پیام مازند

آخرين مطالب

خزان جمعیت در مازندران و لزوم عزم همگانی برای پایان دادن به بحران مقالات

خزان جمعیت در مازندران و لزوم عزم همگانی برای پایان دادن به بحران
  بزرگنمايي:

پیام مازند -   واکاوی مستندات ثبت احوال در ارتباط با جمعیت سه‌میلیون و 283 هزار و 582 نفری مازندران براساس آخرین سرشماری نفوس و مسکن، نشان می‌دهد که از سال 1394 تا سال 1400 تعداد موالید در این استان با 35 درصد کاهش از 46 هزار و 466 نفر به 30 هزار و 203 نفر رسید و میزان باروری کلی هم در استان در این دوره زمانی از 1.
 
5 به 1.2 کاهش یافت.
به اعتقاد کارشناسان کاهش قابل توجه موالید و فرزندآوری در مازندران و رسیدن نرخ رشد به 1.2 درصد طی یک دوره 6 ساله در حالی است که به باور صاحبنظران میانگین نرخ باروری در کشور بیشتر از 2 است و در واقع نرخ باروری در مازندران نصف میانگین کشوری است.
همچنین میزان باروری عمومی هم در استان در سال 1400 به کمتر از 30 در یک‌هزار تولد برای خانم‌هایی که در سن باروری هستند، رسید در حالی که این رقم در سال 1390 طبق آمار ثبت احوال 50 در یک‌هزار تولد بود.
از سوی دیگر طبق گزارش‌های رسمی مرکز آمار ایران نرخ رشد جمعیت در مازندران طی سه دهه گذشته همواره از میانگین کشوری کمتر و از دغدغه‌های برنامه‌ریزان استان بوده است. به عنوان نمونه طی نخستین سرشماری جمهوری اسلامی در سال 1365، نرخ رشد جمعیت در کشور 3.9 درصد و در استان مازندران 3.7 درصد و در سرشماری سال 1395، نرخ رشد جمعیت در کشور به 1.7 درصد و در استان مازندران به 1.3 درصد تنزل پیدا کرد.
در ورای موضوعات مطرح شده، طبق اعلام دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور، مازندران با 13.26 درصد جمعیت سالمند پس از استان گیلان اکنون در زمره پیرترین استان جمعیتی کشور به شمار می‌رود.
کارشناسان معتقدند که یکی از دلایل اساسی در کاهش نرخ زادآوری در استان سوای موضوعات اقتصادی، معیشتی و فرهنگی مسئله آسیب‌های اجتماعی و افزایش طلاق و کاهش ازدواج در بین جوانان است چرا که طی سال‌های 1387 تا سال1400 تعداد موارد ازدواج در مازندران در مقایسه با مدت مشابه 13 سال قبل آن 44.8 دهم درصد کاهش و میزان طلاق هم در این مدت 54.3 دهم درصد افزایش یافته است.
همچنین متوسط سن خانم‌ها و آقایان در مازندران در زمان ازدواج اکنون به ترتیب حدود 27 و 31سال رسیده در حالی که این رقم در کشور به ترتیب 25 و 29 سال است. این آمار به زبان عامیانه‌تر بدین معنا است که متوسط سن ازدواج در استان 2 سال از میانگین کشوری بالاتر است. سن ازدواج در سال 1390 در استان برای آقایان و خانم ها به ترتیب 26 و 21 سال بود.
از سوی دیگر تحلیل داده‌های آماری ثبت احوال نشان می‌دهد که در 45 سال گذشته جمعیت کشور حدود 10 سال و جمعیت مازندران 15 سال پیرتر شده که براساس برآوردها اگر همین روند و مفروضات کنونی ادامه یابد و مداخله جدی صورت نگیرد به نظر می‌رسد که در حدود 35 تا 40 سال آینده جمعیت استان نصف خواهد شد و در حدود چهار دهه آینده حدود 25 تا 30 درصد جمعیت استان سالمند خواهند بود. یعنی در حوالی 40 سال آینده اگر در خیابان‌ها و کوچه پس کوچه‌های شهری و روستایی استان تردد کنیم می‌بینیم که از سه نفری که در جامعه زندگی می‌کنند یک نفر عصا در دست دارد و سالمند محسوب می‌شود.
با این حال جامعه شناسان و صاحبنظران معتقدند که با اقدامات انحصاری و جزیره‌ای نمی‌توان برای افزایش زادآوری و مقابله با پیری جمعیت در مازندران و دیگر نقاط کشور اقدام کرد و تمامی دستگاه‌های اجرایی و مسوولان مرتبط در حوزه‌های مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی جامعه با تکیه بر قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت که در نوزدهم آبان‌ماه سال گذشته در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده است برای رفع این چالش اساسی اقدام کنند.

