پیام مازند
مدیریت آبخیز موثرترین راهکار کنترل و مهار سیلاب‌ها
دوشنبه 24 مرداد 1401 - 12:40:46 PM
ایسنا
پیام مازند -  یک کارشناس علوم مهندسی آب و سازه های هیدرولیکی معتقد است: هرچند الگوی بارشی تغییر کرده و در فصول گرم سال وقوع سیل مشاهده می شود اما با مدیریت درست آبخیز می توان بارش ها را به گونه ای کنترل و مهار کرد تا ضریب نفوذ جریانات آبی به داخل زمین افزایش یابد و به تقویت سفره های آب زیر زمینی کمک کند.
بابک مومنی عضو هیات علمی و استادیار دانشگاه پیام نور مازندران در گفت وگو با ایسنا اظهار کرد: نوع الگوی بارش های منطقه شمال کشور تغییر کرده است و جریانات سیلابی امروزه متاسفانه حداقل فایده را برای ما خواهند داشت. 
مومنی گفت: هر چقدر که بگوییم مدیریت چندان قوی و موثری برای حفظ و حراست جریانات سطحی وجود ندارد با این حال به طور طبیعی نفوذ این جریان ها می تواند به تقویت سفره های آب زیر زمینی کمک کند اما در منطقه شمال کشور با فلات مرکزی تفاوت هایی وجود دارد.
وی تصریح کرد: با توجه به اینکه فاصله بین دریا و کوه در باریکه استان های شمالی کم است، جریانات سطحی رخ داده چه به صورت سیل یا روان آب، اگر مدیریت درستی نشوند و برای نگهداشت آن در حوزه سخت افزاری و نرم افزاری که در مدیریت آبخیز تعریف می شود اتفاقی رخ ندهد، معمولا این جریانات در کنار خساراتی که بر جای می گذارند مستقیما وارد دریا و از دسترس خارج می شوند و فرصت نفوذ جریان در تامین ذخایر منابع آب زیرزمینی هم نسبتا کم می شود.
عضو هیات علمی و استادیار دانشگاه پیام نور مازندران خاطرنشان کرد: در گذشته که تراکم پوشش گیاهی بالایی وجود داشت ‌امکان بیشتری وجود داشت تا بر روی نفوذ عمقی این جریانات آبی برنامه ریزی کرد اما به دلیل تخریب بی رویه پوشش گیاهی و تغییر کاربری شدید در نواحی جنگلی و مرتعی که اتفاق افتاده این مساله نیز با تهدید جدیدی مواجهه شده است.
مومنی با اشاره به اینکه بارش هایی با مدت طولانی و شدت کم به عنوان بارش موثر قلمداد می شود افزود: اکنون عمده بارندگی ها در فصول غیربارشی و گرم سال از تیپ مدیترانه‌ای به بارش های سیلابی تغییر کرده است.
عضو هیات علمی و استادیار دانشگاه پیام نور مازندران بیان کرد: قطعا می توان بارش هایی که سیلاب به وجود می آورند را با اقداماتی در چارچوب حوزه مدیریت آبخیز مانند ایجاد سدهای زیر زمینی، توسعه پوشش گیاهی و سایر فعالیت ها، مدیریت کرد.
وی یادآور شد: بسیاری از سد های مخزنی مانند سد هزار در منطقه شمال کشور که می توانست کمک‌حال این موضوع باشد متاسفانه سال های سال پیشرفت عملیاتی مناسبی ندارد و در غرب استان مازندران هم متاسفانه تدارکات خوبی جهت مدیریت بهره برداری از آب دیده نمی شود و انتقال آب به استان های مجاور نیز در واقع تهدید مضاعف برای منطقه شمال کشور محسوب می شود.
انتهای پیام

http://www.Mazan-Online.ir/Fa/News/263857/مدیریت-آبخیز-موثرترین-راهکار-کنترل-و-مهار-سیلاب‌ها
بستن   چاپ