پیام مازند
اقدام تخریب مخفیانه بنای تاریخی معنوی شیخ کبیر در بابل
یکشنبه 27 آذر 1401 - 10:01:40 AM
ایسنا
پیام مازند -  امام جمعه مسجد مقدس محدثین بابل با اشاره به اینکه بنای تاریخی شیخ کبیر وقفی است؛ اداره اوقاف بابل درنظارت آن کوتاهی کرده است، گفت: متولی این بنا با هماهنگی اوقاف برای کسب درآمد بیشتر با تخریب این بنای باارزش تاریخی قصد ساخت و ساز و احداث آپارتمان دارد. متولی این بنا در گذشته جلسه‌ای با بنده داشته و صراحتا عنوان کرده بود که قصد تخریب بنا و احداث ساختمان به منظورخرید و فروش و درآمدزایی داشته و این منبع درآمدی برای اوقاف و مسجد می‌شود اما بنده به‌ شدت مخالفت کردم.
 
 شیخ کبیر یکی از علمای برجسته و صاحب تالیفات ارزنده در حوزه‌های مختلف علوم بود که در سال 1242 هجری قمری از یک خانواده مذهبی و روحانی در بابل دیده به جهان گشود و در سال 1344 هجری قمری در بابل درگذشت.
خانه تاریخی شیخ کبیر یکی از آثار تاریخی و معنوی باارزش با بیش از 150 سال قدمت در نزدیکی مسجد محدثین در بابل واقع شده است که در سال 1393 به شماره 211 31 در فهرست آثار ملی ثبت شد.
محله تاریخی طوقداربن بابل، محله‌ای که چندین بنای تاریخی همچون مقبره ملانصیرا و شیخ کبیر، تکیه ملاجعفرا، خانه خلیل‌زاده، خانه شیخ کبیر و خانه کرباسی را در خود جای داده است.
خانه تاریخی شیخ کبیر خانه‌ای که ظهیرالدوله داماد ناصرالدین شاه و حکمران مازندران در درگیری خود با شیخ کبیر نتوانست تکانش دهد خانه‌ای که عده‌ای از طرفداران مشروطه موسوم به برقی‌ها از پس رویارویی با آن و صاحبش برنیامدند اما شنیده‌ها حاکیست بولدوزر شهرداری بابل خود را مهیای نبرد با این بنای تاریخی فرتوت و نیمه جان این شهر کهن کرد که با دخالت ماموران یگان حفاظت میراث فرهنگی بابل و دستور دادستان بابل مبنی بر تخریب نکردن این بنای تاریخی ختم به خیر شد.
در پی درج خبری مبنی بر تخریب مخفیانه بنای تاریخی شیخ کبیر گفت‌وگویی داشتیم با امام جمعه مسجد محدثین و جویای این اقدام شدیم؛ امام جمعه مسجدمقدس محدثین بابل در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به اینکه اداره اوقاف شهرستان بابل به‌عنوان ناظر اهمال کاری داشته و باید پاسخگو باشد، گفت: به محض اطلاع از تخریب مخفیانه بنا تاریخی شیخ کبیر با هماهنگی دادستانی و فرمانداری جلوی تخریب بنا گرفته شد و مقرر شد برای جلوگیری از ریزش بنا با قرار دادن پلاستیک سقف آن را بپوشانند.
عسکر نصیرایی با اشاره به اینکه منتظر حکم دادستانی هستیم، افزود: از متولی این بنا که عامل تخریب بوده شکایت کردیم.
امام جمعه مسجد مقدس محدثین با اشاره به اینکه این بنا وقفی است لذا اداره اوقاف بابل درنظارت آن کوتاهی کرده است، یادآور شد: متولی این بنا با هماهنگی اوقاف برای کسب درآمد با تخریب این بنای باارزش تاریخی قصد ساخت و ساز و احداث آپارتمان داشته است.
وی خاطرنشان کرد: متولی این بنا در گذشته جلسه‌ای با بنده داشته و صراحتا عنوان کرده بود که قصد تخریب بنا و احداث ساختمان به منظورخرید و فروش و درآمدزایی داشته و این منبع درآمدی برای اوقاف و مسجد می‌شود اما بنده به‌ شدت مخالفت کردم.
این مسئول با بیان اینکه میراث فرهنگی از متخلفین شکایت کرده و دارای پرونده هستند، تصریح کرد: سال گذشته در بازدیدی که با حضور متولیان امر و فرماندار وقت (ولیزاده) انجام دادند مقرر شد در این بنا خانه مشروطه به‌عنوان اثرباستانی و موزه احداث شود و مورد قبول همگی قرار گرفت.
وی همچنین عنوان کرد در آن جلسه رئیس اداره اوقاف بابل قول مساعد برای بازسازی این اثر تاریخی را داده بود ولی امروز به‌عنوان ناظر مقصر و باید پاسخگو باشد.
