پیام مازند

آخرين مطالب

کشف یک جرم کروی اسرارآمیز در فضا علمي

کشف یک جرم کروی اسرارآمیز در فضا
  بزرگنمايي:

پیام مازند - کهکشان راه شیری ما، خانه پدیده‌های بسیار عجیبی است. اکنون کشف یک جرم کاملا کروی در آن، منجر به حیرت اخترشناسان شده است.
به گزارش ایسنا به نقل از ساینس‌آلرت، اخترشناسان در داده‌های جمع‌آوری‌شده توسط یک تلسکوپ رادیویی قدرتمند، جرمی را یافته‌اند که به نظر می‌رسد یک حباب کاملاً کروی است. این جرم کروی، توده‌ای از مواد در حال انبساط است که توسط یک ستاره منفجر شده است. این امر بقایای یک «ابرنواختر»(supernova) است که به بیرون پرتاب شده است. با این وجود چگونگی شکل‌گیری آن یک معماست.
یک تیم بزرگ بین‌المللی به سرپرستی «میروسلاو فیلیپوویچ»(Miroslav Filipović) اخترفیزیکدان «دانشگاه وسترن سیدنی»(Western Sydney) در استرالیا، این جرم را «تلیوس»(Teleios) نامیده است که در زبان یونان باستان به معنای «کمال» است. دانشمندان پس از بررسی کامل احتمالات، به این نتیجه رسیده‌اند که برای درک چگونگی شکل‌گیری این جرم به اطلاعات بیشتری نیاز دارند.
تلسکوپ «اسکاپ»(ASKAP) در حال کشف گنجینه‌ای از «دایره‌های عجیب»(ORCS) از انواع مختلف در آسمان برای بررسی «نقشه تکاملی گیتی»(EMU) خود است. درک منشاء برخی از آنها که در فواصل بین کهکشانی قرار دارند، کمی دشوار بوده است.
جرم کروی «Teleios» که در کهکشان راه شیری قرار دارد، منشأ متفاوتی نسبت به «دایره‌های رادیویی عجیب» دارد که در اعماق کیهان یافت می‌شوند، اما حتی با وجود اینکه نزدیک‌تر و کوچک‌تر است، ناتوانی دانشمندان در تعیین دقیق فاصله آن، مانع بزرگی در درک منشاء آن بوده است.
«فیلیپوویچ» و همکارانش بررسی کاملی از این جرم انجام دادند و دریافتند که فقط در طول موج‌های رادیویی به طور ضعیفی می‌درخشد. طول موج درخشش آن نشان داد که به احتمال زیاد بقایای یک «ابرنواختر یکم‌ای»(Ia) است. این نوع «ابرنواختر» یکی از درخشان‌ترین انواع «ابرنواخترها» در جهان است.
این «ابرنواخترها» زمانی رخ می‌دهند که یک کوتوله سفید در یک مدار دوتایی نزدیک با یک ستاره مجاور قرار می‌گیرد و آنقدر اجرام و مواد از آن ستاره می‌گیرد که از حد جرم خود فراتر رفته و منفجر می‌شود.
تعیین فاصله اجرام در فضا بسیار دشوار است. پژوهشگران توانستند تخمین‌هایی برای فاصله «Teleios» به دست آورند، اما نتوانستند این تخمین را فراتر از دو گزینه محدود کنند. یک گزینه حدود 7175 سال نوری و دیگری حدود 25 هزار و 114 سال نوری است.
هر کدام از این فواصل معانی متفاوتی برای تاریخ تکاملی «Teleios» خواهند داشت. از آنجایی که اجرام هر چه دورتر باشند، کوچک‌تر به نظر می‌رسند، این دو فاصله اندازه‌های بسیار متفاوتی برای این حباب ایجاد می‌کنند. در فاصله نزدیک‌تر، بقایای «ابرنواختر» 46 سال نوری وسعت خواهد داشت و در فاصله دورتر، 157 سال نوری وسعت خواهد داشت.

