پیام مازند

آخرين مطالب

نورافشانی بی‌سابقه در آسمان مریخ / ثبت اولین تصویر از شفق قطبی در سیاره سرخ اجتماعي

نورافشانی بی‌سابقه در آسمان مریخ / ثبت اولین تصویر از شفق قطبی در سیاره سرخ
  بزرگنمايي:

پیام مازند - به گزارش خبرآنلاین، این جلوه‌ی نوری بیگانه که پس از طوفان خورشیدی قدرتمند سال گذشته، توسط پرسویرنس دیده شد، به اندازه‌ی شفق‌های زمینی چشم‌نواز نیست، اما به‌طور قطع شگفت‌انگیزتر است.
به نقل از زومیت، پرسویرنس تصویر شفق‌های قطبی مریخ را 18 مارس 2024 و تقریبا سه روز پس از فوران ابری بزرگ از ذرات باردار، معروف به رویداد خروج جرم از تاج خورشیدی (CME)، ثبت کرد.
اکنون پژوهشگران در مطالعه‌ای جدید که 14 مه در نشریه ساینس ادونسز منتشر شد، نشان دادند که آن CME با میدان مغناطیسی پراکنده مریخ برخورد کرد و شبیه به همان فرآیندی که شفق‌های قطبی باشکوه زمینی را پدید می‌آورد، گازهای جو رقیق این سیاره را به تابش نور واداشت. نورهای سبز کم‌رنگی که به‌وسیله پرسویرنس ثبت شده‌اند، علاوه بر اینکه اولین شفق‌های قطبی مشاهده‌پذیر با چشم محسوب می‌شوند، احتمالا اولین شفق‌هایی هستند که تنها با استفاده از طول موج‌های نور مرئی ثبت شده‌اند.
یافته‌های جدید از این جهت امیدوارکننده‌اند که روزی چشم‌های انسان بتواند از نزدیک شاهد شفق‌های قطبی در سیاره‌ای دیگر باشد. پژوهشگران نوشته‌اند: «در شرایط مناسب، شفق‌های مریخی برای فضانوردان آینده قابل مشاهده خواهند بود.»
عکس جدید به طور اتفاقی ثبت نشده است. پژوهشگران پیش‌بینی کرده بودند که رویداد CME احتمالاً به مریخ برخورد خواهد کرد. از این رو دوربین Mastcam-Z مریخ‌نورد را به‌سمت آسمان شب مریخ تنظیم کردند تا شاید بتوانند شفقی را مشاهده کنند. بااین‌حال، حتی در آن زمان نیز اطمینان نداشتند که موفق به دیدن شفق قطبی مرئی شوند.

پیام مازند

همچنین این نخستین بار است که شفق قطبی مریخی از سطح سیاره شناسایی شده است. تا پیش از این، تمام مشاهدات توسط فضاپیماهای مدارگرد مانند کاوشگر مأموریت تکامل مواد فرار و جو مریخ ناسا (MAVEN) و مدارگرد امید امارات انجام شده بود.
مدت‌ها تصور می‌شد دیدن شفق‌های قطبی مرئی در مریخ غیرممکن باشد، زیرا جو این سیاره بسیار رقیق است. سیاره سرخ فاقد میدان مغناطیسی سراسری و منسجم است و همین امر باعث شده باد خورشیدی و طوفان‌های خورشیدی در گذشته بخش عمده‌ای از جو آن را از بین ببرند؛ اما تصویر جدید نشان می‌دهد که هنوز گاز کافی برای انتشار نورهای رنگارنگ در جو وجود دارد.
تحلیل رنگ سبز شفق‌ها نشان داد که این نور توسط مولکول‌های اکسیژن برانگیخته منتشر شده است که تنها حدود 0٫13 درصد از جو اندک مریخ را تشکیل می‌دهند. غلظت بسیار پایین این گاز، به همراه میزان بالای غبار در هوا، دلیل آن است که نور شفق‌ها در عکس به سختی قابل مشاهده است.
5858
کد خبر 2065701

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/897640/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

