پیام مازند

آخرين مطالب

یک روز تا تاسوعای حسینی اجتماعي

یک روز تا تاسوعای حسینی
  بزرگنمايي:

پیام مازند - تاسوعا، نهمین روز محرم و یکی از روز‌های سوگواری شیعیان و مرتبط با واقعه کربلا در سال 61 قمری است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، . در نهم محرم 61 قمری، شمر بن ذی الجوشن با نامه‌ای از طرف عبیدالله بن زیاد، وارد کربلا شد. در آن نامه از عمر بن سعد جدیت بیشتر در برخورد با امام حسین (ع) خواسته شده بود که به هجوم لشکر عمر بن سعد در عصر این روز، منجر شد. امام حسین (ع) با فرستادن برادرش عباس بن علی (ع)، از آنها مهلت گرفت تا شب را با نماز و تلاوت قرآن به صبح برسانند.
همچنین در این روز، شمر، امان‌نامه‌ای برای حضرت عباس (ع) و دیگر فرزندان‌ام‌البنین (س) فرستاد، اما آنان نپذیرفتند. شیعیان، تاسوعا را روز عباس (ع) به شمار می‌آورند و در آن، به ذکر فضائل ایشان و سوگواری می‌پردازند..
مفهوم‌شناسی و اهمیت
روز نهم ماه محرم، تاسوعا (به معنای نهم) خوانده می‌شود. شهرت این روز به دلیل وقایعی است که در روز نهم محرم سال 61 هجری قمری، در سرزمین کربلا روی داد.
شیعیان روز تاسوعا را منتسب به عباس بن علی (ع) می‌دانند و آن را بسان روز عاشورا گرامی داشته، در آن عزاداری می‌کنند. در ایران و بعضی مناطق دیگر، روز تاسوعا همچون روز عاشورا تعطیل رسمی است.
ورود شمر به کربلا
بنابر منابع تاریخی، شمر بن ذی الجوشن پیش از ظهر روز نهم محرم (روز تاسوعا)، همراه با چهار هزار نفر، به سرزمین کربلا وارد شد و حامل نامه‌ای از عبیدالله بن زیاد خطاب به عمر بن سعد بود که از ابن سعد خواسته بود یا امام حسین (ع) را مجبور به پذیرش بیعت کند و یا با او بجنگد.
عبیدالله همچنین در این نامه عمر سعد را تهدید کرد که اگر از فرمان او سرباز زند، باید از لشکر کناره بگیرد و مسئولیت آن را به شمر واگذار کند.
بر اساس منابع، ابن سعد پس از خواندن نامه، با تاکید بر اینکه خودش، دستورات عبیدالله را انجام خواهد داد، شمر را فرمانده پیاده‌نظام لشکر کرد. 
امان‌نامه برای فرزندان‌ام‌البنین (س)
شمر، به همراه عبدالله بن ابی المحل، برادرزاده‌ام‌البنین (س)، از عبیدالله، برای فرزندان‌ام‌البنین (س) امان‌نامه گرفته بود. ابن ابی المحل امان‌نامه را به‌وسیله غلامش -کَزْمان یا عرفان- به کربلا فرستاد و او پس از ورود به کربلا، آن را برای فرزندان‌ام‌البنین (س) قرائت کرد؛ اما آنان مخالفت کردند.
در روایتی دیگر آمده در حالی که حضرت عباس (ع) و برادرانش عبدالله و جعفر و عثمان، نزد امام حسین (ع) نشسته بودند، شمر، امان‌نامه را نزد ایشان آورد. آنان جواب شمر را ندادند. امام (ع) به ایشان فرمود: «پاسخش را بدهید، گرچه فاسق است، او دایی شما است». آنان بیرون آمدند و پرسیدند: «چه می‌خواهی؟» شمر گفت: «برای شما، از عبیدالله امان گرفته‌ام.»؛ عباس (ع) و برادرانش گفتند: «خدا تو و امان‌نامه‌ات را لعنت کند. ما در امان باشیم و پسر دختر پیامبر (ص) امان نداشته باشد؟!»
غلامرضا سازگار:
چشم عباس که بر شمر ستمکار افتاد
پای تا فرق چو آهی که برآید ز نهاد
گفت:‌ای کار تو بر آل پیمبر بی‌داد
به تو و خطّ امان‌نامه‌ی تو نفرین باد
دور شو! این همه افسانه مخوان در گوشم
بـه دو عـالم پسـر فاطمه را نفــروشم
آماده شدن برای جنگ
