پیام مازند

آخرين مطالب

فلوشیپ نشر تهران،‌ یک اتفاق خوب در نمایشگاه کتاب مقالات

فلوشیپ نشر تهران،‌ یک اتفاق خوب در نمایشگاه کتاب
  بزرگنمايي:

پیام مازند - تسنیم / نخستین فلوشیپ نشر تهران دوشنبه 22 اردیبهشت ماه در حاشیه سی‌و‌ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران افتتاح شد،‌ این فلوشیپ با حضور بیش از 40 ناشر خارجی و آژانس ادبی در کشورهای مختلف و 30 ناشر ایرانی برگزار می‌شود.
فلوشیپ نشر تهران بر ادبیات کودک و نوجوان متمرکز بوده و ناشران کودک و نوجوان در روزهای گذشته نسبت به این اقدام وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی استقبال کرده و آن را موجب رشد ادبیات کودک در بازار جهانی نشر دانسته‌اند‌، با این حالی برخی انتقادات نیز به فلوشیپ نشر تهران از سوی آژانس‌های ادبی وارد است.
مجید جعفری اقدم مدیر آژانس ادبی پل در یادداشتی ضمن استقبال از برگزاری این رویداد،‌ از برخی امور برگزاری این فلوشیپ (نشریاری) انتقاد کرده است،‌ این یادداشت به شرح ذیل است:
« در نمایشگاه‌های بین‌المللی کتاب برای جذب مخاطب خارجی اعم از ناشر و آژانس ادبی و دیگر عوامل نشر در بازار کتاب پروژه‌ها و فعالیت‌های مختلفی توسط متولیان انجام می‌‌شود. عمده این فعالیت‌ها توسط نهادها و تشکل‌های خصوصی نشر و با حمایت حداکثری دولت انجام می‌شود. یکی از این پروژه‌ها برگزاری فلوشیپ ناشران است که به صورت یک رویداد مستقل و یا به عنوان بخشی از فعالیت‌های جانبی نمایشگاه در بخش بین‌الملل برنامه‌ریزی و اجرا می‌شود.
متولیان این نوع برنامه‌ها اغلب اتحادیه‌ها یا تشکل‌های نشر هستند که سعی می‌کنند، حمایت‌های دولتی را جذب کنند و همچنین از حمایت اسپانسرهای مختلف برخوردار شوند. برای نمونه فلوشیپ ناشران استانبول توسط اتحادیه ناشران ترکیه برگزار می‌شود، که البته چندسالی است که مدیریت آن به یکی از آژانس‌های ادبی شبه دولتی واسپاری می‌شود. وزارت فرهنگ ترکیه محل اجرای فلوشیپ را تامین می‌کند. مابقی هزینه‌ها از طریق اسپانسرها و فروش خدمات پروژه تامین می‌شود.
در برنامه‌های فلوشیپ که با هدف ایجاد فرصت و امکان برای ارتباط‌گیری و تعامل ناشران و آژانس‌های ادبی کشور برگزارکننده با ناشران و آژانس‌های ادبی کشورهای خارجی برگزار می‌شوند، برخی از شرکت‌کنندگان خارجی از حمایت‌های مالی پروژه برخوردار می‌شوند.
در کشور ما امسال برای نخستین‌بار این اتفاق مبارک در نمایشگاه کتاب تهران روی می‌دهد که جا دارد آن را به همه نویسندگان، تصویرگران ناشران و آژانس‌های ادبی کشور تبریک گفت و از دست‌اندرکاران آن در بخش خصوصی و دولتی تشکر کرد. اما از آنجایی که امسال اجرای این رویداد مهم به نوعی نهادسازی آن نیز است و ان‌شاءالله قرار است در سال‌های آتی ادامه پیدا کند، لذا بهتر است از ابتدا در شکل‌گیری و پایه‌ریزی آن توجه بیشتری شود تا خدای‌نکرده با ندانم کاری و کژفهمی برخی عوامل اجرایی دیوار آن تا ثریا کج نرود.
نکته اول اینکه این رویداد نباید به عنوان یک پروژه دولتی در نظر گرفته شود و مدیریت ظاهری آن به تشکل خصوصی واسپاری شود، تا به فرموده مقامات دولتی و در چهارچوب اعلامی و دستوری دولت اجرا شود. ذات این رویدادها این است که پروژه از جانب یک تشکل خصوصی نشر، مثل اتحادیه ناشران یا انجمن‌های فرهنگی نشر و یا انجمن‌های نویسندگان طراحی و برنامه‌ریزی شود و بابت اجرای آن از نهادهای دولتی کمک و حمایت خواسته شود.
