پیام مازند

آخرين مطالب

مانعی بر سر راه خلق پول بی‌ضابطه بانک‌ها وجود دارد؟ اقتصادي

مانعی بر سر راه خلق پول بی‌ضابطه بانک‌ها وجود دارد؟
  بزرگنمايي:

پیام مازند - آمار ها نشان می‌دهد اکثر بانک‌ها در تسهیلات‌دهی خود مقررات آیین‌نامه‌های شورای پول و اعتبار را رعایت نکرده و فراتر از حد مجاز اقدام به پرداخت تسهیلات کلان کرده‌اند.
به گزارش ایران اکونومیست، آخرین آماری که بانک مرکزی از تسهیلات کلان بانک‌ها منتشر کرده نشان می‌دهد که بانک‌ها در تسهیلات‌دهی خود مقررات آئین‌نامه‌های شورای پول و اعتبار را رعایت نکرده و فراتر از حد مجاز اقدام به پرداخت تسهیلات کلان کرده‌اند.
در همین راستا امیرحسین خواجه وند صالحی ، پژوهشگر حوزه پولی و بانکی در یادداشتی به این موضوع پرداخته است که مشروح آن به شرح زیر است؛
صورت مالی بانک‌ها حرف‌های زیادی برای گفتن دارند، زیرا اطلاعات مهمی از قبیل نسبت کفایت سرمایه، سرمایه نظارتی و همچنین میزان تسهیلاتی که بانک به افراد مختلف، چه مرتبط و چه غیرمرتبط با خود اعطا کرده را مشخص می‌کند. برخی از این اطلاعات به عنوان ابزاری برای کنترل عملکرد بانک‌ها مورد نظارت بانک مرکزی قرار می‌گیرد.
برای مثال در آئین‌نامه تسهیلات و تعهدات کلان شورای پول و اعتبار بیان شده که هر بانک در مجموع می‌تواند تا 8 برابر سرمایه نظارتی بانک که توسط بانک مرکزی تائید شده، به افراد واجد شرایط تسهیلات کلان اعطا کند که این قاعده جهت کنترل خلق پول بانک‌ها وضع شده است.
بانک‌ها در حالی تسهیلات می‌دهند که سرمایه نظارتی آنها منفی است!
با وجود چنین قواعد نظارتی اما برخی از بانک‌ها این قاعده را رعایت نکرده‌اند و برخی دیگر نیز نه‌تنها این قاعده را رعایت نکرده بلکه حتی سرمایه نظارتی آنها منفی است و با این حال، مجدداً تسهیلات کلان پرداخت می‌کنند! منفی بودن سرمایه نظارتی به این معناست که بانک مدنظر در اعطای تسهیلات در سال‌های قبل جانب احتیاط را رعایت نکرده و بدون در نظر ریسک عدم بازپرداخت تسهیلات توسط افراد، وام‌دهی کرده است یا در حالتی دیگر، بانک با نرخ بسیار کمی به برخی افراد تسهیلات داده که هر دوی این عوامل منجر به زیان بانک و در نتیجه منفی شدن سرمایه نظارتی بانک می‌شود.
به عبارت دیگر منفی شدن سرمایه نظارتی یعنی کل سرمایه بانک از بین رفته و از این پس، تمام ریسک تسهیلات اعطایی بانک برعهده سپرده‌گذاران است که ممکن است به این نتیجه منجر شود که بانک در اعتبارسنجی متقاضیان و اعطای تسهیلات با دقت عمل نکند. به عنوان مثال، طبق صورت مالی منتهی به 30/12/1399 بانک‌ها که در سایت کدال منتشر شده است، سرمایه نظارتی بانک‌های آینده، دی، شهر، ایران زمین، ملی، تجارت، پارسیان، گردشگری، توسعه تعاون و صادرات منفی بوده است.
نسبت کفایت سرمایه بانک‌ها وضعیت خوبی ندارد
از طرف دیگر بانک مرکزی به جهت انجام وظیفه قانونی خود یعنی نظارت بر بانک‌ها و مؤسسات اعتباری، قاعده‌ی دیگری نیز برای بررسی عملکرد بانک‌ها برقرار کرده؛ از جمله اینکه باید نسبت کفایت سرمایه بانک‌ها بیشتر از 8 درصد باشد و اگر کمتر از این مقدار بود، بانک‌ها با محدودیت‌هایی در تسهیلات‌دهی مواجه خواهند شد و اگر روند نزولی ادامه‌دار باشد، حتی می‌تواند به انحلال بانک منجر شود.