پس از رد امان‌نامه، لشکر عمر سعد، آماده نبرد با حسین (ع) و یارانش شدند. عمر سعد در میان سپاهیانش ندا داد: «ای لشکر خدا سوار شوید و شادمان باشید که به بهشت می‌روید.» با بلندشدن هیاهو و صدای لشکریان، حضرت زینب (س) به امام حسین (ع) که جلوی خیمه به شمشیرش تکیه داده بود، گفت: «آیا این صدا‌ها را می‌شنوید؟» امام (ع) فرمود: «رسول خدا (ص) را در خواب دیدم که فرمود: [به زودی]نزد ما خواهی آمد.» سپس به حضرت عباس (ع) فرمود: «جانم به فدایت؛ بر اسبت بنشین و نزد آنها برو و بپرس چه می‌خواهند؟»
حضرت عباس (ع) با بیست سوار از جمله زهیر بن قین و حبیب بن مظاهر، نزد سپاه دشمن آمدند و پرسیدند: «چه می‌خواهید؟» گفتند: «فرمان امیر است که یا بیعت کنید و یا آماده کارزار شوید.» عباس (ع) گفت: «از جای خود حرکت نکنید تا پیامتان را به امام حسین (ع) برسانم.» آن‌گاه عباس (ع)، نزد امام حسین (ع) آمد تا موضوع را به ایشان خبر دهد. امام (ع) به حضرت عباس (ع) فرمود: «اگر می‌توانی راضیشان کن، جنگ را تا فردا به تأخیر اندازند، تا با خدای خود راز و نیاز کنیم و به درگاهش نماز بگزاریم. خدا می‌داند که من نماز و تلاوت کتاب او را بسیار دوست می‌دارم.»
سخن امام حسین (ع) در عصر تاسوعا درباره یارانش:
من یارانی بهتر و باوفاتر از اصحاب خودم سراغ ندارم و خویشاوندانی نیکوکارتر و به حقیقت نزدیک‌تر از خویشاوندان خود نمی‌شناسم.
شیخ مفید، الارشاد، ج2، 1388ش، ص496-497.
در هنگام گفتگوی حضرت عباس (ع) با امام حسین (ع)، حبیب بن مظاهر و زهیر بن قین و دیگر همراهان، ضمن جلوگیری از پیشروی سپاه عمر سعد، به گفت‌و‌گو با آنان پرداختند و آنان را از جنگ با امام حسین (ع) بر حذر می‌داشتند. ابوالفضل العباس (ع) نزد سپاهیان دشمن بازگشت و از آنان آن شب را مهلت خواست. ابن سعد با این پیشنهاد موافقت کرد. مطابق روایت امام صادق (ع)، در این روز خیمه‌های امام حسین (ع) و اهل بیت و یارانش محاصره شد.
امام صادق (ع):
تاسوعا روزی است که حسین علیه السلام و اصحاب او در کربلا محاصره شدند و سپاه شامیان بر ضد آنان گرد آمد. ابن زیاد و عمر سعد نیز از فراهم آمدن آن همه سواران خوشحال شدند و آن روز، حسین علیه السلام و یارانش را ناتوان شمردند و یقین کردند که دیگر برای او یاوری نخواهد آمد و عراقیان نیز او را پشتیبانی نخواهند کرد.
منبع: کلینی، کافی، ج4، ص147
تاسوعا در آیین‌های سوگواری
تاسوعا جایگاه ویژه‌ای در آیین‌های سوگواری شیعی دارد و وقایع آن، در روضه‌خوانی‌ها روایت می‌شوند و درباره‌شان اشعار بسیاری گفته شده است. ظاهرا به دلیل ردّ امان نامه و مهلت گرفتن برای عبادت، توسط حضرت عباس (ع)، روز تاسوعا در فرهنگ شیعیان روز گرامیداشت ایشان محسوب می‌شود و محور اصلی نوحه‌خوانی‌ها و عزاداری‌ها، ذکر فضائل وی و نحوه شهادتش است.
عزاداری‌های حسینی که معمولاً از نخستین شب دهه محرم آغاز می‌شوند، در تاسوعا و عاشورا به اوج خود می‌رسند. علاوه بر آیین‌های عمومی عاشورا، برخی آیین‌های عزاداری که به نوعی مربوط به حضرت عباس (ع) یا به نام وی هستند، اختصاصاً در تاسوعا برگزار می‌شوند.
شمع‌گردانی در اردبیل، چهل منبر در لرستان، توغ گردانی در آذرشهر، جریده گردانی در کاشان و زار خاک در روستای قورتان (از توابع زواره اصفهان) از جمله آیین‌هایی هستند که اختصاصاً در شب و روز تاسوعا اجرا می‌شوند، یا صورت اجرایشان در این زمان، با زمان‌های دیگر متفاوت است.
دسته روی مردم مازندران در شب و روز تاسوعا هم از آیین عزادری ماه محرم است.
بنیامین مرشدی و گزارش تاسوعای حسینی:


کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

supports HTML5 video

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/906528/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تمرینات الهلال پیش از بازی با فلومیننزه در جام جهانی باشگاه‌ها

اشک‌های روبن نوس دوست صمیمی دیگو ژوتا در مراسم ادای احترام به دیگو ژوتا

21 سال پیش در چنین روزی، قهرمانی یونان در یورو 2004 مقابل پرتغال

علل و علائم اصلی ذات‌الریه در کودکان

توضیحی درباره سکته قلبی

ازسرگیری پروازها در فرودگاه بین‌المللی کیش

خشم کاپیتان چلسی؛ همه چیز جام جهانی بد است!‏

باشگاه تراکتور: ریکاردو آلوز باید به تمرین بیاید

سه باشگاه برای کاپیتان استقلال وارد عمل شدند!

این خوراکی سرخ سرشار از ویتامین C است

جلوه ترسناک صاعقه‌ از نگاه فضانورد ناسا

نوید محمدزاده پیج اینستاگرامش را از دسترس خارج کرد

عاملی که باعث به وجود آمدن سکته قلبی می‌شود

با خوردن این میوه افسرده نمی‌شوید

پایان کار ستاره برزیلی در اروپا

رضایتنامه علی کریمی؛ 400 هزار دلار

حرف‌های کارتال در مورد جدایی از پرسپولیس

فهرست غیرمتعارف ژاپن برای جام ملت‌های شرق آسیا

نوستالژی والیبال ایران - آمریکا 2015

آماده‌باش به رقبا؛ ایران برای هفته سوم کامل شد

خبر خوش به لیگ ملت‌ها؛ غول والیبال دنیا برگشت

مهمانان ویژه تمرین تیم ملی ایران در بلگراد

فینالیست‌های المپیک پاریس: از ایران می‌ترسیم!

نفس راحت پیاتزا؛ ستاره محبوبش برگشت

یک روز تا تاسوعای حسینی

دسته روی روستایی در مازندران

عزاداری مردم مازندران در عزای سالار شهیدان

بیماری‌های جدی که باعث خواب‌آلودگی در طول روز می‌شوند

اجرای طرح بصیرت عاشورایی در 2200 امامزاده کشور

اردوی تیم ملی تکواندو نوجوانان در نوشهر

نقل و انتقالاتی که دیگر نه داغ است، نه جنجالی!

طعنه ستاره بارسا به تصمیم نیکو ویلیامز

اولین تبریک به هاشمیان رسید

پیاتزا استراحت را در بلگراد ممنوع کرد

واکنش سپاهان؛ تصمیمی بر تعطیلی سایر رشته‌ها نداریم

دسته روی روستا به روستا در مازندران

Black Rabbit؛ مینی‌سریال جنایی جدید نتفلیکس با بازی جود لا و جیسون بیتمن

خوراکی‌هایی که کلسترول بد را کاهش می‌دهند

فعالیت 1500 هیات دانش‌آموزی در استان مازندران

مازندران، میزبان اردوی تیم ملی تکواندو نوجوانان

هشدار به گردشگران دریایی در مازندران

حرکات اصلاحی برای کوتاهی عضلات پشت پا

خاطره بامزه گابریل پین از استقلال دوران فرهاد مجیدی

کلیپ تیم ملی ازبکستان برای جام جهانی 2026

ایران- کوبا؛ تمرین مشترک زیر نظر پیاتزا

سفر در زمان با «جیمز وب» برای کشف سرگذشت کهکشان راه شیری

کربلا؛ تجلی مظلومیت و شجاعت حسینی

6 میوه تقویت کننده حافظه

دیدار معاون بهداشت و درمان بنیاد و مدیرکل بنیاد مازندران با خانواده‌های شهدای حملات تروریستی آمل

انتقال الگوی مقاومت به نسل امروزی، از اهداف عزاداری‌ها