پیام مازند

آخرين مطالب

مازندران سالمند برای پیری خود چه کند؟ علمي

مازندران سالمند برای پیری خود چه کند؟
  بزرگنمايي:

پیام مازند- بر اساس آمار بهزیستی حدود 6 میلیون نفر از جمعیت کشور را سالمندان تشکیل می دهند و استان های گیلان و مازندران در بین 31 استان کشور بیشترین درصد جمعیت سالمندان را به خود اختصاص دادند.

حدود 12.3 درصد از جمعیت خطه سبز مازندران در سنین سالمندی قرار دارند ؛ آماری که به گفته مسوولان و کارشناسان ، یک و نیم تا 2 درصد بیشتر از میانگین کشور است و مازندران را پس از استان گیلان با جمعیتی بیشتر در رتبه دوم پیری قرار داده است.

به بیان دیگر ، هم اکنون حدود 402 هزار نفر از جمعیت سه میلیون و 300 هزار نفری مازندران را سالمندان تشکیل می دهند. جمعیت سالمندان طی یک دهه اخیر با رشد بیشتری رو به فزونی است و بسیاری معتقد هستند که این وضعیت ناشی از افزایش امید به زندگی به دلیل ایجاد رفاه اجتماعی بخصوص بهداشت فردی است که باعث افزایش طول عمر در این خطه شمال کشور شده است. طبق آمار سازمان بهزیستی کل کشور سن امید به زندگی در ایران بین 72 تا 75 سال است. بیشترین میانگین سنی مربوط به زنان با 75 سال و کمترین مربوط به مردان با 72 سال است.

البته بسیاری از کارشناسان پائین بودن نرخ ولادت در مازندران را یکی دیگر از علت های اصلی بالا رفتن آمار جمعیتی سالمندان نسبت به کل جمعیت استان می دانند. لازم به ذکر است طبق آخرین بررسی میانگین نرخ ولادت در کشور 1.8 است که در مازندران این آمار 1.4 درصد برآورد شده است.

  سالنامه آماری اداره کل ثبت احوال مازندران هم نشان می دهد فقط طی سال 1400 در این استان 30 هزار و 203 تولد در برابر 22 هزار و 484 فوت ثبت شد. این درحالی است که این آمار در سال 1391 به میزان 43 هزار 985 برای ولادت و 15 هزار 81 برای وفات بود. 

به زبان ساده تر از سال 1391 تا 1400 نه تنها استان مازندران از لحاظ تولد و جمعیت جوان با کاهش 30 درصدی مواجه بوده است، بلکه این استان به نقطه ای رسیده است که اکنون به ازای هر فوتی 1.3 نفر متولد می شوند در حالی که 10 سال پیش به ازای هر مرگ سه نوزاد متولد می شدند. حال اگر به این آمار نرخ مهاجرت به استان های دیگر و خارج از کشور را نیز اضافه کنیم خواهیم دید که روند سریع پیری در این استان شرایط خوبی را سپری نمی کند. 

72 هزار نفر سالمند مازندران نیازمند مراقبت ویژه

گذشته از کیفیت جمعیتی استان، پیری جمعیت هزینه و بار سنگینی به استان وارد می کند که بررسی آن خارج از تامل نیست. پیش‌تر مدیر کل سابق بهزیستی مازندران رشد جمعیت سالمندان را یکی از نگرانی‌های استان توصیف و اعلام کرده بود که « بر اساس استانداردها 72 هزار نفر از جمعیت سالمند استان نیاز به مراقبت دارند.»

طبق گزارش بهزیستی مازندران «حدود 81.7 درصد از سالمندان دارای توانایی و مستقل هستند ، 13.3 درصد نیاز به کمک در انجام فعالیت های روزمره دارند و پنج درصد کاملا غیرمستقل و وابسته به دیگران هستند که به این ترتیب در مجموع تعداد سالمندان نیازمند خدمات توانبخشی استان حدود 18 درصد است.» با این اوصاف باید دید که این مساله چه میزان از توانایی و ظرفیت استان و حتی خانواده ها را به خود صرف می کند و حتی می تواند حرکت قطار توسعه و رشد استان را آهسته کند.

