پیام مازند

آخرين مطالب

یک بام و دو هوای ساخت کارخانه سیمان در خرم‌آباد اجتماعي

یک بام و دو هوای ساخت کارخانه سیمان در خرم‌آباد
  بزرگنمايي:

پیام مازند -

پیام مازند


همشهری آنلاین: فاطمه کاظمی: با این‌که از همان ابتدا یعنی حدود 2دهه پیش کارخانه سیمان خرم‌آباد برای دریافت مجوز با درهای بسته محیط‌زیست مواجه شده بود، اما مالک کارخانه با طرح شکایت به دیوان عدالت توانست مجوز احداث این پروژه را دریافت کند.
گذر زمان نشان داد سوءمدیریت و وجود اشکالات عدیده مالی و سرمایه‌گذاری و دورزدن قانون و از همه مهم‌تر آوردن کارخانه به حریم شهری جزو مواردی هستند که اجازه نمی‌دهند این پروژه به نتیجه برسد.
مواردی که موجب شدند در نهایت حکم انحلال کارخانه در اولین روز زمستان 1398 صادر شود. ناگفته نماند در همان سال‌های ابتدایی با این‌که مجوزی از سوی محیط‌زیست برای کارخانه سیمان خرم‌آباد صادر نشده بود، اما شرکت با سهام‌داران انحصاری خود مجوز مورد نیاز را از دیوان عدالت اداری دریافت کرد. این در حالی است که در صورت بهره‌برداری آلودگی‌های متصاعد شده از این کارخانه با توجه به شرایط آب و هوایی و جهت وزش باد از غرب به شرق، روستاهای زیادی را در معرض تهدید قرار می‌داد و محیط‌زیست زاگرس را به شدت تخریب می‌کرد.
بلاتکلیفی سهام‌داران
47هزار شهروند لرستانی بی‌خبر از همه جا سهام این کارخانه را خریده بودند تا هم استانشان از وجود یک کارخانه بهره‌مند شود و هم آن‌ها به نان و نوایی برسند، اما بعد از 20سال نه پروژه به جایی رسید و نه سهام‌داران حقشان را گرفتند.
«حمیدرضا قربانی» یک شهروند خرم‌آبادی با گلایه از وضعیت مبهم و بلاتکلیفی چند ساله سیمان خرم‌آباد و سهام‌دارانش می‌گوید: ما سهام‌داران سیمان خرم‌آباد از سال 85 تاکنون وعده شنیده‌ایم، اما در عمل هیچ‌ اقدامی انجام نشده است. چه کسی پاسخگوی سهام‌داران این مجموعه است و مسئولان چرا به وعده‌های خود عمل نمی‌کنند؟ آیا واقعا مسئولان توان بازکردن گره این طرح را ندارند؟ تکلیف سهام‌داران چیست؟
اما و اگرهای مکان جدید
نماینده خرم‌آباد در مجلس با این توضیح که سال 1382 قرار بر ساخت کارخانه‌ای در اطراف خرم‌آباد بود که حالا در نزدیکی شهر قرار گرفته به همشهری می‌گوید: 47هزار نفر از شهروندان لرستانی سهام این کارخانه را خریده‌اند و حالا پروژه بعد از پیشرفت 15درصدی تعطیل شده است. پیشرفت پروژه در حد دیوارچینی است و به گفته مدیرعامل سابق شرکت، تجهیزات آن از آلمان خریداری شده و آماده استفاده است.
«مهرداد ویسکرمی» با بیان این‌که کارشکنی برخی مسئولان وقت استان باعث تعطیلی پروژه شده است، ادامه می‌دهد: در حال حاضر پروژه در دست قوه قضاییه است و به علت مشکلات محیط‌زیستی که برای منطقه ایجاد می‌کند و نیروگاه‌هایی که در کنار محل این پروژه احداث شده، امکان ساخت آن وجود ندارد و باید به مکان دیگری منتقل شود. البته امتیاز پروژه برای لرستان محفوظ است و مکان جدیدی برای آن پیشنهاد شده و تلاش ما این است که این امتیاز از استان نرود. مکان جدیدی که پیشنهاد شده موقعیت خوبی دارد اما همه این‌ها در حد حرف است و باید دید با روی کارآمدن دولت جدید، کار به کجا می‌رسد.
مطالبات سهام‌داران در گروی حل مشکلات
نماینده خرم‌آباد با تأکید بر این‌که شرکت قبلی ورشکسته شده و پروژه در اختیار قوه قضاییه است، می‌افزاید: مدیرعامل شرکتی که پروژه را در دست داشت هم معتقد است در حق او جفا شده. این پروژه پرونده پیچیده‌ای دارد و حل مشکلات آن زمان می‌برد.
ویسکرمی در پاسخ به این‌که مگر پروژه مطالعات زیست‌محیطی نداشته که مجوز ساخت گرفته توضیح می‌دهد: پروژه مربوط به سال 1382 است و معلوم نیست چگونه مجوز گرفته. ضمن این‌که بعد از 20سال، شهر گسترش پیدا کرده و محل پروژه به نزدیکی شهر رسیده است.
نماینده خرم‌آباد در مجلس معتقد است تا مشکلات شرکت حل نشود، نمی‌توان مطالبات سهام‌داران را پرداخت کرد؛ ممکن است چیزی گیر آن‌ها نیاید و ممکن است با فروش دارایی‌های شرکت، مطالبات سهام‌داران به آن‌ها برگردد.
