی اساسی در اقتصاد بومی این استان یعنی کشاورزی و دامداری دارند، سال‌هاست که مورد بی‌مهری قرار گرفته‌اند. اگر از خشکسالی به عنوان یکی از دلایل اقلیمی حال ناخوش رودخانه‌ها در مازندران صرف‌نظر کنیم، از یک سو بی‌توجهی شهروندان به این عناصر مهم محیط زیست در حال آسیب زدن به آن‌هاست و از سوی دیگر اجرای طرح‌های عمرانی به بهانه توسعه ، رودخانه‌های مازندران را از ماهیت اصلی زیست‌محیطی‌شان دور می‌کند.

بر اساس آمارهای رسمی شرکت آب‌منطقه‌ای مازندران که اردیبهشت امسال منتشر شد، آب هفت رودخانه دائمی و مهم مازندران که 70 درصد آب کشاورزی استان را تامین می‌کنند، نسبت به دوره شاخص بلندمدت 50 ساله 18 درصد کاهش یافته است. بررسی آماری آبدهی هفت ماه سالی آبی جاری یعنی از مهر سال قبل تا پایان فروردین سال جاری نشان می‌دهد که دِبی هر هفت رودخانه دائمی مازندران یعنی بابلرود، نکارود، تجن، تلار، هراز، چشمه‌کیله و چالوس نسبت به درازمدت کاهشی بود.

اما همان‌طور که گفته شد، علاوه بر کاهش آبدهی به دلیل کم‌بارشی و شرایط اقلیمی، رودخانه‌های مازندران از عوامل انسانی هم بشدت تهدید می‌شوند. تجاوز به حریم و بستر رودخانه، برداشت بی‌رویه مخلوط و شن از رودهای استان، اجرای طرح‌های عمرانی با توجیه توسعه پایدار در حاشیه رودخانه‌ها و برخی اقدامت دیگر در حال از بین بردن ماهیت اصلی رودخانه‌های مازندران به عنوان یک زیستگاه مستقل هستند. به همین دلیل بسیاری از کارشناسان معتقدند که از این زیست‌بوم‌های مستقل در مازندران اکنون صرفا آبراهه‌ای نصفه و نیمه باقی مانده است.

البته تعداد رودخانه‌های مازندران به همین هفت رود محدود نمی‌شود. طبق آمارهای موجود در این استان دست‌کم 120 رشته رودخانه به طول حدود هفت هزار کیلومتر وجود دارد که آب این رودخانه‌ها در مسیر عبور برای رسیدن به دریای خزر با ایجاد سردهنه کشاورزی توسط کشاورزان برای آبیاری زمین‌های کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرد. کاربری‌های دیگری مانند پرورش ماهی هم در این بین مورد توجه قرار دارد.

نگاه دانشگاهیان به حال ناخوش رودخانه‌های مازندران

کارشناسان و صاحب‌نظران حوزه رودخانه‌ها و علوم مهندسی آب معتقدند که نوع نگاه مدیریتی به کار گرفته شده در مازندران برای بهره‌برداری از رودخانه‌ها عمدتا با آن‌چه که مجامع علمی و دانشگاهی در کشورهای توسعه‌یافته توصیه می‌کنند متفاوت است. بر همین اساس نیز اقداماتی پژوهشی طی سال‌های اخیر توسط برخی از دانشگاهیان در مازندران انجام شد تا با نگاهی علمی روند مدیریت رودخانه‌های مازندران مورد بررسی قرار بگیرد.

گفت‌وگو پیرامون آب

یکی از گام‌های علمی برداشته شده برای بررسی علمی وضعیت رودخانه‌های مازندران و تبادل تجارب و دانش مدیریت رودخانه‌ها در کشورهای توسعه‌یافته، تفاهمی است که بین دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری با « دانشگاه علوم کاربردی استفالیا » ی آلمان (Ostfalia University of Applied Sciences) از سال‌ها پیش منعقد شده و چند سال است که در قالب یک پروژه علمی و دانشگاهی برقرار است.

