پیام مازند

آخرين مطالب

چرا ضیاء موحد سراغ «سعدی» رفت؟ مقالات

چرا ضیاء موحد سراغ «سعدی» رفت؟
  بزرگنمايي:

پیام مازند - ایسنا /ضیاء موحد با بیان اینکه چیز ماندگاری در آثار سعدی هست که خود او هم متوجه بوده است، می‌گوید: طرز به‌کار بردن زبان و زیبایی‌های زبان باعث شده که امروزه سراغ سعدی می‌رویم وگرنه سراغ شاعران دیگر می‌رفتیم.
کتاب «سعدی» ضیاء موحد، یکی از تک‌نگاری‌هایی است که درباره‌ زندگی و آثار این شاعر مطرح ایرانی نوشته شده و در معرفی آن آمده است: این اثر آغاز خوبی برای مطالعه در باب سعدی و آثارش است که مولف با زبانی روشن، روان و با تکیه بر آثار سعدی از جنبه‌های گوناگون هنر و زندگی سعدی سخن می‌گوید.
ضیاء موحد، شاعر و منطق‌دان در گفت‌وگو با ایسنا، درباره اینکه چرا سراغ سعدی رفته تا کتابی درباره این شاعر بنویسد، بیان کرد: داستانش به سال‌ها قبل و زمانی که در سال‌های اول دبیرستان بودم، برمی‌گردد؛ به کتابخانه شهرداری اصفهان رفته بودم. نمی‌دانم چه‌ اتفاقی افتاد که خواستم دیوان سعدی را به من بدهند؛ شاید جایی دیده بودم یا بر حسب کنجکاوی سراغش رفته بودم. کتاب را گرفتم و زمانی که در مقدمه به «سنگ سراچهٔ دل به الماس آب دیده می‌سفتم» رسیدم از این تصویرها و مضاف و مضاف‌الیه‌ها خیلی خوشم آمد و داشتم لذت زیادی می‌بردم. کسی که پشت من نشسته بود از در مخالفت درآمد که چرا این همه تعریف می‌کنی؟ چرا از فلان شاعر و فلان نویسنده چیزی نمی‌گویی؟ من هم جواب او را می‌دادم. رئیس کتابخانه از افراد معروف اصفهان، حبیب‌الله مکرم حبیب‌آبادی اصفهانی که همیشه ریش حنابسته‌ای هم داشت و بعدا فهمیدم از فضلای اصفهان است، آمد و از اینکه ما دو دانش‌آموز بر سر شاعران ایران بخصوص برگزیدن سعدی صحبت می‌کنیم، لذت برد، هرچند گفت خب شما الآن سر وصدا نکنید، بقیه دارند کتاب می‌خوانند. این اولین برخورد من با دیوان سعدی و حرف زدن با دانش‌آموز دیگر درباره این شاعر بود.
او با بیان اینکه بحث درباره سعدی بعدها نیز تکرار شد، گفت: البته این‌بار بحث در میان دو دانش‌آموز نبود، بلکه میان آدم‌هایی بود که سن و سالی داشتند و من هم دبیرستان را تمام کرده بودم و به دانشگاه می‌رفتم؛ در جایی دوستان جمع بودند و دیدم دو نفر دارند با هم صحبت می‌کنند. یکی از سعدی دفاع می‌کرد و آن دیگری از حافظ. بحث آن‌ها را گوش می‌دادم و دیدم قضیه خیلی بیخ دارد و حتی آن مقداری را که من از سعدی خوانده‌ام، آن‌ها نخوانده‌اند که بتوانند تجویدی کنند. خلاصه با خودم گفت خوب است کتابی بنویسم و نظر خودم را در این موارد بگویم. با گذشت سال‌ها تجربه‌ای کسب کرده بودم و آشنایی بیشتری با سعدی پیدا کرده بودم و این شد که کتاب را نوشتم؛ ولی کسانی که آنجا بودند و مخالفت می‌کردند، دیگر سنشان گذشته بود که بخواهند به این چیزها توجه کنند. در کتاب دعوای بین سعدی و حافظ نبود، اصولاً آن‌ها با ادبیات پندآموز مشکل داشتند و خودشان هم نمی‌دانستند چه دارند می‌گویند.
