پیام مازند - خبرگزاری فارس مازندران ـ جاوید عباسی| در گذشته زمانی که بساط خونه باغ بر پا بود و استفاده از حشرهکشها چندان مرسوم نبود، زنبورهای عسل برای دریافت شهد سر به حیاط خونهها میزدند و تو مسیر راه به صورت اتفاقی نیشی حواله شیطونترین کودک خانواده میکردند.

جالبتر اینکه برای کاهش درد کسی که مورد تهاجم نیش زنبور عسل قرار گرفت از سکههای دو تومانی و یا پنج تومانی در محل گزش استفاده میشد و خود زنبور عسل هم از بین میرفت.
البته اعتقاد بر این بود که نیش زنبور عسل برای درمان برخی از بیماریها کارساز است، اطلاعات درباره کارایی نیش زنبور عسل چندان زیاد نبود، زمانی که انحصار انتشار اطلاعات در اختیار رسانه ملی بود به صورت جسته و گریخته تصاویر محدودی درباره درمان انواع بیماری با استفاده از زنبور عسل منتشر میشد.
استفاده درمانی از نیش زنبور عسل در حال افزایش است و متقاضیان مختلی از اقصی نقاط جهان دارد و محققان را به فکر استحصال بیشتر زهر زنبور عسل واداشته است، پژوهشگران دستگاه خاصی طراحی کردند که زهر را در مخزنی جمعآوری و پس از فرآوری مورد استفاده قرار میگیرد.

کشورهای مختلف جهان در زمینه استحصال زهر زنبور عسل پیشگام هستند اما متخصصان کشور ما با ورود به این مسئله اقدام به تولید دستگاهی کردند که عملکرد مناسبتری نسبت به مشابه خارجی داشته و کیفت زهر تولیدی کشور ما به مراتب بسیار مناسبتر از سایر نقاط جهان است.

دستگاه زهرگیر زنبور عسل از سال 97 در استان مازندران توسط حسن عظیمی نخبه اهل شرق مازندران ساکن در محمودآباد ساخته شده است.
این نخبه مازندرانی با اعلام اینکه با نصب این دستگاه زنبور عسل تحریک شده و مقدار زهر بیشتری تولید میکند، زهر زنبور عسل ماده داروی به نام میلتین داشته که پایه بسیاری از داروهای خاص است،زنبور عسل ایرانی به دلیل اینکه در اقلیمهای متفاوت فعالیت میکند، میزان میلیتین آن بسیار با ارزشتر از کشورهای خارجی است.
به گزارش فارس، کشور انگلیس پیشتاز ساخت دستگاه زهرگیر زنبور عسل است، اما عظیمی به ما گفت: دستگاه طراحی شده تولید داخل به نسبت دستگاههای موجود میلیتین بیشتری تولید میکند و همه مشکلات سایر دستگاهها را رفع کرده و میلیتین بالای 70 درصد تولید میشود.
روند تولیدات زهرگیر زنبور عسل همچنان ادامه پیدا کرده که عظیمی راه به بازارهای خارجی پیدا کرده و در حال حاضر مرحلهای رسیده است که زنبورداران آمریکا با وساطه قرار دادن وزارت کشاورزی افغانستان سعی دارند که این محصول را در اختیار بگیرند.
عظیمی در این ارتباط اینگونه توضیح میدهد: در حال حاضر محصولات ما به کانادا، آمریکا، ترکیه و افغانستان ارسال شده است و جهاد کشاورزی افغانستان برای فروش این محصول در این کشور با ما همکاری میکند.

حضور فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در نمایشگاه جهادگران علمی کشور و بازدید از غرفه مازندران که دستگاه زهرگیر هم در این غرفه ارائه شده بود.
این نخبه مازندرانی با اشاره به مشکلاتی که برای تبادل پول وجود دارد، گفت: یک شرکت آمریکایی برای تهیه این دستگاه درخواست داده که به دلیل مشکلات تحریمی وزارت کشاورزی افغانستان را واسطه خرید این محصول قرار داده است.
