پیام مازند

آخرين مطالب

وداع جهان فیزیک با یک اسطوره علمي

وداع جهان فیزیک با یک اسطوره
  بزرگنمايي:

پیام مازند - دنیل کلپنر (Daniel Kleppner)، فیزیکدان اسطوره‌ای که با خلق میزر هیدروژن به دقیق‌تر شدن هر چه بیشتر سیستم‌های موقعیت‌یاب (GPS) کمک کرد، در سن 92 سالگی درگذشت.
به گزارش ایسنا به نقل از نیویورک‌تایمز، کپلنر برای توسعه‌ یک ساعت اتمی که بخش ضروری سیستم‌های موقعیت‌یاب جهانی یا GPS است، تحقیقات انجام داد و همچنین به تایید یک حالت نادر ماده که توسط آلبرت اینشتین پیش‌بینی شده بود، کمک کرد.
دنیل کلپنر، فیزیکدان تجربی که به توسعه‌ یک ساعت اتمی که به بخش ضروری سیستم‌های موقعیت‌یاب جهانی یا GPS تبدیل شد، کمک کرد و همچنین به کشف یک حالت بنیادین نادر ماده که توسط آلبرت اینشتین و همکار فیزیکدان نظری‌اش ساتیندرا نات بوز پیش‌بینی شده بود، یاری رساند، در سن 92 سالگی درگذشت.
همسرش، بئاتریس، مرگ او را تایید کرد. او گفت که دنیل زمانی که در حال بازدید از دخترشان، سوفی و نوه‌شان، داروین که از دبیرستان فارغ‌التحصیل می‌شد، بود، بی‌هوش شد.
در اواسط دهه 1950، زمانی که او در حال گذراندن یک دوره فلوشیپ در دانشگاه کمبریج در انگلستان بود، چیزی شگفت‌انگیز آموخت: یک معلم به او گفت که می‌توان ساعتی ساخت که آن‌قدر دقیق باشد که بتواند اثرات گرانش بر زمان را تشخیص دهد. او کنجکاو شد، به دنبال اطلاعات بیشتری رفت و کتاب «گشتاورهای هسته‌ای» اثر نورمن رمزی را خواند.
بعد از فلوشیپ خود، او تحصیلات تکمیلی خود را در دانشگاه هاروارد ادامه داد، جایی که متوجه شد دکتر رمزی در هیات علمی حضور دارد. او بلافاصله برای پیوستن به گروه تحقیقاتی دکتر رمزی درخواست داد و پذیرفته شد.
دکتر رمزی سرانجام به خاطر تحقیقاتی که در دهه 1940 انجام داده بود، جایزه نوبل فیزیک 1989 را دریافت کرد؛ زمانی که او روشی برای اندازه‌گیری فرکانس‌های تابش الکترومغناطیسی جذب‌شده توسط اتم‌ها و مولکول‌ها کشف کرده بود. تکنیک آزمایشگاهی او زمینه‌ساز رزونانس مغناطیسی هسته‌ای شد که خود پیش‌زمینه‌ای برای فناوری MRI امروزی در پزشکی است.
اتم‌های هر عنصر با فرکانس منحصربه‌فردی نوسان می‌کنند، مانند صدای منحصربه‌فرد آواز یک پرنده. کار دکتر رمزی این امکان را برای دانشمندان فراهم کرد تا آنچه «ساعت اتمی» نامیده می‌شود را بسازند. دستگاهی که این نوسانات را اندازه می‌گیرد و با استفاده از آن اطلاعات، زمان را با دقتی باورنکردنی حفظ می‌کند. اولین ساعت اتمی در سال 1954 توسط جرولد آر. زاکاریاس، فیزیکدانی در مؤسسه فناوری ماساچوست (MIT) ساخته شد. زمانی که دکتر کِلِپنر به آزمایشگاه دکتر رمزی پیوست، ایده‌ای برای بهبود دقت آن داشت.
او معتقد بود کلید کار این است که اتم‌ها را تا جای ممکن برای مدت طولانی مشاهده کند؛ هرچه نوسانات اتم‌ها بیشتر دنبال شوند، ساعت دقیق‌تر خواهد بود. دکتر رمزی پیشنهاد کرد که اتم‌ها را در نوعی محفظه محدود کنند تا به‌جای رها بودن، کنترل شوند. این ایده اساس مشارکت‌های پیشگامانه دکتر کِلِپنر شد.
دستگاه زمان‌سنجی که آن‌ها ساختند، «میزر هیدروژن» نام داشت. میزر هیدروژن کاربردهای عملی بسیاری داشت: این دستگاه امکان زمان‌بندی دقیق سیگنال‌های ارتباطی را فراهم کرد که اندازه‌گیری فاصله بین ماهواره‌های موقعیت‌یاب جهانی و کالیبره کردن آن‌ها را ممکن ساخت؛ تصویربرداری با وضوح بالا در رادیو اخترشناسی را ممکن کرد و ارتباطات با کاوشگرهای فضای عمیق را بهبود بخشید.
دکتر کِلِپنر پس از دریافت مدرک دکتری خود در سال 1959، به عنوان استادیار در هاروارد منصوب شد. او تا سال 1966 در آنجا ماند و سپس به مؤسسه فناوری ماساچوست رفت و تا زمان بازنشستگی در سال 2003 آنجا ماند. در اواسط دهه 1970، دکتر کِلِپنر علاقه‌مند شد که حالتی نادر از ماده به نام چگالش بوز-اینشتین را تولید کند، حالتی که وجود آن توسط دانشمندانی که نام این ماده از روی آن‌ها برداشته شده، پیش‌بینی شده بود.