درودگر: اجرای سقف قرارداد با درخواست خود باشگاه‌ها بود

مبینا نعمت‌زاده: هیچ کدورتی با کیانی نداریم

ربات هوشمند تنیس که جای حریف تمرینی را می‌گیرد

4 تنیسور به اردوی تیم ملی ایران دعوت شدند

حضور وزیر در مراسم تشییع عکاس جانباخته در پیست اتومبیلرانی

صعود دلچسب فرجی با شکست نفر 130 دنیا

آخرین وضعیت بررسی پرونده حادثه مرگبار پیست آزادی از زبان معاون وزیر

پرسپولیس جذب دو بازیکن دیگر را قطعی کرد

سکانس‌های نادیده از سفر شهید رئیسی به شمال/ماجرای شام ساده

باز هم فوک‌های خزری قربانی شدند؟ | کشف 3 لاشه عجیب در سواحل سرخرود

دستگیری کلاهبردار 70 میلیاردی ارز دیجیتال در تنکابن

6 گزینه برای سرمایه گذاری با پول کم در ایران

مدرسه بهاره آب در مازندران دایر شد

تراز آب های زیرزمینی مازندران افت کرده است

روایت فرمانده سپاه از سفر پایانی شهید جمهور به مازندران

اعلام آرای باشگاه‌های تراکتور و خیبر خرم‌آباد در کمیته استیناف

چند سال طول می‌کشد برق تجدیدپذیر وارد مدار شود/ کشورهای دیگر یک ساعت هم برق صنایع را قطع نمی‌کنند

بررسی لایحه حذف 4 صفر از پول ملی کلید خورد

آمریکا چه مقدار پول برای بمباران یمن هدر داد؟

فوری؛ سعید دقیقی از خیبر خرم آباد جدا شد / اختصاصی خبرورزشی

فواید دارچین برای سلامتی

پیشنهاد مشاور وزیر امور خارجه برای میزبانی کیش از دور جدید گفت‌وگوهای ایرانی – عربی

«شهادت هم‌پای مردم» در نگارخانه شهدای گیلان

آغاز «هفته شهدای خدمت» در استان یزد؛ پاسداشت فداکاری خادمان مردم

ادعای جالب دی‌بروینه: شاید در لیگ برتر بمانم!

حضور 6 نفره تیم ملی شمشیربازی اسلحه سابر در جام جهانی اسپانیا

محمد موسوی به شهداب پیوست

نایب قهرمانی لژیونرهای هندبال ایران در سوپر لیگ رومانی

برگزاری جشن تولد 4 المپین در کمیته ملی المپیک

استفاده از تاکسی‌ پرنده در المپیک و پارالمپیک 2028 لس‌آنجلس

یاران نیمیر عبدالعزیز قهرمان والیبال آسیا شدند

اعلام شرح وظایف سیدورف و علت سکوت باشگاه استقلال

نورافشانی بی‌سابقه در آسمان مریخ / ثبت اولین تصویر از شفق قطبی در سیاره سرخ

مرگ سه فک خزری در محمودآباد + عکس

آزمایشگاه سیار آب در مازندران راه اندازی شد

حرف های بابک زنجانی برایتان شرم آور نیست؟/ این است قدرت‌ نمائی اقتصادی یک مفسد بزرگ

ممنوعیت تردد از محور کرج - چالوس

افزایش محسوس دمای هوا در مازندران

لاشه 3 فک خزری در ساحل سرخرود مازندران پیدا شد

همه حجاج مازندرانی وارد مدینه منوره شدند

کشف لاشه فوک خزری در حوالی ساحل سرخ‌رود و فریدونکنار + فیلم

برگزاری اردوی تیم ملی پاراتیراندازی در کمپ تیم‌های ملی فدراسیون

دعوت از 18 ورزشکار به دومین اردوی تیم ملی پاراتیراندازی

گل‌گاوزبان؛ گنجینه‌ای در دل کوهستان‌های مازندران

کارت نقدی اوام‌پی فینکس: سوغاتی دیجیتال برای توریست‌ها!

شهادت 100 فلسطینی در حملات بامداد اسرائیل به نوار غزه

صندوق توسعه زیر بار 10 میلیارد دلار استقراض؛ با پول نفت چه کردند؟

توسعه نامتوازن و بلندمرتبه سازی دلیل گره‌های کور ترافیکی ساری است

حذف صفر از پول ملی در چه مرحله‌ای است؟

پشت پرده چالش‌های وایرال یک بلاگر جنجالی؛ محشره محشر/ اینفلوئنسرهای کلاهبردار: چگونه پول مردم را بالا می‌کشند؟