پیام مازند

آخرين مطالب

دلاریزه شدن یا دلارزدایی؟ اقتصادی

دلاریزه شدن یا دلارزدایی؟
  بزرگنمايي:

پیام مازند - عبدالناصر همتی در دنیای اقتصاد نوشت: در حال حاضر دلار آمریکا بخشی از 88درصد کل انتقالات بین‌المللی بوده و همچنان ذخیره غالب بین‌المللی است. بانک‌های مرکزی و شرکت‌های بزرگ در سراسر جهان دلار آمریکا را همچنان به‌عنوان بخشی از ذخایر ارزی خود نگه می‌دارند. ذخایر دلاری کشورها بخشی از تقاضا برای اوراق قرضه دولتی آمریکا در بازارهای مالی را افزایش داده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
زمانی که یک کشور دلار آمریکا را به‌عنوان ارز قانونی یا وسیله مبادله به جای پول داخلی خود یا درکنار آن به رسمیت می‌شناسد، این امر در اصطلاح دلاریزه شدن اقتصاد نامیده می‌شود. دلاریزه شدن اغلب در کشورهای در حال توسعه اتفاق می‌افتد وعمدتا هم به‌دلیل ضعف قدرت پول ملی و اقتصاد پرنوسان آنهاست و زمانی اتفاق می‌افتد که پول ملی ناپایدار می‌شود و به تدریج سودمندی خود را به‌عنوان وسیله‌ای برای مبادله در معاملات بازار از دست می‌دهد.
اگر شهروندان یک کشور درحال توسعه، تورم افسارگسیخته را تجربه کنند، ممکن است دلار را برای انجام معاملات روزانه انتخاب کنند. این به این دلیل است که پول ملی آنها به‌طور مداوم قدرت خرید کمتری پیدا می‌کند. دلاریزه شدن می‌تواند هم سود و هم هزینه داشته باشد؛ در برخی کشورها منجر به افزایش ثبات پولی و اقتصادی می‌شود، اما لزوما شامل از دست دادن استقلال اقتصادی در سیاست پولی می‌شود.
دلار آمریکا امروزه شاید ارز پیش‌فرض در تجارت بین‌المللی باشد، اما روند دلارزدایی در دنیا مدتی است که آغاز شده است. روسیه و چین برای کاهش وابستگی به دلار با یکدیگر همکاری می‌کنند. تجارت روبل و یوآن از زمان جنگ روسیه با اوکراین هشتاد برابر شده است. ایران هم در مذاکرات با شرکای تجاری خود از دلارزدایی صحبت می‌کند. روسیه و چین ادعا می‌کنند که پشتوانه وحامی یک ارز، باید طلا باشد. برخی از کشورهای آفریقایی، خواهان تجارت با ارزهای دارای پشتوانه فلزات ارزشمند هستند و برخی از کشورهای آمریکای جنوبی نیز خواهان ارزی با پشتوانه ذخایر مس هستند. امارات متحده عربی و هند در حال بحث درباره استفاده از روپیه برای تجارت کالاهای غیر نفتی هستند.
یکی از انگیزه‌های اصلی برای دلارزدایی، کاهش تاثیر تحریم‌های ایالات متحده آمریکا است. به‌ویژه روسیه و ایران به‌دلیل تحریم‌ها، انگیزه زیادتری نسبت به بقیه برای دلارزدایی دارند.
علاوه بر تورم در آمریکا که مقابله با آن موجب افزایش نرخ بهره و کاهش ارزش اوراق خزانه آمریکا شد، عدم تعادل پس از شیوع کووید-19، جنگ اوکراین و عدم تعادل انرژی دعوت به دلارزدایی را در کشورهای پیشرو درحال توسعه تقویت کرد. دلارزدایی یقینا اثربخشی تحریم‌های آمریکا را در صورت بروز یک بحران جهانی کاهش می‌دهد.
دلار آمریکا همچنان در میان ذخایر ارز خارجی جهان غالب است. اما سهم آن در بانک‌های مرکزی از 70درصد در سال1999 کاهش یافته است. در سه‌ماه چهارم سال2022، دلار آمریکا 36/ 58درصد از ذخایر ارزی را تشکیل می‌داد. یورو با 5/ 20درصد رتبه دوم را دارد و یوآن چین هم 7/ 2درصد ذخایر بین‌المللی را تشکیل می‌دهد.
چین درحال حاضر، با تسلط بر تجارت جهانی، بزرگ‌ترین فشار را در جهت دلارزدایی وارد می‌کند. چین امروزه دومین اقتصاد بزرگ جهان را دارد و بزرگ‌ترین کشور واردکننده و صادرکننده است. چین بزرگ‌ترین شریک تجاری 61کشور جهان است. اما در مقایسه، آمریکا بزرگ‌ترین شریک تجاری ٣٠کشور جهان است.
سیستم ذخیره بین‌المللی هنوز تحت سلطه دلار آمریکا است. به عبارت دیگر، دلار با سهم 58درصدی از ذخایر ارزی کشورها، همچنان پادشاه است. یوآن چین با تنها 7/ 2درصد از کل ذخایر، راه درازی برای رقابت با دلار در پیش دارد. به هرحال دلارزدایی اکنون بخشی از چشم‌انداز بین‌المللی است.
نکته آخر
برای کشوری مثل جمهوری اسلامی ایران، به خاطر سیاست‌های آمریکا و تحریم‌های طولانی آن علیه اقتصاد ایران، دلارزدایی از تجارت خارجی یک ضرورت است؛ اما باید توجه کرد، لازمه تداوم و تقویت این سیاست حفظ و تقویت ارزش پول ملی است. بی‌ثباتی اقتصادی و نیز تداوم ضعف پول ملی، موجب تکیه مردم و فعالان اقتصادی به ارزهای جهان‌روا برای حفظ دارایی‌هایشان خواهد شد. دلارزدایی بدون برنامه کنترل نوسانات و بی‌ثباتی اقتصادی ممکن است به‌دلیل محدودیت‌های موجود برای به‌دست آوردن و حفظ دلار، مردم را به سمت ارزهای باثبات دیگر سوق دهد که در نوع خود به دلار مرتبط هستند. مثلا درهم امارات به دلار پِک یا متصل شده است؛ بنابراین در مقاطعی که قصد آمریکا تشدید محدودیت‌ها بر ایران باشد، نظیر آنچه در برخی سال‌های اخیر اتفاق افتاد ممکن است، شامل فشار غیرمستقیم از طریق درهم نیز بشود. این موضوع تا حدودی درباره یورو دومین ارز معتبر دنیا نیز به‌خاطر ارتباط تنگاتنگ سیاست‌های آمریکا و اروپا صدق می‌کند. بنابراین لازمه تجارت برمبنای پول ملی، کنترل تورم و ثبات بخشیدن به ارزش پول ملی است؛ والا در عمل نیاز به یک ارز واسط برای تسویه تجاری با کشورها خواهد بود و عملا به نفع کشورهای طرف تجاری ایران خواهد شد.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/714159/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

