پیام مازند

آخرين مطالب

کشاورزی مازندران «هَوو» دارد! اقتصادی

کشاورزی مازندران «هَوو» دارد!
  بزرگنمايي:

پیام مازند -   با عصبانیت گفت: «کشاورزی چیه؟ اشتباهه! می‌فروشم آقا. یکسال جان می‌کنی آخرش هیچی! دیگه نمی‌کِشم برادر! کل زمین‌ها رو می‌فروشم و راحت زندگی می‌کنم!»؛ می‌گوید: یک هکتار باغ پرتقال دارد و یک جریب باغ چای. درآمدش از کشاورزی اما جبران زندگی را نمی‌دهد. در عوض همسایه او با تغییر کاربری و فروش زمین‌هایش، کاخ نشین شده است.
  جمله «کشاورزی این روزها دیگر به صرفه نیست» حالا ورد زبان اکثر زارعین و باغداران مازندرانی شده چراکه هزینه‌های سرسام‌آور سموم و کود شیمیایی، دستمزد کارگران، حمل‌ونقل، انرژی، قیمت نازل محصولات و نیز کمبود منابع آبی و خشکسالی باعث شده تا رغبت و اشتیاق کشاورزان مازندرانی کاهش یابد.
اما سوی دیگر این تهدیدها که کشاورزان را به انجام فعالیت‌های روزمره کشاورزی کم‌اشتیاق کرده موضوع «تغییر کاربری» و فروش زمین‌ها و باغات کشاورزی بوده که چندسالی است سایه شوم آن بر مزارع و باغات مازندران گسترده شده و همچون «هَوو» کم‌کم می‌رود تا کشاورزی مازندران را از دور خارج کرده و به این شیوه، چوب تاراج بر اراضی و باغات شمال بزند .
فیض‌الله کشاورزی تنکابنی است که از وضعیت کنونی گله‌مند بوده و منتقد رویکرد و عملکرد متولیان حوزه کشاورزی است و حتی معتقد است که این اتفاقات عمدی بوده تا از کنار واردات و توزیع نهاده و سموم کشاورزی، عده‌ای سودجو جیب خود را از بیت‌المال پُر کنند.
باغ زیبایی دارد، درختان پرتقال باغش سرسبز و شادابند و باغ چای او نیز پُر پُشت و پُر محصول؛ فیض‌الله اما گلایه بسیار دارد و عصبانی است؛ «خاک بر سر کشاورز شده. یکسال عذاب و سختی و مکافات و آخرش هیچی؟ با این‌همه زمین و باغ و محصول، توی خرج زندگی ماندیم! دل به چی خوش کنیم؟ که فلانی باغ هکتاری داره؟ کو عایدیش؟»
همۀ این درد و غصۀ آقا فیض‌الله یک طرف ماجراست. آنچه او را عاصی کرده دیدن افرادی است که با کارهای دلالی و قطعه‌بندی و تغییرات کاربری باغات و اراضی و فروش زمین‌های حاصلخیز شمال کشور، یک شبه ره صد ساله رفته‌اند و کاخ‌نشین و شاسی‌سوار شده‌اند. وی مقصر را دهیاران و شوراهای روستاها می‌داند. می‌گوید: «اعضای شوراهایی در منطقه سراغ ندارم که بنگاه مشاور املاک نداشته باشند».
در مجاورت باغش، ویلایی لاکچری وجود دارد. مالکش غیربومی است. فیض‌الله می‌گوید: «اینجاها همه باغ بود. کشاورزی که از رونق افتاد، کشاورزان به ناچار برای تامین مخارج زندگی دست به فروش املاک خود زدند. الان باغات را به راحتی می‌توان تغییر کاربری داد، یا باید آشنا داشته باشی یا جیب پُر پول!»
آنچه این کشاورز تنکابنی می‌گوید برای ساکنان شمال کشور و به ویژه باغداران و زارعین موضوع عجیب یا تازه‌ای نیست. سال‌هاست که آفت «تغییرات کاربری» بر پیکر اراضی حاصلخیز شمال افتاده و چوب حراج بر آن زده است. مشکلات معیشتی و اقتصادی نیز مزید بر علت و سبب وخامت اوضاع شده و اکنون بسیاری از کشاورزان مازندرانی، فروشنده املاک خویش‌اند.
