پیام مازند

آخرين مطالب

کاوشگر خورشیدی هند چگونه تاریخ‌ساز شد؟ اقتصادی

کاوشگر خورشیدی هند چگونه تاریخ‌ساز شد؟
  بزرگنمايي:

پیام مازند - فضاپیمای «آدیتیا-ال1»(Aditya-L1) از هند، تنها چند ماه پس از پرتاب، با توجه به قابلیت‌های جدید خود موفق شد یکی از شدیدترین فوران‌های شراره‌ای خورشید را با جزئیاتی دقیق و بی‌نظیر ثبت کند.
به گزارش ایسنا به نقل از اس‌تی‌دی، در فوریه 2024، خورشید انفجار عظیمی از پرتو و انرژی را به فضا پرتاب کرد. خوشبختانه کاوشگر خورشیدی هندی موسوم به «آدیتیا-ال1»، در حال رصد کردن آن بود و توانست با استفاده از ابزار و قابلیت‌های جدید خود، اولین تصاویر از یک شراره خورشیدی را در پایین‌ترین لایه‌های جوی خورشید ثبت کند.
این داده‌ها بینش‌های ارزشمندی در مورد چگونگی پیدایش و تکامل شراره‌های خورشیدی هنگام حرکت در لایه‌های مختلف جو خورشید ارائه می‌دهد. دانشمندان امیدوارند با مطالعه دقیق‌تر این فوران‌ها، نحوه شکل‌گیری، رفتار و تأثیرات آنها بر زمین را بهتر درک کنند.
تازه واردی در میان رصدخانه‌های خورشیدی
در میان کاوشگرهای خورشیدی متعدد در فضا، «آدیتیا-ال1» به تازگی به این فهرست اضافه شده است. این رصدخانه خورشیدی هندی به سرعت در موقعیت خود در «نقطه لاگرانژی L1«( L1 Lagrange point) که یک مدار پایدار بین زمین و خورشید است، مستقر شد.
در تاریخ 22 فوریه 2024(3 اسفند 1402)، یک شراره خورشیدی عظیم با قدرت X6/3 از سطح خورشید، رو به زمین فوران کرد. این نوع شراره از جمله قدرتمندترین انفجارهای پرتوافشانی است که قادر به ایجاد اختلال در ماهواره‌ها، شبکه‌های برق و ارتباطات رادیویی است.
تنها چند ماه بعد، شراره‌های شدید مشابه، شفق‌های قطبی دیدنی را ایجاد کردند که تا جنوب اروپا قابل مشاهده بودند. «رصدخانه پویاشناسی خورشیدی ناسا»(SDO)، «مدارگرد خورشیدی»(Solar Orbiter) از «آژانس فضایی اروپا»(ESA) و چندین تلسکوپ زمینی نیز توجه خود را به این رویدادهای چشمگیر خورشیدی معطوف کردند.
ثبت یک شراره خورشیدی قدرتمند
«مدارگرد خورشیدی» در فاصله بسیار نزدیک‌تری به خورشید (حدود 42 میلیون کیلومتر) در مقایسه با فاصله 150 میلیون کیلومتری فضاپیمای «آدیتیا-ال1»، به دور آن می‌چرخد. با این حال، فضاپیمای هندی‌ها یک مزیت منحصر به فرد دارد که می‌تواند محل منشأ شراره‌های خورشیدی را رصد کند.
هنگامی که یک شراره فوران می‌کند، از لایه‌های مختلف جو خورشید عبور می‌کند و از سطح آن در دمای 5800 درجه سانتیگراد است، شروع می‌شود و به تاج خورشید می‌رسد؛ جایی که دما به بیش از یک میلیون درجه سانتیگراد می‌رسد.