این شاعر خاطرنشان کرد: ادبیات پندآموز سعدی مبنای بسیاری از اندرزنامه‌هاست که امروزه اسمشان هم فراموش شده ولی «گلستان» سعدی همچنان هست، «بوستان» سعدی همچنان هست و همچنان هم خواهد بود. اما چرا «گلستان» و «بوستان» ماندگار هستند؟ در کتاب «سعدی» توضیح داده‌ام و امیدوارم همان مقدار بتواند کمک کند.
او درباره اینکه آیا سعدی با گذشت چند سده تازگی خود را حفظ کرده است، توضیح داد: بله. اگر حفظ نکرده بود، کسی سراغش نمی‌رفت. چرا آن اندرزنامه‌ها و پندنامه‌ها که تعدادشان هم خیلی زیاد است و مفصل‌تر هم هستند مثلا «قابوس‌نامه» مطرح نیستند؟ پس چیز ماندگاری در آثار سعدی هست که خود او هم متوجه بوده که در دیپاچه «گلستان» آورده است: «کتاب گلستان توانم تصنیف کردن که باد خزان را بر ورق او دست تطاول نباشد و گردش زمان عَیش ربیعش را به طَیش خریف مبدل نکند.» 
موحد درباره اینکه کدام بیت از سعدی را همیشه زمزمه می‌کند، گفت: سعدی بیت‌های بسیاری دارد، در مدتی که همه‌جا تعطیل بود و به اینترنت پناه می‌بردیم، می‌دیدم چقدر شعر سعدی را به مناسبت‌های مختلف می‌خوانند، در صورتی که این موضوع درباره حافظ معروف است. درباره سعدی، معروفیت چه در غزلیات و چه آثار دیگر کم است در حالی‌که آثار سعدی خیلی زیاد است. این موضوع ناشی از عدم آشنایی‌شان با سعدی است. «گلستان» 100 صفحه است که 40 صفحه‌اش ضرب‌المثل شده است؛ به قول سعدی «ذکر جمیل سعدی که در افواه عوام افتاده است».
او تأکید کرد: لباس هنری و ظرافت‌های زبان فارسی و تسلطی که در به کار بردن ظرافت‌های زبان فارسی داشته، «گلستان» را «گلستان» کرده و «بوستان» را «بوستان».
ضیاء موحد درباره اینکه آیا زبانی که سعدی به کار برده باعث شده فراتر از مرزهای ایران برود و شاعر شناخته‌شده‌ای در جهان باشد، گفت: بله. جواد حدیدی در کتاب «از سعدی تا آراگون» که تز دکتری‌اش بوده، درباره تأثیرات سعدی بر ادبیات غرب ذکر می‌کند؛ از شعر «گلی‌ خوش‌بوی‌ در حمام‌ روزی/ رسید از دست‌ محبوبی‌ به‌ دستم» تا «اگر باران به کوهستان نبارد/به سالی دجله گردد خشک‌رودی» و... . 
این شاعر با بیان اینکه طرز به‌کار بردن زبان و زیبایی‌های زبان باعث شده که امروزه سراغ سعدی می‌رویم وگرنه سراغ شاعران دیگر می‌رفتیم، گفت: پند و اندرزها زیر سلطه زیبایی نثر و قدرت بیان سعدی محو می‌شود. حتماً بعضی اندرزهای سعدی زمانش گذشته اما از اهمیت شعر او کم نکرده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/888684/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