بررسی زمینه‌های تاریخی جمعیت مازندران

دکتر محمد حسینی استادیار رشته جامعه شناسی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائمشهر در گفت و گو با خبرنگار گفت: زمینه‌های تاریخی جمعیت مازندران نشان‌دهنده فراز و نشیب‌هایی در میزان باروری، مرگ‌ومیر و مهاجرت است که در این میان شاخص باروری نسبت به سایر عوامل برجسته‌تربوده است.
وی با بیان اینکه شاخص سنجش فرزندآوری در کشور، براساس میزان باروری کل است، افزود: شاخص باروری کل یعنی تعداد متوسط فرزندانی که یک مادر در طول دوران باروری خود به دنیا آورد و در دهه اول انقلاب شاخص باروری کل در استان مازندران 6.5 فرزند بود اما پس از افزایش جمعیت در دهه 60 برنامه‌های تنظیم خانواده برای کاهش جمعیت کشور در دستور کار وزارت بهداشت قرار گرفت.
این استاد دانشگاه ادامه داد: پس از تعدیل میزان رشد جمعیت، از دهه 70 به بعد، کاهش جمعیت در استان اتفاق افتاد و ادامه یافت به‌گونه‌ای که امروز زنگ خطر در زمینه فرزندآوری در مازندران به صدا درآمده است که باید به آن توجه کنیم.
به گفته حسینی در حال حاضر میزان باروری کل در مازندران به 1.2 فرزند رسیده درحالی که براساس استانداردهای جمعیتی برای جایگزینی و جلوگیری از سالمند شدن جمعیت استان این نرخ باید به 2.6 فرزند برسد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد : پیش از ابلاغ سیاست‌های کلی جمعیت توسط رهبر معظم انقلاب در سال 1393، متولی مشخصی برای رصد تحولات جمعیتی در کشور وجود نداشت. سیاست‌های رهبری در 14 بند ابلاغ و تصریح شد که باید طبق آن سیاست افزایش جمعیتی در کشور دنبال شود.
حسینی افزود: ابلاغ این سیاست‌ها باعث شد تا اقدامات خوبی در این حوزه روی دهد که یکی از این دستاوردها تصویب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت در مجلس شورای اسلامی بود.
وی ادامه داد: باید برای افزایش جمعیت در استان تمامی دستگاه های اجرایی پای کار بیایند و در سیاست‌های جمعیتی باید به سمت سیاست دوستدار خانواده حرکت کنیم. یعنی این که چطور می‌توان فرزندآوری را در خانواده‌ها نهادینه کرد.
این استاد دانشگاه گفت: مطالعات تطبیقی خوبی در زمینه بررسی این سیاست‌ها با رویکرد پویایی خانواده در بخش مطالعات جمعیتی دانشگاه‌های استان مازندران انجام شده است که مهم ترین واکنش سیاستی نسبت به افزایش میزان باروری آن است که به معنای واقعی از خانواده حمایت اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی شود تا با این راهبرد جوانان برای ایجاد ازدواج و فرزنداوری اقدام کنند و رغبت پیدا کنند.