تجربه نشان داده که زنبور عسل پس از نیش زدن میمیرد، آیا در این دستگاه فرآینده خاصی وجود دارد برای جلوگیری از تلفات زنبور وجود دارد،گفت: دقیقا درست است، زمانی که زنبور انسان را نیش بزند به دلیل شکل ظاهری نیش که دارای دندان ارهای پشت و رو هست در بدن گیر کرده و باعث تلفات زنبور میشود اما در زهرگیر زنبور روی شیشه نیش زده و خارها نیش درگیر نمیشود و باعث افزایش 22 درصدی راندمان کندو میشود.
عظیمی درباره فوائد زهر زنبور عسل، گفت: ملیتین تنها در زهر زنبور عسل وجود دارد که برای درمان انواع بیماریها موثر است،البته زهر باید فرآوری شود،در بخشی از زهر "فسفر لیفاز ای تو" برای پوست معجزه میکند، میلیتین کاربرد داروی دارد.
وی در پاسخ به این سوال که خودتان تا چه حد از فرآوردهای زهر زنبور عسل استفاده میکنید،گفت: خالصسازی و تبدیل زهر زنبور عسل در کشور ما به صورت جدی و مناسب انجام نمیشود، سال گذشته صندوق و توسعه حمایت زنبورداری با موسسه زاری در بحث خالص سازی منعقد کرد که اگر از زهر زنبور عسل میلیتین استخراج شود گرمی 2 میلیارد تومان خریدار دارد، نقطه مثبتی که وجود دارد در دنیا استاندارد میلیتین حدود 45 تا 55 بود در ایران ما ملیتین زیر 55 نداریم به نظر میرسد که مناطق ایران برای دریافت زهر زنبور عسل بسیار مناسب است،حتی میلیتین 76 درصد هم ثبت کردیم و این به نظر میرسد که در نوع خودش معجزه است.
این نخبه مازندرانی در پاسخ به این سوال که آیا برنامهای در این زمینه برای خالصسازی زهر ندارید، گفت: نیاز به سرمایهگذاری و حمایتهای مالی است، البته اقداماتی با دانشگاه مدرس تهران انجام دادیم، کار نشد ندارد اما حمایتها هنوز وجود ندارد.
وی در پاسخ به این سوال یک زنبوردار با چند عدد کندو میتواند نسبت به خرید این دستگاه اقدام کند، گفت: پروسه زهرگیری با این دستگاه برای 100 کندو پیشبینی شده و معمولا خریداران زهر این محصول را در بستههای 30 گرمی خریداری میکنند، برای 100 عدد کندو یک دستگاه کافی بوده، پروسه زهرگیری 15 دقیقه بیشتر نبوده و هر 10 روز یک بار امکان زهرگیری وجود دارد از هر کندو به طور متوسط 100 میل زهر تولید میشود که هر 10 کندو یک گرم زهر تولید میکند، در یک برداشت 100 کندویی 100 گرم زهر تولید میشود و اگر ضرب در سه شود 30 گرم خالص محصول تولید میشود.
عظیمی درباره قیمت زهر زنبور عسل در داخل و خارج از کشور، گفت: در ایران هر گرم زهر 400 تا 600 هزار تومان خریداری میشود اما گرجستان زهر زنبور عسل را گرمی 47 دلار خریداری میکند، دلالان زهر زنبور عسل را خریداری کرده و به کشورهای ترکیه، آلمان و گرجستان صادر میکنند.
سیمای تولید زنبور عسل و بحث تولید زهر نشان میدهد که هنوز اقدامات خاصی در زمینه تولید و استحصال زهر در استان مازندران انجام نشده است.
بیشترین تمرکز استفاده از محصولات زنبور داری در بحث تولید عسل بوده و در سایر محصولات مانند ژل رویال، موم، بره موم و گرده گل هم اقداماتی انجام شده است.
کارشناس مسؤول پرورش زنبور عسل جهادکشاورزی مازندران به وضعیت تولید عسل در استان و وضعیت سایر محصولات جانبی زنبور عسل اشاره کرد و گفت: در حال حاضر 668 هزار و 323 کلنی عسل در استان وجود دارد.
