پیام مازند

آخرين مطالب

ماجرای عجیب واریز نشدن دلارهای نفتی به خزانه؛ پول‌ها کجا رفت؟ سیاسی

ماجرای عجیب واریز نشدن دلارهای نفتی به خزانه؛ پول‌ها کجا رفت؟
  بزرگنمايي:

پیام مازند - به گزارش خبرنگار اقتصادی ایونا به نقل از روزنامه خراسان: ناترازی بنزین، دامنه گسترده تری از یک کمبود کالا داشته و تا کسری بودجه دولت نیز کشیده شده است. ماجرا به این صورت است که دولت روی کاغذ، درآمد حاصل از صادرات نفت کوره را در بودجه ثبت می‌کند. اما این پول هرگز به خزانه نمی‌رسد.
آتشی که مستقیماً به سفره و سبد هزینه مردم سرایت می‌کند.
بررسی‌ها نشان می‌دهد تنها در 8 ماه سال گذشته، دولت مجبور به واردات بنزین به میزان 57 هزار میلیارد تومان شده که این رقم معادل 20 درصد بودجه عمرانی 8 ماهه آن سال است. از سوی دیگر آمار‌ها نشان می‌دهد در حال حاضر واردات سوخت به روزانه 15 میلیون لیتر (شامل بنزین و گازوئیل) افزایش یافته و پیش بینی می‌شود با ادامه این شرایط، این رقم تا دو سال آینده به روزانه 56 میلیون لیتر برسد. در این حال، دقیقاً طرح دولت برای اصلاح این وضعیت مشخص نیست. اگر زمانی مسئله اصلی هدفمندی یارانه ها، عادلانه سازی توزیع یارانه‌های موسوم به «پنهان» بود، با این حال، هم اینک این موضوع در ابعادی دیگر نیز چالش‌زا شده است. اول این که به گواه کارشناسان، موجب بر هم خوردن سطح مصرف بهینه در جامعه شده است. اما مهم‌تر این که در سایه تشدید ناترازی، هم اینک فشار بودجه‌ای به بودجه دولت وارد شده و این موضوع نیز به سهم خود به تشدید تورم دامن زده است.