پیام مازند

نرخ یکسان فرزندآوری در شهرها و روستاهای مازندران
امروزه بیشتر والدین علاقه مند هستند فرزندشان از بهترین امکانات بهرمند شود و بر همین اساس اقدام به کاهش زاد و ولد می‌کنند. در برخی مواقع فقر اقتصادی چنان تمام ابعاد زندگی خانواده‌ها را در استان تحت تأثیر قرار داده است که زوج ها به تک فرزندی یا نداشتن فرزند رضایت می‌دهند.
شقایق ملک زاده، مشاور خانواده در ساری در این ارتباط در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت : به طور قطع نداشتن فرزند و افزایش این چالش در بین جوانان اثرات منفی کلانی را در پی خواهد داشت که خانواده و جامعه را در بطن خود دچار مشکلاتی می‌کند، البته باید گفت هوشیاری و آگاهی مردم افزایش یافته و شرایط اقتصادی و اجتماعی چنین اجازه‌ای به آنها نمی‌دهد که چند فرزند داشته باشند و امروزه نیز به نداشتن فرزند بسنده می‌کنند، امروز حتی در روستاها نیز فرزندآوری مانند گذشته نیست چرا که در گذشته هر فرزند بازوی کاری خانواده محسوب می‌شد، اما امروز روستاییان نیز با تغییر فرهنگ و دغدغه‌های اقتصادی نمی‌توانند فرزندان زیادی داشته باشند و کاهش فرزندآوری حتی در روستاهای مازندران نشان ازعمق چالش جمعیتی دارد.
وی افزود : همواره نرخ فرزندآوری در روستاهای مازندران بیشتر از مناطق شهری بود و به عنوان نمونه در سال 1390 نرخ باروی در مناطق شهری استان 2.1 بود در حالی که این رقم در همان مقطع در مناطق روستایی 3 بود، اما اکنون بعد از گذشت بیش از 10 سال این آمار در مناطق شهری و روستایی استان یکسان و به 1.2 رسیده است.
ملک زاده گفت : اگر بخواهیم به دلایل کاهش فرزندآوری و کاهش رشد جمعیت در استان توجه کنیم، اولین نگاه به اشتغال و معیشت است چرا که اگر جوانان بیکار نباشند یا دارای درآمد بالا باشند به داشتن فرزند فکر می‌کنند. از سوی دیگر مشکلات اقتصادی باعث کاهش آمار ازدواج، افزایش میزان طلاق و سایر آسیب‌های دیگر می‌شود.
مشاور خانواده در ساری تصریح کرد: پژوهش‌های پژوهشگران عواملی از جمله نابسامانی اقتصادی، نبود درآمد کافی، اطمینان نداشتن از آینده شغلی و تامین مالی را مهم‌ترین موانع اقتصادی فرزندآوری در مازندران می‌دانند و در کنار آن عوامل فرهنگی و اجتماعی از جمله رشد فردگرایی، نداشتن آمادگی روحی برای تولد فرزند، جامعه‌پذیری ناقص، مواد آموزشی ضدجمعیتی، تغییرات نقش و جایگاه زنان در جامعه در کاهش فرزندآوری در استان بی تاثیر نبوده است.

پیام مازند

مازندران در حال تبدیل شدن به پیرترین استان کشور
در کنار روند نزولی رشد جمعیت در مازندران، دستگاه های مسوول می گویند که بیکار ننشسته اند و در حال اجرای برنامه های مختلف در این زمینه هستند. یکی از این مسوولان معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران است که در گفت و گو با خبرنگار ایرنا می‌گوید که بحران جمعیتی در استان جدی و نگران کننده است و برای رفع این چالش قرارگاه افزایش جمعیت در استان با محوریت دانشگاه علوم پزشکی مازندران تشکیل شده است.
دکتر عباس علیپور با اظهار این که در حال حاضر رکورد پایین‌ترین نرخ رشد جمعیت کشور در مازندران و گیلان ثبت شده که بی سابقه است، گفت: امروز شاهد نرخ رشد چهاردهم درصدی جمعیت در استان هستیم و تا حدود 20 سال آینده با ادامه این روند نرخ رشد صفر درصد جمعیت را در استان تجربه خواهیم کرد و پس از آن نرخ رشد جمعیت منفی در مازندران را خواهیم داشت و برای رفع این چالش قرارگاه افزایش جمعیت در استان تشکیل شده است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با اشاره به این که موضوع سالمندی جمعیت در استان روند نگران کننده‌ای را طی می‌کند، افزود: اکنون حدود 13.26 درصد جمعیت مازندران سالمند هستند و این دیار به سرعت به یکی از پیرترین استان های کشور در حال تبدیل شدن است.
وی ادامه داد: در بررسی موانع فرزند آوری در استان براساس پژوهش های دانشگاه علوم پزشکی مازندران 20 متغییر وجود دارد که در تقسیم بندی کلان آنها به دو ریشه می‌رسیم که در وهله اول مسئله سبک زندگی و فرهنگی است و دوم مسئله اقتصاد و موانع اقتصادی که پیش روی زوج‌های جوان است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت: در زمان حاضر کشورهای توسعه یافته جهان در بحث سیاست‌های جمعیتی، رفع موانع فرهنگی و اقتصادی را در دستور کار قرار داده و هر دو را توامان پیش می برند چرا که با هیچکدام به تنهایی به نتیجه نمی‌رسیم و برای هر دو این موارد که از موانع و مشکلات پیش روی فرزند آوری هستند باید سیاست گذاری و قانون گذاری وجود داشته باشد.

