پیام مازند
ریشه‌دوانی خشکسالی در مازندران تا عمق آب‌های زیرزمینی
پنجشنبه 29 مهر 1400 - 09:07:50
پیام مازند - ساری- تداوم کاهش بارندگی و روان آب‌های رودخانه‌های مازندران در سه سال زراعی گذشته سبب شد تا طبق گزارش اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی هواشناسی ، بروز انواع خشکسالی استان به 74 درصد برسد.

به گزارش ایرنا ،کاهش بارندگی، تغییر الگوی بارش ،کم شدن دبی آب رودخانه ها و پایین رفتن ایستای آب‌های زیر زمینی سبب شد تا طبق پایش و ارزیابی هواشناسی ،انواع خشکسالی در استان روند افزایشی پیدا کند.
خشکسالی، یک رویداد اقلیمی است که خصوصیات آن بستگی به مدت ، استمرار ، شدت و وسعت منطقه تحت تاثیر و تسلط آن دارد که می تواند کوتاه و کمتر زیانبخش یا طویل المدت و کشنده باشد. به اعتقاد کارشناسان خشکسالی یکی از بدترین دشمنان طبیعی انسانی به شمار می آید ؛، چون آغاز آن غافلگیرکننده، پیشرفت آن موذیانه و اثرات آن می تواند بسیار مخرب باشد و به همین علت به زلزله خاموش لقب گرفته است.
طبق گزارش رسمی هواشناسی مازندران در بازه زمانی اول مهر 1399 لغایت 31 شهریور 1400 میزان بارش باران در استان 543 میلی متر بود که این مقدار نسبت به سال زراعی قبل از آن 27 درصد کاهش نشان می دهد. میزان بارش از اول مهر 98 تا پایان شهریور 99 در مازندران 748 میلی متر بود.
تشدید خشکسالی بر اثر کاهش بارندگی در مازندران زمانی نمود بیشتری می یابد که بدانیم میزان بارندگی سال زراعی 98-97 در استان 854 میلی متر بود. به عبارتی میزان بارندگی سال زراعی که بتازگی پایان یافت 205میلی متر کمتر از سال قبل و 311 نیلی میلی متر کمتر از سال 98-97 بود.
آمار سال آبی شرکت آب منطقه ای مازندران نیز نشان می دهد که میزان روان‌آب هفت رودخانه دائمی و مهم استان که 70 درصد آب کشاورزی استان را تامین می‌کنند، در سال آبی گذشته نسبت به دوره یک ساله قبل از آن 45 درصد ونسبت به دوره شاخص بلندمدت 50 ساله 30 درصد کاهش یافته است.
رئیس مرکز پدافند غیرعامل اداره کل هواشناسی مازندران درباره عمق اثر گذاری خشکسالی در سال زراعی گذشته بر مناطق مختلف استان به خبرنگار ایرنا گفت : کاهش نبسی بارندگی در سه سال اخیر سبب شد تا مجموعه خشکسالی استان به 74درصد برسد.
رحیم یوسفی زاده افزود: بر اساس گزارش مرکز ملی پایش خشکسالی سازمان هواشناسی کشور در سال زراعی1399-1400 در بررسی پهنه بندی 543 میلی متر باران به ثبت رسید که نسبت به دوره قبل 27 درصد و در مقایسه با دوره آماری 15.8 درصد کاهش نشان می دهد.

پیام مازند

وی ادامه داد : براساس داده‌های آماری اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی در سال زراعی ای که از 31 شهریور ماه امسال پایان یافت، 61.7 درصد مساحت استان تحت تاثیر انواع خشکسالی قرار داشت که در این میان میزان خشکسالی در حدود 23 درصد مساحت استان بسیار شدید ، 17 درصد شدید ، 19.8 درصد متوسط و 14.6 درصد خفیف بوده است.
کارشناس مرکز تحقیقات هواشناسی مازندران با اظهار این که در سال زراعی گذشته در هیچ نقطه ای از استانی که نزد افکار عمومی به استان پرباران مشهور است ترسالی شدید وجود نداشت ، گفت : تنها در یک درصد مساحت استان ترسالی متوسط و سه درسد هم ترسالی خفیف وجود داشت و حدود 22.1 درصد از مساحت مازندران هم از لحاظ بارندگی شرایط نرمال داشت.
وی افزود : بررسی ها از خشکسالی به لحاظ مکانی نشان می دهد که طی سال زراعی گذشته بیشترین خشکسالی های استان در نواحی ساحلی و جلگه ای شرق و مرکز استان رخ داده است.
خشکیدن آب‌های زیر زمینی
یوسفی زاده یکی از تبعات کاهش بارندگی را اثرگذاری بر منابع آب های زیرزمینی برشمرد و گفت : ارزیابی از وضعیت خشکسالی طی یک دوره بلندمدت 10 ساله که منابع آب های زیرزمینی را تحت تاثیر خود قرار می دهد نشان دهنده این است که در این دوره یک دهه ای 46.5 درصد از مساحت استان تحت تاثیر انواع خشکسالی قرار گرفت که میزان آن در حدود 14.4 بسیار شدید ، 7.5 درصد شدید ، حدود 10.3 درصد متوسط و حدود 14.2درصد هم خفیف بوده است.
رئیس مرکز پدافند غیرعامل اداره کل هواشناسی مازندران ادامه داد: در همین دوره 10 ساله حدود 39.7 درصد مساحت استان از لحاظ بارندگی دارای شرایط ترسالی نرمال بود ، حدود 4.4 درصد مساحت استان ترسالی متوسط را تجربه کرد ، حدود 1.2 درصد ترسالی شدید داشت و تنها چهاردهم درصد با ترسالی بسیار شدید مواجه بود.
وی افزود : جمع بندی این اطلاعات بر اساس مناطق جغرافیایی استان هم نشان می دهد که بیشترین خشکسالی های بلندمدت اثرگذار بر منابع آبی زیرزمینی استان مربوط به نوار ساحلی و جلگه ای مرکز و شرق استان و در مرحله دوم متعلق به نواحی کوهستانی غرب استان بوده است.
برچسب‌ها
وزارت جهاد کشاورزی ساری مازندران خشکسالی وزارت نیرو سازمان هواشناسی
پروندهٔ خبری
بحران خشکسالی در ایران

http://www.Mazan-Online.ir/Fa/News/236397/ریشه‌دوانی-خشکسالی-در-مازندران-تا-عمق-آب‌های-زیرزمینی
بستن   چاپ