پیام مازند

آخرين مطالب

تورم زیر سایه غول نقدینگی اجتماعي

تورم زیر سایه غول نقدینگی
  بزرگنمايي:

پیام مازند -

پیام مازند


کارشناسان اقتصادی می گویند رشد فزاینده حجم نقدینگی در کنار ناکارآمدی نظام بانکی، از دلایل اصلی تورم هستند.
خبرگزاری میزان _ روزنامه وطن امروز نوشت: یکی از مشکلات اصلی اقتصاد ایران طی چند دهه اخیر، پدیده تورم بوده و صرف نظر از آثار و پیامدهای آن، از مباحث مهم در موضوع تورم، بحث عوامل ایجاد‌کننده آن است.
نظریه مقدار پول، همبستگی بلندمدت قوی را میان رشد نقدینگی و تورم پیش‌بینی می‌کند؛ به این مفهوم که رشد پیوسته و زیاد حجم پول در اقتصاد موجب ایجاد تورم بالا می‌شود. بر این اساس نیز کنترل حجم پول به عنوان یکی از ابزارهای اصلی سیاست‌های پولی بانک مرکزی به منظور مهار تورم شناخته می‌شود. نقدینگی یا به عبارت صحیح‌تر، حجم پول، مجموع پول و شبه‌پول است. نقدینگی به معنای مجموع اسکناس‌ها و مسکوکات و سپرده‌های دیداری در یک کشور است. تفاوت نقدینگی با حجم پول یک کشور، در سپرده‌های غیردیداری افراد نزد بانک‌هاست.
مرکز آمار در جدیدترین گزارش خود، نرخ تورم سالانه شهریور ١٤٠٠ برای خانوارهای کشور را 8/45 درصد اعلام کرده است که نسبت به ماه قبل 6/0 واحد درصد افزایش نشان می‌دهد. بر اساس آمار، این عدد بیشترین میزان در یک سال گذشته به حساب می‌‌آید. نرخ تورم نقطه‌ای نیز در شهریور ١٤٠٠ به عدد 7/43 درصد رسیده است؛ یعنی خانوارهای کشور به طور میانگین 7/43 درصد بیشتر از شهریور ٩٩ برای خرید یک مجموعه کالاها و خدمات یکسان هزینه کرده‌اند. همچنین نرخ تورم نقطه‌ای شهریور ١٤٠٠ در مقایسه با ماه قبل 5/0 واحد درصد افزایش یافته است. در این میان نرخ تورم نقطه‌ای گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌‌ها و دخانیات» با افزایش 2/3 واحد درصدی به 6/61 درصد و گروه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» با کاهش 7/0 واحد درصدی به 4/35 درصد رسیده است. این در حالی است که نرخ تورم نقطه‌ای برای خانوارهای شهری 9/42 درصد است که نسبت به ماه قبل 5/0 واحد درصد افزایش داشته است. همچنین این نرخ برای خانوارهای روستایی 8/47 درصد بوده که نسبت به ماه قبل 1/0 واحد درصد افزایش داشته است.
نقدینگی؛ متهم ردیف اول نسبت رشد نقدینگی به تولید حقیقی طی سال‌های اخیر همواره افزایشی بوده و نقدینگی موجود در کشور همواره تبدیل به تورم شده است؛ اختلافی نگران‌کننده که به سفره و معیشت مردم لطمه می‌زند. رشد سریع و قابل توجه حجم نقدینگی در اقتصاد کشور یکی از علل اصلی افزایش تورم و ضعف تولید است که راه‌حل این معضل تجدیدنظر اساسی در سیاست‌گذاری‌های پولی و بانکی کشور است. اینکه رشد نقدینگی روندی قابل قبول داشته باشد و بتوان آن را به سمت رونق تولید هدایت کرد، امری است که می‌تواند پیامدهای مثبتی از نظر رشد اقتصادی، افزایش اشتغال و کاهش تورم در بر داشته باشد. البته باید توجه کرد نقدینگی، یگانه علت تورم نیست؛ برای مثال شوک‌های ارزی را هم می‌‌توان یکی از دلایل بروز تروم نامید. در همین باره حسین درودیان، کارشناس اقتصاد می‌‌گوید: گاهی اوقات تورم در اقتصاد از عدد متوسط 50 ساله بالاتر می‌رود و تورم حالت شوک پیدا می‌کند؛ نقدینگی نمی‌تواند این تورم را توضیح دهد و آنچه موجب این تورم می‌شود، شوک‌های دارایی در اقتصاد ماست که این شوک‌های قیمت دارایی در درجه اول قیمت ارز است، سپس قیمت ملک و مستغلات است و در چند ماه اخیر هم قیمت بورس بوده است. کارشناس اقتصاد ادامه داد: این قیمت‌های دارایی‌ها وقتی افزایش زیادی پیدا می‌کند، به نحوی سطح عمومی قیمت‌ها و تورم در اقتصاد را افزایش می‌دهد و به دنبال خود می‌کشد.