فیض‌الله حرف‌های تامل برانگیزی می‌زند، وی باور دارد که نسل امروز دیگر تمایلی به انجام فعالیت سخت و پر مشقت مانند کشاورزی ندارد و به دنبال زندگی بدون زحمت است. می‌گوید: « آیا بعد از من، فرزندانم قادر به نگهداری باغ هستند؟ حتی بیل زدن هم بلد نیستند! یعنی به‌ خودشان زحمت نمی‌دهند. نسل امروزی مگر می‌تواند صبح تا غروب در مزرعه فعالیت کند؟»
آنچه آقا فیض‌الله می‌گوید حقیقت است. مشاهدات میدانی در استان‌های گیلان و مازندران در رابطه با کشت برنج به شیوه سنتی نشان می‌دهد که 95 درصد فعالیت نشاکاری توسط زنان و مردانی انجام می‌شود که گروه سنی آن‌ها بین 35 تا 65 سال است. این موضوع در پیوند با باغداری نیز تقریبا صادق است.
این کشاورز تنکابنی، نسل کنونی را فروشنده اراضی نیاکان خود دانسته و می‌گوید: «من اگر باغ خود را نفروشم، بچه‌هایم حتما میفروشند؛ خب چرا خودم رو عذاب بدم، خودم می‌فروشم زندگی راحت میکنم».
او نیز همانند همه انسان‌ها به دنبال یک زندگی بی‌دغدغه به همراه رفاه نسبی است اما به این نتیجه رسیده که حداقل در این زمان و شرایط کنونی، دستیابی به هدفش از مسیر کشاورزی محقق نمی‌شود.
سوی دیگر این ماجرا به تعدد فعالیت‌های غیرمولد بازمی‌گردد؛ بررسی خبرنگار ایسنا از شمار واحدهای صنفی و فعالیت‌های کسب‌وکار در شهرستانهای غربی استان مازندران به وضوح نشان می‌دهد که تعداد اعضای اتحادیه مشاورین املاک بیشترین سهم را در فعالیت‌های تجاری دارد.
نصرالله نصیری، معاون امور بازرگانی اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان مازندران در گفت‌وگو با ایسنا نیز این موضوع را تایید و اظهار کرد: ساری، بابل، آمل، قائمشهر و تنکابن به ترتیب با 32000، 28000، 21000، 18000 و 12000 واحد صنفی در زمره شهرستان‌های برتر مازندران به لحاظ تعداد واحد صنفی هستند.
نصیری، اتحادیه مشاورین املاک را با 21000 عضو در ردیف برترین واحد صنفی استان به لحاظ تعداد اعضا معرفی و تصریح کرد: 10 درصد کل واحدهای صنفی استان مازندران را مشاورین املاک تشکیل می‌دهد و پس از آن اتحادیه خواروبار و لبنیات و پوشاک قرار گرفته‌اند.
رکود حاکم بر اقتصاد به ویژه صنعت کشاورزی و قیمت نزولی محصولات، تسهیل اجرای «تغییرات کاربری باغات» با قوانین موجود و نیز مشکلات کم‌آبی و خشکسالی دلایلی است که باعث شده تا باغداران مازندرانی اشتیاقی به فعالیت کشاورزی نداشته و برای جبران مشکلات اقتصادی و معیشتی خویش دست به فروش املاک خود بزنند.
هرچند که امثال آقا فیض‌الله به این زودی‌ها قافله را رها نکرده و همچنان به شغل شریف خود علاقه‌مندند اما با تداوم روند کنونی اقتصاد کشور، دیری نخواهد پایید که فشار مخارج زندگی، کشاورزان راسخ را ناگزیر به فروش اراضی کند.
اما آنچه در این میان همچون بنزین بر آتش جان کشاورزان افتاده، پولدار شدن بسیاری از دلالان اراضی شمال کشور است که به‌دور از زحمت و رنج، با تکیه بر خلاءهای قانونی در زمینه تغییر کاربری، بعضاً یک‌شبه به قشر مرفه جامعه بدل شده‌اند. خاصه که حالا این «هوو» یعنی تغییر کاربری، به کشاورزی اکتفا نکرده و به جان جنگل‎‌های شمال نیز افتاده است.
 

