پیام مازند

آخرين مطالب

وقتی هنر، پول می‌آورد مقالات

وقتی هنر، پول می‌آورد
  بزرگنمايي:

پیام مازند - «قوام صبحی» هم یکی از همین هنرمندان است که به بهانه روز صنایع‌دستی سراغی از او گرفتیم و درباره درآمدزایی از طریق هنر صنایع‌دستی سؤال کردیم.
از نوجوانی با گلیم‌بافی آشنا شده است. این هنر را هنر پدران و اجدادش می‌داند. «قوام صبحی» گلیم‌باف و کارآفرین برتر منطقه سال‌هاست که در کنار همسرش به کار گلیم‌بافی مشغول است.
این بافنده هم‌محله‌ای در کارگاه کوچکش علاوه بر بافت گلیم، زمینه اشتغال را برای هم‌محله‌ای‌هایش هم فراهم کرده است. او می‌گوید: «در روستای زادگاهم گلیم‌بافی مرسوم است و ما از کودکی با تار و پود قالی و گلیم آشنا می‌شویم. به همین دلیل به دنبال راه‌اندازی حرفه و کسب در آمد تصمیم گرفتم با کمک همسرم کارگاهی راه‌اندازی کنیم تا هم حرفه آبا و اجدادمان را رونق دهیم و هم در آمدی داشته باشیم. در حال حاضر هم توانسته‌ایم زمینه اشتغال را برای 53 نفر از اهالی منطقه فراهم کنیم.
او گلیم‌بافی را بر قالی‌بافی ترجیح می‌دهد و دلیل آن را این‌طور بیان می‌کند: «بافت قالی زمانبر است اما گلیم را با توجه به درشت بافت یاریز بافت می‌توان در مدتی بین یک هفته تا حداکثر 2 ماه بافت.» صبحی در طول فعالیتش بیش از 600 گلیم بافته و سعی می‌کند با آموزش رایگان گلیم‌بافی به کودکان 7 تا 12 سال در طول تابستان، صنعت گلیم‌بافی را رواج دهد. او صنایع‌دستی را زبان حال هنرمند می‌داند و ادامه می‌دهد: «معمولاً هنرمندان صنایع‌دستی عواطف و احساساتشان را هنگام کار نشان می‌دهند. به همین دلیل صنایع‌دستی سخنگوی فرهنگ اقوام مختلف هر جامعه است. برای فرهنگسازی و رواج صنایع‌دستی باید زمینه آموزش افراد علاقه‌مند را فراهم کرد.» این هنرمند هم‌محله‌ای همچنین آماده است تا نه تنها هنرش را به علاقه‌مندان آموزش دهد بلکه زمینه اشتغال آنها را هم فراهم کند.»
فرصتی برای اشتغال بانوان مرکز کارآفرینی منطقه طی سال‌های اخیر شرایط حضور اهالی به‌ویژه بانوان سرپرست خانوار را برای آموزش و مهارت صنایع‌دستی فراهم کرده است. این مرکز سعی کرده با ایجاد کارگاه‌های آموزش قالی و گلیم‌بافی و همچنین معرق و دست سازه‌های چرمی و... زمینه اشتغال اهالی را فراهم کند، به گونه‌ای که گفته می‌شود بیش از 50‌درصد از زنان سرپرست خانوار منطقه به هنر قالی‌بافی مشغول شده‌اند.
هنر قالی‌بافی به دلیل مزیت‌هایش نسبت به هنرهای دیگر طرفداران بیشتری را در منطقه به خود اختصاص داده است و «نسرین غفوری» مسئول واحد کارآفرینی منطقه می‌گوید: «به دلیل بافت بومی و سنتی منطقه اغلب بانوان تا حدودی با هنر قالی‌بافی آشنا هستند و در واقع هنر آبا و اجدادی محسوب می‌شود. قالی‌بافی بر خلاف برخی از صنایع‌دستی ابزار ساده‌ای می‌خواهد و بافنده می‌تواند در کنار خانواده به کار مشغول شود. البته یکی دیگر از دلایل استقبال از صنعت فرش و گلیم‌بافی بحث بیمه و بازنشستگی آن است.»
