پیام مازند

آخرين مطالب

شب یلدا؛ شب زایش خورشید و پیروزی نور بر ظلمت مقالات

شب یلدا؛ شب زایش خورشید و پیروزی نور بر ظلمت
  بزرگنمايي:

پیام مازند - شب یلدای 8 هزار ساله ایرانی شبی است همراه با طلوع خورشید و زایش مهر که شب و تاریکی شکست می‌خورند و روشنایی بر آنها پیروز می‌شود؛ و این در حالی است که بر اساس محاسبات نجومی تفاوت شب یلدا با شب‌های قبل و بعد خود نیز کمتر از یک دقیقه بوده و معنای طولانی بودن شب در همین زمان کوتاه نهفته است.
به گزارش ایران اکونومیست ، شب یلدا در واقع از زمان غروب آفتاب در آخرین روز پاییز یعنی 30 آذر شروع می‌شود و با طلوع آفتاب در اولین روز زمستان یعنی اول دی به پایان می‌رسد.
  طبق روایات باستانی شب یلدا به پیروزی نور بر ظلمت مربوط است. در بعضی ایام و فصول روزها بسیار بلند می‌شود و در نتیجه در آن روزها، از روشنی و نور خورشید بیشتر می‌توانستند استفاده کنند. این اعتقاد پدید آمد که نور و روشنایی و تابش خورشید نماد نیک و موافق بوده و با تاریکی و ظلمت شب در نبرد و کشمکش هستند.
مردم دوران باستان و از جمله اقوام آریایی، از هند و ایرانی - هند و اروپایی، دریافتند که کوتاه‌ترین روزها، آخرین روز پاییز و شب اول زمستان است و بلافاصله پس از آن روزها به تدریج بلندتر و شب‌ها کوتاهتر می‌شوند، از همین رو آن را شب زایش خورشید (مهر) نامیده و آن را آغاز سال قرار دادند.
امیرعباس شهدادی، مدیر واحد فناور دهکده نجوم پارک علم و فناوری استان کرمان و دبیر انجمن نجوم کرمان در گفت‌وگو با ایران اکونومیست، شب یلدا را شاهکار محاسباتی و میراث نیاکان پیشینیان توصیف کرد و گفت: این محاسبات دقیق وارد فرهنگ باستانی ما نیز شده و هر ساله یکی از آیین‌هایی است که ایرانیان آن را گرامی می‌دارند.
وی ادامه داد: با فاصله گرفتن از اول مهر که طول شب و روز با هم برابر است، رفته رفته از طول روز کاسته شده و طبیعتا به طول شب افزوده خواهد شد، به نحوی که با رسیدن به آخرین روز از فصل پاییز، شاهد طولانی‌ترین شب سال در شب اول زمستان هستیم که از آن در ایران به نام "یلدا" یاد می‌شود.
شهدادی، شب یلدا را مربوط به حرکات زمین دانست و اظهار کرد: انحراف محوری تقریبی 23.5 درجه‌ای زمین و کجی محور زمین نسبت به راستای عمود بر صفحه مداری زمین به گرد خورشید موجب رخداد این شب طولانی شده است.
مدیر واحد فناور دهکده نجوم پارک علم و فناوری استان کرمان در این باره توضیح داد: زمین دو نوع حرکت دارد؛ یکی از آن حرکت به دور خودش است که به آن «حرکت وضعی» می گویند و این حرکت، باعث بوجود آمدن شب و روز می شود.
شهدادی اضافه کرد: در این حرکت کره زمین در محور 23.5 درجه ای می‌چرخد.
شهدادی نوع دیگر حرکت زمین را به دور خورشید دانست که به آن «حرکت انتقالی» می گویند و یادآور شد: در مدار گردش زمین به دور خورشید 4 نقطه مهم است که وقوع 4 فصل بهار، تابستان، پاییز و زمستان در این 4 نقطه رخ می‌دهد.
وی این 4 نقطه را شامل "اعتدال بهاری"، "انقلاب تابستانی"، "اعتدال پاییزی" و "انقلاب زمستانی" دانست که هر یک از این نقاط، دارای آیین‌های باستانی است و اضافه کرد: مهمترین آیین‌های ما عید باستانی نوروز است که در اعتدال بهاری رخ می‌دهد و در این زمان، طول شب و روز برابر می‌شود و بعد از آن به تدریج به مدت زمان "روز" اضافه خواهد شد.
شهدادی با بیان اینکه بلندترین روز سال را در اعتدال تابستانی در اول تیرماه تجربه می‌کنیم، افزود: بعد از انقلاب تابستانی، به تدریج طول روز کاهش می‌یابد و در اول مهر که اعتدال پاییزی آغاز می‌شود، مدت زمان روز و شب برابر خواهد شد، ولی تا رسیدن به اعتدال زمستانی، طول شب بلندتر می‌شود.
شهدادی با تاکید بر اینکه در بلندترین شب سال، قرار نیست چندین ساعت به طول شب اضافه شود، خاطر نشان کرد: تفاوت زمانی شب یلدا در شب قبل و بعد از آن چند ثانیه خواهد بود.
این محقق حوزه نجومی، "یلدا" را واژه‌ای سریانی به معنای "زایش" دانست و خاطر نشان کرد: این واژه اشاره به طلوع مهر تابان پس از یک شب طولانی دارد و در باور ایرانیان باستان، یلدا نقطه آغاز خلقت بوده است و پس از یک شب طولانی و تاریک، با طلوع خورشید و زایش مهر، شب و تاریکی شکست می‌خورند و روشنایی بر آنها پیروز می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/272640/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

