پیام مازند
سدهای مازندران تشنه و چشم به آسمان/ خشکسالی نزدیک است
سه شنبه 23 آذر 1400 - 2:11:02 PM
مهر
پیام مازند- بهره نبردن مازندران از تأسیسات ذخایر آبی سبب شده تا 90 درصد آب‌های سطحی استان به دریا بریزد و با هر سیل و بارندگی خسارت‌های هنگفتی به استان وارد شود.

بارش‌های پاییزی هرچند میجران رامسر را سرریز کرد اما سطح آب در دیگر سدهای استان از جمله سد شهید رجایی بسیار پایین است و این اختلاف شدید، زنگ خشکی و خشکسالی را در آینده‌ای نه چندان دور و در فصل گرما به صدا درآورده است.

مازندران برخلاف تصور دیگران با چالش و تنش آبی زیادی روبرو است و نامناسب بودن زیرساخت‌ها سبب شده تا اهالی مناطق مختلف در تابستان و یا پاییز و زمستان، کوزه به دوش در تمنای آب باشند و آبرسانی با تانکر نیز فصل مشترک بسیاری از شهرها و روستاها در فصول مختلف است.

در حال حاضر 11 سد در مازندران فعال است و ذخیره منابع آبی پشت سدهای استان از نصف هم کمتر بوده و به 199 میلیون لیتر رسیده است.

پرشدگی 44 درصد ظرفیت سدهای مازندران

محمدابراهیم یخکشی مدیرعامل آب منطقه‌ای مازندران با اشاره به اینکه ذخیره سدهای استان حدود 44 درصد از ظرفیت‌ها است، افزود: این میزان نگرانی از خشکسالی و کم آبی را بیشتر کرده است.

سدهای مازندران تشنه و چشم به آسمان/ خشکسالی نزدیک است

وی  هرچند بارش‌های ماه گذشته سبب سرریز شدن سد میجران شده اما هنوز نگرانی در این زمینه وجود دارد، افزود: تراز پایین آب دغدغه‌های را ایجاد کرده است و اگر امسال وضعیت خشکی ادامه یابد، به دلیل پایین بودن سطح آب مخزن، برای سال‌های آتی دچار مشکل می‌شویم.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر هشت تا 10 درصد آب‌های سطحی استان ذخیره می‌شود، افزود: با تکمیل پروژه‌ها و بویژه سد هراز، میزان ذخایر آب‌های سطحی در استان افزایش می‌یابد.

وی از کشاورزان خواست تا با مدیریت در تقسیم و توزیع آب در مصرف منابع آبی صرفه جویی کنند.

یخکشی حجم ذخیره آب سدهای استان را بیش از 327 میلیون مترمکعب ذکر و پیشرفت اجرای سد مخزنی هراز را در حال حاضر حدود 42 درصد اعلام کرد وبا اشاره به اینکه کمبود منابع اعتباری اصلی ترین دلیل کندی سرعت اجرای این طرح مهم ملی درشهرستان آمل بوده است، افزود: با توجه به اینکه سد مخزنی هراز به عنوان یکی از بزرگترین سدهای مخزنی مازندران محسوب می‌شود برای تکمیل سد، ساخت جاده جایگزین وجابه جایی زباله از محل دپوی منطقه عمارت در بالادست سد به حدود 2 هزار میلیارد تومان اعتبار مورد نیاز است.

وی اضافه کرد، متأسفانه اختصاص کم منابع مالی با توجه به شرایط قیمت‌ها درکشور، هزینه‌های تمام شده زیاد هست و هرچه منابع مالی مورد نیاز به موقع اختصاص داده شود، باعث بهره برداری زودتر خواهد شد.

سدهای مازندران تشنه و چشم به آسمان/ خشکسالی نزدیک است

بی مهری و کم توجهی به ایجاد زیرساخت‌های آبی در مازندران سبب شده تا شهرها و مناطق مختلف استان در فصل‌های چهارگانه با مشکل کم آبی و مزارع با تنش خشکی روبرو باشند. سید شمس الدین حسینی نماینده مردم تنکابن، رامسر و عباس آباد در مجلس با اظهار اینکه سازه‌های آبی مناسبی نداریم، گفت: ضعف در جمع آوری و شبکه‌های انتقال آب از یک سو و فرسودگی شبکه‌های توزیع از سوی دیگر سبب شده تا استان با تنش‌های آبی زیادی روبرو مواجه باشد.

ضعف در جمع آوری و شبکه‌های انتقال آب از یک سو و فرسودگی شبکه‌های توزیع از سوی دیگر سبب شده تا استان با تنش‌های آبی زیادی روبرو مواجه باشد

وی  با بیان اینکه در حال حاضر در مناطق مختلف حوزه انتخابیه نظیر کریم آباد با تانکر آبرسانی می‌شود، گفت: شهرهای سلمانشهر، کلارآباد، عباس آباد نیز با مشکل روبرو هستند.

وی با بیان اینکه 430 میلیون مترمکعب از آب رودخانه چشمه کیله روانه دریا می‌شود، گفت: با تهیه طرح و بند انحرافی دو هزار و هزاررود 30 میلیون مترمکعب از آب رودخانه چشمه کیله برای تأمین آب شهرستان‌ها بهره گیری خواهد شد.

وی با بیان اینکه طرح‌های انتقال آب به مشکل کم آبی و دغدغه‌های مردم اضافه می‌کند، گفت: باید به حوزه آب و تأمین آن در منطقه توجه اساسی شود.

نگاهی به فصل منابع آب در بودجه 1401 هم نشان می‌دهد که در بودجه سال آینده برای سدهای شفارود، صفارود، گلورد، هراز، سجارود اعتباراتی درنظر گرفته شده است و به اعتقاد کارشناسان منابع طبیعی با اجرای سدهایی نظیر فینسک، زارم رود و لاسک و انتقال آب دریاچه کاسپین سطحی از جنگل‌های شمال نابود می‌شود.

حنیف گلزار کارشناس ارشد آب و خاک در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه اجرای پروژه‌های سدسازی بخش قابل توجهی از جنگل شمال را نابود می‌کند، گفت: برای تکرار تجربه تلخ و شکست خورده کارون و زاینده رود در مازندران و استان‌های شمالی پول وجود دارد اما برای نجات جنگل‌های شمال که سند ضمانت و پایداری این منطقه است پول وجود ندارد.

بارندگی‌های پاییزی و سال زراعی جدید نیز سدهای مازندران را سیراب نکرد و سدهای شیاده، الیمات، صلاح الدین کلاً، سجارود، هراز، میجران، سنبل رود، البرز، برنجستانک، شهید رجایی، فریم صحرا، زرام رود و گلورد و عباس آباد چشم به آسمان و باران‌های دوباره دوخته‌اند.


http://www.Mazan-Online.ir/Fa/News/246578/سدهای-مازندران-تشنه-و-چشم-به-آسمان--خشکسالی-نزدیک-است
بستن   چاپ