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/719997/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سیاست فدراسیون عدم استفاده از افراد حاشیه ساز و کاسب است

حضور مشروط تیم‌ها در فصل جدید لیگ بسکتبال

فاجعه در پلی‌آف NBA

حمایت اینتر از طارمی به «زبان فارسی»

ورود مستمر کود به مازندران؛ نیاز کشاورزان تأمین خواهد شد

صنعت پول‌ساز و لاکچری نگهداری حیوان در خانه

بانک‌های مازندران پنجشنبه‌ها تعطیل است

کسب رتبه برتر کهگیلویه و بویراحمد در اردو‌های راهیان نور و پیشرفت دانش آموزی در سطح کشور

زمان قطعی برق خرم آباد امروز دوشنبه 22 اردیبهشت (خاموشی برق)

زمان قطعی برق ساری امروز دوشنبه 22 اردیبهشت (خاموشی برق)

دادستان آمل: 3 نفر از قاچاقچیان چوب دستگیر شدند

ادامه انسداد 10 روزه محور کندوان

پیامِ وَرف‌چال؛ مراقب آب باشید

دادگستری مازندران: 3 نفر از قاچاقچیان چوب در آمل دستگیر شدند

اجاق گازهای خانگی؛ خطر خاموش سرطان‌زا برای کودکان و بزرگسالان

جشن امضای کتاب «قاسم» برگزار می‌شود

نرم‌افزار «بُشری» در کافه بازار منتشر شد

محافظ مسی بی‌خیال نمی‌شود؛ بیا بجنگیم!

طوسی جایگزین فصیحی شد

سرمربی اسکواش: ملی پوشان باید مقابل بهترین‌های آسیا برای برد بجنگند

از عنوان قوی‌ترین وزنه‌بردار نوجوان جهان تا آرزوی قهرمانی المپیک

آلونسو: سرعتم همچنان در بالاترین سطح است

پیشتازی سرپرست کاراته با بدهی میلیاردی

دستور رئیس‌جمهور مبنی بر ممنوعیت احداث پتروشیمی میانکاله ارزنده است

3 قاچاقچی چوب در آمل دستگیر شدند

آغاز مطالعات و تهیه طرح جامع شهر خرم آباد با یک نگرش نوین

مازندران در خط مقدم تولید کلزا؛ از برداشت تا رونق اقتصاد

ممنوعیت تردد از محور کرج - چالوس

مناسبت روز/ دوشنبه، 22 اردیبهشت‌ماه

مغز انسان موسیقی را به صورت فیزیکی تجسم می‌کند

اینزاگی: برای طارمی خیلی خوشحال هستم

آزادکار روسی: فکر کردم رحمان بی‌رحم را شکست دادم

پیروزی تیم بسکتبال طبیعت برابر نماینده کویت در غرب آسیا

اونای هرناندز: در بارسا نحیف و لاغر بودم با الاتحاد پیشرفت کردم

آغاز برداشت گلزار در 6000 هکتار از مزارع بهشهر

آغاز برداشت کلزا در 6000 هکتار از مزارع بهشهر

در ستایش اقدام تحسین برانگیز میلان

پزشکیان: با قدرت فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای را دنبال خواهیم کرد/ در مذاکره جدی و به دنبال توافق هستیم

107 معلم نمونه منطقه ای، استانی و ملی تجلیل می‌شوند

سرطان پوست را با نیش حشرات اشتباه نگیرید

حفاظت پایدار از نگین درخشان زاگرس | «گهر» وارد فهرست رامسر می‌شود

خلاصه بازی ناپولی 2 - جنوا 2

خلاصه بازی الاتحاد 3 - الفیحا 0

گل دوم جنوا به ناپولی توسط واسکز در دقیقه 84

جنگل، کوه، دریا؛ اقامتگاه‌های خاص در نوشهر و کلاردشت با چشم‌اندازی از بهشت

بیت کوین چیست؟ آشنایی با برترین ارز دیجیتال تاریخ

لوئیز انریکه برترین سرمربی لیگ فرانسه در فصل 25-2024

گل دوم ناپولی به جنوا توسط راسپادوری در دقیقه 64

دبل کریم بنزما برای الاتحاد مقابل فیحا

اصلانیان: پرسپولیس برای‌ قهرمانی نیاز به پوست‌اندازی دارد