کنترل نقدینگی در گرو اصلاح نظام بانکی وزیر امور اقتصادی و دارایی چندی پیش درباره نقش مخرب بانک‌ها در خلق نقدینگی گفته بود: اگر بانک را صرفا واسطه وجوه تلقی کنیم، قاعدتا بانک نقش بسیار محدود و منفعلی در پشتیبانی از تولید پیدا می‌کند ولی اگر بانک را نهادی بدانیم که 97 درصد پول و نقدینگی کشور را منتشر می‌کند و به موارد مصرف آن تخصیص می‌دهد، آنگاه تصویر عوض می‌شود. آنگاه می‌توانیم بپرسیم: بانکی که با بدهکار کردن خود، پول خلق کرده است، ما‌به‌ازای آن، کدام دارایی‌ها را اکتساب کرده و ترکیب ترازنامه‌اش را چگونه تغییر داده است؟ آیا اعتبار جدید صرف تأمین مالی بخش‌های مولد، فعالیت‌های کارآفرینانه و محصولات مورد تقاضای مردم شده است یا صرف اقدامات غیرمولد، سفته‌بازی روی دارایی‌های موجود، تسهیلات رابطه‌ای ناسالم و... شده و قدرت خود را صرف متلاشی کردن تار و پود اقتصاد کرده است؟ احسان خاندوزی افزود: حال 2 سوال قابل طرح است؛ اول اینکه اگر منافع بانک‌ها اقتضا نکند که وارد تأمین مالی تولید بشوند، چه مسؤولیتی متوجه آنهاست؟ و نهاد ناظر چه زمانی متوجه تصمیمات بانک‌ها درباره نحوه تخصیص اعتبارات می‌شود؟ سوال دوم هم درباره حکمرانی بانک‌هاست. کاملا ممکن است یک‌ بانک منابع خود را صرف ساختن مجتمع‌های فروشگاهی بزرگ‌مقیاس کند و هزاران میلیارد تومان نقدینگی جدید را صرف این کار کند. ممکن است یک بانک پول جدید را برای تأمین واحد مسکونی یا پرداخت حقوق به کارکنان شاغل در نهادی کند که سهامدار بانک است. ممکن است یک ‌بانک منابع خود را صرف ایجاد حباب در بازار ثانویه کند. ممکن است یک ‌بانک پول جدید را برای پرداخت بهره‌وری سپرده‌هایی کند که ما به‌ازای آنها در سمت راست ترازنامه بانک‌ها، دارایی وجود ندارد.
وی ادامه داد: همه این اقدامات نقدینگی مخرب و خودافزا را در کشور افزایش می‌دهد و سوال این است که مسؤولیت بانک‌ها در قبال آثار سوء چنین تخصیص‌هایی چیست؟ بین مدیرانی که نقش مؤثری در تأمین مالی فعالیت‌های مولد بازی کرده‌اند و مدیرانی که اینچنین منابع حیاتی کشور را از بین می‌برند و سفته‌بازی را به زیان تولید و کارآفرینی سودآور می‌کنند، چیست؟ آیا نظام حکمرانی و تدبیر امور تمایزی بین این نوع بانک‌ها قائل می‌شود یا به سودآوری ناشی از فعالیت‌های سوداگرانه به همان نسبت پاداش می‌دهد که به سودآوری ناشی از پشتیبانی تولید؟
به نظر می‌رسد 3 راه‌حل برای مدیریت، کنترل و هدایت رشد نقدینگی می‌توان در نظر گرفت؛ ابتدا باید بر رشد ترازنامه‌ بانک‌ها بویژه بانک‌های مشکل‌دار محدودیت‌های لازم اعمال شود. به عبارت دیگر، باید از بالاتر رفتن بدهی بانک‌ها از دارایی و سرمایه آنها جلوگیری شود. دومین اقدام مربوط به مشکلات نظام بانکی کشور است. بسیاری از بانک‌ها از طریق شرکت‌های زیرمجموعه‌ خود وارد فعالیت‌های سفته‌بازانه می‌شوند. بانک‌ها به جای تأمین سرمایه مورد نیاز بنگاه‌های اقتصادی و کمک به تولید، به دلایلی جهت جبران بدهی‌ها یا پرداخت سود سپرده‌گذاران خود وارد بازارهای مختلف مانند ارز، سکه و مسکن می‌شوند. این امر نوسانات شدید و نابسامانی‌های قابل توجهی را در بازارهای مذکور موجب می‌شود. از این رو، نظارت بر عملکرد نظام بانکی و جلوگیری از انحراف بانک‌ها از مسیر و وظیفه‌ اصلی‌شان جزو ضرورت‌های انکار‌ناپذیر سیاست‌گذاری‌های پولی و بانکی است. کنترل اعطای تسهیلات کلان توسط مقام ناظر نیز سومین راهکار به شمار می‌رود. در برخی موارد بانک‌ها به افراد و نهادهای خاصی تسهیلات کلانی اعطا می‌کنند که ضرورتا در تولید سرمایه‌گذاری نکرده و اشتغالی ایجاد نمی‌کنند.
بیشتر بخوانید: ماراتن تورم شکاف حقوق و هزینه کارگران را به 65 درصد رساند انتهای پیام/
خبرگزاری میزان: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوماً به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفاً جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.
برچسب ها: نقدینگی تورم