پیری جمعیت تنها نگرانی کارشناسان و مسوولان بهزیستی نیست بلکه به دغدغه مدیریت ارشد و نماینده عالی دولت در استان هم تبدیل شد و سیدمحمود حسینی پور استاندار مازندران را بر آن داشت تا به انتقاد از شرایط فعلی رشد و کیفیت جمعیتی استان بپردازد.

استاندار مازندران در تازه ترین جلسه ستاد حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مازندران که هفته پیش برگزار شد ، تاکید کرد : وضعیت نرخ رشد جمعیت در استان از شرایط عادی فاصله گرفته است، وضعیتی بحرانی که تمامی مسوولان ادارات برای افزایش رغبت زوج‌های جوان به فرزندآوری باید تلاش دوچندانی کنند.

حسینی پور وضعیت نرخ رشد جمعیتی استان را بحرانی توصیف کرد و افزود : بررسی ها نشان می دهد که به دلیل افزایش جمعیت غیر بومی و کاهش جمعیت بومی در مازندران خطر هویتی را در پیش داریم ،باید برای حل این معضل بزرگ اجتماعی برنامه ریزی شود.

وی شرایط جمعیتی استان را «بحرانی» توصیف کرد و گفت : با وضعیت ناهنجاری در نرخ رشد جمعیت و جوانی جمعیت استان مواجه هستیم و تاکید می کنم شرایط در حوزه جمعیت بحرانی است، تعارف نداریم مسوولان باید تدابیر جدی را برای حل این مشکل اجتماعی انجام بدهند.

حال که شرایط این است که مازندران امروز با آن دست و پنجه نرم می کند و به طور حتم بر آینده این استان در حال رشد و نیازمند توسعه اثرات خود را خواهد گذاشت ، سووال اصلی این است که نخست چرا مازندران به سمت استیلای جمعیت سالمند بر جوان حرکت می کند و دوم آن که برای برون رفت از این وضعیت چه باید کرد؟ پرسشی که بیش از بازی با اعداد و همچنین تکرار آمارهای حوصله سربر نیاز مازندران نوین است. 

تغییر فرهنگ، فرزند گریزی، رفاه

معاون توانبخشی بهزیستی مازندران در گفت و گویی اختصاصی  به مناسبت روز جهانی سالمند با اظهار این که پیری جمعیت دارای چندین عامل می باشد ، گفت: موضوع افزایش امید به زندگی موضوع تازه ای نیست و همزمان با پیشرفت و افزایش رفاه در هر جامعه ای اتفاق می افتد و مازندران نیز از آن مستثنی نیست. 

وحید حسین‌زاده مهم ترین عامل افزایش سالمندی جمعیت را ناهمخوانی تراز جوانی جمعیت و فرزندآوری دانست و توضیح داد : این مساله دارای سه متغیر تغییر فرهنگ، فرزند گریزی و رفاه است که هر یک در استانی مانند مازندران تاثیر گذار بوده است. 

وی تغییر فرهنگی را ناشی از تاثیر پذیری از سبک زندگی بیگانه عنوان کرد و افزود : مازندران از 2 ناحیه یعنی تهاجم فرهنگی ناشی از تبلیغات منفی خارجی و همچنین تاثیر پذیری از سبک زندگی پایتخت نشینان آسیب دیده است. 

معاون توانبخشی بهزیستی مازندران همچنین فرزند گریزی را عاملی دیگری بر کاهش جمعیت جوان در استان دانست و گفت : امروزه بخش قابل توجهی از جوانان فرزند آوری و بخصوص چند فرزندی را مانعی برای رفاه، پیشرفت و آسایش می دانند که از تمامی این خواست ها تعریفی اشتباه ایجاد کرده اند. 

به گفته حسین زاده، متاسفانه جوانان و به طور کل خانواده مازندرانی حتی با وجود تمکن مالی، فرزند بیشتر را دردسر و عاملی دست و پاگیر و حتی پرهزینه برای زندگی زناشویی می داند که در واقع مختصاتی غیر واقعی است.

