پیام مازند
موانع بر سر راه توسعه طرح‌های دانش بنیان کم نیست
چهارشنبه 28 اردیبهشت 1401 - 2:25:45 PM
ایسنا

پیام مازند- حمید مشرقی با اشاره به موضوع تولید دانش بنیان طبق شعار سال اظهار کرد: نگاه مقام رهبری بر اساس علم اقتصاد، ادبیات دانش بنیان اقتصادی است که بیشترین ارزش افزوده و درآمد و سود حاصل از فعالیت های اقتصادی از خروجی مبتنی بر دانش باشد.

وی با اشاره به اینکه دنیا از تولید سنتی به سمت تولیدات و ارزش افزوده مبتنی بر فنآوری و تجهیزات و تکنولوژی بالا که پایه آن بر دانش است حرکت می کند افزود: هدف ما در وزارت علوم نیز در چندسال اخیر افزایش چنین فعالیتی است.

مشرقی تصریح کرد: دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی، سازمان ها و دستگاه های دولتی، صنایع و شرکتهای فنآور مبتنی بر تکنولوژی بالا در کنار هم اقتصاد دانش بنیان را شکل می دهند که رهنمود رهبری و همه دولت ها نیز تقویت این ارکان نه افزایش شرکت های دانش بنیان است.

مدیر مرکز رشد دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل خاطرنشان کرد: با این نگاه ضروری است دانشگاه ها تقاضا محور حرکت کنند و منابع مالی مناسب در این مسیر تخصیص یابد و مجوز لازم برای زیرساخت ها صادر شود و پارک ها و مراکز رشد نیز از شرکت های نوپا حمایت کنند و در واقع جراحی در سیستم اقتصاد صورت گیرد زیرا اقتصاد سنتی جوابگو نیست.

این مقام مسئول با بیان اینکه 96 شرکت دانش بنیان در مازندران فعالیت داشته و ظرفیت بسیار ارزشمندی برای منطقه در حوزه های مختلف هستند، یادآور شد: هنوز در کشور شاهد ساختاری نامناسب و دست های قدرت و نفوذ سودجو در خریدهای خارجی هستیم لذا با این نگاه نمی خواهند از ظرفیت مهندسین و نیروهای مجرب ما بهره مند شوند.

مشرقی تصریح کرد: دانشگاه نوشیروانی بابل در حوزه کشاورزی با کشور هلند قرار داد همکاری داشته و محصول به اروپا صادر می کند اما سازمان جهادکشاورزی مازندران تاکنون در حوزه کشاورزی به ما مراجعه نداشته است و این تناقض ها مشکل اصلی کشور ماست.

مدیر مرکز رشد دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل با اشاره به اینکه هنوز مصوبه و راهکار دقیقی برای توسعه شرکت های دانش بنیان دانشگاهی تدارک و تهیه نشده است، گفت:

وی ادامه داد: در صورت تصویب یک مصوبه در این خصوص دانشگاه ها قادر خواهند بود با انجام پروژه های اشتراکی با صنایع، محصول خروجی را تجاری سازی کرده و با ثبت یک شرکت جدید و اختصاص یک سهم 2 تا 6 درصدی به ادامه کار ترغیب شوند، این مهم در دانشگاه های کشورهای پیشرفته از جمله آکسورد و هاروارد انجام می شود اما در کشور ما منع قانونی دارد.

مشرقی یادآور شد: در سال 96 این مصوبه در وزارت علوم مطرح شد که در صورت تصویب به دانشگاه های دانش بنیان مجوز فعالیت داده و اجازه داده می شود دانشگاه ها شرکت تعاونی دانش بنیان خصوصی داشته باشند و ارتباط بین دانشگاه و صنعت تقویب شود.

مدیر مرکز رشد دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل با بیان اینکه در مرکز رشد برنامه راهبردی چهارساله در توسعه و نوآوری تدوین کردیم، خاطرنشان کرد: مرکز نوآوری ما بزودی افتتاح و مرکز شکوفایی و شکل دهی دانشگاه نیز بزودی راه اندازی می شود.

این مقام مسئول از راه اندازی بخش شتاب دهنده برای فعالیت شرکت های نوپا خبر داد و یادآور شد: در حال اخذ مجوز برای جذب ایده های جدید و حمایت از آنها هستیم.

مشرقی همچنین از پیگیری برای تبادل با پارک علم و فنآوری برای راه اندازی پردیس فنآوری هستیم گفت: 30 شرکت فنآور زیر نظر مرکز رشد دانشگاه نوشیروانی است که از این تعداد، 2 شرکت دانش بنیان بوده و 2 شرکت نیز در مرحله اخذ مجوز برای دانش بنیان هستند این در حالی است که با راه اندازی مرکز نوآوری تعداد شرکت ها به 50 عدد خواهد رسید. 

عدم توازن واردات با تولیدات داخلی

وی با اشاره به اینکه باید واردات کشور کنترل شود، گفت: باید با توجه به میزان ظرفیت تولید داخلی اقدام به واردات شود و این در کشور ما مورد توجه قرار نمی گیرد، این امر سبب ورشکستگی بسیاری از صنایع بنام ما از جمله نساجی شده است، نگاه سیاستگذاران کشور بیشتر به سمت واردات بوده که نتیجه آن آسیب جدی به تولید داخلی است.

مشرقی با بیان اینکه علت موفقیت کشورهای توسعه یافته جهان ایجاد توازن است، تصریح کرد: تنظیم واردات بر اساس ظرفیت بازار داخلی و ایجاد رقابت در بازار رمز موفقیت است.

وی با اشاره به اینکه موضوع دلالی در کشور ما بسیار پررنگ است، ادامه داد: در کشور ما توازن به نفع دلالان است ولی در کشورهای پیشرفته توازن اقتصادی به سمت تولید است.

مدیر مرکز رشد دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل گفت: باید صنایع ما بپذیرند که از تصورات مبتنی بر سودآوری و بازرگانی و واردات و رانت فاصله گرفته و به تولید مبتنی بر تجهیزات فنآوری و جذب نیروی انسانی تحصیلکرده حرکت کنند تا قدرت نوآوری خود را افزایش دهند.

این مقام مسئول یادآور شد: ما در دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل از سال 94 تا 96 چشم انداز بلند مدتی تدوین کردیم و در چهار حوزه آموزش به‌روز، پژوهش کاربردی نوآور، توسعه کارآفرینی و روابط بین المللی فعالیت داریم.


http://www.Mazan-Online.ir/Fa/News/256085/موانع-بر-سر-راه-توسعه-طرح‌های-دانش-بنیان-کم-نیست
بستن   چاپ