توان یابان هنرمند توان یابان منطقه در مؤسسه رعد الغدیر توانسته‌اند با فراگیری صنایع‌دستی چوب مانند معرق، منبت، مشبک، و پیکرتراشی نشان دهند خواستن، توانستن است و اکنون حدود 40 نفر از اعضای این مؤسسه مشغول به کار هستند. هر ترم حدود 120 هنرآموز توانیاب می‌توانند در این مرکز آموزش ببینند و با شرکت در آزمون فنی و حرفه‌ای مدرک دریافت می‌کنند.
«معصومه فراهانی» مسئول آموزش رعد الغدیر می‌گوید: «اشتغالزایی افراد معلول متفاوت از افراد سالم است. به همین دلیل سعی می‌کنیم براساس توان تولید و بستر فروش رشته‌هایی متناسب با توان معلولان آموزش دهیم. لذا علاوه بر صنایع‌دستی معمولی، تصیم داریم برخی از صنایع‌دستی کشور مانند صنعت سوخت نگار که از صنایع جنوب کشور است و امروزه کمتر به آن پرداخته می‌شود را احیاء کنیم.» در این مرکز 32 رشته از صنایع‌دستی آموزش داده و بخش زیادی از صنایع‌دستی مدد جویان مؤسسه رعدالغدیر توسط نهادها و ارگان‌ها و سازمان‌های مختلف خریداری می‌شود.
سوخت نگارها بیمه می‌شوند هنر سوخت نگار از هنرهای دستی روی چوب و ساقه گندم در جنوب کشور است. این هنر بر خلاف صنایع‌دستی مانند قالی‌بافی، معرق و منبت ناشناخته مانده است و کمتر از آن استقبال می‌شود. «فریبا ذوالقرنین» مربی صنایع‌دستی و سوخت نگار منطقه درباره این هنر می‌گوید: «صنعت سوخت نگار، هنری بکر است که به تازگی در مراکز آموزشی منطقه معرفی شده و آموزش داده می‌شود. برای آموزش هنر سوخت نگار هزینه زیادی لازم نیست. فقط باید ابزار آموزش این صنعت که چوب یا ساقه گندم و هویه را شامل می‌شوند فراهم کرد.»
ذوالقرنین درباره دوره آموزش این هنر توضیح می‌دهد: «دوره آموزش هنر سوخت نگار 128 ساعت است که با قبولی هنرجو در آزمون پایانی، گواهینامه پایان دوره با کد استاندارد بین‌المللی اهدا می‌شود. البته هنرجو با مدرک این رشته هم مانند رشته قالی‌بافی می‌تواند از مزیت بیمه استفاده کند.»
صنایع‌دستی ساکنان منطقه منطقه 18 سکونتگاه اقوام مختلفی است. اقوامی که علاوه بر فرهنگ و رسم و رسوم خاص، هنر و صنایع‌دستی خاص خود را هم دارند. با برخی از هنرهای دستی هم‌محله‌ای‌هایمان آشنا شوید: 
: چارق‌دوزی، ملیله کاری، مسگری، چاقوسازی، گلیم‌بافی، قالی‌بافی، تذهیب 
: گلیم‌بافی، جاجیم‌بافی، نواربافی، موج‌بافی، گلابتون‌دوزی، زره‌بافی، مسگری، آیینه کاری، سفالگری 
: قالیبافی، گلیم‌بافی، گبه، خاتم‌کاری، معرق کاری، منبتگری، سفالگری، آیینه کاری، گیوه‌بافی، قلمزنی، نقره‌کاری
: بامبوبافی، حصیربافی، سفالگری، قلابدوزی، جاجیم‌بافی، نمدبافی 
: قالی‌بافی، گلیم‌بافی، جاجیمچه‌بافی، بافت گلیچه، چوقا، شمد و ملحفه، سوزن‌دوزی، رنگرزی و چاپ سنتی سفالگری و سرامیک سازی، فرآورده‌های پوست و چرم، هنرهای مرتبط با فلز، هنرهای مرتبط با چوب، حصیربافی، طراحی سنتی و نگارگری، صحافی و جلدسازی سنتی، صنایع‌دستی دریایی
: فرش‌بافی، ورشوسازی، گلیم‌بافی، قلمزنی روی ورشو، جاجیم‌بافی، خراطی چوب، نمد مالی، ساخت و قلمزنی، مصنوعات ورشویی، سیاه چادربافی، گیوه‌دوزی و گیوه‌بافی
 