پیام مازند

خبرگزاری فارس با استناد به آخرین اسناد وزارت نفت، گزارش کرده که دولت روزانه 11 میلیون لیتر بنزین و 4 میلیون لیتر گازوئیل وارد و یا با قیمت وارداتی از داخل تامین کرده است. پیشتر و در 14 آبان سال قبل، خبرگزاری تسنیم این رقم را به نقل از مدیر عامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی و برای بازه شهریور سال گذشته 9 میلیون لیتر در روز بیان کرده بود. با این وصف و در صورت ادامه شرایط کنونی پیش بینی می‌شود که تا سال 1406، کشور روزانه 37 میلیون لیتر بنزین و 18.8 میلیون لیتر گازوئیل کمبود داشته باشد. فراتر از یک ناترازی ساده
با این حال جزئیات بیشتر حاکی از این است که ناترازی بنزین، دامنه گسترده تری از یک کمبود کالا داشته و تا کسری بودجه دولت نیز کشیده شده است. ماجرا به این صورت است که دولت روی کاغذ، درآمد حاصل از صادرات نفت کوره را در بودجه ثبت می‌کند. اما این پول هرگز به خزانه نمی‌رسد. چراکه برای تهاتر بنزین صرف می‌شود. بررسی‌ها در این راستا نشان می‌دهد که از این منظر در 8 ماه سال گذشته 57 هزار میلیارد تومان کسری بودجه به وقوع پیوسته که در صورتی که آن را با بودجه عمرانی 8 ماهه سال گذشته به مبلغ 270 همت مقایسه کنیم، بالغ بر 20 درصد آن خواهد شد.
در واقع باید گفت در فرایند تهاتر نفت کوره با بنزین، درآمد فرضی نفت کوره در بودجه ثبت می‌شود، اما، چون وجود خارجی ندارد، دولت مجبور می‌شود ما به ازای آن را استقراض کند. این استقراض برای هزینه‌های جاری، نهایتاً اثر خود را بر تورم خواهد گذاشت.
در این میان نکته قابل تامل این جاست که طبق برآورد مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارش «بررسی عملکرد مالی دولت در هشت ماهه نخست سال 1403»، کسری بودجه دولت در سال گذشته به حداقل 325 هزار میلیارد تومان می‌رسد. از این رو می‌توان گفت در صورتی که این کسری با توجه به مدیریت مصرف سوخت در داخل به وقوع نمی‌پیوست، هم اینک معادل آن از کسری بودجه 325 هزار میلیارد تومانی کاسته می‌شد. تعلل‌های خسارت بار در قبال ناترازی
افزایش فشار‌های اقتصادی و تورمی در سال‌های اخیر که از سوی بخش‌های دیگر اقتصاد ایجاد شده، موجب شده تا سیاست گذاران در مسئله ناترازی بنزین با احتیاط بسیار حرکت کنند و به عبارت دیگر در سال‌های اخیر، بنزین به بخش‌های دیگر اقتصاد کشور یارانه داده است. با این حال، به نظر می‌رسد که بی توجهی به ناترازی سوخت، خود در حال ایجاد کانال جدید برای فشار‌های تورمی است.
در این حال، طرح اخیر دولت برای عادلانه سازی یارانه‌های انرژی ضمن این که هنوز در مراحل تدوین باقی مانده، نتوانسته است اجماع کارشناسان را در پی داشته باشد. طبق این طرح ظاهراً قرار است سهمیه انرژی هر فرد به وی اعطا شده و وی قادر باشد مازاد انرژی تعلق گرفته به خود را بفروشد.
از سوی دیگر از پیشرفت طرح دیگر در حوزه به روز رسانی سیستم سهمیه بندی سوخت که مبتنی بر انتقال زمینه اجرای آن از کارت‌های سوخت به کارت‌های بانکی است و به نظر می‌رسد می‌تواند گام رو به جلو و مهمی در مهار انحرافات به وجود آمده در کارت سوخت باشد نیز خبر خاص و جدیدی منتشر نشده و بیم آن می‌رود که این طرح نیز مانند طرح اختصاص سهمیه به افراد به جای خودرو‌ها به بایگانی سپرده شود. مهم‌ترین تکلیف دولت؛ اجرای برنامه هفتم
همه این گزاره‌ها در حالی مطرح می‌شود که مهم‌ترین تکلیف دولت در رابطه با سامان دهی مصرف سوخت را باید قانون برنامه هفتم دانست. این قانون تاکید کرده که به منظور رفع ناترازی بنزین، دولت می‌بایست برنامه جامع تامین و تخصیص حامل‌های انرژی شامل بنزین، گازوئیل، گاز مایع، برق و گاز طبیعی فشرده را تا شش ماه از لازم الاجرا شدن قانون، تهیه کرده و به تصویب هیئت وزیران برساند. همچنین می‌بایست سازمان راهبردی برای مدیریت بهینه ناترازی انرژی در بخش‌های مختلف تشکیل شود. در حال حاضر لزوم تسریع دولت در اجرای این بند قانونی بیش از پیش احساس می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/890410/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آنالیزور سابق استقلال راهی الاهلی خواهد شد

اینتر با خط هافبک رویایی مقابل بارسلونا

پرسپولیس تمرین کرد و راهی فرودگاه شد

محرومیت 4 ساله مدال‌آور ایران در بازی‌های آسیایی

گران‌ترین والیبالیست دنیا در آستانه تاریخ‌سازی

قهرمانی تکواندوکاران دختر ایران در آسیا

توجیه عجیب فدراسیون فوتبال برای سفر بازیکنان خط خورده به چین

تکریم از خانواده خوش جمعیت هفت فرزندی در مازندران

مازندران نیازمند هیئت نجات غریق قوی است

اجرای طرح ملی جهش تولید در شالیزار‌های بابل + فیلم

مدیریت نادرست و ناکارآمد برخی از مسئولان، عامل اصلی مشکلات کشور است

کشف آثار باستانی 100 میلیاردی در چالوس

اطلاعیه مهم پرسپولیس در مورد آکادمی باشگاه

مازندران به خورشید، سلامی دوباره خواهد کرد

سیر و آبغوره برای درمان درد کمر و مفاصل!