در این همکاری علمی که از سال 2006 شکل گرفت، دانشجویان و اساتید دانشگاه تلاش می‌کنند که با بررسی میدانی رودخانه‌های مازندران و همچنین تبادل دیدگاه‌های علمی با اساتید و دانشجویان دانشگاه استفالیا، چالش‌های موجود در روند مدیریت رودخانه‌های مازندران را بررسی کنند و در قالب گزارش‌های علمی به ثبت برسانند. این گروه دانشگاهی اخیرا برنامه‌ای آموزشی را نیز برای شهروندان مرکز مازندران برگزار کردند ؛ برنامه‌ای که تحت مدیریت دکتر محسن مسعودیان عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری و با همراهی تعدادی از دانشجویان حوزه آب و منابع طبیعی این دانشگاه از جمله فاطمه مهرپور، مسعود سرکویه، اعظم احمدی، حسین معافی، همتا توسلی، سحر محمودی و سید صابر میرساداتی در قالب گفت‌وگو با شهروندان برای بیان اهمیت رودخانه‌ها و نوع نگاه به آن‌ها در بوستان ملل ساری برگزار شد.

در این میز گفت‌وگو، شهروندانی که برای تفریح و گذران اوقات پایانی روزشان به حاشیه رودخانه تجن آمده بودند از اهمیت رودخانه‌ها و ضرورت‌های محافظت از آن شنیدند و دیدگاه‌های خود را نیز بیان کردند ؛ گفت‌وگویی که از نگاه دانشگاهیان پایه فرهنگسازی برای افزایش توجه به رودخانه‌هاست.

نگاه دانشگاهیان به حال ناخوش رودخانه‌های مازندران

دکتر محسن مسعودیان عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری که مدیریت این فعالیت علمی بین دو دانشگاه را بر عهده دارد، درباره اهمیت انجام این قبیل اقدامات علمی به خبرنگار ایرنا می‌گوید: از سال 2006 که ارتباط ما با دانشگاه استفالیای آلمان شکل گرفت تعداد قابل توجهی از اساتید دانشگاه و دانشجویان آلمانی به ایران آمدند و از سازه‌های آبی و فعالیت‌های وابسته به رودخانه‌ها اعم از ساخت‌وساز و بهره‌برداری بازدید کردند. مسائل مرتبط با آب به شرایط اجتماعی، مسائل کشور و نکات متعدد دیگری بستگی دارد که ممکن است در هر جامعه متفاوت باشد. دانشجویان آلمانی پس از بازدیدهای میدانی این مسائل را در درس‌ها و کلاس‌ها به عنوان خروجی یک بازدید از سازه‌های آبی این منطقه مطرح می‌کنند.

وی می‌افزاید: از مازندران هم اساتید و دانشجویانی به آلمان اعزام شدند و توانستند تجارب و پژوهش‌هایی داشته باشند. بازدید از سازه‌ها، مدیریت منابع آبی آلمان و مسائل زیست‌محیطی مرتبط با آب را دیدند و گزارش تهیه کردند که خروجی این تبادل علمی قطعا در فعالیت‌های آن‌ها نمود پیدا می‌کند. مهم‌ترین هدف این است که دانشگاهیان بتوانند دانش خود را به اشتراک بگذارند که خودبه‌خود این به اشترک‌گذاری در فعالیت‌های پژوهشی تاثیر خود را می‌گذارد.

این استاد دانشگاه اظهار می‌کند: علاوه بر رابطه علمی شکل گرفته بین دو دانشگاه از 15 سال پیش تا کنون، پروژه گفت‌وگو پیرامون آب با عنوان اختصاری DiWa حدود سه سال است که بین دانشگاه علوم کشاورزی ساری و دانشگاه استفالیا در حال انجام است و پشتیبانی مالی پروژه را مؤسسه تبادلات آکادمیک آلمان با نام اختصاری DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) انجام می‌دهد. در این پروژه گفت‌وگو بین دو کشور در حوزه آب رقم می‌خورد.