پیام مازند

بقایای «ابرنواختر» اغلب از یک ابر در حال انبساط از مواد تشکیل می‌شود، بنابراین هر یک از این اندازه‌ها نشان‌دهنده سن متفاوتی برای این بقایاست. فاصله نزدیک‌تر نشان‌دهنده بقایای جوان‌تر «ابرنواختر» است که کمتر از 1000 سال برای رشد وقت داشته است و در فاصله دورتر، باید بیش از 10 هزار سال عمر داشته باشد.
مشکل هر دوی این احتمالات این است که مدل‌های تکاملی «ابرنواخترهای یکم‌ای» پیش‌بینی می‌کنند که باید پرتوهای ایکس وجود داشته باشد. عدم وجود پرتوهای ایکس کمی گیج‌کننده است.
احتمال دیگر این است که «Teleios» بقایای یک ابرنواختر نوع «Iax» باشد. این نوع «ابرنواختر» از نوی «ابرنواختر یکم‌ای» است که کوتوله سفید را به طور کامل از بین نمی‌برد، بلکه بقایای یک ستاره «زامبی»(zombie) را به جا می‌گذارد. این به خوبی با ویژگی‌های پرتو انتشاری «Teleios» مطابقت دارد، اما این جرم کروی باید خیلی نزدیک‌تر باشد تا این اتفاق افتاده باشد.
این احتمال به این معنی است که «Teleios» کمی کوچکتر است و حدود 11 سال نوری وسعت دارد. حتی یک ستاره در آن فاصله وجود دارد که می‌تواند یک ستاره «زامبی» باشد. اما هیچ یک از اندازه‌گیری‌های مستقل دیگر از فاصله «Teleios»، نشان نمی‌دهد که می‌تواند آنقدر نزدیک باشد.
همه این مسائل باعث می‌شود که موضوع غیرعادی تقارن بقایا، کمی به حاشیه رانده شود. بقایای «ابرنواخترها» تقریباً همیشه به نوعی نامتقارن هستند. انفجار به تنهایی ممکن است نامتقارن باشد. مواد در حال انبساط ممکن است به گاز یا غبار «میان‌ستاره‌ای»(interstellar) که از قبل در همان نزدیکی وجود داشته، برخورد کنند و در نهایت، پوسته به اندازه کافی منبسط می‌شود تا شروع به تکه تکه شدن کند.

پیام مازند

با این حال، اگر «ابرنواختر» متقارن باشد و در یک منطقه خالی در فضا رخ دهد، می‌تواند به طور متقارن منبسط شود و فقط ممکن است هنوز به نقطه تکه تکه شدن نرسیده باشد. این منظره کمیابی است، اما غیرممکن نیست. این چیزی است که «Teleios» را واقعاً جالب می‌کند.
دانشمندان می‌گویند: ما بر اساس میزان روشنایی سطح، اندازه ظاهری و فواصل احتمالی یک بررسی جامع از وضعیت تکاملی احتمالی «ابرنواختر» انجام داده‌ایم. تمام فرضیه‌های مطرح‌شده با چالش‌هایی روبرو هستند، به خصوص با توجه به عدم وجود تابش پرتو ایکس قابل‌انتظار که بر اساس مدل‌سازی تکاملی ما، باید قابل تشخیص باشد.
آنها خاطرنشان کردند: ما سناریوی «ابرنواختر یکم‌ای» را محتمل‌ترین گزینه می‌دانیم، با این وجود هیچ مدرک مستقیمی برای تایید قطعی هیچ یک از این احتمالات در دست نیست و مشاهدات جدید با حساسیت و وضوح بالا از این پدیده مورد نیاز است.
این مطالعه در مجله Astronomical Society of Australia منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/898310/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مسابقه بنیامین فرجی مقابل ووجین کره‌ای که با شکست همراه شد

جدایی رسمی گزینه سپاهان با پوستر گودلاک!