وی ادامه داد : مساله رفاه بخصوص مسکن و اشتغال عامل دیگر در کنار دلایل قبلی است که با توجه به هزینه های زندگی سدی محکم در برابر افزایش فرزند و جمعیت جوان ایجاد کرده است. علاوه بر هزینه سنگین خانه دار شدن و یا اجازه مسکن، کوچک شدن فضای خانه ها نیز والدین را از چند فرزندی و حتی فرزند آوری منع می کند. 

معاون بهزیستی مازندران با تاکید بر نیاز آسیب شناسی عمیق تر در این حوزه ، گفت : دولت سیزدهم برنامه های مناسبی در حوزه جوانی جمعیت به خصوص مسکن، امنیت شغلی و مشوق های حمایتی دارد که لازم است هرچه زودتر عملیاتی شود و از آسیب بیشتر اجتماعی جلوگیری کند. 

جوانان مازندرانی چشم انتظار عملی شدن برنامه‌ها

یک کارشناس و مشاوره خانواده هم  با اشاره به وعده ها و برنامه های دولت برای جوانی جمعیت ، گفت: آنچه امروز بیش از همه به آن نیاز داریم اجرای سریع این برنامه ها و وعده ها است. 

غلامی شرایط اقتصادی کشور را شناور توصیف کرد و افزود : نباید در اجرای برنامه ها تعلل شود زیرا هر مشوق و طرح حمایتی دوره زمانی دارد و با عبور از آن دوره زمانی عملاً بی فایده خواهد بود و بر دغدغه خانواده ها تاثیری نخواد گذاشت. 

این مشاور خانواده هم فرزند گریزی را چند عاملی دانست و تاکید کرد : تحقیقات بسیاری در این حوزه چه در دانشگاه ها و چه در نهادهای خدماتی انجام شده و به نظر می رسد دیگر نیازی به تحقیق نیست و بیش از آن مازندران امروز نیازمند اجرایی شدن برنامه ها است. 

غلامی استان مازندران را غنی از فرصت های اقتصادی عنوان کرد و ادامه داد : مدیران و مسئولان می توانند با مدد گرفتن از این فرصت های اقتصادی و ایجاد اشتغال و رفاه کافی برای جوانان بومی نه تنها از مهاجرت آنان جلوگیری کنند، بلکه در تشویق آنان به فرزندآوری مدد جویند.

وی از بسیاری از طرح های حمایتی در دولت های مختلف نام برد و گفت : متاسفانه تقریباً تمامی آن طرح ها در مرحله اجرا با مقاومت و بی تدبیری همراه شد که حاصلی جز شکست نداشتند. به همین خاطر اجرای سریع و همچنین عینی برنامه های تشویقی و استمرار آن می تواند در جهت جوان سازی جمعیت استان کارساز باشد. 

این مشاور خانواده در پایان با اشاره به دورنمای اقتصادی مازندران تاکید کرد: مازندران برای یک دهه آینده نیازمند نیروی کار جوان است که در صورت بی توجهی، روند فعلی می تواند آسیب جدی به استان وارد کند.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/267123/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سیلاب برای قطار تهران-گرگان دردسرساز شد

انتخابات در خرم‌آباد و چگنی به صورت الکترونیکی برگزار می‌شود

تاثیر سفر‌های نوروزی در بازار مسکن شمال

چگونه کشور‌های جهان از خورشید طلا و از باد پول می‌سازند؟!

رصد صفحات فضای مجازی قم در قالب طرح نور /به 150 نفر تذکر داده شد

توضیحات پلیس درباره طرح نور/ 90 درصد تذکر گیرندگان حجاب، پوشش خود را اصلاح کردند

ترفند متفاوت آدم ربایان به دام انداختن مردم

ماجرای تعطیلی شنبه یا پنجشنبه جنجالی شد

پیش بینی وضعیت بارندگی برای آخر هفته

خادم: پیچ هرز را هر چقدر بپیچانی، هرز است

40 درصد روستاهای بابل از نعمت گاز برخوردارند

تاخیر در واریز وجه قابل پرداخت کالابرگ فروشندگان را به دردسر انداخت

(تصاویر) اسکناس دوره ناصرالدین شاه قاجار چه بود و ارزش آن چقدر بود؟

استقلال سیاسی کشور ایران بی‌مثال است / تداوم جدی در اجرایی شدن طرح نور

تجمع بانوان قمی حمایت از طرح نور عفاف و حجاب

بازدید منتخبان مردم قم در مجلس از مرکز تحقیقات اسلامی نور

محمد خوش‌چهره: «اقتصاد» میدان شلغم‌فروشان شده است!