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/741705/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خیبر خرم‌آباد در ورزشگاه " لر آرنا " میزبان حریفان خواهد بود

فوتبال از دریچه فان؛ پول به معنای موفقیت نیست

هیات های ورزشی ناشنوایان تقویم منسجم داشته باشند

مسافران آخر هفته بخوانند ؛ محدودیت‌ های ترافیکی جاده های شمالی

چرا وجود نور فراوان در خانه الزامی است؟

سند آمایش و نقشه راه معادن مازندران تدوین شود

وضعیت راه‌های کشور؛ بارش باران در جاده‌های چالوس و فیروزکوه

تجمع مردمی حمایت از اجرای طرح نور در مرکز خراسان شمالی

تدوین نقشه راه معدنی برای تحقق حکمرانی اقتصادی در مازندران

فرود 4 هواپیمای پرشورهای نساجی در اهواز!

فرمانده انتظامی کیش: دی‌جی مجوز ندارد؛ نباید فعالیت غیرقانونی انجام شود

شب ماند و او دیگر نیامد

ریزش سنگ بر اثر بارش باران در محور کرج_کندوان (فیلم)

خروج شهرک صنعتی آبندانک نوشهر از مجموعه محیط زیست پس از 30 سال

بنشین! مرو!

دکلمه خوانی زیبا با صدای خسرو شکیبایی

50 گنبدی به منطقه عملیاتی یادمان بازی دراز اعزام می شوند

شهرک صنعتی آبندانک نوشهر از محدوده محیط زیست خارج شد

نجات جانِ پسربچه مفقودی در ارتفاعات جواهرده رامسر

داستانک/ قرار بود من پزشک شوم

کتاب «کاربردهای مطالعات فرهنگی» در نمایشگاه کتاب عرضه می‌شود

سقوط درختان سطح شهر خرم‌آباد در پی وزش باد شدید (فیلم)

آزادسازی بیش از 17 هزار مترمربع از اراضی کشاورزی محمودآباد

جزئیات تازه از ماجرای خبرساز روغن های مسموم

منم که دیده به دیدارِ دوست کردم باز

حضورش برایم اهمیتی نداشت

معاون مددکاری و مشارکت‌های مردمی بنیاد شهید و امور ایثارگران با معاون قرارگاه مرکزی محرومیت‌زدایی سپاه دیدار کرد

ورزشگاه خرم‌آباد با حضور رئیس‌جمهور افتتاح می‌شود

تهاتر نفت برای اتمام عملیات راه‌آهن خرم‌آباد

ببینید | تصاویر تازه از سقوط درختان سطح شهر خرم‌آباد در پی وزش باد شدید

احتمال وقوع سیلاب و جاری شدن روان آب در مازندران

شعری زیبا از مهدی اخوان ثالث

رستگاری ورزشگاه خرم‌آباد به‌وقت دولت سیزدهم

متهم کلاهبرداری 300 میلیاردی در گلوگاه دستگیر شد

سامانه جدید بارشی فردا به مازندران می‌رسد

دستگیری محکوم متواری در گلوگاه

نجات مردم میان‌سال خرم‌آبادی از عمق چاه 25 متری

سردار رادان: کشف حجاب به خاطر مسائل اقتصادی نیست

چند اصل مهم برای انتخاب یک کتاب کار مناسب کودک

نشست تعاملی مدیران کل بنیاد شهید و امور ایثارگران و حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس استان سمنان

آخرین جلسه دادگاه امیرحسین مقصودلو برگزار شد/ تتلو: قصدم ترویج مواد مخدر نبود، می‌خواستم جایگزین گیاهی معرفی کنم

کیلین مورفی : فقط دارم کار می‌کنم/ برنامه 5 ساله ندارم

تصمیم جدید درباره مهاجران افغان حاضر در ایران

روایتی متفاوت از مصطفی رحماندوست درباره ننه سرما

تجلیل سرپرست اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان البرز از مدیران مدارس شاهد

هشدار نارنجی فعالیت سامانه بارشی جدید در مازندران

راه اندازی سامانه نظارت مردمی دیوان محاسبات مازندران

نام جدید ورزشگاه خیبر خرم آباد؛ «لُر آره‌نا»!

آغاز برداشت کلزا در شهرستان میاندورود

محمود مهرابی به اعدام محکوم شد / قوه قضائیه: قابل فرجام‌خواهی است