خوزستانی دیگر
یک دانشجوی دکتری برنامه‌ریزی محیط‌زیست معتقد است در صورت ادامه پیگیری ساخت کارخانه سیمان خرم‌آباد در مکان فعلی از هم اکنون می‌توان چالش مهم محیط‌زیستی این کارخانه و بروز فجایع ناشی از اجرا و استحصال سالانه 7/1 میلیون تن مواد اولیه و رفت و آمد روزانه 800 کامیون برای حمل و نقل سیمان و مواد اولیه را متصور شد.
«مهرداد نهاوندچی» با اشاره به ادعای متولیان کارخانه و برخی مسئولان مبنی بر استفاده از تکنولوژی روز در صورت ساخت کارخانه می‌افزاید: اگر حتی فیلترهای قوی هم بر روی سیستم‌ها نصب شوند باز هم آلودگی‌های زیادی محیط پیرامون را فرا می‌گیرد و روستاها از آلودگی‌های ایجادشده در امان نیستند. کارخانه سیمان خرم‌آباد که در چند کیلومتری شهر قرار دارد عملا خرم‌آباد را به خوزستانی دیگر تبدیل می‌کند و در کمتر از چند ماه بعد از افتتاح آلاینده‌هایش بزرگترین فاجعه زیست محیطی و قتل عام آرام شهروندان را رقم می‌زند.
مکان‌یابی کارخانه سیمان
برای مکان‌یابی احداث کارخانه سیمان باید معیارهای متعددی مورد بررسی قرار بگیرند که از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به زمین، سوخت، حمل و نقل، دسترسی به آب و دسترسی به برق اشاره کرد.
نهاوندچی می‌گوید: در مکان‌یابی کارخانه سیمان خرم‌آباد شاید برخی معیارها دیده شده باشد، اما معیارهای محیط‌زیستی چون فاصله از مناطق شهری (حریم شهری) و روستایی، گسترش شهری و فاصله از معدن، همچنین باد غالب، توپوگرافی منطقه، اقلیم، ظرفیت قابل تحمل محیط‌زیست و مواردی از این دست، دیده نشده است. در مورد جانمایی کارخانه و تخلفاتی که در جابه‌جایی و حتی صدور مجوز اکتشافات صادر شده است نیز باید به 17سال قبل برگردیم. یعنی زمانی‌که اداره‌کل حفاظت محیط‌زیست استان لرستان تا تاریخ نوزدهم بهمن 1382 در 3مرحله با درخواست اراضی پیشنهاد شده از سوی شرکت سیمان خرم‌آباد و اداره‌کل صنایع و معادن استان در 3مکان یعنی چغلوندی، دشت ده پیر روستای ریگ سفید و اراضی موسوم به مدبه موافقت و مجوزهای لازم را برای هر 3مکان صادر کرد. اما در تاریخ هفتم بهمن 1383 سازمان همیاری شهرداری‌های لرستان از اداره‌کل محیط‌زیست استان تقاضای صدور مجوز برای اراضی روستایی ده باقر و دیناروند (مکان فعلی) را ارائه کرد که کارشناسان اداره کل حفاظت محیط‌زیست با مکان فعلی مخالفت کردند. پس از آن، جلسه‌ای در استانداری لرستان برگزار و تقاضا شد کمیته موضوع ماده 4 ضوابط و معیارهای استقرار صنایع تشکیل شود. پس از طرح موضوع در کمیته مذکور و موافقت با استقرار کارخانه در مکان فعلی، صورت‌جلسه تنظیمی توسط مدیرکل وقت حفاظت محیط‌زیست استان با توجیه رفع مشکل بیکاری در استان به سازمان حفاظت محیط‌زیست ارسال شد.
چند سوال
حال اگر می‌خواهیم بدانیم چه فاجعه‌ای در کمین محیط‌زیست مناطق مختلف لرستان است، باید بپرسیم چرا اراضی پیشنهادی اول برای احداث کارخانه نادیده گرفته شد و چطور شرکت توانست در محوطه شهری خرم‌آباد و با فاصله زیاد از معادن، بدون توجه به سلامت شهروندان، مجوز ساخت کارخانه‌ای آلاینده را بگیرد؟
نقش سازمان همیاری شهرداری‌های لرستان در جانمایی برای کارخانه سیمان چیست؟ چرا جانمایی صنایع هنوز پس از پیشرفت‌های علمی در این زمینه به صورت سنتی صورت می‌گیرد و با مشکلات فراوانی مواجه است؟ چه کسی چوب حراج بر زمین‌های ارزشمند لرستان زده و هر متر مربع آن را 100 تومان فروخته است؟ وقتی سازمان محیط‌زیست فعالیتی را آلاینده و به ضرر شهروندان و محیط‌زیست می‌داند، چطور و با چه اهرمی می‌توان احکام را تغییر داد؟ چرا سازمان محیط‌زیست، قدرت و ابزار کافی را برای اجرای قانون و متوقف کردن صنایع آلاینده نداشته است؟ با توجه به شرایط ویژه جنگل‌های لرستان و وجود تجربه‌های بسیار درباره کارخانه‌های آلاینده، چرا مسئولان بازهم دست روی دست گذاشته‌اند تا منابع طبیعی، انسانی و مالی نابود شود؟
کد خبر 631877

