پیام مازند
فجر 44| توسعه پرورش ماهیان خاویاری در دل دریای مازندران
چهارشنبه 5 بهمن 1401 - 00:32:04
پیام مازند - قاسم کریم‌زاده در خصوص دستاوردهای 44 ساله انقلاب اسلامی در حوزه شیلات و اقدامات دولت سیزدهم در این حوزه در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در مازندران، اظهار کرد: در اداره کل شیلات استان حدود 3هزار و 700 واحد آبزی‌پروری، 113 تشکل صیادی در سه بخش ماهی‌های استخوانی، کیلکا و خاویاری فعال است.
وی با بیان اینکه سالانه میزان تولید ما 104هزار تن است، افزود: ارزش اقتصادی این میزان تولید ما حدود 5هزار میلیارد تومان است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
مدیرکل شیلات مازندران بیان کرد: سالانه 5هزار نفر به‌صورت مستقیم و بیش از 10هزار نفر به‌صورت غیرمستقیم در تشکل‌های صیادی استان مشغول صید و صیادی هستند.
کریم‌زاده اضافه کرد: سالانه 20هزار تن انواع ماهی‌های استخوانی، کیلکا و خاویاری با ارزش اقتصادی 400 تا 500 میلیارد تومان در استان مازندران تولید می‌شود.
وی تصریح کرد: سالانه بیش از 7هزار و 650 نفر در بخش آبزی‌پروری مشغول فعالیت تولید هستند که میزان تولید در این بخش حدود 85هزار تن با ارزش اقتصادی حدود 4هزار میلیارد تومان است.
مدیرکل شیلات مازندران با اعلام اینکه حفظ و بازسازی ذخایر دریای خزر وظایف کلیدی شیلات است، اظهار کرد: در این زمینه رسالت اصلی دو مرکز شهیدرجایی ساری و شهید باهنر کلاردشت حفظ و بازسازی ذخایر دریای خزر است که در این دو مرکز سالانه بیش از 100 قطعه بچه ماهیان را تولید کرده و جهت حفظ و بازسازی ذخایر دریای خزر در رودخانه‌های مهم شیلاتی رهاسازی می‌کنیم.
کریم‌زاده یادآور شد: در سطح اداره کل شیلات استان 58 واحد فرآوری آبزیان داریم که به‌طور کلی سالانه میزان صادرات حدود 7 تا 12هزار تن است که ارزش اقتصادی این میزان صادرات سالانه بین 8 تا 20 میلیون دلار است.
وی ادامه داد: از میزان صادرات 50درصد ماهی‌های گرمابی، 40درصد خوراک آبزیان و 10 درصد را سایر آبزیان تشکیل می‌دهد.
مدیرکل شیلات مازندران با تاکید بر حفاظت و حراست از ذخایر آبزیان، خاطرنشان کرد: رسالت یگان حفاظت شیلات که دل به دریا می‌زنند و حفاظت ذخایر دریای خزر را برعهده دارند.
کریم‌زاده اظهار کرد: یکی از موضوعات بسیار مهمی که طی سه دهه گذشته اتفاق افتاد بحث مشارکت جامعه صیادی در راستای کمک به تکثیر طبیعی در جهت حفظ و بازسازی ذخایر دریای خزر است؛ چراکه جامعه صیادی ما به این باور رسیده که دریا متعلق به خودش است و در این مسیر باید گام مهمی برداشته شود.
وی اضافه کرد: یکسری زمین‌هایی در تعاونی‌های صیادی پره وجود دارد که این زمین‌ها بلااستفاده بوده و از این فرصت استفاده کردیم و در این زمینه احداث 56 واحد استخر در سه محور حفاظت از رودخانه‌ها، احداث استخر در مجاورت رودخانه‌ها و احداث استخر در خود تعاونی‌های پره است.
مدیرکل شیلات مازندران ادامه داد: سالانه حدود 29 قطعه بچه ماهی را با مشارکت جامعه صیادی تولید و در رودخانه‌های مهم شیلاتی رهاسازی کنیم.
کریم‌زاده تصریح کرد: از دستاوردهای مهم و کلیدی انقلاب اسلامی طی 44 سال گذشته تعداد واحدهای گذشته از 100 واحد به 3هزار و 700 واحد با تولید بیش از 2هزار و 56 تن آبزی‌پروری رسیده است.
وی ادامه داد: میزان اشتغال‌زایی هم طی 4دهه گذشته از 162 نفر به 7هزار و 650 نفر رسیده است که نشان‌دهنده این بود گام‌های موثری در این راستا برداشته شده است.
مدیرکل شیلات مازندران بیان کرد: همچنین تعداد واحدهای پرورش ماهی‌های خاویاری ما 4دهه گذشته یک واحد با تولید 4تن و اشتغال‌زایی یک نفر بوده ولی اکنون بحث پرورش ماهی خاویاری 37 واحد آبزی‌پروری با تولید 2هزار و 56تن و اشتغال‌زایی 411 نفر را در سطح استان داریم.