ترابی سرانجام جواب درویش را داد

روند منفی بورس؛ فرصت یا تهدید برای سرمایه‌گذاران؟

ترابی در فضای مجازی از تراکتور رفته؛ شجاع: چون پول می‌گیریم باید مادرمان فحش بخورد؟

آیا میتوان از فارکس پول در آورد ؟ بررسی حمایت و مقاوت با آلپاری

تعداد شرکت کنندگان راهیان نور تهران باید به 250 هزار نفر در سال برسد

دستگیری گدایی که 69 میلیون تومان پول در جیبش بود!

ترامپ: همه در طول سفر پول خرج می‌کنند اما من از خاورمیانه پول زیادی جمع کردم | به مدت چهار سال آمریکا رئیس‌جمهور نداشت!

لاشه‌های بی‌جان در ساحل؛ معمای فک‌های خزری ادامه دارد

بازگشایی محور کندوان از صبح چهارشنبه

تاثیر گرم و خشکی بر تولید غذاهای گرم

پروازهای رایمون روی آسمان کیش؛ برقراری پروازهای تهران–کیش

آیا مسائل مالی باعث عدم توافق اسکوچیچ با پرسپولیس شد؟

گزارشی از مراسم اهدای کاپ قهرمانی و چندین مدال ارزشمند به موزه آستان قدس رضوی

تعلیق کلیه مسابقات در پیست‌های اتومبیل‌رانی کشور

تولید 5 هزار تن آسفالت در کارخانه آسفالت شهرداری خرم آباد در اردیبهشت ماه

از خاورمیانه پول زیادی جمع کردم

یک اسکناس 500 یورویی بین کاربران دعوا راه انداخت

سهام عدالتی‌ها گوش بزنگ باشند/ هشدار سنگین به سهامداران عدالت، این پول را ندهید

کشف زن 3200 ساله در بابل + جزئیات

10 فایده کمتر شناخته شده عسل برای سلامتی

ترکیب فوق العاده برای رفع یبوست

اصفهان، میزبان لیگ ملی چوگان ایران

برای اولین بار یک تور جهانی تنیس به نام خلیج فارس برگزار شد

افتتاح زمین تنیس نواک جوکوویچ در بلگراد

واکنش رئیس فدراسیون تیراندازی به افزایش 70 درصدی قیمت فشنگ

دیدارهای جداگانه دنیامالی باهمتای بلاروسی و معاون وزیر روسیه

800 میلیون دلار برای نوسازی زمین اوپن آمریکا

جان جونز: MMA برای من تمام شده است

رونمایی از کمپین‌ جدید تارا

اردوی تیم ملی کشتی آزاد جوانان از اول خردادماه آغاز می‌شود

محدودیت تولید برق در نیروگاه نکا رفع شد

پروازهای پرتکرار بالگردهای نظامی در یک شهر ایران | ماجرا چیست؟

اجرای عملیات تورسنگ در 7 نقطه حادثه‌خیز کندوان

پایان بورس امروز 30 اردیبهشت 1404

معنی اسم شایلین (اسم های مشابه شایلین)

رشد 38 درصدی فروش صنعتی بهشهر + اینفوگرافیک

عذرخواهی احساسی یامگا از هواداران نساجی

بازار در ضیافت نور؛ نغمه‌ای برای مردان خدمت

شجاع: چون پول می‌گیریم فحش مادر بخوریم؟

بازداشت 6 حفار غیرمجاز در سوادکوه

گیاه ضد سرماخوردگی قوی در آشپزخانه شما!

نمک خوری چه خطراتی دارد؟

شاعری که پاسپورتش را از فروغ گرفت

دولت اسپانیا حامی میزبانی فینال CL در متروپولیتانو

بدنساز ایتالیایی به تیم ملی والیبال ایران ملحق شد

پرده‌برداری میر اسماعیلی از سوپرایز فدراسیون جودو

شاگردان غلام محمدی به خط شدند

دست بنیامین فرجی به مدال جهانی نرسید