پیام مازند

غفلت از فرزندآوری بحران جدی در خانواده‌ها
محمد درویشی، کارشناس مسوول دفتر اداره کل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری مازندران هم در جمع بندی وضعیت جمعیتی استان به خبرنگار ایرنا گفت : واقعیت این است که جدی‌ترین چالش اجتماعی آینده مازندران کاهش فرزندآوری و مسئله پیری جمعیت است و برای مقابله با این وضعیت نسل جوان امروز باید به سوی ازدواج و تشکیل خانواده و فرزندآوری هدایت شوند.
وی با بیان این که دیگر با توصیه نمی‌توان نسبت به تقویت فرزندآوری در جامعه کاری را پیش برد، خاطرنشان کرد: مجلس شورای اسلامی در گذشته نیز قانونی برای حمایت از فرزندآوری به تصویب رساند، اما چون قانون جامعی نبود و همین طور ضمانت اجرایی مناسبی نداشت و منابع و مصارف آن نیز به هم نمی‌خورد، به نتیجه نرسید اما اکنون در قانون جدید مجلس جدید در ارتباط با حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، راهکارهای خوبی تدوین شده است.
درویشی با بیان این که مهم‌ترین دغدغه در زمینه تشکیل خانواده و فرزندآوری در مازندران مشکلات اقتصادی است، گفت: جامعه پیر مشکلات فراوانی با خود به همراه خواهد داشت و غفلت از فرزندآوری می‌تواند در آینده حتی کانون‌های خانوادگی را نیز تحت الشعاع خود قرار دهد.
کارشناس مسوول دفتر اداره کل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری مازندران اظهار داشت : در 40 سال آینده هم طبق روال عادی باید بخشی از جمعیت کار کنند تا بخشی دیگر نیز بتوانند در مقطع بازنشستگی به استراحت بپردازند و اگر این نسبت 4 تا 4.5 برابری جمعیت جوان نسبت به جمعیت پیر کاهش یابد، در عمل چالشی برای توسعه استان است و خلق سرمایه رشد اقتصادی را تحت تاثیر قرار می دهد.
وی گفت: بهترین راه برای فرزندآوری، حمایت از ازدواج و تلاش برای رشد اقتصادی جامعه و توانمندسازی خانواده‌ها است و بانک‌ها باید هدایت منابع خود را در زمینه تسهیلات تکلیفی با دقت بیشتر و نظارت دقیق‌تری انجام دهند تا منابع مالی در مازندران به سمت و سوی رشد جمعیت جریان یابد.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/269737/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مالک شهر راز: 4 بازیکن ما با تیم‌های دیگر بسته بودند!

توضیح سرمربی تیم والیبال فولاد سیرجان در مورد آخرین وضعیت تیم

نمونه‌گیری خونی از 16 ورزشکار

کایل اسنایدر بازداشت شد!