متأسفانه در اولین فلوشیپ ناشران ایران این اتفاق برعکس روی داده است. یعنی طرح و برنامه در معاونت امور فرهنگی ارشاد تصمیم سازی شده و بدون اعلام و اطلاع آن در رسانه‌های عمومی مدیریت اجرای آن به یکی از انجمن‌های فرهنگی نشر واگذار شده است( نه واسپار).
نکته دوم اینکه تشکلی که اجرای این پروژه مهم توسط معاونت محترم امور فرهنگی ارشاد را عهده‌دار اجرا است، سابقه و یا ماحصل قابل توجهی در توسعه نشر بین‌الملل کشور یا در اجرای برنامه‌های بین‌المللی در حوزه نشر نداشته است، الا اینکه با حمایت‌های دولتی در چند نمایشگاه بین‌المللی مثل فرانکفورت شرکت کرده، که البته از نتایج آنها نیز تاکنون گزارشی ارائه نشده است.
نکته سوم ماهیت حضور اسپانسر خارجی (آژانس ادبی اینتروتما ترکیه) است که در این رویداد محل ابهام است. دوستان دولتی که از معاونت فرهنگی ارشاد در اسفندماه گذشته در استانبول با مدیران این آژانس قرار ملاقات گذاشتند و از آنها دعوت کردند که 20 تا 30 ناشر و آژانس ادبی خارجی را برای شرکت در فلوشیپ تهران با هزینه معاونت امور فرهنگی دعوت کنند. حتماً دلیل موجهی برای این اقدام شایان توجه خود داشتند!! این که منافع طرف ترکیه‌ای چه بوده و چه خواهد بود هنوز جای ابهام است. اما ظاهر قضیه این است که دوستان ارشاد برای تبری از عواقب این کار انعقاد قرارداد همکاری با طرف ترکیه‌ای را به انجمن مجری فلوشیپ در ایران هول دادند.
اما آنچه اتفاق افتاده این است که پس از اعتراض به حق برخی ناشران و آژانس‌های ادبی ایرانی، نقش فعال دوستان ترکیه‌ای در همکاری با دوستان ایرانی محدود و تنها به دعوت به حضور ناشران خارجی در فلوشیپ تهران ختم شده است،‌ تا اینجا حداقل نفعی که دوستان ترکیه‌ای برده‌اند اسم و آرمشان به عنوان اسپانسر این رویداد در همه جا ثبت شده است. اما آیا مجری محترم این رویداد این توانایی را نداشت که خودش اتفاق این رویداد را به ناشران و آژانس‌های ادبی خارجی اطلاع‌رسانی کند؟
نکته دیگر اینکه با این همه هزینه کلانی که معاونت امور فرهنگی بابت حمایت از اجرای این رویداد کرده است (که بنا به شنیده‌ها از ردیف بودجه طرح گرنت معاونت برداشت شده) و هزینه پرواز و اسکان ده‌ها مهمان خارجی کرده است، با چه معیار و ضوابطی انتخاب شده‌اند. چند درصد از این افراد تا حالا سابقه خرید رایت کتاب ایرانی داشته‌اند یا کتاب ایرانی به زبان کشور مبدأ خود ترجمه و منتشر کرده‌اند. یا اینکه چقدر نشر و ناشران ایرانی و کتاب کودک ایرانی را می‌شناسند. عجیب است که در لیست مهمان‌های خارجی ان‌جی‌او هایی دیده می‌شوند که نه تنها به کتاب کودک ایران که اصلاً به کتاب کودک کاری ندارند!
نکته قابل توجه دیگر محدود کردن طرح فلوشیپ به فهرستی است که انجمن مجری فلوشیپ انتخاب و عرضه کرده‌اند‌، قرار است تنها کتاب‌هایی که این کارگروه ارائه کرده مشمول حمایت گرنت شوند،‌ این اتفاق نیز در فلوشیپ‌های دنیا معمول نیست.
نکته آخر اینکه چرا مدیران دولتی و مجری فلوشیپ واکنشی به عدم استقبال و شرکت آژانس‌های ادبی ایرانی شناسنامه‌دار و ناشران فعال ایرانی در عرصه‌های بین‌المللی نشان نداده و سراغ آژانس‌های ادبی خلق‌الساعه و برخی ناشران ایرانی نه چندان آشنا در عرصه‌های بین‌المللی نشر رفتند؟