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/231830/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ابراز حمایت و همبستگی رئیس کمیته بین‌المللی المپیک با مردم ایران

جان تری: همه از تماشای فوتبال مدرن خسته شده‌اند

ردبول برای فسخ قرارداد سرجیو پرس، 18 میلیون یورو پرداخت کرد

پهلوگیری 10 کشتی نهاده‌های دامی در بندر امیرآباد

لباس پرسپولیس بر تن کاظمیان نشست

اولین اظهارات کاپیتان میلان پس از حضور در الهلال

بازگشت قهرمان جهان به بوکا

داوری: تیم ملی بسکتبال 6 دیدار تدارکاتی برگزار خواهد کرد

امیررضا معصومی شایعات را پررنگ کرد

برپایی روضه های خانگی عزاداران بابلی

طارمی جواب اعراب حاشیه خلیج فارس را داد

پاسخ رئیس IOC به خسروی وفا: آماده هر گونه مساعدت هستیم

ورزش‌های باشگاهی نمی‌تواند جبران کم تحرکی ما باشد

تشکیل کارگروه و ارائه طرح جامع و علمی با حضور صاحب‌نظران

حل مشکل ترافیکی ورودی قائمشهر با تکمیل تقاطع الغدیر

حل مشکل قطعی برق و تنفس در پرداخت بیمه تامین اجتماعی

مطهری پیشنهاد مس را رد کرد

انتقال عجیب بازیکن ایرانی به تیم افغانستانی!

امید ابراهیمی: سن فقط یک عدد است!

تیم ملی والیبال نشسته مردان به آمریکا اعزام نمی‌شود

معرفی ترکیب تیم‌های ملی کاراته پایه در رقابت‌های قهرمانی آسیا

بهترین ورزش پیاده روی ساده است

امباپه و گولر، محو تکنیک کواراتسخلیا در جریان دیدار رئال و پاریس

یامال هفته آینده قراردادش را دوباره تمدید می‌کند

نوستالژی، گل زیبای کریم باقری به فجر

نوستالژی، سوپرگل مجتبی جباری به ابومسلم

قرارداد ستاره جدید منچسترسیتی؛ کلاس آموزشی برای مدیران فوتبال ایران

محمد کودوس اولین خرید فرانک در تاتنهام

حسینی و تمرین در دورترین نقطه از کمپ استقلال!

روپایی لامین یامال مقابل دیوار چین

لیگ ملت‌ها؛ هلند ناگهان امیدوار شد

واکنش جواد خیابانی به برد قاطعانه پاری سن ژرمن مقابل رئال مادرید

هافبک اسبق پرسپولیس سرمربی جوانان نساجی شد

قرارداد مهدی شیری تمدید شده است

متن کامل پیام خداحافظی لوکا مودریچ با رئال

آریا برزگر به دنبال حضور دوباره در فوتبال اروپا

پاسخ هادی چوپان به شایعه مهاجرتش

از کلمبیایی‌ها پول می‌گرفتند

15 گل برتر جنوا در سری آ 2024/25

اورونوف دوباره به پرسپولیس پیوست!

مضرات مالش چشم‌ها

حتی «کم» هم زیاد است؛ هیچ سطح ایمنی برای مصرف گوشت‌های فرآوری‌شده وجود ندارد

گرم‌ترین برخورد ساپینتو برای جلالی

بمب بعدی رئال تایید شد؛ دفاع وسط لیورپول!‏

فینال المپیک در لیگ ملت‌ها!

گلدبرگ: حرکت اسپیر در WWE برای کمرنگ کردن من تکرار شد

بمب نقل و انتقالات؛ احمد نور، پرسپولیس!

حضور اصغر فرهادی در جشنواره «سینما ریترواتو» ایتالیا | اکران فیلم جدایی نادر از سیمین

کلمات حماسی روح را گرم می‌کند

بایرلورکوزن با 2 خرید از آیندهوون، جای خالی فلوریان ویرتس را پر می‌کند