پیام مازند

آخرين مطالب

واکنش عباس عبدی به پروژه شبیه‌سازی جهنم و پل صراط در فومن سیاسی

واکنش عباس عبدی به پروژه شبیه‌سازی جهنم و پل صراط در فومن
  بزرگنمايي:

پیام مازند - عباس عبدی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب، در روزنامه اعتماد در یادداشتی با عنوان «سیاست ترس و طمع بردگی و تجارت» به پروژه شبیه‌سازی جهنم و پل صراط در فومن واکنش نشان داده است.
او در این زمینه نوشت: فرمانده نظامی در یکی از شهرهای شمال پروژه‌ای را به نام «ساعت به وقت بهشت» افتتاح کرده که در عمل بازسازی و پل صراط و مثلا آتش جهنم است. چنین کار بسیار عجیبی بازتاب‌های فراوانی داشت که در این یادداشت ریشه‌یابی رویکردی می‌شود. 
انگیزه‌های بشر در هر رفتاری از چه مولفه‌هایی تاثیر می‌پذیرد؟ در یک قالب کلی و بسیار عقلانی، موازنه هزینه و فایده است. هر گاه فایده یک عمل و رفتار بیشتر از هزینه آن برآورد شود، انجام می‌شود. البته گفتن این گزاره ساده است. ولی توصیف دقیق اینکه «هزینه» چیست؟ «منافع» چیست؟ «ارزیابی موازنه» آن چگونه است؟ اینها ماجرا را خیلی پیچیده می‌کند.
گذشته از این مشکل کلیت آن را می‌توان پذیرفت، از این حیث سیاست‌های تربیتی و حکومت‌داری برحسب اینکه بر کدام مولفه تاثیرگذار بر رفتار تاکید می‌کنند، متفاوت می‌شوند. یک سیاست مبتنی بر افزایش هزینه برای دور کردن فرد از رفتار به خصوصی است. حکومت‌داری با چنین رویکردی هر کاری را نمی‌پسندند، جرم اعلام می‌کنند و کوشش آنان برای افزایش مجازات است. 
اعدام که اوج مجازات است، در بسیاری از جرایم متداول می‌شود. در سطح فردی و خانوادگی نیز تنبیه اساس تربیت و سر به راه کردن عضو خانواده می‌شود. این رویکرد دقیقا از موضع ترس و ضعف است و البته این خطای اساسی را هم دارد که هزینه و تنبیه در اغلب رفتارها هنگامی موثر است که در درجه اول با شرایط دیگری همراه باشد و نیز از حد متعارفی بالاتر نرود.
همچنین نباید شرایط به گونه‌ای شود که منافع رفتاری را که می‌خواهند منع کنند، بسیار افزایش یابد. سیاست کیفری در ایران و تا حدی هم در افکار عمومی، هزینه‌محور و مبتنی بر عامل ترس است. گمان می‌کنند که اگر مردم بترسند رفتار معینی را انجام نمی‌دهند، حتی اگر از نظر اعتقادی و ارزشی خواهان انجام آن رفتار باشند از ترس عقوبت و مجازات از ارتکاب آن پرهیز می‌کنند. این تصور باطل است. تجربه هم نشان داده در هر جامعه‌ای که بر مجازات‌های سنگین‌تر و بر عامل ترس تاکید شده، اتفاقا جرم هم بیشتر است که کمتر نیست.
در واقع عامل ترس و مجازات عامل اصلی شکل‌دهی به رفتارها نیست، چه بسا نتیجه معکوس هم داشته باشد. نکته جالب اینکه کسانی بر این عامل تاکید زیادی می‌کنند که خودشان بیشتر تابع هزینه رفتار هستند. یعنی ترس عامل اصلی شکل‌دهی رفتار آنان است. 
عامل بعدی منافع است. رویکرد افزایش منافع و به تعبیری طمع هم برای جهت‌دهی به رفتارها شایع است. اگر ترس بازتابی از ویژگی بردگی است، طمع نیز بازتاب سودجویی و خودمحوری است. برخلاف ترس و هزینه که اِعمال آن علیه مردم ساده است و نیاز چندانی به منابع مادی ندارد، کاربرد عامل فایده نیازمند منابع است و منابع نیز نه تنها محدود است، بلکه گروهی که دنبال جهت دادن به رفتار دیگران هستند، منفعت را برای خودشان می‌خواهند و حاضر نیستند که با دیگران شریک شوند. منابع و سود محدودیت‌های جدی دارد. با این حال تاکید بر سود نیز چندان گره‌گشا نیست. هر دو عامل ترس و طمع به شرطی اثرگذاری جدی دارند که رفتار مورد نظر تا حدی از سوی مردم درونی شود. 
رویکرد دیگر و موثر پذیرش اعتقادی یک رفتار است. سود و نفع در ذیل این رویکرد معنادار و موثر می‌شود. رویکرد کلان سیاست‌های جاری در ایران، در درجه اول مبتنی بر ترس سپس طمع است. کار چندانی به اقناع ندارند، انتظار دارند دیگران وظیفه دارند که چشم بسته مثل آنان فکر کنند… 
در حالی که افکار رسمی آنان از نظر بنیادهای فکری بسیار ضعیف است. همان‌گونه که گفته شد طراحی و نمایش پل صراط و جهنم در شمال کشور موجب حیرت جامعه شد، ولی کمتر کسی به این پرداخت که این نمایش در ذیل سیاست ترس معنادار است. البته در همین مورد نیز سیاست طمع و ایجاد بهشت را حذف کردند، چون نشان دادن نهرهای عسل و حوری و انواع خدمات مجانی و… خیلی پرهزینه است.
برخی موارد را هم که نمی‌توان نمایش داد. با وجود این، مساله مهم‌تر آنجاست که اساسا چگونه می‌توان عظمت و بزرگی جهنم یا بهشت کتاب مقدس را بازسازی کرد؟ به‌طور قطع پرده‌خوانی و نقالی‌های قدیمی تصویرسازی بهتری می‌کردند.
به علاوه آیا اصولا توضیحات آن‌ها در کتاب مقدس واقعی است یا نمادین؟ آیا اصولا دیدن این نمایش‌ها اثری بر کسی دارد؟ آیا بیننده را مومن و پرهیزگار می‌کند؟ حالا فرض کنیم ترسیدند، آیا این ترس پایدار است؟ اگر این مساله را هم در نظر نگیریم، آیا وظیفه نیروی نظامی این است که مردم را انذار از جهنم دهد؟ از کی تا حالا آنان خود را در مقام هدایت‌کننده مردم تعریف کرده‌اند؟ مگر هدایتگری کار وظیفه‌بگیران حکومتی است؟ کدام پیامبر و امام و هدایتگری کارمند و مزدبگیر حکومت‌ها بوده است؟ اینها فقط نشانه‌ای از استیصال فکری و عملی است که با شواهد دیگری در یادداشت بعدی به آن خواهم پرداخت.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/900431/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«شغال» جنگل‌های هیرکانی دستگیر شد