نگاه دانشگاهیان به حال ناخوش رودخانه‌های مازندران

به گفته مسعودیان در این پروژه سه ساله قرار بود هر سال یک مدرسه تابستانه در مازندران و آلمان برگزار شود که در سال‌های 2020 و 2021 به دلیل کرونا فعالیت‌ها مجازی شد و از سال 2022 فعالیت‌های میدانی دوباره شکل گرفت و مدرسه تابستانه برگزار شده برای شهروندان در بوستان ملل ساری نیز یکی از برنامه‌های همین پروژه است ؛ پروژه‌ای که پایان سال 2022 پایان می‌یابد و گزارش تهیه شده از آن توسط دانشگاهیان برای مؤسسه DAAD فرستاده می‌شود و مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. در حال حاضر دو نفر از دانشگاه منابع طبیعی و علوم کشاورزی مازندران در آلمان روی همین پروژه مشغول فعالیت هستند.

تغییر نگاه به رودخانه‌ها در جهان

مدیر پروژه گفت‌وگو پیرامون آب در ایران خاطرنشان می‌کند: موضوع مدیریت رودخانه‌ها در دنیا از سال 2000 به بعد متفاوت شد. یعنی نگرشی که به رودخانه وجود داشت تغییر کرد. مثلا ما در بوستان ملل ساری می‌بینیم دو طرف رودخانه بتن شده و کف آن را هم از فرم طبیعی خارج کرده‌اند. در رودهای استان سازه‌هایی داریم که ارتباط‌های طبیعی موجود در رودخانه را قطع کردند. همه این‌ها کارها از نگاه علمی ضد محیط زیستی است و اکوسیستم رودخانه را کاملا تغییر می‌دهد. ضمن این که با توسعه پایدار به طور کامل منافات دارد.

وی می‌افزاید: در گذشته ماهی‌ها در رودخانه حرکت داشتند، در کناره رود گیاهانی وجود داشت که بین آن‌ها یک سری جانداران زندگی می‌کردند. ماهی برای تخم‌ریزی در طول مسیر از جانداران کنار آبزی و حشرات تغذیه می‌کرد. سرعت و عمق آب طوری بود که ماهی می‌توانست حرکت کند. این شرایط طبیعی طی هزاران سال شکل گرفته بود تا چرخه ایجاد شود. اما کافی است که فقط یک سازه کوچک ایجاد شود و با یک سد یکی از حلقه‌های این زنجیره قطع شود. طبیعتا زنجیره مختل خواهد شد و ارتباط گیاهی حاشیه رودخانه و مسائل جانوری تغییر می‌کند.

نگاه دانشگاهیان به حال ناخوش رودخانه‌های مازندران

عضو هیئت علمی دانشگاه منابع طبیعی و علوم کشاورزی ساری تصریح می‌کند: این تغییرات توسط بشر روی رودخانه ایجاد می‌شود. اما از سال 2000 دیدگاه دانشمندان تغییر کرد. گفتند حتی اگر قرار است کاری روی رودخانه انجام دهیم باید عملکرد طبیعی رودخانه حفظ شود. پس اگر قرار است دیواره‌سازی کنیم باید به شیوه‌ای باشد که با شرایط طبیعی رودخانه سازگار شود. نه این‌که رود را به کانال آب تبدیل کنیم. اگر قرار است سازه‌ای ساخته شود باید طوری باشد که اکوسیستم رود به هم نخورد.

