پیام مازند

آخرين مطالب

شوک رکود 4 ماهه به بازار عمده فروشی برنج در شالیکوبی‌های مازندران مقالات

شوک رکود 4 ماهه به بازار عمده فروشی برنج در شالیکوبی‌های مازندران
  بزرگنمايي:

  پیام مازند- طبق آمار اتحادیه شالیکوبی داران مازندران همچنان حدود 70درصد انواع برنج تولیدی استان در شالیکوبی‌ها انبار شده وجود دارد که گفته می شود نیمی از این محصول استراتژیک متعلق به کشاورزان و مابقی هم دراختیار تاجران است. کسادی و بی رونقی بازار برنج پس از گذشت 4ماه از ورود نخستین برنج تولیدی و به خصوص حدود یک ماه از ورود برنج کیفی کشت دوم ،بی سابقه است.

تداوم کم رونقی و رکود بازار عمده فروشی برنج در شالیکوبی های مازندران در حالی است که از بیست و پنجم مهر ماه امسال یعنی پس از گذشته حدود سه ماه از ورود برنج کشت اول و در آستانه ورود برنج کشت دوم، قیمت برنج با کاهش حدود 10 تا 12 هزار تومانی در بازار عمده فروشی از 100هزار تومان به 87 تا 90 هزار تومان درهر کیلو گرم رسید که تا حدودی نیز خرید و فروش رونق گرفت ،طبق بررسی های صورت گرفته شوک دوم کاهشی شدن قیمت برنج نیز از 2 هفته پیش به دلیل نیاز کشاورزان به نقدینگی و طولانی شدن انبار داری به بازار عمده فروشی در شالیکوبی های مازندران وارد شد و اکنون شالیکاران آمادگی عرضه محصولشان را با 10 هزار تومان کمتر با قیمت 75 هزار تومان تا 80 هزار تومان را دارند.

از آن جایی که معمولا استقبال خرید از برنج کشت دوم به دلیل کیفیت و عطر و طعم بهتر بین مصرف کنندگان بیشتر است ، این نوع برنج همواره بین 10 تا 15 درصد بیشتر از قیمت برنج کشت اول خرید و فروش می شود، بررسی ها نشان می دهد که قیمت این محصول کیفی کشت دوم نیز به دلیل کاهشی شدن قیمت برنج کشت اول از 100 تا 105هزار تومان به 85 هزار تومان رسیده است.

طبق آمار رسمی جهاد کشاورزی مازندران امسال 215 هزار هکتار از شالیزارهای استان زیر کشت اول برنج رفت که از این سطح حدود یک میلیون و 350 هزار تن شلتوک برداشت شد و همچنین کشاورزان با استقبال امسال 105هزار هکتار از زمین های کشاورزی خود را زیر کشت دوم بردند که به طور متوسط درهر هکتار از شایزاری کهی کشت دوم 2 تا 3 تن شلتوک برداشت شده است. طبق آمار رسمی امسال حدود 57 هزار هکتار از زمین های شالیزاری استان نشاء مجدد و 48 هزار هکتار به روش رتون زیر کشت رفته است.

نگاه حساب و کتاب شالیکاران برای فروش امسال محصولشان بر این بوده که مصرف کننده برنج کیفی تولیدی مازندران قیمت 130 تا 150 هزار تومانی را سال گذشته لمس کرده است و برای قیمت 90 تا 100 هزا تومانی و شاید حتی بالاتر از این مبلغ آمادگی دارد ، به همین دلیل بیشتر کشاورزان که نتواستند محصولشان را با قیمت مورد نظر به صورت مستقیم بفروشند، ، زیر بار قیمت پیشنهادی 80 تا 85 هزار تومان خریداران عمده نمی رفته بودند ، اما اکنون پس از گذشت چهار ماه که بازار کاملا راکد است و قیمت ها نیز کاهشی تر شده است، تن به قیمت 75 تا 80 هزار تومان نیز دادند، اما اکنون خریدار ندارد.

شالیکوبی داران مازندران که عرضه کننده عمده برنج و واسطه خط اول میان خریدار و کشاورز محسوب می شوند ، کاهشی شدن قیمت برنج را محسوس توصیف کردند و می گویند : در حال حاضر به رغم این که قیمت برنج کیفی طارم هاشمی و طارم محلی تا 75 هزار تومان کاهش یافته و حتی کشاورزان نیز آماده عرضه محصولشان هستند، اما خریدار ندارد.

