پیام مازند

آخرين مطالب

انتشار جدیدترین نقشه از توزیع ماده تاریک در کیهان علمي

انتشار جدیدترین نقشه از توزیع ماده تاریک در کیهان
  بزرگنمايي:

پیام مازند - یک نقشه جدید پیشگامانه، چگونگی توزیع ماده تاریک مرموز را به تصویر می‌کشد و کیهان‌شناسان می‌گویند که این نقشه دقیق از ماده تاریک را برای درک انبساط جهان ایجاد کرده‌اند. نقشه جدید از نور تابش زمینه کیهانی (CMB) به‌ عنوان نور پس‌زمینه استفاده می‌کند تا تمام ماده میان ما و مه‌بانگ را نشان دهد.
  جهان کیهانی مملو از رازهایی است که دانشمندان قرن‌ها در تلاش برای کشف آن بوده‌اند.
 
ماده تاریک یکی از این رازهای گیج کننده است و درک آن می‌تواند به ما کمک کند تا در مورد تکامل و ساختار جهان بیشتر بدانیم.
اکنون پژوهشگران با استفاده از تلسکوپ کیهان شناسی آتاکاما (ACT) نقشه دقیقی از ماده تاریک نامرئی ایجاد کرده‌اند. این تصویر جدید و پیشگامانه، ماده تاریک مرموز را به تصویر می‌کشد که در یک چهارم کل آسمان توزیع شده است.
ایجاد این نقشه، نظریه آلبرت اینشتین را در مورد چگونگی رشد ساختارهای عظیم کیهانی و منحنی نور در گستره 14 میلیارد سال عمر جهان تأیید می‌کند.
بلیک شروین، استاد کیهان‌شناسی در دانشگاه کمبریج و سرپرست گروه ACT در بیانیه‌ای گفت: از ماده تاریک نامرئی در آسمان تا بیشترین فواصل نقشه‌برداری کرده‌ایم و به وضوح ویژگی‌های این جهان نامرئی را می‌بینیم که صدها میلیون سال نوری وسعت دارد و به نظر می‌رسد دقیقاً همانطور است که نظریه‌های ما پیش‌بینی می‌کنند.
بیش از 160 پژوهشگر داده‌های ACT تحت نظر بنیاد ملی علوم آمریکا را بررسی کردند. با این حال، ثبت ویژگی‌های ماده تاریک که 85 درصد از جهان را تشکیل می‌دهد، کار دشواری بود.
از آنجایی که ماده تاریک با نور یا سایر انواع تابش الکترومغناطیسی برهمکنش ندارد، بررسی آن دشوار است و گرانش تنها چیزی است که می‌تواند اطلاعاتی در مورد ماده تاریک آشکار کند.
ماده تاریک (Dark Matter) گونه‌ای از ماده است که فرضیه وجود آن در ستاره‌شناسی و کیهان‌شناسی ارائه شده‌ است تا پدیده‌هایی را توضیح دهد که به نظر می‌رسد ناشی از وجود میزان خاصی از جرم باشند که از جرم موجود مشاهده‌شده در جهان بیشتر است.
ماده تاریک به‌ طور مستقیم با استفاده از تلسکوپ قابل مشاهده نیست. ماده تاریک از این جهت «تاریک» نامیده می‌شود که ظاهراً هیچ کنشی با میدان الکترومغناطیسی ندارد؛ به این معنی که تشعشعات الکترومغناطیسی (مانند نور) از خود منتشر نمی‌کند، آن را بازتاب نمی‌دهد و جذب هم نمی‌کند؛ بنابراین قابل رویت نیست.
به بیان دیگر، ماده تاریک ماده‌ای است که واکنشی نسبت به نور نشان نمی‌دهد؛ در عوض، وجود و ویژگی‌های ماده تاریک را می‌توان به‌طور غیرمستقیم و از طریق تأثیرات گرانش بر روی ماده مرئی، تابش و ساختار بزرگ مقیاس جهان نتیجه گرفت.
طبق داده‌های تیم ماموریت پلانک در سال 2013 و بر پایه مدل استاندارد کیهان‌شناسی، کل جرم-انرژی موجود در جهان شناخته‌ شده شامل 4٫9 درصد ماده معمولی، 26٫8 درصد ماده تاریک و 68٫3 درصد انرژی تاریک تشکیل شده‌ است. این یعنی ماده تاریک 26٫8 درصد از کل ماده موجود در جهان را تشکیل می‌دهد و انرژی تاریک و ماده تاریک روی هم رفته 95٫1 درصد از کل محتویات جهان را تشکیل می‌دهند.
اخترفیزیک‌دانان فرضیه ماده تاریک را مطرح نمودند تا اختلاف میان جرم محاسبه‌شده برای اجرام غول‌پیکر آسمانی توسط دو روش استفاده از تأثیرات گرانشی آن‌ها یا استفاده از مواد درخشان درون آن‌ها (ستارگان، گاز، غبار) را توضیح دهند.