تجمع بانوان قمی در حمایت از طرح نور عفاف و حجاب

وضعیت راه‌های کشور؛ ترافیک سنگین در جاده‌های چالوس، هراز و آزادراه تهران - شمال

حمایت همه جانبه دستگاه قضایی استان از طرح نور فراجا

بازدید جامعه ورزش کشور از یادمان‌های جنوب غرب خوزستان

اظهارات سردار جعفری در مورد طرح نور، ماجرای تذکر رهبر انقلاب و لایحه حجاب/ فرمانده قرارگاه فرهنگی اجتماعی بقیه الله (عج) سپاه: همه باید از طرح نور حمایت کنند

پرونده مافیایی در دنیای ایجنت‌ها؛ وقتی کمیسیون انتقال منجر به تهدید می‌شود

قدردانی بانوان در مرکز گلستان از مجریان طرح ملی «نور»

وضعیت ویتامین دی مازندرانی ها رو به بهبود است

نرخ جدید عوارض آزادراه خرم آباد - پل زال اعلام شد

حمایت بیش از هزار استاد حوزه علمیه قم از اجرای طرح «نور» فراجا

حمایت 220 ایرانی خارج از کشور از ایتام مازندرانی

رائفی پور: 600 میلیون تومان پول به یکی از دوستانم داده ام، هر ماه سود آن را می دهد /مستاجرم

ضارب دانش‌آموزان آملی بازداشت شد

راه‌های روستایی متاثر از سیلاب مازندران باز شد

دو هزار اصله درخت جایگزین ویلاهای غیرمجاز نوشهر شد

شرکت 20 هزار نفر در المپیاد ورزشی فرهنگی بسیجیان مازندران

سردار رادان: هیچ ماموریتی حساس‌تر از اجرای «طرح نور» نیست

سردار رادان با اشاره به طرح نور: در قلمرو انتظامی هیچ ماموریتی حساس تر از این ماموریت وجود ندارد/ 90 درصد تذکرگیرندگان رفتار و پوشش خود را اصلاح و با پلیس همکاری کرده‌اند/ پلیس در کنار طرح نور، از دیگر ماموریت‌های خود غافل نخواهد شد

افزایش ذخایر آبی سدهای مازندران

فعالیت بیش از 400 هزار سفیر سلامت در مازندران

سردار رادان: پلیس اصراری به انتقال خودرو‌های توقیفی با جرثقیل ندارد

آغاز به کار مرکز خدمات جامع سلامت فارابی کیش در گرامیداشت هفته سلامت

افتتاح پایگاه سلامت خانواده با محوریت مادر وکودک درمجتمع مسکونی مهستان کیش

بهره گیری از مشارکت حامیان ایتام خارج از کشور

حمایت از اجرای طرح عفاف و حجاب نور

زلزله در مرزن‌آباد ؛ جدیدترین گزارش‌ها از زلزله 3.7 ریشتری در نزدیکی چالوس

گلایه نماینده ولی فقیه در مازندران از انتصاب وزیر سابق به استانداری

تداوم طرح نور با جدیت

مازندران قهرمان جوانان و گیلان قهرمان زیر 23 سال آب‌های آرام شد

اصلاح رفتار و پوشش 90 درصد تذکر گیرندگان در طرح نور

طرح نور در مجتمع های تجاری اطراف حرم رضوی اجرا می‌ شود

بزرگترین دورهمی فرهنگی تربیتی دختران مازندران برگزار شد

محدودیت‌های ترافیکی آخر هفته جاده‌های کشور