مسعودیان می‌گوید: این مباحث در 20 سال اخیر شدت زیادی گرفت. حتی در اروپا از سال 2000 تا 2015 به کشورهای اروپایی 15 سال وقت داده شد که رودها را از شرایط موجود به شرایط طبیعی برگردانند. پروژه‌های زیادی از جمله در آلمان تعریف و اجرا شد. در بسیاری از جاهایی که این‌طور ساختار رودخانه را تغییر داده بودند با مطالعات علمی و اختصاص بودجه‌های لازم شرایط را به حالت طبیعی برگرداندند. یعنی سعی کردند سازه‌ها را با شکل طبیعی اجرا کنند. سازه‌هایی که روی اکوسیستم رودخانه تاثیر می‌گذاشت را تعدیل کردند و بستر و حریم را به حالت اولیه برگردانند.

وی می‌افزاید: البته این اقدامات در 15 سال تمام نشد و به همین دلیل زمان اجرای آن تمدید شد. برای پروژه‌های جدید هم می‌گویند باید طوری اجرا شود که اکوسیستم‌های رودخانه را حفظ کند و کارکردهای طبیعی رود به هم نخورد.

مسعودیان خاطرنشان می‌کند: متاسفانه این نگاه در مدیریت رودخانه‌های ما وجود ندارد. نمونه‌اش همین پارک ملل ساری است که رودخانه کارکرد طبیعی خود را در آن از دست داد. در حالی که می‌شد طوری آن را طراحی کرد تا هم کارکرد رود حفظ شود و هم این فضای تفریحی را داشته باشیم.

نگاه دانشگاهیان به حال ناخوش رودخانه‌های مازندران

این استاد دانشگاه تصریح می‌کند: پروژه گفت‌وگو پیرامون آب دقیقا روی همین نکات متمرکز می‌شود و خروجی آن در چنین مسائلی برای آینده مدیریت رودخانه‌ها به کار می‌آید. در واقع بحث روی مدیریت منابع آب و مدیریت یکپارچه رودخانه‌هاست که باید در کشور و بویژه مناطقی مانند مازندران جدی گرفته شود.

فاصله مدیریت با نگاه علمی

مساله مهمی که درباره نگاه دستگاه‌های اجرایی مازندران به رودخانه‌ها می‌توان مطرح کرد، دور بودن مطالعات انجام شده برای اجرای پروژه‌های مختلف مرتبط با رودخانه‌ها از نگاه علمی و پژوهشی است. موضوعی که سبب شده در بسیاری از اقدامات مرتبط با رودخانه‌ها روند تخریب اکوسیستم رودخانه‌ای در چارچوب مجوزهای قانونی انجام شود.

تصاویری که طغیان تجن در آخرین روزهای سال 1397 با زیر آب بردن تاسیسات ایجاد شده در بوستان ملل و آسیب زدن به برخی از زیرساخت‌ها ثبت کرد نمونه‌ای از نگاه نادرست به بهره‌برداری از رودخانه‌ها در مازندران است؛ نگرشی که با همان روند برای اجرای پروژه ملل2 ادامه یافته و توجهی به اصول مد نظر دانشگاهیان برای بهره‌برداری درست از رودخانه‌ها ندارد.

به چالش‌های مربوط به رودخانه‌های مازندران باید مسائل متعدد دیگر مانند رها شدن پساب خانگی و صنعتی، تخلیه زباله‌ها، فعالیت غیراصولی معادن شن و ماسه در حاشیه رودخانه‌ها، رعایت نشدن حریم و تجاوز به بستر به شیوه‌های گوناگون را نیز افزود. معضلاتی که سال‌هاست در مازندران وجود دارد و نفس بسیاری از این شریان‌های حیاتی طبیعت را در مازندران به شماره انداخته است.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/260563/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