4 نکته برای مردان در دهه 40 و 50 زندگی

گمان کنم تب آتشفشان تنیده به بندر

داستانک/ ماشین سرنوشت

معلم معمار دانایی، بوستان دانش و میراثی گرانبها در جامعه است

انتصاب سرپرست اداره‌کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اصفهان

آشتی‌کنان مهدی تاج و خداداد عزیزی در مشهد

راهیابی بنیامین فرجی به مرحله حذفی کانتندر تایلند

بازگشت مربیان خارجی بسکتبال به ایران

بازی اصیل ایرانی در پایتخت عربستان

محرومیت عادل مجللی و 2 دختر پاورلیفتینگ به خاطر دوپینگ

انتصاب سرمربی تیم ملی بوچیا

خداداد عزیزی: دم کمیته استیناف گرم که بیخیال آن همه فحاشی شد

مشکلات شهرک صنعتی بشل رفع شود

سرپیچی از دستور قاطع رئیس‌جمهور در میانکاله | ورود کامیون‌های مصالح ساختمانی به محوطه | تعلل و بی‌توجهی عجیب 3 نهاد در مازندران درباره بازپس‌گیری زمین

ماجدی: به هیچ احدی در مدارس فوتبال پول زیاد ندهید!

اخبار مهم عراقچی از جزئیات مذاکرات با اروپایی‌ها و آمریکا | پول‌های بلوکه شده باید آزاد شود | کنایه به 3کشور اروپایی؛ چرا نقششان کمرنگ شد؟

هشدار سیلاب و ریزش سنگ در محورهای کوهستانی مازندران

اخبار مهم عراقچی از جزئیات مذاکرات با اروپایی‌ها و آمریکا | هشدار به آمریکا | پول‌های بلوکه شده باید آزاد شود | کنایه به 3کشور؛ چرا نقششان کمرنگ شد؟

توقیف 33 خودروی شوتی در خرم آباد

آکادمی فوتبال پرسپولیس رابط و واسطه ندارد

دلیل اینکه اشیا در آینه‌ بغل خودرو نزدیک‌تر از آنچه به نظر می‌رسند هستند، چیست؟

قلع و قمع 26 بنای غیر مجاز در اراضی کشاورزی بابل

تشکیل 19 پرونده قاچاق کالا در مازندران

عراقچی: دور بعدی مذاکرات در رم است.

کاهش 185 میلیون مترمکعبی حجم آب‌های زیرزمینی مازندران

سخنگوی دولت: موظفیم درباره حادثه بندر شهید رجایی واقعیت را به مردم بگوییم/ دور بعدی مذاکرات در رم است

پزشکیان: اجازه نمی‌دهیم خانواده متوفیان حادثه بند شهید رجایی در طول زندگی با مشکل مواجه شوند

راه‌های درمان کلوئید؛ اهمیت پیشگیری و مداخله به‌موقع

کاهش فشار خون با یک تشت آب گرم ؟!

آغاز فعالیت‌های بخش مجازی نمایشگاه کتاب

کتابی برای «بازسازی پیمان زخم‌خورده»

«اوز» پایتخت کتاب ایران شد

بخشی از کتاب/ ماموریتی برای زندگی

امسال سیاست کلی ما بر اتمام پروژه های نیمه‌تمام متمرکز است

نشست پی گیری رفع مشکلات و زیرساخت‌های راه‌های غرب استان مازندران