استاندار مازندران: طرح نهضت ملی مسکن با جدیت دنبال می‌شود

جشنواره‌ای با عطر و بوی گل محمدی در بابل

چالوس میزبان مسابقات اسکیت آلپاین کشور

پیراهن بیرانوند، محرک بزرگ پیام نیازمند!

مشت‌زنان 4 تیم به‌دنبال رسیدن به نیمه‌نهایی لیگ برتر

تمرینات مدعی قهرمانی شروع نشده تعطیل شد

توجیه عجیب سرمربی ساحلی درباره حذف تیم ملی!

جنون خرید در فوتسال؛ اعتبار بانکی عامل اصلی قهرمانی!

«درسا ویسی»نایب قهرمان جهان شد، برنامه روز سوم نمایندگان ایران

علی یزدانی قهرمان هفته نخست تور جهانی تنیس شد

ترکیدگی لوله آب بین شهرهای چمستان و نور دردسرساز شد + فیلم

تنظیم پیش نویس تفاهم نامه نیرو در خدمت نور با مشارکت نیروهای مسلح

بیفوما- پرسپولیس: هم‌تیمی‌ها منتظر پول!

چگونه ترون خرید و فروش کنیم؟

سد زارم رود در ساری احداث می شود

افزایش سرطان‌های زودهنگام در آمریکا

تنظیم پیش نویس تفاهم نامه نیرو در خدمت نور با مشارکت نیروهای مسلح و برق هرمزگان

افزایش خطر زایمان زودرس با بیماری کبد چرب

چگونه می‌توان خستگی ناشی از «ام‌اس» را مدیریت کرد؟

«اتاق فرار هوش سیاه»؛ تجربه‌ای متفاوت از آموزش در بیمه دی

پاسخ سعید اخباری به اتهام وقت‌کشی جباری

حریفان دختران تنیس ایران در بیلی‌جین کینگ‌کاپ مشخص شد

دیدار رئیس انجمن کراسفیت با وزیر ورزش و جوانان

رکورد آسیایی ایران تحت تاثیر احتیاط

عینک آفتابی؛ انتخابی ساده، محافظت کامل از چشم‌ها

مجری کارشناس صدا و سیما توسط پسرخاله‌اش کشته شد

دانشگاه به پایگاهی برای اتصال دانش به تولید و سرمایه تبدیل شود

ماجرای دقیق قتل هولناک زهرا میرزایی فاش شد/ خانواده‌اش چه گفتند؟

هشدار مصرف خودسرانه «ریتالین» در ایام امتحانات

اقدامات بیمه دی برای جبران خسارت حادثه بندر شهید رجائی

میزان ابتلا به ویروس کرونا هفته‌های اخیر افزایش یافته است/ جانبازان، والدین سالمند شهدا و ایثارگران موارد بهداشتی را رعایت کنند

بررسی عملکرد پرسپولیس در دو بازی اخیر

با یک ابهام؛ ترکیب احتمالی بارسلونا و رئال

سخت‌ترین بازی همه عمر آرنولد در آنفیلد

مرحله دیگری از چرخه انتخابی تیم ملی کشتی آزاد اعلام شد

جای خالی سید خیلی زود حس شد!

توقف نگران کننده دختران فوتسال ایران در آسیا

نه بزرگ سازمان لیگ برای جشن قهرمانی در تبریز

خلاصه والیبال فولاد ایران 3 - ناخون تایلند 2

کاوشگر شوروی پس از 53 سال روی زمین سقوط کرد

برنامه تغییر نام «خلیج فارس» ترامپ مایه طنز کمدین‌های آمریکا شد

تمجید «تام کروز» از همسر سابقش

شکایت رئیس سابق هیئت کاراته مازندران

مجری کارشناس صدا و سیما توسط پسرخاله اش کشته شد

کلاهبرداری 210 میلیاردی با وعده معامله و خرید و فروش املاک در نکا

مازندران مبدا ورود گندم باکیفیت کشورهای خزری معرفی شود

برگزاری جشنواره روز ملی گلابگیری در بابل + فیلم

شاهنامه خوانی در باغ جهانی عباس آباد برگزار می‌شود

تداوم هوای گرم در مناطق ساحلی مازندران تا چهارشنبه

در نشست خبری سمپوزیوم بازار گردشگری کشورهای عضو اکو چه گذشت/ آموزش نیاز همیشگی یک مقصد گردشگری