پیام مازند

آخرين مطالب

دلاریزه شدن یا دلارزدایی؟ اقتصادی

دلاریزه شدن یا دلارزدایی؟
  بزرگنمايي:

پیام مازند - عبدالناصر همتی در دنیای اقتصاد نوشت: در حال حاضر دلار آمریکا بخشی از 88درصد کل انتقالات بین‌المللی بوده و همچنان ذخیره غالب بین‌المللی است. بانک‌های مرکزی و شرکت‌های بزرگ در سراسر جهان دلار آمریکا را همچنان به‌عنوان بخشی از ذخایر ارزی خود نگه می‌دارند. ذخایر دلاری کشورها بخشی از تقاضا برای اوراق قرضه دولتی آمریکا در بازارهای مالی را افزایش داده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
زمانی که یک کشور دلار آمریکا را به‌عنوان ارز قانونی یا وسیله مبادله به جای پول داخلی خود یا درکنار آن به رسمیت می‌شناسد، این امر در اصطلاح دلاریزه شدن اقتصاد نامیده می‌شود. دلاریزه شدن اغلب در کشورهای در حال توسعه اتفاق می‌افتد وعمدتا هم به‌دلیل ضعف قدرت پول ملی و اقتصاد پرنوسان آنهاست و زمانی اتفاق می‌افتد که پول ملی ناپایدار می‌شود و به تدریج سودمندی خود را به‌عنوان وسیله‌ای برای مبادله در معاملات بازار از دست می‌دهد.
اگر شهروندان یک کشور درحال توسعه، تورم افسارگسیخته را تجربه کنند، ممکن است دلار را برای انجام معاملات روزانه انتخاب کنند. این به این دلیل است که پول ملی آنها به‌طور مداوم قدرت خرید کمتری پیدا می‌کند. دلاریزه شدن می‌تواند هم سود و هم هزینه داشته باشد؛ در برخی کشورها منجر به افزایش ثبات پولی و اقتصادی می‌شود، اما لزوما شامل از دست دادن استقلال اقتصادی در سیاست پولی می‌شود.
دلار آمریکا امروزه شاید ارز پیش‌فرض در تجارت بین‌المللی باشد، اما روند دلارزدایی در دنیا مدتی است که آغاز شده است. روسیه و چین برای کاهش وابستگی به دلار با یکدیگر همکاری می‌کنند. تجارت روبل و یوآن از زمان جنگ روسیه با اوکراین هشتاد برابر شده است. ایران هم در مذاکرات با شرکای تجاری خود از دلارزدایی صحبت می‌کند. روسیه و چین ادعا می‌کنند که پشتوانه وحامی یک ارز، باید طلا باشد. برخی از کشورهای آفریقایی، خواهان تجارت با ارزهای دارای پشتوانه فلزات ارزشمند هستند و برخی از کشورهای آمریکای جنوبی نیز خواهان ارزی با پشتوانه ذخایر مس هستند. امارات متحده عربی و هند در حال بحث درباره استفاده از روپیه برای تجارت کالاهای غیر نفتی هستند.
یکی از انگیزه‌های اصلی برای دلارزدایی، کاهش تاثیر تحریم‌های ایالات متحده آمریکا است. به‌ویژه روسیه و ایران به‌دلیل تحریم‌ها، انگیزه زیادتری نسبت به بقیه برای دلارزدایی دارند.
علاوه بر تورم در آمریکا که مقابله با آن موجب افزایش نرخ بهره و کاهش ارزش اوراق خزانه آمریکا شد، عدم تعادل پس از شیوع کووید-19، جنگ اوکراین و عدم تعادل انرژی دعوت به دلارزدایی را در کشورهای پیشرو درحال توسعه تقویت کرد. دلارزدایی یقینا اثربخشی تحریم‌های آمریکا را در صورت بروز یک بحران جهانی کاهش می‌دهد.
دلار آمریکا همچنان در میان ذخایر ارز خارجی جهان غالب است. اما سهم آن در بانک‌های مرکزی از 70درصد در سال1999 کاهش یافته است. در سه‌ماه چهارم سال2022، دلار آمریکا 36/ 58درصد از ذخایر ارزی را تشکیل می‌داد. یورو با 5/ 20درصد رتبه دوم را دارد و یوآن چین هم 7/ 2درصد ذخایر بین‌المللی را تشکیل می‌دهد.
چین درحال حاضر، با تسلط بر تجارت جهانی، بزرگ‌ترین فشار را در جهت دلارزدایی وارد می‌کند. چین امروزه دومین اقتصاد بزرگ جهان را دارد و بزرگ‌ترین کشور واردکننده و صادرکننده است. چین بزرگ‌ترین شریک تجاری 61کشور جهان است. اما در مقایسه، آمریکا بزرگ‌ترین شریک تجاری ٣٠کشور جهان است.
سیستم ذخیره بین‌المللی هنوز تحت سلطه دلار آمریکا است. به عبارت دیگر، دلار با سهم 58درصدی از ذخایر ارزی کشورها، همچنان پادشاه است. یوآن چین با تنها 7/ 2درصد از کل ذخایر، راه درازی برای رقابت با دلار در پیش دارد. به هرحال دلارزدایی اکنون بخشی از چشم‌انداز بین‌المللی است.
نکته آخر
برای کشوری مثل جمهوری اسلامی ایران، به خاطر سیاست‌های آمریکا و تحریم‌های طولانی آن علیه اقتصاد ایران، دلارزدایی از تجارت خارجی یک ضرورت است؛ اما باید توجه کرد، لازمه تداوم و تقویت این سیاست حفظ و تقویت ارزش پول ملی است. بی‌ثباتی اقتصادی و نیز تداوم ضعف پول ملی، موجب تکیه مردم و فعالان اقتصادی به ارزهای جهان‌روا برای حفظ دارایی‌هایشان خواهد شد. دلارزدایی بدون برنامه کنترل نوسانات و بی‌ثباتی اقتصادی ممکن است به‌دلیل محدودیت‌های موجود برای به‌دست آوردن و حفظ دلار، مردم را به سمت ارزهای باثبات دیگر سوق دهد که در نوع خود به دلار مرتبط هستند. مثلا درهم امارات به دلار پِک یا متصل شده است؛ بنابراین در مقاطعی که قصد آمریکا تشدید محدودیت‌ها بر ایران باشد، نظیر آنچه در برخی سال‌های اخیر اتفاق افتاد ممکن است، شامل فشار غیرمستقیم از طریق درهم نیز بشود. این موضوع تا حدودی درباره یورو دومین ارز معتبر دنیا نیز به‌خاطر ارتباط تنگاتنگ سیاست‌های آمریکا و اروپا صدق می‌کند. بنابراین لازمه تجارت برمبنای پول ملی، کنترل تورم و ثبات بخشیدن به ارزش پول ملی است؛ والا در عمل نیاز به یک ارز واسط برای تسویه تجاری با کشورها خواهد بود و عملا به نفع کشورهای طرف تجاری ایران خواهد شد.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/714159/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کاونتری: آسیا همیشه جایگاه ویژه‌ای در جنبش المپیک داشته است