این فرضیه نخستین بار توسط یان اورت در سال 1932 برای توضیح سرعت‌های مداری ستارگان در کهکشان راه شیری و توسط فریتس زوئیکی در سال 1933 برای توضیح شواهد مربوط به «جرم گمشده» در سرعت‌های مداری کهکشان‌ها در خوشه‌های کهکشانی مطرح گردید. در پی آن بسیاری از مشاهده‌های دیگر نیز مطرح شد که دلالت بر وجود ماده تاریک در جهان داشتند. از جمله این مشاهده‌ها می‌توان به مشاهده سرعت‌های چرخشی کهکشان‌ها توسط ورا روبین در دهه‌های 1960–1970، همگرائی گرانشی اجسام پس‌زمینه توسط خوشه‌های کهکشانی همچون خوشه گلوله، الگوهای ناهمسان‌گردی دما در تابش زمینه کیهانی اشاره نمود.
کیهان‌شناسان توافق نظر دارند که ماده تاریک عمدتاً از نوعی ذره زیراتمی ناشناخته تشکیل شده‌ است. جست‌وجو برای یافتن این ذره با استفاده از وسایل گوناگون یکی از تلاش‌های اصلی فیزیک ذرات بنیادی است.
اگرچه وجود ماده تاریک به‌ طور عمومی توسط جامعه علمی مورد پذیرش قرار گرفته‌ است، اما نظریه‌های جایگزینی نیز برای گرانش ارائه شده‌اند. مثلاً می‌توان به دینامیک نیوتونی اصلاح‌شده (MOND) یا گرانش تانسور-بردار-نرده‌ای (TeVeS) اشاره نمود که سعی در توضیح این مشاهده‌های غیرمعمولی بدون نیاز به معرفی جرم اضافی را دارند.
پژوهشگران برای این منظور، اعوجاج نور باقیمانده از مه‌بانگ را مشاهده کردند، یعنی زمانی که جهان تنها 380 هزار سال سن داشته است. این نوع نور پراکنده آزادانه در سراسر جهان حرکت می‌کند و به عنوان تابش زمینه کیهانی(CMB) شناخته می‌شود.
در کیهان‌شناسی، تابش زمینه کیهانی تابشی الکترومغناطیسی است که سراسر کیهان را پوشانده‌ است. این تابش، طیف جسم سیاهی با دمای 2٫726 کلوین دارد. بنابراین بیشینه این تابش در محدوده ریزموج با بسامد 160GHz و طول موج 1٫9mm است. کیهان‌شناسان تابش زمینه کیهانی را بهترین شاهد برای نظریه مه‌بانگ می‌دانند.
در بیانیه پژوهشگران توضیح داده شده است که کشش گرانشی ساختارهای بزرگ و سنگین از جمله ماده تاریک، تابش زمینه کیهانی را در سفر 14 میلیارد ساله خود به سمت ما منحرف می‌کند، مانند زمانی که یک ذره بین نور را هنگام عبور از عدسی خود خم می‌کند.
علاوه بر این، این پژوهش به بحث‌های جاری در مورد «بحران در کیهان شناسی» می‌افزاید که بر اختلاف در اندازه‌گیری سن کیهان تمرکز دارد و نیاز به آگاهی از میزان انبساط آن دارد. این بحران از اندازه‌گیری‌های مختلف نور پس‌زمینه کیهان به جای CMB ناشی می شود. این انحرافات نشان می‌دهد که ماده تاریک در مدل استاندارد کیهان‌شناسی به اندازه کافی در نظر گرفته نشده و این مدل نادرست است.
متیو ماداواچریل(Mathew Madhavacheril) استادیار دپارتمان فیزیک و نجوم در دانشگاه پنسیلوانیا می‌گوید: این نقشه به طور قابل‌توجهی اندازه‌گیری‌هایی ارائه می‌کند که نشان می‌دهد هم برآمدگی جهان و هم سرعت رشد آن پس از 14 میلیارد سال تکامل، دقیقاً همان چیزی است که شما از مدل استاندارد کیهان‌شناسی مبتنی بر نظریه گرانش اینیشتین انتظار دارید.
این پژوهش در یک کنفرانس علمی که از 10 تا 14 آوریل در دانشگاه کیوتو در حال برگزاری است، ارائه می‌شود.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/614242/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آخرین خبرها از پیوستن ماتزاری به استقلال و واکنش پیمان یوسفی