اگر الکترون‌ها در اتم‌ها دارای جهت‌گیری یا اسپین یکسان باشند، اتم‌ها نمی‌توانند مولکول تشکیل دهند و به جای پیوند خوردن، از هم جدا می‌شوند. اما بوز و اینشتین نظریه داده بودند که اگر اتم‌ها تا دمایی بسیار پایین سرد و فشرده شوند، وارد کمترین سطح انرژی خود می‌شوند و یک «گذار فاز» را طی می‌کنند. اسپین الکترون‌هایشان هم‌جهت می‌شود و آن‌ها دیگر به عنوان ذرات جداگانه رفتار نمی‌کنند، بلکه مانند یک ذره بزرگ رفتار می‌کنند.
وقتی دکتر کِلِپنر در سال 1976 درباره این نظریه خواند، این ایده را «کاملا مضحک» دانست. اما گفت‌وگویی با همکارش تام گری‌تک، متخصص فیزیک دماهای پایین، نظرش را تغییر داد. با تکیه بر کار قبلی خود با میزر هیدروژن، دکتر کِلِپنر آزمایش‌هایی را برای ایجاد این حالت دست‌نیافتنی ماده آغاز کرد.
او و گروهش هیدروژن را به عنوان عنصر آزمایشی خود انتخاب کردند، تصمیمی که پیشرفت آن‌ها را کند کرد. او بعدتر گفت: ما متوجه شدیم که در چگالی‌هایی که به دنبال آن بودیم، هیدروژن پایدار نخواهد بود.
همزمان با گسترش خبر تلاش آن‌ها، آزمایشگاه‌های دیگری نیز وارد رقابت شدند. اولین دانشمندانی که موفق شدند، اریک کورنل، ولفگانگ کِتِرله و کارل ویمن در کلرادو بودند. دکتر کِتِرله با دیوید پریچارد تحصیل کرده بود که خود دانش‌آموز سابق دکتر کِلِپنر بود. این سه نفر به خاطر این موفقیت جایزه نوبل فیزیک 2001 را دریافت کردند.
در نهایت، در سال 1998، گروه دکتر کِلِپنر نیز توانست چگالش بوز-اینشتین را تولید کند. وقتی او این موفقیت را در کنفرانسی در ورونای ایتالیا اعلام کرد، با تشویق ایستاده حضار روبرو شد.
به گزارش ایسنا، دنیل کِلِپنر در روز 16 دسامبر سال 1932 در نیویورک سیتی به دنیا آمد. او دومین فرزند از سه فرزند خانواده کِلِپنر بود. پدرش که در سال 1906 از وین مهاجرت کرده بود و «تقریبا در فقر کامل» بزرگ شده بود، شرکت تبلیغاتی خودش را تاسیس کرد. مادرش در نیوجرسی بزرگ شده بود و به کالج بارنارد رفته بود.
علاقه او به فیزیک در دوران دبیرستان، درست بعد از جنگ جهانی دوم آغاز شد، زمانی که «فیزیکدان‌ها به عنوان قهرمانانی شناخته می‌شدند که جنگ را با ساخت بمب اتمی به پایان رساندند.»
مدال ملی علوم تنها افتخاری نبود که دکتر کِلِپنر دریافت کرد. او همچنین در سال 2005 جایزه ولف که معتبرترین جایزه در فیزیک بعد از نوبل محسوب می‌شود؛ در سال 2014 مدال بنجامین فرانکلین و در سال 1997 مدال اُرستد برای دستاوردهای برجسته در آموزش فیزیک را دریافت کرد.
دکتر کِلِپنر معتقد بود که معلمان فیزیک در دبیرستان‌ها به اندازه کافی خوب نیستند، بنابراین در سال 2002 برنامه‌ای تابستانی به نام «فرصت‌های تدریس در علوم فیزیکی» برای جذب معلمان تاسیس کرد.
او همچنین به ایجاد یک دوره فیزیک پیشرفته برای دانشجویان سال اول مؤسسه فناوری ماساچوست با سطح آشنایی بیشتر از مقدماتی با این موضوع کمک کرد. او و رابرت جی. کولنکو کتاب درسی‌ برای این دوره در سال 2013 نوشتند با عنوان «مقدمه‌ای بر مکانیک». این دوره که هنوز هم تدریس می‌شود، آن‌قدر سخت است که لقب «مکانیک برای مازوخیست‌ها» را گرفته است.
وقتی از دکتر کِلِپنر پرسیدند که چه توصیه‌ای برای دانشجویان دارد، گفت: توصیه‌ای که به جوان‌ها می‌کنم، این است که فقط به دنبال علاقه‌تان بروید و کاری بکنید. اگر خوش‌شانس باشید، به جایی جالب خواهد رسید.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/908163/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بهره برداری از پایانه مسافربری شهرستان رامسر