کارشناسان بازار برنج و شالیکوبی داران بر این اعتقادند که از طی یک دهه گذشته سابقه نداشته است که پس از گذشته 4ماه عمده محصول برنج در اختیار کشاورزان در انبارها باقی مانده باشد ،اگرچه آنچه مشخص است این که بازار برنج مازندران که زمانی نبضش دست دلالان بود و هر افزایش قیمتی پس از خرید دلالان و خالی شدن انبار کشاورزان رقم می خورد ، طی سال ها بتدریج به سمت دگرگونی رفت تا دست دلالان را قطع کند. اما این روزها بازار برنج به خاطر مشتریان خاص و عرضه و تقاضا متفاوت شده است.

بررسی ها نشان می دهد که تاجران واقعی و حتی دلالان نیز از خرید برنج کیفی با قیمت 75 تا 80 هزار تومان خود داری می کنند، چراکه وضعیت بازار این محصول با توجه به فراوانی ارقام خارجی با تنوع قیمت ها آنان را در خرید و عرضه آن در بازار مردد کرده است.

کاهش محسوس قیمت برنج در شالیکوبی ها

یکی از صاحبان شالیکوبی در بابل و آگاه به بازار برنج مازندران ضمن تایید کاهشی شدن قیمت برنج ، به خبرنگار ایرنا گفت : طی دو هفته اخیر قیمت برنج کیفی کشت اول تا مرز 75 هزار تومان کاهش یافت ولی برخلاف برخی اظهار نظرها که مدعی هستند برنج در اختیار کشاورزان نیست و سودش را دلالان می برند ، اکنون برنج های موجود در انبارهای کارخانه ها متعلق به کشاورزان و آماده عرضه است ، اما تقاضا به صفر رسیده است.

احمد قربانی با توضیح این که خودش اطراف روستای ایمن آباد بخش لاله آباد بابل چهار واحد شالیکوبی وجود دارد که در حال حاضر موجودی برنج آماده عرضه در هر یک از این واحد حدود تا 300 تن برنج سفید که 60 درصد از آن متعلق به کشاورزان است، افزود : کشاورز اکنون آماده عرضه تمامی محصولش است و به رغم کاهش 10 تا 15هزار تومانی قیمت به دلیل نیاز به نقدینگی آماده عرضه برنج است.

وی با بیان این که امسال بعضی از کشاورزان محصولشان را پس از آغاز برداشت به طور متوسط 95تا 100 هزار تومان فروختند ، ادامه داد: تا 2 هفته پیش برنج های طارم هاشمی و محلی 85 تا 87هزار تومان قمیت داشت و حتی کم و بیش خرید و فروش نیز شده است، اما اکنون درهر کیلو 12تا 15هزار تومان کاهش یافت ولی خرید و فروشی نمی شود.

وی ادامه داد: بعضی از شالیکاران که مشتری 95تا 100هزار تومان داشتند به صورت مستقیم بخشی از محصولشان را فروختند اما در مجموع هنوز 60 تا 70 درصد محصول شالیکاران در انبار ها وجود دارد.

این کارشناس بازار برنج مازندران دلیل نبود تقاضا برای خرید را ترس تاجران از کاهشی تر شدن قیمت برنج عنوان کرد و گفت: امسال برنج کیفی تولیدی مازندران با قیمت 95 تا 100 هزار تومان وارد بازار شد و تاجرانی که برنج را با این قمیت خریداری کرده بودند و به امید این که بتوانند با سود قابل توجه پس از مدتی عرضه کنند، اکنون پس از گذشت چند ماه شاهد کاهش 20 تا 25هزار تومانی قیمت به نسبت گذشته هستند که با چالش مواجه شدند.

وی دلیل دیگر بی رونقی بازار برنج کیفی مازندران را وجود انواع برنج خارجی در بازار عنوان کرد و گفت: در حال حاضر تمامی واحدهای شالیکوبی استان نیز مملو از برنج سفید آماده عرضه است ؛ شرایطی که به لحاظ امنیت حفظ و نگهداری برای این محصول استراتژیک خطرناک تر شده است.

اشباح برنج های خارجی در بازار

رییس پایانه صادراتی برنج کشور مستقر درآمل نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا نیز ضمن تایید کاهشی شدن قیمت برنج های تولیدی مازندران ، وضعیت انباشت بیش از حد برنج در انبارهای شالیکوبی های استان را بحرانی توصیف کرد و گفت: به دلیل اشباح شدن برنج های خارجی در کشور ، به رغم کاهشی شدن قیمت برنج های تولیدی اما خرید و فروش انجام نمی شد و بازار در رکود کامل قرار دارد.

اسماعیل یزدان پناه با ذکر این نکته که تا 2 هفته پیش بعضی از کشاورزان محصول کشت اول را با قیمت 80 تا 85 هزار تومان به نسبت درصد شکستگی عرضه و فروختند، افزود: این که 75 درصد برنج تولیدی استان پس از گذشت 120 روز همچنان از استان خارج نشود ، در یک دهه اخیر بی سابقه است.