استاندار مازندران: طرح نهضت ملی مسکن با جدیت دنبال می‌شود

جشنواره‌ای با عطر و بوی گل محمدی در بابل

چالوس میزبان مسابقات اسکیت آلپاین کشور

پیراهن بیرانوند، محرک بزرگ پیام نیازمند!

مشت‌زنان 4 تیم به‌دنبال رسیدن به نیمه‌نهایی لیگ برتر

تمرینات مدعی قهرمانی شروع نشده تعطیل شد

توجیه عجیب سرمربی ساحلی درباره حذف تیم ملی!

جنون خرید در فوتسال؛ اعتبار بانکی عامل اصلی قهرمانی!

«درسا ویسی»نایب قهرمان جهان شد، برنامه روز سوم نمایندگان ایران

علی یزدانی قهرمان هفته نخست تور جهانی تنیس شد

ترکیدگی لوله آب بین شهرهای چمستان و نور دردسرساز شد + فیلم

تنظیم پیش نویس تفاهم نامه نیرو در خدمت نور با مشارکت نیروهای مسلح

بیفوما- پرسپولیس: هم‌تیمی‌ها منتظر پول!

چگونه ترون خرید و فروش کنیم؟

سد زارم رود در ساری احداث می شود

افزایش سرطان‌های زودهنگام در آمریکا

تنظیم پیش نویس تفاهم نامه نیرو در خدمت نور با مشارکت نیروهای مسلح و برق هرمزگان

افزایش خطر زایمان زودرس با بیماری کبد چرب

چگونه می‌توان خستگی ناشی از «ام‌اس» را مدیریت کرد؟

«اتاق فرار هوش سیاه»؛ تجربه‌ای متفاوت از آموزش در بیمه دی

پاسخ سعید اخباری به اتهام وقت‌کشی جباری

حریفان دختران تنیس ایران در بیلی‌جین کینگ‌کاپ مشخص شد

دیدار رئیس انجمن کراسفیت با وزیر ورزش و جوانان

رکورد آسیایی ایران تحت تاثیر احتیاط

عینک آفتابی؛ انتخابی ساده، محافظت کامل از چشم‌ها

مجری کارشناس صدا و سیما توسط پسرخاله‌اش کشته شد

دانشگاه به پایگاهی برای اتصال دانش به تولید و سرمایه تبدیل شود

ماجرای دقیق قتل هولناک زهرا میرزایی فاش شد/ خانواده‌اش چه گفتند؟

هشدار مصرف خودسرانه «ریتالین» در ایام امتحانات

اقدامات بیمه دی برای جبران خسارت حادثه بندر شهید رجائی

میزان ابتلا به ویروس کرونا هفته‌های اخیر افزایش یافته است/ جانبازان، والدین سالمند شهدا و ایثارگران موارد بهداشتی را رعایت کنند

بررسی عملکرد پرسپولیس در دو بازی اخیر

با یک ابهام؛ ترکیب احتمالی بارسلونا و رئال

سخت‌ترین بازی همه عمر آرنولد در آنفیلد

مرحله دیگری از چرخه انتخابی تیم ملی کشتی آزاد اعلام شد

جای خالی سید خیلی زود حس شد!

توقف نگران کننده دختران فوتسال ایران در آسیا

نه بزرگ سازمان لیگ برای جشن قهرمانی در تبریز

خلاصه والیبال فولاد ایران 3 - ناخون تایلند 2

کاوشگر شوروی پس از 53 سال روی زمین سقوط کرد

برنامه تغییر نام «خلیج فارس» ترامپ مایه طنز کمدین‌های آمریکا شد

تمجید «تام کروز» از همسر سابقش

شکایت رئیس سابق هیئت کاراته مازندران

مجری کارشناس صدا و سیما توسط پسرخاله اش کشته شد

کلاهبرداری 210 میلیاردی با وعده معامله و خرید و فروش املاک در نکا

مازندران مبدا ورود گندم باکیفیت کشورهای خزری معرفی شود

برگزاری جشنواره روز ملی گلابگیری در بابل + فیلم

شاهنامه خوانی در باغ جهانی عباس آباد برگزار می‌شود

تداوم هوای گرم در مناطق ساحلی مازندران تا چهارشنبه

در نشست خبری سمپوزیوم بازار گردشگری کشورهای عضو اکو چه گذشت/ آموزش نیاز همیشگی یک مقصد گردشگری