ردیابی مگس مدیترانه‌ای در 10 هزار هکتار از باغات ساری

اداره مالیات، سنگر راهبردی در مسیر جذب سرمایه‌گذاران است

سرپرست مدیریت حسابرسی مالیاتی منطقه آزاد کیش منصوب شد.

دیدار چهره‌به‌چهره مدیرکل بنیاد شهید منطقه دو استان قم با خانواده شهدا و ایثارگران

استاندار یزد زنده نگه داشتن خاطره شهدای اقتدار را خواستار شد.

قهرمان جهان به دنبال بهترین نتیجه در رقابت‌های جهانی

پیش فروش بلیت اتوبوس‌های مسافری اربعین حسینی

دنیای پرداخت گزارش می دهد/ اپلیکیشن دی‌دار راهی نوین برای ارائه خدمات بیمه‌ای

جلسه وبیناری با کارشناسان فرهنگی و هنری و مدیران کانون های تربیتی شهرستان ها و مناطق استان برگزار شد

پلمب پارکینگ غیرمجاز در ساری با دستور دادستان مرکز مازندران

افزایش 41 درصدی مستمری مددجویان بهزیستی

تولد 8 نوزاد نجات‌یافته از سقط در بابل

برگزاری دومین نوبت آزمون سراسری 1404 همزمان با سراسر کشور در کیش

شور تابستانی کودکان و نوجوانان در فرهنگسراهای کیش

رئیس بنیاد شهید: خانواده‌های شهدای حمله اخیر رژیم صهیونیستی تحت پوشش بیمه دی قرار می‌گیرند

خرد و کلان گزارش می دهد/ رشد 72 درصدی حق بیمه تولیدی بیمه دی در بهار

تصمیم برای کاهش تراکم کلاس‌ها

لشگری: فعلا با استعفای شادی رضایی موافقت نشده است

ده بازیکن برتر جام جهانی باشگاه ها 2025

گلهای منتخب جام جهانی باشگاه ها 2025

صعود 4 تیم به پلی‌آف لیگ برتر پینگ‌پنگ

برنامه کامل 36 دیدار هفته سوم لیگ ملت‌های والیبال

خلاصه فینال ویمبلدون 2025

وداع جهان فیزیک با یک اسطوره

پیش‌بینی تولید 30 هزار تن گیلاس در آمل

«سوپرمن» صدرنشین گیشه جهانی سینما شد

بازگشت مهران مدیری به تلویزیون پس از یک اختلاف

قابی از پلنگ ایرانی در منطقه شکار ممنوع سوادکوه

نقشه راه سلامت دانش‌آموزان روی میز شورا؛ نماد باید پیوست همه برنامه‌ها باشد

تیم ملی تکواندو نوجوانان ایران برای قهرمانی آسیا آماده می‌شود

دختر اسکیت باز ایران: در جنگ هم تمرین کردم تا طلای جام جهانی را از دست ندهم

دبل قهرمان جهان؛ مسی هم این عنوان را ندارد!

15 هزار لهستانی در انتظار تیم ملی والیبال ایران

لیست پرستاره ژاپن برای هفته سوم لیگ ملت‌ها

صعود راحت والیبالیست‌های نوجوان ایران به مرحله دوم قهرمانی آسیا

سپاهان سرانجام از رضاوند رونمایی کرد

ترافیک مقطعی پرحجم در کندوان و هراز

تداوم گرمای هوا در مازندران؛ دما به 39 درجه می‌رسد

استاندار: مازندران در جنگ 12 روزه غافلگیر نشده است

خوراکی که سبب افزایش طول عمر می‌شود

انتصاب مدیرکل مصدومین شیمیایی بنیاد شهید و امور ایثارگران

نوجوانان ملی‌پوش تکواندو در آمل اردو زدند

موافقت طارمی با جدایی از اینتر

پاسور افسانه‌ای هم تیمی عبادی‌پور می‌شود

هشدار گرمای شدید در مازندران

درخشش نابغه 12 ساله مازندرانی در رقابت‌های جهانی شطرنج

ترافیک سنگین در محور هراز به‌دنبال تصادف در تونل سپاسد

پلنگ ایرانی در قاب قلعه تاریخی کنگلو سوادکوه

رطوبت استاندارد شرط خرید گندم از گندم‌کاران مازندران