جدول اصلی هفته دوم تور جهانی تنیس خلیج فارس قرعه‌کشی شد

جزئیات حذف 4 صفر از پول ملی | تغییر نام ریال بستگی به تایید مجلس دارد؛ اجرای این طرح چه تاثیری روی تورم دارد؟

جشنواره ملی تولیدات نرم افزاری حوزه اختلال یادگیری در مازندران گشایش یافت

رنگین کمان رنگ ها در مزارع مازندران؛ دروی خوشه های طلایی کلزا

محمدحسین قاسمی درگذشت

حذف 4صفر از پول ملی تا آخر سال ؛ چرا صفرها حذف می‌شود؟

دانشگاه پیام نور ظرفیت جذب دانشجو در برخی رشته های علوم پزشکی را دارد

ساعت شروع فعالیت در مدارس مازندران تغییری نکرد

سرپرست فنی و حرفه ای مازندران معرفی شد

حذف 4 صفر از پول ملی و تغییر نام ریال چه تاثیری روی تورم دارد؟

واکنش یک نماینده مجلس به سخنان میرسلیم؛ این اظهارات برای دشمنان و رسانه‌های ضد انقلاب خوراک تأمین می‌کند/ قالیباف: حتما شکایت می‌کنیم

رسیدگی فوری به تهمت‌ها علیه نمایندگان، ضرورتی انکارناپذیر است

غیبت مدعیان دو وزن در اردوی تیم ملی کشتی فرنگی

اتهام میرسلیم به نماینده‌های مجلس+ فیلم

دو خرید دیگر پرسپولیس قطعی شد

تهمت‌های بی‌اساس به مجلس، تخریب ستون‌های اعتماد ملی است

تشخیص وزوز گوش از روی حرکات صورت

سینر: من و دراپر آدم‌های ساده‌ای هستیم

برگزاری نخستین جلسه کارگروه پارادوومیدانی

بازدید 2 نماینده مجلس از زیرساخت‌های مجموعه ورزشی تختی

لیگ قهرمانان آسیا؛ مدعی غیرمنتظره جام

گلدن استیت و بوستون در آستانه حذف

شوک به تیم والیبال فولاد سیرجان

عطایی و استراحت به ستاره‌ محبوب

سریال «استودیو» ؛ یکی از بهترین کمدی‌های 2025

اتمام و بهره برداری از 240 پروژه نیمه تمام مازندران

محدودیت های ترافیکی در راه های مازندران اعمال می‌شود

فرنگی‌کاران برای حضور در اردوی تیم ملی به خط شدند

عباس عبدی: نمایندگان دست روی هرچه بگذارند، خراب تر می شود ؛ از فضای مجازی تا حجاب زنان و فرزندآوری

نماینده مجلس: پزشکیان با تهدید به استعفا جلوی ابلاغ قانون حجاب را گرفت

مجلس از توضیحات میدری قانع شد/ وزیر کار: کارت زرد قبلی مجلس به من بر اساس اطلاعات نادرست بود

نسخه «گران» دارو برای بیماران!

پشت پرده دنیای «میکروسلبریتی‌ها»؛ زخم‌های روانی کودکانی که چهره‌ می‌فروشند

از تکمیل دومین پُل بزرگ فلزی زیرقوسی کشور تا ایمن‌سازی کندوان

اتمام و بهره برداری از 240 پروژه نیمه تمام طی 5 ماه گذشته

323 سرعت‌کاه غیرمجاز با هدف ساماندهی سرعت کاه‌های استان حذف می‌شوند

دیواری بین مسئولان و مردم قائل نیستیم

استاندار مازندران: شما در شمار بهترین های دیار مازندران هستید

رفتار هواداران لیورپول با آرنولد را باور نمی‌کنم

فولاد برد، صدرنشین شد و صعود کرد

محمد طلایی: مدال‌آوری نباید ملاک انتخاب کشتی‌گیر شود

واکنش رئیس فدراسیون ناشنوایان از انتخاب خواننده پاپ به عنوان مشاور

ترفند غیراخلاقی برای جذب ستاره‌ها در لیگ برتر والیبال

ملی‌پوش دوومیدانی: جایزه قهرمان جام امام رضا(ع) دستگاه ماساژ بود!

سنگ تمام انگاپت و ستاره‌های شهداب برای عطایی

واکنش تاجرنیا به حضور سیدورف در استقلال