امام جماعت مسجد مقدس محدثین بابل، اظهار کرد: منزل علامه شیخ کبیر رهبر مشروطه مشروعه در استان مازندران و متولی اوقاف در شهرستان بابل است که قدم چند شاه قاجار و رضاخان پهلوی به این منزل رسیده است.
نصیرایی با اشاره به اینکه از تخریب این میراث فرهنگی تعجب نکنید چون بابل در تخریب میراث نامدار و شهره شده است، گفت: آیا ناظر و متولی وقف نمی‌دانند که حفظ و نگهداری وقف از اهم واجبات است؟ آیا نمی‌دانند تا زمانی که قابل استفاده است باید استفاده کرد؟
وی ادامه داد: اگر نمی‌دانند باید از علمای شهر دارالمومنین بپرسند واگر می‌دانند که می‌دانند پس چرا تخریب می‌کنند؟ مگر خودشان با فرماندار وقت برای ایجاد موزه خانه مشروطه برای بازدید به این منزل نیامده بودند؟ پس چرا یکسال برای ابطال ثبت این میراث دوندگی کردند؟ نصیرایی تصریح کرد: چرا باید برای سودمندی و منافع شخصی، ارزش‌های ملی و اسلامی ما به‌راحتی برای سودجویی تخریب شود؟
امام جمعه مسجد مقدس محدثین با اشاره به اینکه همه می‌دانیم که میراث فرهنگی، برای همه مردم ایران و مسلمین است هرچند متولی خاص داشته باشد، یادآور شد: این جرم و خطای عمدی، نابخشودنی است. دادستان بابل باید سریع‌تر ‌اقدام کند و دستور حفظ آن را به طور موقت صادر کند تا بعد به ترمیم و تکمیل آن پرداخته شود؛ زیرا اولین باران زمستانی این ابنیه را نابود می‌کند.
وی همچنین با بیان اینکه نظارت وقف بر عهده اوقاف است و باید پاسخگو باشد، خاطرنشان کرد: ده‌ها میراث فرهنگی در این شهر تخریب شده و مدتی سر و صدا و فراموش می‌شود و خاطیان به مقاصد خود می‌رسند .
به گزارش ایسنا، طی بازدیدی که در سال 1398 از سوی فرماندار بابل، رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری وقت، رئیس اداره اوقاف بابل از خانه شیخ کبیر داشتند مقرر شد مرمت این بنای تاریخی ظرف یک هفته آماده و برای بازسازی در اختیار اوقاف بابل قرار گیرد. در همان تاریخ رئیس اداره اوقاف و امور خیریه بابل نیز عنوان کرد، اوقاف بابل برای بازسازی این بنا تاریخی مشکل اداری یا محدودیت مالی ندارد بلکه منتظر ارائه طرح از سوی میراث فرهنگی است.
این در حالی است که سال 1400 زمزمه تخریب این بنای تاریخی و با ارزش شهرستان بابل به گوش رسید خانه‌ای که قرار بود خانه علما بابل باشد مکان تاریخی که می‌رفت در راستای حفظ شعائر دینی و مذهبی همگام با فعالیت سیاسی شاهد جذب گردشگران و فرهنگ دوستان باشد در آستانه تخریب قرار گرفت.
همچنین از طرفی نگرانی‌ها برای حفظ این آثار ارزشمند تاریخی از باب تامین اعتبار برای خرید یا بازسازی این آثار است که با وجود اظهارات رئیس اداره اوقاف بابل که مدعی شده بود هیچ مشکلی برای بازسازی ندارد با محدودیت جدی در این حوزه مواجه شد. این در حالی است که میراث فرهنگی که متولی حفظ این آثار تاریخی است زمانی می‌تواند از این ثروت ملی حمایت کند که دولت در تخصیص اعتبار به این حوزه نگاه ویژه داشته باشد.
اگرچه رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بابل در سال 1400 قاطعانه اعلام کرده که اجازه تخریب این بنا داده نخواهد شد اما شاهد تخریب مخفیانه سقف این بنا تاریخی بودیم که اگر به آن توجه نشود به‌زودی این آثار باارزش تاریخی نیز نابود و به دست فراموشی سپرده می‌شود.
قابل ذکر است، این خانه تاریخی متعلق به دوره قاجاریه با آجر و مصالح ساروج و آهک ساخته شده است، اما تعمیر بخشی از نمای بیرونی این خانه تاریخی با بتن در سال‌های اخیر هم سبب شده تا نمای آن چنان زشت جلوه کند که کسی متوجه تاریخی بودن آن نشود.
با این وصف سقف خانه شیخ کبیر، شیروانی و سفال بام است و زیر سقفش هم چوب به کار رفته است. درب و پنجره این بنا نیز از جنس چوب نماکاری شده و در قالب بناهای دوران قاجاریه است.
 

http://www.Mazan-Online.ir/Fa/News/272420/اقدام-تخریب-مخفیانه-بنای-تاریخی-معنوی-شیخ-کبیر-در-بابل
بستن   چاپ