پیام مازند
مازندران دیار رسم های عاشورایی
یکشنبه 9 مرداد 1401 - 9:20:46 AM
مهر
پیام مازند - ساری- «طشت گذاری» از رسم های محرم و عاشورا مردم مناطق مختلف مازندران به شمار می رود که به عشق سید و سالار شهیدان برپا می شود.
 آئین 400 ساله طشت‌گذاری آذری‌ها که از دوران صفویه تاکنون که هر ساله به عنوان آهنگ آغاز محرم در مساجدها و تکایا برگزار می‌شود از جمله مراسم سنتی و ریشه‌دارترین آئین‌های محرم است که با الهام از اقدام جوانمردانه سرور و سالار شهیدان امام حسین (ع) رواج دارد.
حماسه آفرینی امام حسین (ع) با لبان تشنه درست زمانی که آب فرات بر آن‌ها بسته شد الگوی ایثار برای عزاداران حسینی است که به صورت نمادین اقدام به برگزاری این مراسم همزمان با محرم برگزار می‌شود.
رسم طشت‌گذاری به‌عنوان پیش آهنگ آغاز محرم
رضا حسین‌زاده مداح اهل بیت (ع) اهل قائمشهر در گفت‌وگو با خبرنگار مهر در خصوص مراسم طشت‌گذاری در قائمشهر که هر ساله از سه روز قبل شب اول محرم در مساجد این شهرستان برگزار می‌شود، اظهار داشت: آذری‌های ایران و آذربایجان از سه روز مانده به محرم آئین طشت‌گذاری را شروع می‌کنند.
وی با اشاره به تاریخ رواج این مراسم در شروع ماه محرم تصریح کرد: زمانی که امام حسین ( ع) مکه را به سمت کربلا ترک کرد در مسیر راه به منطقه‌ای با نام زباله، آنجا سپاه حر بن یزید ریاحی جلوی سپاه امام را می‌گیرند تا وارد کربلا نشود که سپاه در آن منطقه متوقف می‌شود.

پیام مازند


این مداح قائمشهری ادامه داد: سپاه امام حسین ( ع) طشت‌هایی با خود به همراه داشتند که به زمین گذاشته و پر از آب می‌کنند تا خود و اسب‌ها سیراب شوند در این بین امام به برادر خود ابولفضل ( ع) می‌گوید که به حر بن یزید بگوید می‌توانند از این آب برای رفع تشنگی استفاده کنند.
حسین‌زاده خاطرنشان کرد: این رفتار جوانمردانه آقا امام حسین ( ع) با دشمن خود را آذری‌ها الگوی خود قرار داده و به همین مناسبت اتحاد بیشتری شکل گرفت و هر سال شاهد برگزاری این مراسم در تمام نقاط ایران توسط آذری زبان‌ها هستیم.
وی با بیان اینکه به نوعی این مراسم به عنوان پیش آهنگ آغاز محرم نام‌گذاری شده است، گفت: در شهرستان قائمشهر هر ساله 3 روز مانده به محرم در تمامی مساجد در ساعات مختلف این آئین قدیمی برگزار می‌شود.
این مداح قائمشهری با اشاره به تداوم برگزاری این آئین تا شب اول محرم اظهار کرد: مردم در این مراسم با حضور گسترده به منزل یکی از خادمان یا پیرغلامانان حسینی که یک هیئت بزرگ مذهبی را می‌چرخاند، می‌روند و همراه با ورود روضه آقا ابولفضل و امام حسین (ع) خوانده می‌شود.
حسین‌زاده با اشاره به اینکه مردم « آه حسن وا حسین» گویان طشت را پر از آب می‌کنند، بیان کرد: عزاداران حسینی کم کم با طشت‌ها وارد حسینیه یا مسجد مورد نظر می‌شوند و پیرغلامان به صورت دسته‌ای طشت را بین مردم دور می‌زنند تا مردم نذر خود را ادا کنند.
وی تصریح کرد: بعد از پایان مراسم جایگاه مشخصی برای طشت در نظر گرفته می‌شود و مراسم زنجیرزنی و سینه‌زنی مردم انجام خواهد شد و با شعار «لبیک یا حسین» مراسم به اتمام می‌رسد، هر عزادار حسینی که حاجتی دارد کمی از آن آب متبرک می‌نوشد.
مراسمی با قدمت کهن و با اهمیت برای آذری زبان‌ها
محمد خان میرزاد عضو هیئت زنجیرزنان موکب انصارالحسین ( ع) قائمشهر در گفت‌وگو با مهر اظهار داشت: مراسم هزار و 400 ساله طشت گذاری از جمله آئین‌های قدیمی محرم بوده که برای آذری زبان‌ها بسیار حائز اهمیت است.

پیام مازند


وی افزود: این مراسم به یاد طشت گذاری در خیمه‌های روز سوم و چهارم محرم 61 برگزار می‌شود و امسال نیز در این آئین باشکوه برگزار شده تا سبب خیر و برکت شود. عضو هیئت زنجیرزنان موکب انصارالحسین ( ع) قائمشهر یادآور شد: دعا می‌کنیم تا کسانی که برای این ملت و ما زحمت می‌کشند خداوند یارشان باشد.
برگزاری مراسم طشت‌گذاری نشان از جوانمردی امام حسین ( ع) است
یک عزادار حسینی و شهروند قائمشهری حاضر در این مراسم از قدمت قدیمی برگزاری آن در گفت‌وگو با مهر می‌گوید: این سنت قدیمی به یاد لبان تشنه آقا ابولفضل و امام حسین (ع) هر ساله توسط آذری زبان‌ها برگزار می‌شود.
وی خاطرنشان کرد: 35 سال است که در مسجد ابولفضل (ع) آذری‌ها در قائمشهر میزبان برگزاری این آئین سنتی که نشان از جوانمردی امام حسین ( ع) دارد، است.
این شهروند قائمشهری گفت: 11 مسجد آذری در قائمشهر وجود دارد که هر سال 3 روز مانده به محرم به نوبت در ساعات مختلف مراسم طشت‌گذاری را انجام می‌دهیم.
گفتنی است این مراسم با حضور عزاداران حسینی به میزبانی آذری زبانان ایران به یاد جوانمردی آقا امام حسین ( ع) در سراسر کشور از روز 27 ذیحجه تا شب اول محرم برگزار می‌شود.
مازندران مهد مراسم و نواهای گوناگون عاشورایی است که ریشه در فرهنگ و سنن مردم استان دارد و با برپایی این آئین‌ها، عشق و ارادت مردم دیار علویان به سید و سالار شهیدان به نمایش گذاشته می‌شود.

http://www.Mazan-Online.ir/Fa/News/262755/مازندران-دیار-رسم-های-عاشورایی
بستن   چاپ