پیام مازند

نسبت کفایت سرمایه در واقع حاصل تقسیم سرمایه پایه بانک به میزان دارایی‌های موزون شده بر اساس ضرایب ریسک دارایی‌ها است. طبق صورت مالی بانک‌ها در سال مالی منتهی به سال 1399، تنها کفایت سرمایه 6 بانک از حد 8 درصد آئین‌نامه کفایت سرمایه بیشتر بوده و مابقی کمتر یا حتی منفی بودند.
همانطور که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید، تعداد قابل توجهی از بانک‌ها نسبت کفایت سرمایه منفی را تجربه می‌کنند. برای مثال نسبت کفایت سرمایه بانک آینده منفی 102 درصد است! که علت اصلی آن، تسهیلاتی است که این بانک اعطا کرده و توسط گیرنده بازپرداخت نشده و در نتیجه موجب زیان انبوه بانک و سهامداران شده است.
چرایی وضعیت فعلی بانک آینده
با نگاهی به تسهیلاتی که بانک آینده پرداخت کرده، می‌توان به علت منفی بودن 102 درصدی نسبت کفایت سرمایه بانک پی برد. سرمایه پایه بانک در سال 1399 برابر با 2.17 هزار میلیارد تومان بوده که با توجه به حد آئین‌نامه تسهیلات کلان، این بانک در مجموع می‌توانسته حداکثر به اندازه 8 برابر این مقدار یعنی به اندازه 17.36 هزار میلیارد تومان تسهیلات‌دهی داشته باشد.
با این حال لیستی که بانک مرکزی از میزان تسهیلات کلان بانک‌ها منتشر کرده، نشان می‌دهد که بانک آینده به میزان 109 هزار میلیارد تومان تسهیلات‌دهی کرده است؛ یعنی بیش از 6 برابر حداکثر مقدار مجاز آئین‌نامه تسه یلات کلان که بیش از 48 برابر سرمایه نظارتی بانک است، تسهیلات‌دهی داشته سوالی که مطرح می‌شود این است که چگونه یک بانک این امکان را داشته که بتواند مقررات پولی و بانکی که بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار تصویب کرده‌اند را به این راحتی زیر پا بگذارد؟
بانک مرکزی بر اجرای آئین‌نامه‌های خود توسط شبکه بانکی نظارت دارد؟
آمار تسهیلات کلان بانکی که بانک مرکزی منتشر و بروزرسانی کرده است نشان می‌دهد که بانک‌ها در ارائه تسهیلات به متقاضیان، حدود و چارچوب‌های آئین‌نامه‌های مربوطه را رعایت نکرده‌اند؛ چنانکه مشاهده شد بانک آینده این مقررات را رعایت نکرده و با چاپ پول بیش از اندازه، نه تنها با زیان زیادی همراه بوده بلکه موجبات رشد نقدینگی و در نتیجه افزایش تورم را در کشور فراهم کرده است.
از این رو سوالی ذهن را به خود مشغول می‌کند که چرا بانک مرکزی بر فرایند خلق پول و تسهیلات‌دهی بانک‌ها نظارت پیشینی ندارد تا زمانیکه احتمال عبور یک بانک از چارچوب‌های تعیین‌شده در آئین‌نامه‌های بانک مرکزی وجود دارد یا زمانیکه یک بانک به افراد مرتبط با خودش تسهیلات بیش از اندازه می‌دهد، مانع از فعالیت پرریسک آن در خلق پول بی‌ضابطه شود؟
منبع: خبرگزاری مهر برچسب ها: بانک ها

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/260892/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حمایت هزار استاد حوزه علمیه قم از بازگشت ون‌های گشت ارشاد

