پیام مازند
چند سال طول می‌کشد برق تجدیدپذیر وارد مدار شود/ کشورهای دیگر یک ساعت هم برق صنایع را قطع نمی‌کنند
يکشنبه 28 ارديبهشت 1404 - 13:40:12
پیام مازند - به جهت بررسی موضوع فوق، در «نبض بازار» گفت‌و‌گو کردیم با هاشم اورعی، استاد برق دانشگاه شریف، که در ادامه مشروح آن را می‌خوانیم:
صنایع به واقع چه میزان از برق کشور را به خود اختصاص می‌دهند؟ آیا صنایع در ایران پرمصرف محسوب می‌شوند؟ «در طول سال بزرگترین مصرف‌کننده برق صنایع با حدود 36 درصد و بعد خانگی با حدود 33 درصد است.
دیگر مصارف متعلق به عمومی و کشاورزی و معابر است. صنایع بیشتر از یک سوم برق کشور را مصرف می‌کنند. قطع برق صنایع هم قطعاً کار درستی نیست. قطع برق صنایع کمکی به حل مسأله نمی‌کند. الان به صنایع فولادی و سیمانی بخشنامه کرده‌اند که 15 روز تعطیل هستید، صنایع چگونه برنامه‌ریزی کنند؟ باید از یک ماه قبل به صنایع هشدار می‌دادند. الان صنایع جنس فروخته‌اند، پول گرفته‌اند، بعد چگونه محصول را تحویل دهند؟ وزارت نیرو در این زمینه بی برنامه است و نشان از آشفتگی و بی کفایتی مدیریتی است.» راهکار عبور از بحران فعلی را چه می‌دانید؟ آیا می‌توان نسخه‌ای برای کوتاه مدت پیدا کرد؟ «در دراز مدت راهکار مناسب، قطع برق صنایع نیست. صنایع بخش مولد اقتصاد ایران است. بخش خانگی بخش غیرمولد اقتصاد است. وقتی برق بخش مولد اقتصاد را قطع می‌کنیم، مستقیماً به اقتصاد کشور لطمه می‌زنیم. این اتفاق به مرور زیان جدی به ما وارد می‌کند. ما مشکل را بزرگتر می‌کنیم و چند قدم جلوتر می‌اندازیم. راهکار‌های فعلی وزارت نیرو هم منجر به نتیجه مطلوب برای صنایع نمی‌شود. این مشکل را نمی‌توان با راهکارهای لحظه‌ای حل کرد؛ حتی اگر به سراغ ساخت نیروگاه از همین الان بروند، چند سال طول می‌کشد که برق تولیدی آن وارد مدار شود.»
قطع برق صنایع چه ارتباطی با رشد اقتصادی پیدا می‌کند؟ «ما دو معیار مهم برای اقتصاد کشور داریم، اول نرخ رشد اقتصادی ودوم نرخ تورم که هر دو وضعیت بدی دارد. رشد اقتصادی ما نهایت بین 3 تا 5 درصد بوده است. دو نقطه در دنیا وجود دارد که آمار اقتصادی را از مراجع قانونی می‌گیرند و رشد اقتصادی را پیش‌بینی می‌کنند. نخست صندوق بین‌المللی پول و دوم بانک جهانی است. براورد اینها از رشد اقتصادی ایران حدود 3 درصد بوده است. سه هفته قبل صندوق بین‌المللی پول برآورد خود را از تورم کشور بازنگری کرد و عدد پیش‌بینی را به سه دهم درصد کاهش داد و تورم را 43 درصد اعلام کرد. سه روز قبل این پیش‌بینی را تغییر دادند و رشد اقتصادی را صفر درصد اعلام کردند. چرا ما در این حد سقوط کردیم؟ مهم‌ترین دلیل عدم امکان تأمین برق به بخش مولد کشور است.»
در کشور‌های توسعه یافته وضعیت مصرف برق صنایع چگونه است؟ «کشور‌های دیگر می‌گویند صنعت سالانه 8.5 درصد باید رشد کند و این رشد صنعتی الزاماتی دارد. الزامات رشد صنعتی تأمین برق مورد نیاز است. کشور‌های توسعه یافته سبد انرژی‌شان را به آب و گاز و برق متکی نمی‌کنند. مشکل اساسی ما این است که از سر جهالت یک سبد انرژی تعریف کرده‌ایم که بیش از 90 درصد آن وابسته به آب و گاز است. کشور‌های توسعه یافته به سمت انرژی تجدیدپذیر رفته‌اند. ما 15 سال است که داریم داد می‌زنیم که باید به سمت تجدیدپذیر‌ها رفت. سیستم برق ما تا زمانیکه دولتی باشد، بی نتیجه خواهد ماند. من کشوری را سراغ ندارم که یک ساعت برق صنعت را قطع کند.»
صنایع فولاد به سراغ سرمایه‌گذاری در حوزه تجدیدپذیر‌ها رفته‌اند؛ به نظر شما این پروژه‌ها می‌توانند مشکلات صنایع فولاد را حل کنند؟ «نیروگاه‌های تجدیدپذیری که فولادی‌ها دنبال آن هستند به زودی مشکلشان را حل نمی‌کند. این شرکت‌ها پول کافی برای حل مشکل را هم ندارند. صنایع اصلاً وظیفه تولید برق ندارند، این شرکت‌ها از وزارت نیرو انشعاب خریده‌اند و وزارت نیرو موظف است که برق اینها را تأمین کند.یکی از مسئولان شرکت‌های صنعتی می‌گفت در وزارت نیرو را ببندیم، پول آن را به مردم بدهیم بعد برق را قطع کنیم نه اینکه پول انشعاب را بگیرند باز هم برق را قطع کنند.»

http://www.Mazan-Online.ir/Fa/News/897663/چند-سال-طول-می‌کشد-برق-تجدیدپذیر-وارد-مدار-شود--کشورهای-دیگر-یک-ساعت-هم-برق-صنایع-را-قطع-نمی‌کنند
بستن   چاپ