استقرار 1419 دستگاه صندوق الکترونیک برای انتخابات خرم‌آباد و چگنی

تصادف در محور پلدختر به خرم‌آباد 8 مصدوم برجا گذاشت

طرح نور فراجا موفقیت در حوزه جنگ نرم است

عملیات وعده صادق،نماد اقتدار کشور

برگزاری آئین بزرگداشت نخستین سالگرد شهید آیت الله سلیمانی

راهپیمایی «جمعه خشم» در خرم‌آباد

برگزاری آیین شکرگزاری رحمت ماه صیام در منطقه لفور مازندران

تذکر محترمانه و ارشاد باکرامت هدف اصلی «طرح نور» است

برگزاری آزمون استخدام پیمانی تامین اجتماعی در قزوین

آیت الله علم الهدی: تذکر محترمانه و ارشاد باکرامت، هدف اصلی «طرح نور» است

حمایت تمام قد علم الهدی از بازگشت گشت ارشاد و طرح «نور» /آموزش و پرورش موافقت کند اساتید حوزه عفاف و حجاب دختران را اقناع کنند

ماجرای چاقوکشی و ضرب و شتم در کشتی مازندران

ترافیک سنگین در جاده چالوس

حمله موشکی به اسراییل اعجاز وعده صادق بوده است

برگزاری آزمون استخدام پیمانی تامین اجتماعی

جزئیات پذیرش بدون آزمون کارشناسی ارشد در دانشگاه پیام نور + سایت ثبت‌ نام

برگزاری کنگره 400 شهید روحانی مازندران

پرداخت تسهیلات خوداشتغالی به مددجویان شهرستان نور

حضور 90 بازیکن و مربی در سومین مرحله جشنواره مینی بسکتبال کشور

ماجرای چاقوکشی و ضرب و شتم در کشتی مازندران | روایت داور مصدوم: فیلم تا قبرس و آلمان هم رسیده است، کتک خوردن یک داور! | آقایان برای رضایت گرفتن ...

همه چیز درباره واریز یارانه کمک معیشتی فروردین‌ماه | جیب سرپرستان خانوارها پر پول شد

خبر تهاجم به کشور از مرزهای خارجی تکذیب شد

مرگ 91 نفر بر اثر مصرف مواد مخدر در مازندران

کنگره 400 شهید روحانی استان مازندران برگزار می‌شود

توجه ویژه دولت برای رفع عقب ماندگی‌های بخش آب در مازندران

عجیب‌ ترین قتل امسال توسط یک مادر و دختر رقم خورد!

وضعیت تاسیسات هسته‌ ای اصفهان بعد از حادثه امروز

واکنش فرمانده کل ارتش به انفجار در اصفهان

انتصاب جدید در ستاد مرکزی راهیان نور کشور

کشف و توقیف چوب جنگلی قاچاق در آمل

مسدود شدن 205 چاه غیرمجاز در مازندران

امید به بازگشت روز‌های خوب نساجی

مرگ 91 نفر بر اثر مصرف مواد مخدر

حمایت از تشکل‌های مردم پایه فرهنگی هنری در مازندران

انتصابات جدید در ستاد راهیان نور

امواج آرام خزری در مازندران

اقدام غیر قانونی در شرکتی کردن پرسنل سابق موسسه اعتباری نور

تعیین تکلیف حدود 7 هزار چاه کشاورزی در مازندران

رتبه نخست مازندران در صادرات لبنیات

تردد در راه های مازندران عادی و روان است

بازار برنج در مازندران از رکود خارج شده است

اولتیماتوم 2 ماهه بازرسی لرستان برای تکمیل پل شوراب

ایران‌چک 500 هزار تومانی در بازار؟! + عکس

بارش‌های بهاری تا نیمه اردیبهشت‌ ادامه دارد؛ آیا بارندگی‌ها، کم‌بارشی زمستان را جبران می‌کند؟

مخالفت آمریکا با عضویت فلسطین در سازمان ملل

خبری تازه درباره پروازهای فرودگاه امام و مهرآباد

تکریم خانواده شهدا و  ترویج فرهنگ ایثار و شهادت امر بزرگی است که باید از دل جریان‌های مردمی بجوشد

محدودیت‌های ترافیکی جاده‌های شمال در آخرین روز فروردین

حمله اسرائیل به جنوب سوریه

اعزام 15 هزار دانش‌آموز به اردوی راهیان‌نور و پیشرفت