وی با بیان این که سال گذشته درچنین روزهایی تا 65درصد برنج تولیدی استان خارج شده بود ولی اکنون فقط 30درصد انواع برنج های تولیدی استان به خارج از استان عرضه شده است، بیان داشت: معتقدم اگر جهاد کشاورزی به صورت کارشناسی در تعیین قیمت ارقام کیفی ورود پیدا نکند ، در کشت و کار این محصول مهم استراتژیک با مشکل جدی مواجه خواهیم شد.

وی ادامه داد: در حالی اکنون کشاورزان مازندران آمادگی دارند تا محصول کیفی طارم محلی و هاشمی را با قیمت فعلی 75تا 80 هزار تومان بفروشند، اما خریدار نیست ، چراکه فروشگاه های بزرگ زنجیره ای ،شرکت ها و حتی برخی از وزارتخانه ها ، برنج های مورد نیاز خود را از ارقام خارجی تامین کردند.

این کارشناس اقتصادی و از دست اندرکاران بازار برنج مازندران با ذکر این نکته که حباب قیمت برنج 130 تا 150 هزار تومانی که توسط مصرف کنندگان در شهرهای بزرگ طی سال گذشته خریداری شد ، سبب شد تا کشاورز و خریدار در انتظار بمانند ،گفت : به رغم این که وزارت جهادکشاورزی مقوله خرید برنج های قراردادی را امسال در برنامه داشته است ، اما هنوز نرخ پیشنهادی دولت مطرح نشده است.

وی افزود : امسال برخلاف سال قبل فروشگاه های بزرگ زنجیره ای نیز همچنان منتظر کشف قیمت هستند ، اگرچه برنج طارم محلی و هاشمی از قیمت 95 هزار تومان اکنون به 75 تا 85 هزار تومان کاهش یافته است، ، اما همچنان در خرید مردد هستند.

وی طولانی شدن ماندگاری برنج در دست کشاورازن برای امنیت غذایی این محصول در کشور را بحرانی توصیف کرد و گفت: از آنجایی که زمان کشت وکار برنجکاری هر ساله زودتر انجام می شود ، فروش به موقع محصول از سوی کشاورزان برای تامین نقدینگی ضروری است.

یزدان پناه به اهمیت حفظ زمین های کشاورزی در مازندران اشاره کرد و اظهار داشت : کشاورز هر ساله با نگاه به قیمت محصول و قیمت زمین ، صرفه یا ضرور زیانش را می سنجد و اگر قیمت محصول به صرفه نباشد ،تصمیم به فروش زمین یا تغییر کاربری می گیرد.

وی افزود : شالیکاران شمال بخصوص مازندرانی ها تنها از طریق فروش محصول برنج خود ارتزاق می کنند و امروز شالیکاران به خصوص فرزندان آنان آشنا به بازار برنج در همه نقاط کشور هستند و محصولشان را طبق قیمت روز و وضعیت عرضه و تقاضا می فروشند ، صد البته قیمت فروش محصولشان را با دیگر اقلام از جمله گوشت و روغن نیز مقایسه می کنند.

کاهش 50 درصدی تعهدات ارزی برای صادرات برنج مازندران

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار مازندران گفت: تعهدات ارزی برای رونق بازار فروش و صادرات محصولات کشاورزی از جمله برنج و مرکبات تا 50 درصد کاهش یافت.

حسن خیریانپور افزود: استانداری و جهاد کشاورزی مازندران برای حمایت از صادرات مرکبات و برنج در شرایط کنونی 50 درصد تعهد ارزی را در ستاد تنظیم بازار کاهش دادند تا صادرکنندگان با انگیزه بیشتری در این حوزه گام بردارند.

وی ادامه داد: در کنار کاهش تعهدات ارزی، خرید تضمینی برنج و مرکبات با همراهی شرکت‌های تعاون روستایی در دستور کار است تا با اجرای این طرح برای فروش این محصولات کشاورزی استان اقدامات جدی تری صورت گیرد.

معافیت50 درصدی تعرفه تعهدات ارزی برای صادرات مرکبات و برنج ویژه صادرکنندگان در پی سفر بیست و هشتم مهر ماه گذشته وزیر جهاد کشاورزی به مازندران در جهت حمایت از تولید کنندگان در ستاد تنظیم بازار تصویب شد.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار مازندران تصریح کرد: دولت برای تامین بازار فروش برنج شالیکاران برنامه جدی دارد چراکه در آذرماه 1400 حدود 70 درصد برنج تولیدی سال از استان خارج شده بود ،اما این رقم اکنون به 30 درصد هم نمی‌رسد.

