پیام مازند

آخرين مطالب

وقتی هنر، پول می‌آورد مقالات

وقتی هنر، پول می‌آورد
  بزرگنمايي:

پیام مازند - «قوام صبحی» هم یکی از همین هنرمندان است که به بهانه روز صنایع‌دستی سراغی از او گرفتیم و درباره درآمدزایی از طریق هنر صنایع‌دستی سؤال کردیم.
از نوجوانی با گلیم‌بافی آشنا شده است. این هنر را هنر پدران و اجدادش می‌داند. «قوام صبحی» گلیم‌باف و کارآفرین برتر منطقه سال‌هاست که در کنار همسرش به کار گلیم‌بافی مشغول است.
این بافنده هم‌محله‌ای در کارگاه کوچکش علاوه بر بافت گلیم، زمینه اشتغال را برای هم‌محله‌ای‌هایش هم فراهم کرده است. او می‌گوید: «در روستای زادگاهم گلیم‌بافی مرسوم است و ما از کودکی با تار و پود قالی و گلیم آشنا می‌شویم. به همین دلیل به دنبال راه‌اندازی حرفه و کسب در آمد تصمیم گرفتم با کمک همسرم کارگاهی راه‌اندازی کنیم تا هم حرفه آبا و اجدادمان را رونق دهیم و هم در آمدی داشته باشیم. در حال حاضر هم توانسته‌ایم زمینه اشتغال را برای 53 نفر از اهالی منطقه فراهم کنیم.
او گلیم‌بافی را بر قالی‌بافی ترجیح می‌دهد و دلیل آن را این‌طور بیان می‌کند: «بافت قالی زمانبر است اما گلیم را با توجه به درشت بافت یاریز بافت می‌توان در مدتی بین یک هفته تا حداکثر 2 ماه بافت.» صبحی در طول فعالیتش بیش از 600 گلیم بافته و سعی می‌کند با آموزش رایگان گلیم‌بافی به کودکان 7 تا 12 سال در طول تابستان، صنعت گلیم‌بافی را رواج دهد. او صنایع‌دستی را زبان حال هنرمند می‌داند و ادامه می‌دهد: «معمولاً هنرمندان صنایع‌دستی عواطف و احساساتشان را هنگام کار نشان می‌دهند. به همین دلیل صنایع‌دستی سخنگوی فرهنگ اقوام مختلف هر جامعه است. برای فرهنگسازی و رواج صنایع‌دستی باید زمینه آموزش افراد علاقه‌مند را فراهم کرد.» این هنرمند هم‌محله‌ای همچنین آماده است تا نه تنها هنرش را به علاقه‌مندان آموزش دهد بلکه زمینه اشتغال آنها را هم فراهم کند.»
فرصتی برای اشتغال بانوان مرکز کارآفرینی منطقه طی سال‌های اخیر شرایط حضور اهالی به‌ویژه بانوان سرپرست خانوار را برای آموزش و مهارت صنایع‌دستی فراهم کرده است. این مرکز سعی کرده با ایجاد کارگاه‌های آموزش قالی و گلیم‌بافی و همچنین معرق و دست سازه‌های چرمی و... زمینه اشتغال اهالی را فراهم کند، به گونه‌ای که گفته می‌شود بیش از 50‌درصد از زنان سرپرست خانوار منطقه به هنر قالی‌بافی مشغول شده‌اند.
هنر قالی‌بافی به دلیل مزیت‌هایش نسبت به هنرهای دیگر طرفداران بیشتری را در منطقه به خود اختصاص داده است و «نسرین غفوری» مسئول واحد کارآفرینی منطقه می‌گوید: «به دلیل بافت بومی و سنتی منطقه اغلب بانوان تا حدودی با هنر قالی‌بافی آشنا هستند و در واقع هنر آبا و اجدادی محسوب می‌شود. قالی‌بافی بر خلاف برخی از صنایع‌دستی ابزار ساده‌ای می‌خواهد و بافنده می‌تواند در کنار خانواده به کار مشغول شود. البته یکی دیگر از دلایل استقبال از صنعت فرش و گلیم‌بافی بحث بیمه و بازنشستگی آن است.»