تجارت پنهان پلاسما در ایران/ چه کسانی از این بازار سود می‌برند؟

هشدار؛ امواج موبایل باعث ابتلا سرطان می شود

در مکتب استقلال چیزی به اسم تبانی نیست/ تاجرنیا دنبال دستبوسی من بود/ استخدام سیدورف، پول مفت است

افزایش بی ضابطه قیمت کالاها خط قرمز است

داروی جدید فشار خون از راه رسید

نیاز به بازمهندسی در زمینه کیفیت بخشی و تحول گرایی در سنجش داریم

مازندران باسوادترین استان کشور

آموزش و پرورش استثنایی، فرصتی است برای اقدامات بزرگ

فرصت طلایی رشد را از کودکان دریغ نکنیم

در رختکن رئال حسادت موج می‌زند!

بهترین فیلم‌های سه بعدی که باید ببینید؛ از The Walk تا Gravity

بهترین فیلم‌های اکشن ترسناک؛ از «کنستانتین» تا «قطار بوسان»

بانک مرکزی مسئول حفظ ارزش پول ملی و ایجاد ثبات است

رشد پرقدرت بورس ؛ رکورد ورود پول به بورس توسط حقیقی ها شکسته شد | پیش‌ بینی آینده بازار سرمایه

بورس رشد کرد / افزایش 79 هزار واحدی شاخص کل

قهرمانی رکاب‌زن فارس در مسابقات انتخابی تیم ملی در شیرود مازندران

ابزارهای ارز دیجیتال - معرفی ماشین حساب ریبیت (کش بک) کریپتو

معمای وام‌های 10 هزار میلیاردی بانک شهر: آیا پول‌ها در برج 40 طبقه ملاصدرا دفن می‌شود؟

وزیر سابق ارشاد: به‌دلیل نوع حادثه، بخشی از بدن شهید رئیسی همچنان در محل سقوط هلی‌کوپتر است

آیا کرونا دوباره جان می‌گیرد؟

باکتری‌های لثه در کمین قلب شما!

دیدار نماینده ولی‌فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران با فرمانده مرکز مقاومت بسیج

به مناسبت میزبانی نخستین جشنواره ملی اختلالات یادگیری و گردهمایی ملی مسئولان آموزشی کشور

سخت‌ترین حریف ایران در لیگ ملت‌ها ٢٠٢5

واکنش‌ها به کشتی جنجالی زارع - معصومی

تشرف اعضای تیم ملی والیبال نشسته بانوان به حرم‌رضوی

جانشین امیر غفور در شهداب مشخص شد

مصاحبه خواندنی با یک ورزشکار استثنایی

رئیس انجمن جودو نابینایان: خیرالله‌زاده و خجسته نوکلاس نشدند

نیشیدای والیبال ایران جانشین امیر غفور شد

مراسم اهدای جام لیگ برتر در اهواز برگزار می‌شود

جشنواره وحدت اقوام ایران در تنکابن برگزار می شود

رکورد ورود پول به صندوق‌های سهامی شکسته شد؛ رشد 80 هزار واحدی شاخص بورس تهران

همایش «خانواده شاد» در خرم‌آباد برگزار شد

دره خرم‌آباد در انتظار جهانی شدن

ورود دادستانی برای بررسی کیفیت آب آشامیدنی آمل

مسابقات کاراته قهرمانی دختران جوان کشور در اردبیل برگزار شد

کمبود ذخایر خونی A مثبت و منفی در مازندران

آواز شاد؛ عباس قادری رقص کنان وارد مجلس شد و چه آهنگی خوند و پول بارون شد ملتووو

33 هزار میلیارد تومان مبادله اوراق بهادار و کالا در 4 بورس ایران

آنچه در افتتاحیه «نشریاری» گذشت

6 عنوان کتاب یک محقق مازندرانی رونمایی شد

استقبال مخاطبان ترک‌ زبان از کتب ایرانی

پایان کار آخرین نماینده هیبال در مسابقات جهانی

ترامپ چهارمین جایزه برترین بازیکن سال اسنوکر حرفه‌ای را کسب کرد

انتخاب شماره یک پیاتزا برای پست پاسور

پیگیری اردوی شمشیربازان در گرجستان در غیاب پاکدامن

ژابی سرمربی رئال شد

رسانه لهستانی: قلی‌زاده پیراهن پرسپولیس را نمی‌خواهد!