اجتماع بزرگ مردم قم در حمایت از طرح نور عفاف و حجاب فراجا

حجاب هیچگاه مسئله امنیتی نیست

تکمیل راه‌ دورود - خرم‌آباد مطالبه جدی مردم است

اردوی جهادی دامپزشکی در شوراب خرم آباد

سردار رادان: حجاب هیچگاه مسئله امنیتی نیست

آئین غبارروبی گلزار شهدای خرم‌آباد

ضرورت لایروبی حوضچه نیروگاه نکا/ پیشرفت زباله سوز ساری شتاب گرفت

مردم همراه و حامی پلیس برای اجرای طرح نور هستند

12 زنجیره ارزش در مازندران تعریف شد/ حضور 27 واحد تولید در اکسپو

سردار رادان: در طرح نور، رئیس جمهور از ما حمایت کرده است

سردار رادان: در طرح نور، ما حمایت رئیس جمهور و قوه قضائیه را داریم

حسن یزدانی به تشک برگشت

طرح نور طرحی برای صیانت از عفاف و حجاب دختران ایران

اعلام نرخ جدید کرایه تاکسی در خرم آباد

اجتماع دختران دانش آموز در حرم حضرت معصومه (س)

آئین تجلیل از، برترین‌های المپیاد‌های علمی دانش آموزی در بابل

نوجوان 16 ساله ناپدید شده در جنگل‌های رامسر پیدا شد

حمایت قاطع بسیج اساتید حوزه علمیه استان همدان از طرح نور فراجا

اجرای اقدام عملی برای رفع چالش‌های پیش‌روی توسعه اقتصادی مازندران

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

سردار رادان: در طرح نور به‌دنبال حجاب و عفاف و صیانت از دختران و خواهران خودمان هستیم/ شهادت می‌دهم که رئیس قوه قضائیه در حمایت از طرح حجاب و عفاف مردانه کنار ما بوده/ شهادت می‌دهم رئیس‌جمهور از ما حمایت کرده است

رادان: طرح نور، طرح امنیتی انتظامی نیست

سردار رادان: طرح نور اصلا طرح امنیتی و انتظامی نیست

تجمع مردمی و بانوان کرمانشاهی در حمایت از اجرای طرح نور

ریتم شبانه‌روزی یا ساعت بدن چیست؟

جلسه شورای فرهنگ عمومی - ساری

لبخند شکوفه های بهاری در مازندران

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نقشه مهندسی فرهنگی خراسان جنوبی آماده رونمایی است

ذخیره‌سازی 2831 تن مرغ در سردخانه‌های مازندران

برگزاری نشست دبیران کانون‌ خدمت رضوی شهرهای مازندران

27 رقم برنج در کشور معرفی شده است

تجمع مردمی و بانوان کرمانشاهی در حمایت از اجرای «طرح نور»

توزیع انواع بذور اصلاح و گواهی شده برنج بین کشاورزان شهرستان بابل

بیانیه حوزه علمیه خواهران استان یزد در حمایت از طرح نور فراجا

روند تکمیل نیروگاه زباله‌سوز ساری شتاب می‌گیرد

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

تردد این خودروها در جاده چالوس ممنوع شد

کشف محموله میلیاردی باتری‌های قاچاق در بابل

تجمع حافظان نور در حرم حضرت معصومه (س)

(تصاویر) شکوفه‌های بهاری مازندران

سهراب و فروغ برای هم شعر می‌خواندند/ فرح پنج بار برای افتتاحیه نمایشگاه سهراب آمد ولی او در نمایشگاه حاضر نمی‌شد؛ هیچ دلیل سیاسی هم نداشت

لزوم افزایش صندوق اعتباری فناوری مازندران

خصوص واقعی قبل از هیاهوی واگذاری!

بهره برداری از دفتر بسیج ورزشکاران شهرستان ساری

برگزاری تجمع حمایتی مردم و بانوان کرمانشاهی از اجرای «طرح نور»

همه مسئولان باید برای اجرای طرح نور کمک کنند

راهپیمایی « جمعه خشم» در مازندران برگزار می شود

برگزاری تور بین المللی دوچرخه‌سواری خزر؛ اواخر اردیبهشت