توان یابان هنرمند توان یابان منطقه در مؤسسه رعد الغدیر توانسته‌اند با فراگیری صنایع‌دستی چوب مانند معرق، منبت، مشبک، و پیکرتراشی نشان دهند خواستن، توانستن است و اکنون حدود 40 نفر از اعضای این مؤسسه مشغول به کار هستند. هر ترم حدود 120 هنرآموز توانیاب می‌توانند در این مرکز آموزش ببینند و با شرکت در آزمون فنی و حرفه‌ای مدرک دریافت می‌کنند.
«معصومه فراهانی» مسئول آموزش رعد الغدیر می‌گوید: «اشتغالزایی افراد معلول متفاوت از افراد سالم است. به همین دلیل سعی می‌کنیم براساس توان تولید و بستر فروش رشته‌هایی متناسب با توان معلولان آموزش دهیم. لذا علاوه بر صنایع‌دستی معمولی، تصیم داریم برخی از صنایع‌دستی کشور مانند صنعت سوخت نگار که از صنایع جنوب کشور است و امروزه کمتر به آن پرداخته می‌شود را احیاء کنیم.» در این مرکز 32 رشته از صنایع‌دستی آموزش داده و بخش زیادی از صنایع‌دستی مدد جویان مؤسسه رعدالغدیر توسط نهادها و ارگان‌ها و سازمان‌های مختلف خریداری می‌شود.
سوخت نگارها بیمه می‌شوند هنر سوخت نگار از هنرهای دستی روی چوب و ساقه گندم در جنوب کشور است. این هنر بر خلاف صنایع‌دستی مانند قالی‌بافی، معرق و منبت ناشناخته مانده است و کمتر از آن استقبال می‌شود. «فریبا ذوالقرنین» مربی صنایع‌دستی و سوخت نگار منطقه درباره این هنر می‌گوید: «صنعت سوخت نگار، هنری بکر است که به تازگی در مراکز آموزشی منطقه معرفی شده و آموزش داده می‌شود. برای آموزش هنر سوخت نگار هزینه زیادی لازم نیست. فقط باید ابزار آموزش این صنعت که چوب یا ساقه گندم و هویه را شامل می‌شوند فراهم کرد.»
ذوالقرنین درباره دوره آموزش این هنر توضیح می‌دهد: «دوره آموزش هنر سوخت نگار 128 ساعت است که با قبولی هنرجو در آزمون پایانی، گواهینامه پایان دوره با کد استاندارد بین‌المللی اهدا می‌شود. البته هنرجو با مدرک این رشته هم مانند رشته قالی‌بافی می‌تواند از مزیت بیمه استفاده کند.»
صنایع‌دستی ساکنان منطقه منطقه 18 سکونتگاه اقوام مختلفی است. اقوامی که علاوه بر فرهنگ و رسم و رسوم خاص، هنر و صنایع‌دستی خاص خود را هم دارند. با برخی از هنرهای دستی هم‌محله‌ای‌هایمان آشنا شوید: 
: چارق‌دوزی، ملیله کاری، مسگری، چاقوسازی، گلیم‌بافی، قالی‌بافی، تذهیب 
: گلیم‌بافی، جاجیم‌بافی، نواربافی، موج‌بافی، گلابتون‌دوزی، زره‌بافی، مسگری، آیینه کاری، سفالگری 
: قالیبافی، گلیم‌بافی، گبه، خاتم‌کاری، معرق کاری، منبتگری، سفالگری، آیینه کاری، گیوه‌بافی، قلمزنی، نقره‌کاری
: بامبوبافی، حصیربافی، سفالگری، قلابدوزی، جاجیم‌بافی، نمدبافی 
: قالی‌بافی، گلیم‌بافی، جاجیمچه‌بافی، بافت گلیچه، چوقا، شمد و ملحفه، سوزن‌دوزی، رنگرزی و چاپ سنتی سفالگری و سرامیک سازی، فرآورده‌های پوست و چرم، هنرهای مرتبط با فلز، هنرهای مرتبط با چوب، حصیربافی، طراحی سنتی و نگارگری، صحافی و جلدسازی سنتی، صنایع‌دستی دریایی
: فرش‌بافی، ورشوسازی، گلیم‌بافی، قلمزنی روی ورشو، جاجیم‌بافی، خراطی چوب، نمد مالی، ساخت و قلمزنی، مصنوعات ورشویی، سیاه چادربافی، گیوه‌دوزی و گیوه‌بافی
 