آیتم برنامه ورزش و مردم از درخشش طارمی در نیمه نهایی لیگ قهرمانان

تاکید وزیر ورزش بر توسعه ورزش‌های ساحلی

قایقرانان ایران صاحب 3 مدال نقره و برنز آسیا شدند

صدور رأی نهایی کمیته استیناف فدراسیون شمشیربازی درباره پاکدامن و رهبری

پایان عصر آنچلوتی در رئال مادرید

لینیک، پادشاه سئو سایت پوشاک!

امام رضا (ع) معلم بزرگ بشریت است

کشت گلخانه‌ای فرصتی برای جهش تولید و اشتغالزایی

امام رئوفی که بهشت را زمینی کرد

جاده چالوس از ساعت 15 امروز یک‌طرفه می‌شود

جاده چالوس امروز یک‌طرفه است

ماجرای ضرر 600 میلیونی هوادار متمول به بیرانوند

زیاد نشستن این بلا را سرتان می‌آورد

روزگار از من گرفت

پیام استاندار مازندران به مناسبت هفته بسیج سازندگی

دیدار صمیمی وزیر ارتباطات و استاندار مازندران با خانواده شهید کشوری

تعامل شوراها و مدیران، کلید توسعه استان است

پرداخت 247 میلیاردی تسهیلات تبصره 18 و 2000 میلیاردی تسهیلات قرض الحسنه

تصویری از ساق‌بند خاص مهاجم استقلال

سوپراستار والیبال دنیا، هم‌ تیمی جدید عبادی‌پور

شعرخوانی جناب‌خان در وصف پرافتخارترین دونده ایران

سریع‌ترین شناگر ایران: به جای قول پاداش، الان کمک مالی کنید

صدی چند میسوزونی؟ شوخی جناب‌خان با حسن تفتیان

تولد گرفتن برای حسن تفتیان به سبک جناب‌خان

خاطره‌ای که حسن تفتیان از مسابقه ورودی المپیک فاش کرد

وقتی حسن تفتیان با سرعتی که داره به داد مهمون بد حالش میرسه

پایان یک رویا؛ مصدومیت لبـران جیمز و شکست پروژه لیکرز

پیاده‌روی 32 کیلومتری با لباس خواب پس از شکست سلتیکس!

سرنوشت طارمی به فینال چمپیونز لیگ گره خورد

تمهیدات ترافیکی پلیس در جاده چالوس برای امروز جمعه

اتحادیه اروپا برای ردیابی و رمزنگاری انتقالات ارز دیجیتال، قوانین جدید AML را اعمال می‌کند

آخرین وضعیت ترافیکی جاده ها؛ ترافیک سنگین در محورهای چالوس و هراز

استمرار محدودیت‌های ترافیکی در جاده‌های شمال

آینده سازان بهنمیر قهرمان مسابقات هندبال نونهالان دختر مازندران

رسول صدرعاملی: در دوران فیلسازی‌ام ذره‌ای رانت یا پول از جایی نگرفتم

حواشی هوادار متمول در پرسپولیس | بیرانوند ماشین دختر درویش را چقدر فروخت؟‌ | ماجرای ضرر 600 میلیونی به بیرانوند

گل پرسپولیس به چادرملو آفساید بود؟ | کارشناسی داوری جنجالی ترین بازی هفته

فواید شگفت انگیز نوشیدن آب لیمو/ بهترین زمان مصرف

شاعرانه/ رفت عمر من از دست من

یونسی رستمی بر مدیریت علمی استان تاکید کرد

لحظاتی با مهدی طارمی بعد از صعود به فینال لیگ قهرمانان اروپا

رختکن پاری‌سن‌ژرمن بعد از برد آرسنال و صعود به فینال

کلودیو رانیری چطور باشگاه محبوبش را نجات داد؟

واکنش پیام نیازمند به گل اورونوف

آموریم دوباره در رختکن یونایتد خودزنی کرد!

اتفاقی عجیب در مراسم افتتاحیه المپیک لس‌آنجلس

توضیح حسن تفتیان از حساسیت‌های رشته دوومیدانی

جناب‌خان و انتخابی تیم ملی دوومیدانی و رقابت با حسن تفتیان

خاطره جالب حسن تفتیان از دزدیدن کتونی‌هایش قبل از مسابقه