این گرمایش شدید باعث می‌شود که شراره در بخش‌های مختلف از طیف الکترومغناطیسی، انرژی ساطع کند. این طیف‌ از نور مرئی شروع می‌شود و به پرتو فرابنفش تغییر می‌کند. در نهایت نیز در تاج خورشید، پرتو ایکس تولید می‌کند. دانشمندان معتقدند که افزایش دمای پلاسما هنگام حرکت شراره به سمت بیرون به دلیل فوران‌های انرژی مداوم خورشید است که مناطق اطراف را گرم می‌کند.
«مدارگرد خورشیدی» و «آدیتیا-ال1» ابزارهای پیشرفته‌ای برای ردیابی این تغییرات دارند. نکته قابل توجه این است که ابزار «تلسکوپ تصویربرداری فرابنفش خورشیدی»(SUIT) در فضاپیمای «آدیتیا-ال1» برای تشخیص نور فرابنفش با طول موج بلند تعبیه شده است و به آن اجازه می‌دهد کروموسفر پایینی خورشید را که در آنجا شراره‌های خورشیدی از آن سرچشمه می‌گیرند، با جزئیات مشاهده کند. تاکنون، مطالعه این لایه حیاتی خورشید با چنین وضوح بالایی دشوار بوده است.
رمزگشایی از اسرار گرمایش خورشیدی
«سامی سولانکی»(Sami Solanki)، سرپرست «مؤسسه تحقیقات منظومه شمسی ماکس پلانک»(MPS) و نویسنده این مقاله می‌گوید: این یک شانس بزرگ است که «آدیتیا-ال1» توانست درست در آغاز دوران تحقیقاتی خود شاهد چنین شراره قدرتمندی باشد. این تحقیقات برای اولین بار به همراه مشاهدات سایر کاوشگرها و تلسکوپ‌ها، تصویری کامل از فرآیندهایی که در لایه‌های مختلف جو خورشید در طول یک شراره رخ می‌دهد، ارائه می‌دهد.
این تیم برای انتشار فعلی تحقیقات خود، داده‌های طیف‌سنج این فضاپیما و همچنین داده‌های سایر کاوشگرهای فضایی و رصدخانه‌های خورشیدی زمینی را بررسی کرد و به این ترتیب توانست نحوه انتشار انرژی آزاد شده را در لایه‌های مختلف جو خورشید ردیابی کند.
«آدیتیا-ال1»
فضاپیمای «آدیتیا-ال1» اولین فضاپیما برای ماموریت خورشیدی است که توسط «سازمان پژوهش‌های فضایی هند»(ISRO) توسعه داده شده است. این فضاپیما که در سال 2023 پرتاب شد، برای بررسی خورشید از «نقطه لاگرانژی L1» طراحی شده است و مشاهدات مداومی از فعالیت خورشیدی ارائه می‌دهد.
یکی از ابزارهای کلیدی موجود در این فضاپیما، «تلسکوپ تصویربرداری فرابنفش خورشیدی» است که توسط «MPS» ایده‌پردازی شده بود. این ابزار توسط مرکز «بین دانشگاهی نجوم و اخترفیزیک»(IUCAA) در هند طراحی، توسعه و ساخته شده است. سه دانشمند از «MPS» اعضای فعال این تیم هستند که تخصص خود را در این پروژه به کار می‌گیرند.
فضاپیمای «آدیتیا-ال1» با هدف ارتقای درک ما از شراره‌های خورشیدی، جو خورشید و آب و هوای فضا، داده‌های حیاتی را ارائه می‌دهد که می‌تواند به محافظت از ماهواره‌ها، شبکه‌های برق و سامانه‌های ارتباطی روی زمین کمک کند.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/892303/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آنچلوتی بالاخره مشکل اصلی رئال را فهمید!

