پیام مازند
سهم شرکت‌های دانش‌بنیان در اقتصاد مازندران کمتر از یک درصد است
دوشنبه 23 خرداد 1401 - 10:10:08
پیام مازند -

پیام مازند


نادر شفایی دکترای مهندسی بیوتکنولوژی دانشگاه صنعتی امیرکبیر تهران در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در شهرستان ساری در رابطه با نامگذاری سال 1401 به عنوان سال تولید، دانش‌بنیان و اشتغال‌آفرین اظهار کرد: این مسأله به تکاپوهایی در سطوح مختلف ارکان مدیریتی کشور، دانشگاه‌ها، پارک‌های علم و فناوری و فعالان عرصه فناوری منجر شده است.
وی با تاکید بر اینکه موضوعات اقتصادی در سالیان اخیر تداوم داشته است، افزود: نهایتاً در چهار سال اخیر، تولید به عنوان راهبردی مهم در شعار سال مورد تاکید بیشتری قرار گرفت و هربار به‌صورت کاربردی‌تر به آن پرداخته شد.
دکترای مهندسی بیوتکنولوژی دانشگاه صنعتی امیرکبیر تهران بیان کرد: به نظر می‌رسد تاکید بر محورهای اقتصادی در شعار سال‌های اخیر، علاوه بر آنکه اهمیت نگاه ویژه به این حوزه و حل مشکلات آن را نشان می‌دهد، می‌تواند مبیّن آن باشد که اهداف و برنامه‌ها آنطور که مدنظر بوده محقق نشده است.
*حمایت نکردن صنعت از پیوند بین خود و دانشگاه یک معضل جدی است
شفایی با اشاره به اینکه کاربردی نبودن مقالات نمادی از عدم تجاری‌سازی و ناهمگونی صنعت و دانشگاه است، اضافه کرد: عدم حمایت صنعت از پیوند بین خود و دانشگاه یک معضل جدی است.
وی تصریح کرد: باید به این باور رسید که اگر دانش به حوزه صنعت راه یابد ارزآوری افزایش یافته و اقتصاد ملی تقویت می‌شود.
* اقتصاد متکی بر تولید دانش‌بنیان باشد
دکترای مهندسی بیوتکنولوژی دانشگاه صنعتی امیرکبیر تهران با اشاره به اینکه اقتصادی که متکی بر تولید دانش‌بنیان باشد توسعه و پیشرفت را به همراه داشته و کشور را از تحریم و فشارهای خارجی در امان نگاه می‌دارد، اظهار کرد: اگر دانش به حوزه صنعت راه یابد، به طور قطع می‌تواند اقتصاد ملی را تقویت و وابستگی را به حداقل برساند که لازمه آن انتقال دانش روز به مرحله صنعت و تولید است.
مدرس دانشگاه علم و فناوری مازندران یادآور شد: مخاطبان شعار سال جدید، دستگاه‌های اجرایی، دانشجویان، محققان و دانشمندان کشور هستند که باید در کنار یکدیگر یافته‌های علمی را به حوزه تولید بیاورند که این راه، اقتصاد کشور را پایدار کرده و زمینه‌های تحقق بیانیه گام دوم انقلاب نیز تسهیل می‌شود.
شفاهی بیان کرد: بنابراین اگر بخواهیم در جهت تحقق شعار امسال گامی برداریم، گام اول را باید دانشگاه‌ها و به ویژه دانشگاه‌های سطح اول که به بسیاری از آن‌ها دانشگاه نسل سوم اطلاق می‌شود بردارند؛ چرا که دانشگاه‌های سطح یک کشور این زیست‌بوم جدید را شکل دادند و در طول چند سال گذشته شاهد افزایش مراکز فناوری و رشد و دانش بنیان بودیم.
وی ادامه داد: از طرف دیگر محصولات قابل عرضه دانش‌بنیان به‌شدت در حال رشد است که عمدتا متکی بر سرمایه‌های دانشگاهی هستند. البته این دانشگاه‌های نسل سوم تا رسیدن به جایگاه پایدار در حوزه تولید ثروت و کارآفرینی مسیری طولانی در پیش دارند.
دکترای مهندسی بیوتکنولوژی دانشگاه صنعتی امیرکبیر تهران خاطرنشان کرد: توسعه شرکت‌های دانش بنیان و داشتن خروجی ‌های مناسب در تمامی بخش‌ها می‌تواند به ارزش افزوده و نهایتا جهش واقعی تولید در کشور بینجامد، لذا ایجاد تحول با محوریت اقدامات دانش بنیان در اقتصاد کشور یک ضرورت است.
*نقش و اهمیت نوآوری در رشد
