پیام مازند
ایسنا گزارش می دهد؛
سایه سنگین هوای جهنمی بر مازندران!
شنبه 22 خرداد 1400 - 09:00:56
پیام مازند - ایسنا/مازندران مازندران نیز با وجود اینکه یک منطقه پربارش محسوب می شود اما بی نصیب از تغییرات دمایی قرار نگرفته و بهار امسال شاهد گرمایی بیش از آنچه انتظار داشتیم در این خطه بودیم،هرچند برخی کارشناسان معتقدند وجود سدها می تواند در جهت تعدیل آب و هوا تاثیرات مطلوب بگذارد.

بیش از سه دهه است که موضوع تغییر اقلیم در سطح جهان مطرح شده و آثار و تبعات آن نیز کم و بیش مشهود است و به این دلیل، بررسی تأثیر تغییرات آب و هوایی و روند تدریجی گرم شدن زمین بر استراتژی توسعه در حوزه‌های مختلف، بیش از پیش درکانون توجه دولتمردان و مراجع علمی قرار گرفته است، چراکه از منابع آب و حوزه انرژی گرفته تا کشاورزی، منابع غذایی، بهداشت، جنگل و مرتع و رویدادهای طبیعی نظیر سیل و طوفان می‌توانند از تغییرات آب و هوایی تأثیر بپذیرند، مازندران نیز با وجود اینکه یک منطقه پربارش محسوب می شود اما بی نصیب از تغییرات دمایی قرار نگرفته هرچند برخی کارشناسان معتقدند سدها می توانند در جهت تعدیل آب و هوایی نقش بسیار مهمی ایفا کنند.
محمدرضا رضوی در گفت وگو با ایسنا اظهار کرد: گرم شدن کره زمین مقوله ای که درتمام دنیا در حال رخ دادن است اما برخی کشورها مانند ایران به دلیل استفاده از سوخت های فسیلی و نبود خودروهای استاندارد و غیره از منابع آلوده کننده اصلی در جهان به شمار می روند.
وی تصریح کرد: استقرار حدود یک سوم جمعیت کشور در دو سوی البرز مانند مازندران، قزوین، کرج، تهران، رودهن و بومهن تاثیر به سزایی درگرما دارد.
مدیرکل هواشناسی مازندران با اشاره به اینکه سال گذشته سال گرمی بود، خاطرنشان کرد: میانگین دما در سال گذشته حدود 4.5 درجه افزایش را نشان می داد که از پیامدهای هوای گرم ذوب شدن برف ها و یا جلوگیری از وقوع پدیده برف را می توان نام برد.
رضوی گفت: مازندران وابستگی شدید به منابع آب کوهستان مانند روخانه هراز، چالوس، سجاد رود، کلارود دارد و متاسفانه گرم شدن هوا باعث فصلی شدن این رودخانه ها می شود.
این مسئول خاطرنشان کرد: در برخی استان ها هرچند بارش ها خوب است اما با گرم شدن یک باره هوا برف ها آب شده و گاهی در خرداد ماه رودخانه ها خشک می شود، بنابراین تبدیل شدن رودخانه های اصلی به رودخانه های فصلی دور از انتظار نیست.
وی با اشاره به اینکه پیش از فصلی شدن رودخانه ها باید سد سازی انجام شود، تاکید کرد: هرچند همکاران محیط زیست ملاحظاتی دارند که اجازه ساخت سد را در هر جا را نمی دهند، اما احداث سد هزار باعث تعدیل آب و هوای کوهستان می شود و می تواند از فصلی شدن رودخانه ها جلوگیری کند.
مدیرکل هواشناسی مازندران با بیان اینکه تفاوت یک درجه دما رژیم بارش ها را تغییر می دهد، افزود: دنیا به دنبال این است که تا پایان سال 2040 فقط اجاره افزایش 1.5 درجه را به کره زمین بدهد چرا که با همین یک درجه حداقل ها افزایش و حداکثر ها هم افزایش بیشتری پیدا می کند. به عنوان نمونه در مازندران یک درجه کم شدن هوا بارش ها را به برف تبدیل می کند اما اگر همان یک درجه از دست برود در منطقه میانبند هم دیگرپدیده برف رخ نمی دهد.
رضوی ادامه داد: تغییرات آب و هوایی زمان ، مکان، شدت و مدت بارش ها را تغییر می دهد.
وی با اشاره به اینکه علاوه بر گرم شدن زمین آلودگی هم به شدت در حال افزایش است، یادآورشد: سال گذشته مازندران جز 6 استان آلوده کشور بود که یکی از دلایل آن نیروگاه مازند نکا بوده که حدود 4 درصد برق کشور را تولید می کند در این نیروگاه از سوخت مازوت استفاده می شود که این آلودگی تا فریدونکنار و محمودآباد کشیده شده است.
مدیرکل هواشناسی مازندران افزود: مسافرخیز بودن مازندران باعث افزایش زباله می شود و متاسفانه زباله جمع کن ها غروب و شب شروع به آتش زدن ضایعات می کنند و این چرخه آلودگی، مدام در مازندران وجود دارد.
رضوی ادامه داد: کشاورزان حدود یک ماه دیگر پس از درو کردن برنج ها برای ایجاد کشت دوم برنج کاه و کلش ها را آتش می زنند که گاهی اوقات دید شهرها به 50 متر می رسد.
وی اتفاق اساسی تر در آلودگی مازندران را شخم و شیار دوباره مزارع پس از برداشت برنج برای کشت دوم دانست و گفت: شخم و شیار دوباره باعث آزاد شدن گاز متان می شود که 20 برابر گاز کربنیک توانایی حفظ گرمایش را دارد، یعنی زمین ها پس از شخم و شیار گاز متانی که 6 ماه در زمین نهفته بود را بیرون می زنند که این خود باعث افزایش گرمایش شده، در واقع کشت دوم خود باعث گرمایش و آلودگی می شود.
مدیرکل هواشناسی مازندران ادامه داد: ادامه این روند زمستان های کوتاه تررا به دنبال دارد وقتی سرما و یخبندان در جنگل ها رخ ندهد برخی آفات که براثر سرما از بین می روند در زمستان هم زنده می مانند وباعث بروز مشکلاتی چون از بین رفتن شمشاد ها می شوند.
رضوی بیان کرد: امسال بهار زیاد افزایش دما نداشت اما چندی پیش به یک باره در فصل بهار رکورد 40 ساله زده شد که به آن شوک گرمایی گفته می شود که خود مشکلاتی چون آسیب رساندن به محصولات و برنج و غیره را نیز به دنبال دارد اما برای امسال تابستان هوای گرمی را پیش بینی کردیم همان طور که زمستان حدود 4.5 درجه گرمتر از میانگین بود.
وی با اشاره به اینکه کوهستان ها مانند یخچال عمل می کند، افزود: متاسفانه قله دماوند به دلیل تغییرات دمایی هوا در حال از دست دادن یخچال هایش است مثلا گرمای دو سال پیش باعث جاری شدن سیل شد؛ طی مطالعات اصلا بارشی در آن سال رخ نداد و آن سیل تنها به دلیل ذوب شدن یخچال های دماوند بر اثر گرمایش جوی بوده است.
انتهای پیام

http://www.Mazan-Online.ir/Fa/News/212591/سایه-سنگین-هوای-جهنمی-بر-مازندران!
بستن   چاپ