کریم‌زاده با اشاره به وجود ظرفیت‌های فراوان در دریای خزر در بخش‌های صید‌صیادی و گردشگر و سایر گفت: یکی از این فرصت‌ها در این 4دهه بحث پرورش ماهی در قفس‌های دریایی است که یک دهه اخیر با یک قفس با تولید 1.3 تن شروع به کار کردیم ولی با برنامه‌ریزی‌های انجام شده در سال 1401 حدود 24 واحد قفس را در نوار ساحلی دریای خزر در اعماق 50 متری متمرکز کردیم و پیش‌بینی ما از تولید درصورت مساعد بودن شرایط حدود 460 تن خواهد بود.
وی یادآور شد: 4دهه گذشته یک واحد پرورش ماهی زینتی با تولید 30هزار قطعه در مازندران داشتیم درحالی‌‌که درحال حاضر 17واحد پرورش ماهی زینتی با تولید 2میلیون و 700هزار قطعه است.
مدیرکل شیلات مازندران در ارتباط با روش صید و صیادی در خزر، بیان کرد: دو روش صیادی در خزر وجود دارد یکی بحث صید ماهی استخوانی در دریای خزر و دام‌گستری و یک روش صید ماهی‌های خاویاری مطرح بود به دلیل اینکه روش دام‌گستری به دخایر لطمه می‌زد در نهایت شیلات کارت صیادی را خریداری و دام‌گسترها را از عرصه صید و صیادی خارج و تبدیل به تعاونی‌های پره کرد.
کریم‌زاده با اشاره به وجود 54 تعاونی پره در مازندران، اظهار کرد: میزان تولید ما سالانه در بخش صید و صیادی حدود 4هزار تن است.
وی بیان کرد: در بخش ماهی کیلکا میزان تولید ما قبل از 4 دهه گذشته یعنی در سال 68، حدود 400 تن بوده ولی اکنون به 14هزار تن با فعالیت 44 هزار فروند رسیده است.
مدیرکل شیلات مازندران یادآور شد: سالانه میلیون‌ها قطعه بچه ماهی تولید و جهت حفظ و بازسازی ذخایر دریای خزر در رودخانه‌های مهم شیلاتی رهاسازی می‌شود.
وی ادامه داد: در دولت مردمی سیزدهم این افتخار را داریم که خرید نهاده‌ها جذب اعتبارات خوبی داشتیم، به‌طوری‌که اداره کل شیلات استان مقام نخست را در جذب اعتبارات کسب کرد.
مدیرکل شیلات مازندران تصریح کرد: امسال ازسوی مقام معظم رهبری باعنوان سال تولید و اشتغال دانش‌بنیان نامگذاری شده که ما مکلف هستیم این رسالت را به نحو احسن انجام دهیم و براساس تعهد نیز یک‌هزار و 244 نفر در بحث اشتغال ما بود که تا به امروز برنامه ما 113درصد تحقق پیدا کرد.
کریم‌زاده یادآور شد: نکته مهم و کلیدی در دولت سیزدهم معرفی یک‌هزار و 750 طرح شیلاتی به بانک‌های استان بود که حدود 150میلیارد تومان تسهیلات به آبزی‌پروران استان تعلق پیدا کرد.
وی به صرفه‌جویی 6میلیارد تومانی جامعه صیادی برای شیلات، یادآور شد: جامعه صیادی با در اختیار گذاشتن 22 نیسان و یک دستگاه خاور در کاهش هزینه‌ها ما را همراهی کردند؛ چراکه دریا را متعلق به خود می‌دانند.
مدیرکل شیلات مازندران با تاکید بر اینکه یکی از رسالت‌ها فراهم کردن شرایط برای تردد شناورهای کیلکا است، تصریح کرد: براساس پسروی آب دریا و گل و لای رودخانه‌ها در دهانه مصب دریا قرار گرفته بحث تردد شناورهای صیادی کیلکا با مشکلات عدیده‌ای مواجه شده است که با مشارکت صیادان و مسوولان 0.2 میلیارد در هزینه‌ها صرفه‌جویی شده است.
وی یادآور شد: طرح کمک به تکثیر طبیعی ماهی‌ها 56 واحد احداث استخر داشتیم که 12هزار قطعه مولد را در این واحدها رهاسازی و بیش از 29 میلیون قطعه بچه ماهی تولید و در همین راستا یا در رودخانه‌های مهم شیلاتی و یا در دریا رهاسازی کند.
کریم‌زاده با تاکید بر اینکه توسعه پرورش ماهی‌های خاویاری در اراضی ساحلی با نگاه اقتصاد دریامحور است، خاطرنشان کرد: در این زمینه نگاه ما جذب سرمایه‌گذار است و با مشارکت جامعه صیادی این طرح محقق شود.
وی با اعلام اینکه توسعه پرورش ماهی‌های خاویاری در دل دریا است، گفت: این موضوع هم با مشارکت جامعه صیادی رقم می‌خورد.
مدیرکل شیلات مازندران یادآور شد: در اداره کل شیلات مازندران 49 فرصت سرمایه‌گذاری شناسایی شده است که امیدواریم محقق شود.
پایان پیام/86034/غ

http://www.Mazan-Online.ir/Fa/News/280958/فجر-44|-توسعه-پرورش-ماهیان-خاویاری-در-دل-دریای-مازندران
بستن   چاپ