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/741705/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بیاتی‌نیا: کسی از استقلال برای مدیریت آکادمی با من تماس نگرفته است

ماموریت سخت اینزاگی؛ پیروزی بدون سه ستاره

گل عجیب خیبر با جروبحث گولسیانی و فرجی

تعیین قائم مقام جدید برای دبیر کل ستاد ملی مبارزه با دوپینگ

دروازه‌بان تیم ملی فوتسال بانوان: همه تیم‌ها برای قهرمانی آمدند

تغییر ترکیب تیم ملی والیبال نشسته؛ سه بازیکن اعزامی به پاریس حذف شدند

پوستر پرستاره نماینده ایران برای لیگ قهرمانان آسیا

القادسیه نخستین حریف طبیعت در سوپر لیگ غرب آسیا

ملی‌پوشان چوگان پس از صعود به جام‌جهانی چقدر پاداش گرفتند؟

قله 8167 متری در هیمالیا زیر پای بانوی کوهنورد ایرانی

سرپرست کمیته داوران فدراسیون فوتبال: گل پرسپولیس صحیح بود

بیرانوند بهترین دروازه‌بان لیگ برتر فوتبال شد

بسته شدن 10 روزه محور کندوان از فردا

این کتک کاری در خرم آباد سابقه داشت! / ضارب افشین پیروانی آزاد شد؟

جابجایی بیش از یک میلیون تن کالا از مازندران

بسته شدن جاده کندوان، از فردا

فشار عرضه ها در بازار سرمایه در نگرانی اتی مذاکرات

دانشگاه پیام نور مشکل دیرینه کنکور را در سکوت حل کرد

حمله پلنگ به سه راس اسب در سوادکوه

هوای آفتابی و گرم تا چهارشنبه در مازندران

بازگشت 32 هزار و 400 مترمربع از اراضی کشاورزی آمل به چرخه تولید

جاده چالوس از فردا 10 روز مسدود می‌شود

آخرین وضعیت ترافیکی جاده های کشور؛ جاده چالوس 10 روز مسدود شد

حوزه‌های علمیه، میراث گران‌سنگ تمدن اسلامی

دستگیری سارق سابقه دار و حرفه‌ای در بابلسر

عکس/ اعتراض مردم به قطعی برق در مازندران

تداوم هوای گرم و شرجی در مازندران

توسعه گردشگری ورزشی، رویکرد راهبردی سازمان منطقه آزاد کیش در مسیر رشد پایدار

کیش میزبان نخستین سمپوزیوم توسعه سیلینگ ایران

نخستین مراسم شهدای خدمت با محوریت پویش «خدمت ماندگار» برگزار می‌شود

نمایشگاه «هنر خدمت» به مناسبت گرامیداشت سالروز شهدای خدمت برگزار می‌شود

گاف بزرگ فدراسیون دوومیدانی؛ مسیر آب رفت همه رکورد زدند!

تمرین مشترک مدودف و آلکاراس در رم

گزارش فدراسیون جهانی از حسین رضازاده

پیشکسوت چوگان: آمریکا را در خاک خودش شکست می‌دهیم

سرمربی تیم‌ ملی بلغارستان: تکواندوی ایران در دنیا تدریس می‌شود

آغاز کار شاگردان بهروز عطایی در لیگ قهرمانان آسیا

تعویق اردوی تیم ملی والیبال نشسته به خاطر ویزای هلند

دروازه‌بان پرسپولیس بازی آخر را از دست داد

بازگشت به گزینه‌های آشنا پس از مذاکره بی‌نتیجه استقلالی‌ها با ماتزاری

عضو هیات علمی دانشگاه پیام‌نور فارس: چگونه افسردگی را شکست دهیم؟

محکومیت تعمیر‌کارِ متقلب خودرو

لایروبی رودخانه‌های مازندران برای مهار سیلاب مستمر است

کشف 208 تن دانه سویا غیربهداشتی در سوادکوه

بازداشت متهمان حمله به پیروانی

جاده چالوس به مدت 10 روز بسته می‌شود

ارتفاعات گردنه سر سوادکوه

افزایش پایداری تأمین کالاهای اساسی در مازندران

هشدار درباره مصرف بی رویه‌ی ویتامین D

سامانه‌ای برای جستجوی پیشرفته کتاب