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/896509/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

6 میوه تقویت کننده حافظه

دیدار معاون بهداشت و درمان بنیاد و مدیرکل بنیاد مازندران با خانواده‌های شهدای حملات تروریستی آمل

انتقال الگوی مقاومت به نسل امروزی، از اهداف عزاداری‌ها

چه افرادی بیشتر دچار سکته قلبی می‌شوند؟

کشتی گیر مازندرانی به دوبنده تیم ملی نرسید

سومین ملاقات برای نجات فصل بارسا

دستیار نکونام سرمربی می‌شود

مردی که ژوتا را به سفری بی‌بازگشت فرستاد

پاسخ رد نیکو به بارسلونا

تایید شد؛ آمادگی علی کریمی برای بازگشت به استقلال

هلی‌کوپتر در اردوگاه سرخ‌ها؛ وحید هاشمیان سرمربی پرسپولیس شد

پیشنهاد باورنکردنی؛ گرانترین ملی‌پوش ایتالیا!

تجدیدنظر فلیک درباره شماره 9 بارسلونا

مرکز نظارت کمیته ملی المپیک پیش بینی 10 مدال طلا برای کاروان ایران در این مسابقات را کرده است

والیبال ایران و بازیکنی که بیشترین ضرر را کرد

اشتغال اتباع غیرمجاز در واحدهای تولیدی مازندران تخلف است

مصرف قهوه سبب رفع خستگی می‌شود؟

رئال دعوت به آتش‌بس را رد کرد

محرم در آیین مردم مازندران

32 اتباع غیر مجاز در بندپی شرقی بابل جمع‌آوری شدند

پدر هویسن با تمسخر بارسلونا جنجال به به پا کرد

پیشنهاد جدایی ستاره پرسپولیس در سفر تفریحی!

پوگبا: آمده‌ام بهترین تیم جهان را شکست دهیم

پاوار تنش در اینتر را شدیدتر کرد!

سرمربی تیم ملی هندبال به ایران بازمی‌گردد؟

جزئیات خسارات وارد شده در اثر موج انفجار به ساختمان فدراسیون هندبال

لغو بازی دوستانه ایران و شیلی

وقوع زمین لرزه 3.2 ریشتری در بیشه بنه مازندران

نکات مهمی که باید برای پیاده‌روی به آن دقت کرد

پیام وزیر میراث فرهنگی در پی درگذشت راوی خستگی‌ناپذیر

پست تند نوید محمدزاده در واکنش به انتقادات از او: بالاخره من جدایی طلبم یا معترض یا افغانستانی؟

کارهایی که آی کیو را پایین می‌آورند

هوای مازندران در تاسوعا و عاشورا؛ ابری و بارانی

ترافیک پرحجم در جاده‌های شمال

مناسبت روز/ جمعه، 13 تیر ماه

نشستن طولانی مدت باعث مشکلات عضلانی می‌شود

ادامه محدودیت‌های ترافیکی در جاده‌های مازندران

واکنش آذر منصوری به تایید حکم حبس یک فعال رسانه‌ای در اصفهان

واکنش‌ها به اظهارات جدید میرسلیم درباره فیلترینگ | رشیدی کوچی: در 12 روز جنگ کجا بودید؟

ادامه ناپایداری‌های جوی و دریایی در هرمزگان

چگونه تعریق در تابستان را کاهش دهیم؟ راهکارهای تغذیه‌ای و کاربردی مؤثر

«مایکل مدسن» بازیگر آمریکایی در 67 سالگی درگذشت

الهلال تیمی است در حد رئال مادرید و یوونتوس!

اولین گفت‌و‌گوی محمدمهدی لطفی با هواداران سپاهان بعد از حضور در نقش جهان

تیم ملی ایران رقبایش را در رقابت‌های کافا 2025 شناخت

دروازه‌بان افسانه‌ای نیجریه درگذشت!

برادر دیوگو ژوتا، وینگر دریبل‌زن و تحصیل‌کرده

وقتی مسی و سوارز بازی پدل را جدی می‌گیرند!

سرمربی پرسپولیس زاده جنوب تهران، ساکن شمال آلمان

ویدیوی باشگاه ذوب آهن به بهانه حضور قاسم حدادی‌فر به عنوان سرمربی این تیم در فصل جدید