پژوهشگر اسبق مرکز تحقیقات راهبردی دفاعی دانشگاه دفاع ملی بیان کرد: برنامه کشورهای توسعه یافته نیز نشان از نقش و اهمیت نوآوری در رشد و توسعه اقتصادی در تولید دانش بنیان داشته که موجب تحولات پیچیده در محیط بنگاه‌ها و افزایش رقابت پذیری شده است.
شفایی اضافه کرد: امروزه بیشتر کشورها به‌واسطه دگرگونی‌های موجود در بازار و نیازهای ایجاد شده به صنایع با فناوری پیشرفته، برنامه توسعه و پرورش نوآوری را در اولویت کار خود قرار داده‌اند.
وی اظهار کرد: از جمله طرح‌های اجرا شده برای بهبود کیفی شرکت‌های دانش بنیان و افزایش ارتباط بین حوزه صنعت و دانشگاه، ترغیب اساتید دانشگاه در ورود به عرصه‌های تولید و فناوری با پنج پایه تشویقی مازاد بوده که برای اساتید فعال دراین زمینه ایجاد شده است.
دکترای مهندسی بیوتکنولوژی دانشگاه صنعتی امیرکبیر تهران افزود: علاوه بر این اساتید فعال در حوزه علم و فناوری می‌توانند از این فعالیت‌ها به عنوان جایگزینی برای مقاله‌های علمی نیز استفاده کنند.
واحدها به سمت تولید دانش‌بنیان شدن سوق یابند
شفایی با اشاره به اینکه دولت نیز می‌تواند با ایجاد مشوق، واحدهای تولیدی را به سمت دانش‌بنیان شدن سوق دهد، افزود: در نتیجه این حمایت‌ها است که می‌توان علاوه بر حل معضل بیکاری، فناوری روز را در صنعت کشور وارد کرد.
*پیگیری ایجاد صنایع مادر با تکنولوژی روز
وی یادآور شد: در حال حاضر صنایع مادر در کشور ما با تکنولوژی روز فاصله داشته و چاره‌ای جز پیگیری جدی این بحث وجود ندارد.
دکترای مهندسی بیوتکنولوژی دانشگاه صنعتی امیرکبیر تهران با اعلام اینکه برنامه ریزی و حرکت در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری برای تحقق شعار سال وظیفه همه مسوولان و دستگاه‌ها است، گفت: استفاده از ظرفیت نخبگان در زمینه اقتصاد دانش‌بنیان، عامل توسعه و پیشرفت یک کشور است.
عضو اسبق پژوهشکده فناوری نانو شمال کشور با اشاره به اینکه نیل به یک تعادل و توازن در مباحث دانش بنیان و برنامه‌ریزی مناسب و منسجم، کلید حل مشکلات جاری در حوزه دانش‌بنیان است؛ افزود: افراد فعال در این عرصه اعم از سرمایه‌گذار، مدیر شرکت‌ها، نیروهای اجرایی و مصرف‌کننده نهایی باید با مفاهیم دانش‌بنیان آشنا شوند.
شفایی اظهار کرد: به جهت ریسک بالای فعالیت‌های تحقیقاتی و پژوهشی در حوزه دانش بنیان، معمولا شرکت‌های دانش‌بنیان و صنایعی که می‌خواهند در حوزه فناوری‌های نو کار کنند و نظام تولیدی خود را به سمت دانش‌بنیان پیش ببرند، با مشکل تامین سرمایه مواجه هستند.
*حمایت از تجاری‌سازی تولیدات شرکت‌های دانش‌بنیان
وی، مشکل تامین سرمایه در این حوزه را با نظام بانکی و پولی فعلی نمی‌توان مرتفع کرد و به حمایت‌های خاص نیاز است، افزود: کارخانجات و واحدهای بزرگ صنعتی در کشور باید وارد میدان شوند و از تجاری سازی تولیدات شرکت‌های دانش‌بنیان حمایت کنند.
این مدرس دانشگاه با اشاره به اینکه سهم شرکت‌های دانش‌بنیان در اقتصاد مازندران کمتر از یک درصد است، افزود: امیدواریم تمامی دستگاه‌های اجرایی استان با استفاده از ظرفیت نیروهای نخبگانی بومی و استفاده از فرهنگ شایسته‌سالاری در تحقق هرچه بهتر شعار سال گام بردارند.
شفایی یادآور شد: رویکرد مدیران استانی در سال جدید و برگزاری نشست‌های هم اندیشی مختلف با دانشگاهیان و فارغ التحصیلان بومی دانشگاه‌های معتبر کشور، نویدبخش روزهای روشن در ارتقا جایگاه شرکت‌های دانش بنیان در استان و به‌کارگیری متخصصان حوزه‌های مختلف در جهت تحقق شعار سال است‌.
انتهای پیام/86034/ج
تبلیغات در خبربان

http://www.Mazan-Online.ir/Fa/News/259311/سهم-شرکت‌های-دانش‌بنیان-در-اقتصاد-مازندران-کمتر-از-یک-درصد-است
بستن   چاپ