برنجکاری یکی از مهم ترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد کشاورزان استان است و با تولید بیش از یک میلیون تن، 42 درصد برنج مورد نیاز کشور از این استان تامین می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/271185/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تردد این خودروها در جاده چالوس ممنوع شد

کشف محموله میلیاردی باتری‌های قاچاق در بابل

تجمع حافظان نور در حرم حضرت معصومه (س)

(تصاویر) شکوفه‌های بهاری مازندران

سهراب و فروغ برای هم شعر می‌خواندند/ فرح پنج بار برای افتتاحیه نمایشگاه سهراب آمد ولی او در نمایشگاه حاضر نمی‌شد؛ هیچ دلیل سیاسی هم نداشت

لزوم افزایش صندوق اعتباری فناوری مازندران

خصوص واقعی قبل از هیاهوی واگذاری!

بهره برداری از دفتر بسیج ورزشکاران شهرستان ساری

برگزاری تجمع حمایتی مردم و بانوان کرمانشاهی از اجرای «طرح نور»

همه مسئولان باید برای اجرای طرح نور کمک کنند

راهپیمایی « جمعه خشم» در مازندران برگزار می شود

برگزاری تور بین المللی دوچرخه‌سواری خزر؛ اواخر اردیبهشت

(تصاویر) رانش زمین در جاده عباس‌آباد به کلاردشت

مازندران؛ مهد علم و دانش و نیروی انسانی کارآمد

کیش در صدر مناطق آزاد نشست/ تقدیر ویژه‌ی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد از مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان رتبه‌ی برتر روابط عمومی و تصویرسازی

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری

کسب مقام قهرمانی و سومی تیم گیلان در رقابت‌های آب‌های آرام کشور

لوکاشنکو: غربی‌ها برای کنترل اوکراین، آن را به معتاد پول و سلاح تبدیل کرده‌اند

حمایت بیش از هزار استاد حوزه علمیه قم از اجرای طرح «نور» در زمینه حجاب

دعوت 60 کاراته‌کا به مرحله دوم انتخابی تیم امید و جوانان

نفرات دعوت شده به مرحله دوم انتخابی تیم ملی کاراته مشخص شدند

شرکت 20 هزار بسیجی در المپیاد جام شهید عجمیان

روزهای گرم اردیبهشتی در آسمان مازندران

انهدام باند سارقان و کشف 26 فقره سرقت در شهرستان خرم‌آباد

کسب مدال طلای المپیاد کشوری ریاضی توسط دانش‌آموز بابلی

محسن رضایی:باید از ظرفیت فرماندهان ارشد جنگ برای تربیت راویان جوان بهره برد

ماسه‌خواری پرونده همیشه باز در سواحل مازندران

لزوم توجه به باورهای فرهنگی جامعه

اعمال محدودیت ترافیکی در جاده کرج- چالوس و آزادراه تهران - شمال

پیش‌بینی وضع هوای مازندران در 6 روز آینده

مبادله تجاری 11 میلیون دلاری گمرکات مازندران و پاکستان

ادامه مراسم جمعه‌های خشم در مازندران

ضرب‌الاجل استاندار لرستان برای تعیین‌تکلیف برج‌های خرم‌آباد

شکوفه های بهاری در مازندران

ثبت بیش از 64 میلیون تردد در جاده های مازندران

پیش بینی تولید 1500 قلم کالای دانش بنیان در مازندران

حمایت حوزه‌های علمیه خواهران و جامعه‌الزهرا (س) از طرح نور

محمودآباد میزبان تور بین‌المللی دوچرخه سواری خزر شد

لزوم تقویت دانشگاه فرهنگیان

گسترش حمایت از دانش‌بنیان‌ها در مازندران

کشف رشوه خواری و پولشویی بیش از 20 میلیاردی در استان یزد

توزیع 1000 تن مرغ و گوشت قرمز منجمد تنظیم بازاری در مازندران

استاندار ایلام: از عملکرد اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان رضایت داریم

آخرین وضعیت جاده‌ها؛ تردد روان در محورهای چالوس و هزار

تجمع مردم خرم آباد در حمایت از اجرای طرح نور

وضعیت «برج‌های دوقلو» خرم‌آباد هر چه سریع‌تر تعیین تکلیف شود

ممنوعیت های تردد در محورهای شمالی در پایان هفته اعلام شد

وضعیت «برج‌های دوقلو» در خرم‌آباد هر چه سریع‌تر تعیین تکلیف شود

آبگرفتگی 10 مسکن در سوادکوه/ 7 سردهنه در بابل آسیب دید

ادامه مراسم جمعه های خشم در مازندران