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/235149/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«یعقوب صباحی» بازیگر سینما و تلویزیون درگذشت

دستگیری متهم به قتل در نوشهر پس از حدود چهار سال

فروش بلیت اتوبوس‌های مسافری اربعین حسینی در مازندران

پاسخ شاعرانه اهالی یک روستا به زبان درازی های ترامپ

تشییع باشکوه پیکر شهید حملات ددمنشانه رژیم صهیونیستی به خاک مقدس ایران اسلامی در زاهدان

دانشگاه خوب می‌تواند ملت خود را به سعادتی واقعی برساند/ دانشگاه شاهد باید در مسیر توسعه علومی گام بردارد که برای جامعه منفعت داشته باشد

ادامه درمان اسطوره کشتی جهان در بابل

اسکیت سوار مازندرانی در ترکیب نهایی تیم ملی

بهره برداری از پایانه مسافربری شهرستان رامسر

ردیابی مگس مدیترانه‌ای در 10 هزار هکتار از باغات ساری

اداره مالیات، سنگر راهبردی در مسیر جذب سرمایه‌گذاران است

سرپرست مدیریت حسابرسی مالیاتی منطقه آزاد کیش منصوب شد.

دیدار چهره‌به‌چهره مدیرکل بنیاد شهید منطقه دو استان قم با خانواده شهدا و ایثارگران

استاندار یزد زنده نگه داشتن خاطره شهدای اقتدار را خواستار شد.

قهرمان جهان به دنبال بهترین نتیجه در رقابت‌های جهانی

پیش فروش بلیت اتوبوس‌های مسافری اربعین حسینی

دنیای پرداخت گزارش می دهد/ اپلیکیشن دی‌دار راهی نوین برای ارائه خدمات بیمه‌ای

جلسه وبیناری با کارشناسان فرهنگی و هنری و مدیران کانون های تربیتی شهرستان ها و مناطق استان برگزار شد

پلمب پارکینگ غیرمجاز در ساری با دستور دادستان مرکز مازندران

افزایش 41 درصدی مستمری مددجویان بهزیستی

تولد 8 نوزاد نجات‌یافته از سقط در بابل

برگزاری دومین نوبت آزمون سراسری 1404 همزمان با سراسر کشور در کیش

شور تابستانی کودکان و نوجوانان در فرهنگسراهای کیش

رئیس بنیاد شهید: خانواده‌های شهدای حمله اخیر رژیم صهیونیستی تحت پوشش بیمه دی قرار می‌گیرند

خرد و کلان گزارش می دهد/ رشد 72 درصدی حق بیمه تولیدی بیمه دی در بهار

تصمیم برای کاهش تراکم کلاس‌ها

لشگری: فعلا با استعفای شادی رضایی موافقت نشده است

ده بازیکن برتر جام جهانی باشگاه ها 2025

گلهای منتخب جام جهانی باشگاه ها 2025

صعود 4 تیم به پلی‌آف لیگ برتر پینگ‌پنگ

برنامه کامل 36 دیدار هفته سوم لیگ ملت‌های والیبال

خلاصه فینال ویمبلدون 2025

وداع جهان فیزیک با یک اسطوره

پیش‌بینی تولید 30 هزار تن گیلاس در آمل

«سوپرمن» صدرنشین گیشه جهانی سینما شد

بازگشت مهران مدیری به تلویزیون پس از یک اختلاف

قابی از پلنگ ایرانی در منطقه شکار ممنوع سوادکوه

نقشه راه سلامت دانش‌آموزان روی میز شورا؛ نماد باید پیوست همه برنامه‌ها باشد

تیم ملی تکواندو نوجوانان ایران برای قهرمانی آسیا آماده می‌شود

دختر اسکیت باز ایران: در جنگ هم تمرین کردم تا طلای جام جهانی را از دست ندهم

دبل قهرمان جهان؛ مسی هم این عنوان را ندارد!

15 هزار لهستانی در انتظار تیم ملی والیبال ایران

لیست پرستاره ژاپن برای هفته سوم لیگ ملت‌ها

صعود راحت والیبالیست‌های نوجوان ایران به مرحله دوم قهرمانی آسیا

سپاهان سرانجام از رضاوند رونمایی کرد

ترافیک مقطعی پرحجم در کندوان و هراز

تداوم گرمای هوا در مازندران؛ دما به 39 درجه می‌رسد

استاندار: مازندران در جنگ 12 روزه غافلگیر نشده است

خوراکی که سبب افزایش طول عمر می‌شود

انتصاب مدیرکل مصدومین شیمیایی بنیاد شهید و امور ایثارگران