عبدی: بازیکنان فعلی پرسپولیس شایسته تحسین هستند

سپاهان بدون سه بازیکن سرشناس!

عجیب‌ترین حضور وزنه‌برداری در المپیک فقط با 2 کشور!

شمارش معکوس برای آقای گلی مهاجم پرسپولیس

واکنش ستاره بارسلونا به مصدومیتش: خیلی ناراحتم!

مازندران میزبان رقابت‌های پدل 1000 امتیازی آقایان و 500 امتیازی بانوان کشور

یحیی: از عملکرد تیمم عصبانی‌ام

معاون رییس جمهور: بیمه دی رتبه اول درمان کشور را کسب کرد

آموزش‌وپرورش، گفتمان محوری دولت چهاردهم

تمرین تیم ملی کشتی فرنگی در آمل برگزار شد

خلاصه بازی اتلتیک بیلبائو 0 - اتلتیک 3

سرمربی قهرمان بدون شکست اخراج شد!

بودجه اتخاذ شده دولت برای کشتی آمل ناپدید شد

برای شکوفا شدن استعداد مازندرانی میزبان تیم ملی شدیم

27 مدرسه تک دانش‌آموز در استان داریم

آغاز فصل جدید تعامل آموزش‌وپرورش مازندران با رسانه‌ها

قرارداد تاریخی میان ایران و روسیه؛ پزشکیان و پوتین قرار چالوس گذاشتند

پیام وزیر آموزش و پرورش به مناسبت روز معلم

پیام استاندار مازندران بمناسبت 12 اردیبهشت ماه سالروز شهادت استاد مرتضی مطهری (ره) و روز معلم

مدیرکل آموزش و پرورش مازندران پیام تبریکی صادر کرد

ساکت الهامی از سرمربیگری نساجی استعفا داد

بابایی: به صورت موقت تا آخر فصل هستم

اسلامی: چه افرادی باعث سقوط نساجی شدند؟

ترکیب احتمالی استقلال مقابل آلومینیوم اراک

اخباری: برنده بازی تماشاگران خانم بودند!

ساکت الهامی از نساجی استعفا داد

مرادی: دو بازی آخر را می‌بریم تا تک‌رقمی شویم

سقوط هوادار به لیگ یک با تساوی مقابل نساجی/ یک امتیاز یزدی‌ها از یحیی

تساوی استقلال خورستان و خیبر در جدال همسایه‌ها

اتنا با همکاری تون نتورک استیبل کوین USDe را به کاربران تلگرام ارائه می‌کند

تساوی استقلال خوزستان و خیبر خرم‌آباد

گفتگو با مدیرعامل Trust Wallet: توسعه StableCoin و آینده‌ای غیرمتمرکز

زن قاتل آرایشگر 40 ساله در آمل دستگیر شد

3 عامل کشنده که قلب شما را نشانه گرفته‌اند!

احمد جمشیدی، مشاور مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش شد

«طهورا»؛ نگاهی متفاوت به زنان در دوره امامت امام رضا(ع)

محور برنامه های هفته معلم، تکریم مقام معلم و تشریح توسعه عدالت آموزشی باشد

بازدید هاشمی از اردوی تیم ملی تیراندازی با کمان

صعود شهرقدسی‌ها به لیگ برتر؛ بازهم قلعه حسن خان

راز یک معمای پیچیده کهکشانی برملا شد

آغاز ساخت فصل سوم سریال «خاندان اژدها»

گزارش زنده: استقلال خوزستان 0 - خیبر خرم آباد 0

گزارش زنده: استقلال خوزستان 0 – خیبر خرم آباد 0

لیگ یک/ وینگر پرسپولیسی گل کاشت

مجوز پروژه پتروشیمی میانکاله لغو شد (+عکس)

بعثت کرمانشاه 1 – 0 شهرداری نوشهر: پیروزی لحظه آخری با گلزنی یک پرسپولیسی

رقابت های کشتی آلیش بانوان قهرمانی کشور/ مازندران قهرمان شد/ تهران در جایگاه سوم

تسهیلات پروژه 1832 واحدی آبشار خرم آباد کمتر از یک ماه دیگر برقرار می شود

6 توصیه برای بزرگسالانی که ADHD دارند!