توسعه عدالت در فضای آموزشی و کیفیت بخشی به آموزش مدارس مورد تاکید دولت است

تعویق در پرداخت مطالبات این گروه از گندمکاران

ویکتور اوسیمن پول الهلال را به شهرت یوونتوس ترجیح می دهد!

پرسپولیس در برابر توهین به بیرانوند سکوت کرد؛ پاسخش را هم گرفت!

باقری: به کسی ربطی ندارد چقدر از پرسپولیس پول گرفته‌ام/ مردم در خیابان می‌خواهند ما را با چاقو بزنند!/مقصر کسانی هستند که این مدیران را آورده اند

ماجرای جنجالی علیرضا بیرانوند و ماشین دختر رضا درویش!

“کنور” ایستاده بر قلد درآمدزایی

خلاصه بازی اتلتیکو مادرید 4 - رئال سوسیداد 0

فوتبالی‌های پراگ ورزشگاه را به آتش کشیدند!

خلاصه بازی بنفیکا 1 - اسپورتینگ 1

جشن پُر گل یاران محرمی در مسیر قهرمانی

بازگشت هامبورگ به بوندسلیگا بعد از هفت سال!

کاراته قهرمانی کشور دختران| برترین‌های مسابقات زیر 21 سال معرفی شدند

نخستین مرکز هوش مصنوعی مازندران در بابل راه‌اندازی شد

صحبت‌های سردار آزمون بعد از قهرمانی با شباب الاهلی در جام ریاست جمهوری امارات

ساوتهمپتون سیتی را مسخره کرد؛ یک امتیاز بدون بازی!

مصاحبه علیرضا بیرانوند با جواد خیابانی درباره مذاکره با استقلال و پیوستن به پرسپولیس در سال1397

مولر: ناراحت نیستم، قدردانی‌ شما بی‌نظیر بود!

مانوئل نویر در حرکتی زیبا پس از دریافت جام قهرمانی، آن را به مولر داد تا او جام را بالای سر ببرد

دستگیری عاملان قمه‌کشی و تخریب خودرو‌ها در محمودآباد

5 حرکت برتر بسکتبال NBA در شب گذشته

پیاتزا با برد به تیم ملی آمد

درخشش دانشور و علی‌نسب در شطرنج قهرمانی آسیا

فتح‌الله‌زاده: جباری با یک دستیار خارجی سرمربی شود

آواز شاد؛ دختر تبریزی چه رقص آذری میکنه پول بارونه یولاااا تورک تراختورچو قیزلاری

خرم‌آباد، یکی از کانون‌های مهم تمدنی ایران

کشف و ضبط دو قبضه اسلحه از متخلفین زیست محیطی در سفیدکوه خرم آباد

کاکتوس چانه یا همان ژیمنوکالیسیم

محدودیت سیمان برای پروژه های عمرانی رفع می شود

دستگیری عاملان قمه‌کشی و تخریب خودروها در محمودآباد

«مدنی‌زاده» گزینه پیشنهادی دولت برای تصدی وزارت اقتصاد شد

«اختلال اضطراب پس از سانحه» قابل درمان شد

برچسب هوشمند؛ پزشک آینده روی پوست شما

سرطان سینه تا حد زیادی قابل درمان است

استعفای سرمربی تیم‌ملی چوگان پس از صعود به جام جهانی آمریکا!

اظهارات سرمربی تیم ملی چوگان پس از استعفای ناگهانی: نظر خودم بود

فلیک: روی ال‌کلاسیکو متمرکز هستیم و برد می‌خواهیم

آنچلوتی: درهای رئال به روی ژابی باز است

نگرانی در اردوی پرسپولیس؛ سردار مصدوم شد

پورعلی‌گنجی بازی آخر فصل را از دست داد

استند لمسی چیست؟

رستمکلا به فیبر نوری مبین‌نت متصل شد

جاده چالوس به مدت 10 روز مسدود شد

رئیس سازمان چای: 25 هزار تن برگ سبز چای خریداری شد

«اَدی» کتابی که اتحاد شیعه و سنی را با تلاش یک شهید روایت می‌کند

واکنش سخنگوی نمایشگاه کتاب به ماجرای سرقت

برگزاری کنگره شهدای غریب در اسارت، کاری ارزشمند بود

غول 2 متری جانشین عبادی‌پور در الریان

حسین کعبی با استقلال خوزستان تمدید کرد

یزدانی به فینال تور جهانی تنیس رسید