خنجر کوهنوردنماها بر قلب عَلم‌کوه

استاندار مازندران پیگیر مشکلات و کمبودهای واحد تولیدی دابو صنعت

خیرین استان مازندران، ایثارگران خط مقدم خدمت به جامعه هستند

عزم دولت چهاردهم در ترویج ازدواج و فرزندآوری

قلی‌زاده اردوی تیم ملی را از دست داد

سورپرایزهای تیم ملی؛ جوانان آینده دار و ستارگان خط خورده

توقف‌ناپذیرترین آندرهوک در کشتی از رحمان عموزاد

پیشنهاد شغلی جالب کاکا به رونالدو!

یامال به خاطر مادربزرگش به بارسا نه گفت!

اعلام رسمی لیست خرید جدید کارتال

تمامی قهرمانان لیگ اروپا از سال 1972 تا 2025

خیال استقلال و پرسپولیس راحت، قلی زاده ایران نمی‌آید

قلی زاده: مصدوم هستم و به اردو تیم ملی نمیرسم

عملکرد کیلیان امباپه در اولین فصل حضور در رئال مادرید

به کمک هوش مصنوعی؛ چه می‌شد اگر بازیکنان قرن 21 در دهه 70 و 80 میلادی بازی می‌کردند

صدور کیفرخواست برای متهمین‌ فساد مس‌ رفسنجان

توضیحات علوی درباره سقف بودجه برای لیگ بیست و پنجم

اولین واکنش مدافع پرسپولیس به جدایی

استقلال در حال مذاکره با کدام گزینه هاست؟

واکنش فدراسیون نسبت به تخلف بازیکنان در ثبت قرارداد چه خواهد بود؟ علوی پاسخ می دهد

قلی‌زاده: به خاطر پرسپولیس نمی‌توانستم کم‌کاری کنم

قلی‌زاده: استقلال و پرسپولیس مدام نامه می‌زنند

یاغی جدید فوتبال عربستان از النصر به الهلال

اولین پیشنهاد رسمی برای جدایی وحید امیری

باشگاه برزیلی از خرید رونالدو عقب‌نشینی کرد!

لحظه برتر هفته برای آبی‌پوشان

ربیعی: تراکتور پیش از اسکوچیچ با من مذاکره کرد

محمد ربیعی سرمربی آینده دار فوتبال ایران

قرارداد بازیکنان نسبت به فصل پیش می تواند نهایتا سی درصد افزایش پیدا کند

نیمار: خواهش می‌کنم در زندگی شخصی‌ام دخالت نکنید

یونس آکگون، زیباترین گل لیگ اروپا را زد!

سپاهان اولین خرید را معرفی کرد

هدایای مالی لیگ قهرمانان اروپا

توضیح فدراسیون در مورد افزایش سهمیه خارجی

آقاسی در سه راهی استقلال، پرسپولیس و سپاهان

پرسش و پاسخ جذاب با لیموچی ستاره سپاهان

سهمیه 5+2 بازیکنان خارجی در لیگ ایران

راهی برای از بین بردن خار پاشنه و سردی بدن

میوه‌ای که سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند

جانباز گرانقدر 70 درصد بوشهری حاج محمدرضا فرامرزی به خیل شهیدان پیوست

جانباز والامقام 70 درصد قمی به خیل یاران شهیدش پیوست

نگاه خیره ناسا به سیارک‌هایی که این هفته از کنار زمین می‌گذرند

10 فیلم دیدنی در مورد زندگی در دوران جنگ؛ از Testament of Youth تا Downfall

«هادی افشار» کارگردان سریال «ناریا»: مردم با تلویزیون قهر کردند و بازیگران نیز نمی‌خواهند با این صداوسیما همکاری کنند!

خوابگاه متأهلی دانشجویان در مازندران راه‌اندازی می‌شود

خرید تضمینی گندم در مازندران آغاز شد

واکنش عباس عبدی به پروژه شبیه‌سازی جهنم و پل صراط در فومن

کدام بیماری‌ها را می‌توان در خانه تشخیص داد؟

تاثیر زیستگاه گیاهان در درمان دارویی‌ آن‌ها