پیام مازند
لزوم جاری شدن فرهنگ بومی مازندران در زندگی روزمره مردم
یکشنبه 30 مرداد 1401 - 1:51:35 PM
ایسنا

پیام مازند- مصطفی رستمی ضمن اشاره به اینکه ذائقه انسان ها در طول روزگار تغییر می کند و ثابت نیست اظهار کرد: در استان مازندران نیز به طور طبیعی سلیقه روز مدنظر قرار گرفته است. 

رستمی با بیان اینکه فرهنگ فولک 1٠٠٠ سال پیش در تبرستان وجود داشته است، گفت: اگر می خواهیم امروز چنین فرهنگی را تحویل نسل جدید بدهیم باید همگام با ذائقه ها باشد و شکل مشخصی برای این منظور تعریف نمی شود.

دکترای تخصصی پژوهش هنر، کشور هندوستان را به عنوان سمبل موفق در استفاده از لباس سنتی ذکر کرد و افزود: در ایران آذری ها در استفاده از زبان و گیلانی ها با پوشش لباس سنتی در مراسم و جشن ها از نمونه های موفق هستند اما در مازندران این موضوع دستخوش عواملی مانند نگاه مردم و مسئولین یک اداره و سازمان و غیره شده است؛ هر چند استفاده نکردن از لباس سنتی در مراسم، عزاداری و عروسی ها توسط خود مردم نیز قابل توجه است.

رستمی در پاسخ به پرسشی مبنی بر راهکارهای حفظ فرهنگ فولک مازندران تاکید کرد: باید فرهنگ فولک مازندرانی در زندگی روزمره مردم جاری و ساری باشد و مسئولین امر، دست اندرکاران، فرمانداران، شهرداری ها، صداوسیما اکتفا به برگزاری یک همایش و مراسم نکنند.

استادیار دانشگاه مازندران لازمه احیا و بقا، جاری شدن و القای فرهنگ بومی و محلی در مازندران را تداوم و کار بسیار در این زمینه دانست و تصریح کرد: آموزش و ترویج از معبر و با استفاده از رسانه ها و به ویژه صدا و سیما ملزم به تعدادی فعالیت محدود و یا چند ساعت زمان پخش روتین و معمول نباشد.

وی درباره تاثیر آموزش در مدارس و کتب آموزشی اظهار کرد: ابتدا کودکان باید برای آشنایی با زبان تبری کتاب های و بسته های فولک به صورت پک آموزشی، گفت و گوی فرهنگی، موسیقی و هر نوع جشن و نمایش را که باعث شود این فرهنگ در ذهن کودکان و نوجوانان نقش ببندد را مشاهده، مطالعه و فرا گیرند تا قطعا پیش زمینه ای موثر برای حفظ این فرهنگ کهن در میان نسل امروز شود، نسل امروزی که متاسفانه رنگ و بوی فرنگی به خود گرفته است.

عضو هیات علمی و استاد دانشکده هنر و معماری دانشگاه مازندران افزود با ذکر مثالی به برگزاری جشن نوروز در کشورهای همسایه اشاره و تصریح کرد: در این مناطق از سه ماهه قبل برنامه ریزی می شود تا به بهترین شکل خاطرات این جشن ها در اذهان شکل گیرد، این در حالیست که در کشور ما به علت تاثیرات روانی فعالیت های اجتماعی، برنامه هایی به صورت طنز در صداوسیما نشان داده می شود که کافی نیست. 

رستمی به نقش موسیقی در آگاهی، شکل گیری و ترویج فرهنگ فولک مازندران اشاره کرد و مثال بارز آن را زمزمه لالایی مادران به زبان محلی برای به خواب رفتن فرزندان دانست و گفت: این موسیقی لالایی به زبان تبری به نحوی در اذهان کودکان نقش می بندد که بعدها سبب تداعی خاطرات می شود، این مهم می تواند در برنامه ها و همایش ها نیز تاثیرگذاری اینچنین داشته باشد.


http://www.Mazan-Online.ir/Fa/News/264282/لزوم-جاری-شدن-فرهنگ-بومی-مازندران-در-زندگی-روزمره-مردم
بستن   چاپ