وحید دانشیار اظهار کرد: بابل، سوادکوه شمالی، آمل، ساری و قائمشهر بیشترین تعداد کندو را در اختیار دارند.
وی دلیل فعالیت زنبورداری در این منطقه را بستگی به شرایط منطقهای ذکر کرد و گفت: وجود مناطق ییلاقی در توسعه زنبور داری اثرگذار است.
کارشناس مسؤول پرورش زنبور عسل جهادکشاورزی مازندران درباره تعداد بهرهبرداران استان مازندران، بیان کرد: بیش از 7 هزار نفر بهرهبردار مشغول فعالیت هستند و حدود 2 هزار نفر به صورت فصلی در نگهداری زنبور کمک کار هستند و سالانه نزدیک به بیش از 5 میلیون کیلو عسل در سطح استان تولید میشود.
دانشیار مهمترین مشکلات زنبور داران استان مازندران را تامین نهادههای مانند شکر و دارو اعلام کرد و افزود: سال گذشته زنبوردارها به دلیل ناشناخته مشکل ریزش داشتند و داروهای مورد نیاز کمبود بوده است.
وی در ادامه با اشاره به فعالیت زنبورداران سایر نقاط استان، گفت: به دلیل فضای محدودی که در استان برای زنبور داران وجود دارد تا حدودی در این مباحث هم مشکلاتی وجود دارد، زنبور داران استانهای سمنان، آذربایجان، تهران و خراسان رضوی و جنوبی متقاضی حضور در استان مازندران هستند و سالانه زنبورداران استان به جنوب کشور کوچ میکنند.
کارشناس زنبور داری جهاد کشاورزی مازندران درباره تولید محصولات جانبی زنبور عسل در استان، گفت: در زمینه تولید ژل رویال و گرده گل هم اقدامات مناسبی انجام شده است.
وی ادامه داد: 268 کیلو ژل رویال در استان تولید شده و بیش از 24 هزار کیلو گرده، 171 هزار موم و بره موم هم بیش از 20 هزار کیلو تولید شده است.
دانشیار در ارتباط با حمایتها، افزود: میزان حمایتها باید افزایش یابد از طرفی ما در بحث زنبور عسل تنها نسبت به تولید عسل اقدام میکنیم در صورتی که در سایر کشورها و پیشرفتهتر روی محصولات جانبی تمرکز بیشتری شده است.
وی اضافه کرد: در زمینه آموزش نیاز به توجه بیشتری داریم در سالهای اخیر روی تولید ژل، گرده، موم و بره موم و زهر توجه بیشتری شده است برای تولید محصولات جانبی زنبور داران نیاز به حمایتهای تسهیلاتی دارند.
کارشناس زنبورداری جهاد کشاورزی مازندران گفت: در بحث فرآوری اقداماتی انجام شده است اما نیاز است در این حوزه حمایتهای مالی بیشتر شود.
وی در ارتباط با زهرگیری، افزود: بسیار کم اتفاق افتاده است در برخی از نقاط استان مازندران در این بخش ورود پیدا کردند، حجم استحصال زهر در حال افزایش است و با توجه به اینکه شرایط خاصی باید لحاظ شود و پروسه سختی است زنبوردارها کمتر در این زمینه ورود پیدا میکنند.
به نظر میرسد که با وجود تقلا کشورهای خارجی در بحث سایر محصولات جانبی زنبور عسل به ویژه استحصال زهر در کشور ما با توجه به اقلیم مناسبی که برای استفاده از زنبور عسل وجود دارد از ظرفیتها استفاده مناسبی نشده و حجم بیشتر تولیدات به سمت تولید عسل سوق داده شده است.
مباحث آموزشی و استفاده از علم روز در بحث زنبور داری آنطور که باید و شاید چندان جای نداشته و همچنان روند تولیدات رشته زنبورداری سنتی و برپایه تولید عسل شکل گرفته و همچنان ادامه دارد.
انتهای پیام/86004/ج