پیام مازند

آخرين مطالب

تغییر نسبت پول به نقدنیگی عامل اصلی ناترازی بانک ها است؟ اقتصادي

تغییر نسبت پول به نقدنیگی عامل اصلی ناترازی بانک ها است؟
  بزرگنمايي:

پیام مازند - اگرچه رئیس کل بانک مرکزی دلیل اصلی افزایش بدهی بانک ها به بانک مرکزی را اجرای سیاست حساب واحد خزانه می داند اما به نظر می رسد دلیل اصلی افزایش ناترازی شبکه بانکی به واسطه ی تغییر نسبت پول به نقدینگی است که از اردیبهشت سال گذشته آغاز شده است. - اخبار اقتصادی -
  فرزین، رئیس کل بانک مرکزی در تازه ترین اظهارات خود با اشاره به حساب واحد خزانه به عنوان یک ابزار مالی که به کمک بودجه دولت آمده بود، گفت: در زمان حاضر حدود 280همت ناشی از تمرکز حساب‌های شرکت‌های دولتی در بانک مرکزی تجمیع شده که این امر موجب کاهش گردش پول در بانکها شده و ناترازی آنها را افزایش داده است، البته برای ناترازی‌ها در شبکه بانکی دلایل مختلفی وجود دارد که هر یک از این موارد را در قالب جلسات مدون به‌صورت جداگانه و مشخص پیگیری می‌کنیم.
 
حساب واحد خزانه جایگزین استفاده دولت از تنخواه
دولت سیزدهم در سال 1401 با استفاده از سازوکار حساب واحد خزانه و تجمیع تمام منابع دولتی در خزانه داری کل کشور برای نخستین بار از تنخواه بودجه استفاده نکرد. این درحالی است که در سال 1400 دولت حدود 53 هزار میلیارد تومان تحت عنوان تنخواه از بانک مرکزی استقراض کرده بود.
اگرچه بهره گیری از حساب واحد خزانه به عنوان ابزار نوین مالی قصد داشت تا استفاده ی دولت از تنخواه را (که از محل بدهی دولت به بانک مرکزی، مستقیما بر پایه پولی تاثیر گذار است و موجب خلق نقدینگی می شود)کنترل کند اما به نظر می رسد طبق نظر رئیس بانک مرکزی خودش به عاملی برای افزایش پایه پولی (از محل افزایش بدهی بانک ها به بانک مرکزی) تبدیل شده است و طبق ادعای فرزین دلیل اصلی ناترازی شدید بانک ها و افزایش بدهی آن ها به بانک مرکزی در چند ماه انتهایی سال گذشته، مربوط به اجرای سیاست حساب واحد خزانه است.
همچنین رئیس کل بانک مرکزی چندی پیش در خصوص افزایش ناترازی شبکه بانکی و ارتباط آن با اجرای سیاست حساب واحد خزانه گفته بود: طبق قانون دولت و شرکت‌های دولتی نمی‌توانند پولشان را در بانک‌های تجاری سپرده‌گذاری کنند و باید پولشان را در بانک مرکزی سپرده کنند. دولت به دلیل اینکه پول خود را از سیستم بانکی جمع کرده و به بانک‌ مرکزی انتقال داده، موجب ناترازی سیستم بانکی شده است. البته به نظر می رسد وزارت اقتصاد که متولی اجرای طرح حساب واحد خزانه به حساب می آید دلیل اصلی ناترازی و افزایش بدهی های بانک ها به بانک مرکزی را چندان مربوط به حساب واحد خزانه نمی داند چرا که وزیر اقتصاد چندی پیش در مصاحبه ای، عمده بدهی بانک‌های دولتی به شبکه بانکی را بابت خرید تضمینی گندم در سال گذشته عنوان کرده و اشاره ای به حساب واحد خزانه نکرده بود.
لازم به ذکر است، بر اساس جزئیات آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی، رقم بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی از 186 هزار میلیارد تومان در بهمن 1400 با رشد بیش‌از 85 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل، به بیش‌ از 344 هزار میلیارد تومان در بهمن 1401 رسید. بسیاری معتقدند زمانی که پایه پولی از مسیر رشد بدهی بانکی شکل می گیرد منجر به تورم‌زایی بالا می‌شود، زیرا بانک‌ها مجبور به استقراض از بانک مرکزی شده و در ادامه این استقراض با چاپ پول بدون پشتوانه پاسخ داده می‌شود.
افزایش نسبت پول به نقدینگی، عامل اصلی ناترازی بانک ها است؟
بنابراین این طور می توان گفت، اگرچه طبق ادعای رئیس کل بانک مرکزی سیاست حساب واحد خزانه یکی از عوامل اصلی ناترازی شبکه بانکی به حساب می آید اما بررسی نمودار زیر و واکاوی علل تغییر نسبت پول به نقدینگی، به وضوح نشان می دهد که یکی از عوامل جدی و بسیار مهم در ایجاد ناترازی بانک ها و افزایش بدهی آن ها به بانک مرکزی، سیل درخواست تسهیلاتی بود که به واسطه ی حذف ارز 4200 تومانی از اردیبهشت ماه سال گذشته به سوی بانک ها سرازیر شد.
همچنین لازم به یادآوری است، همزمان با اعمال سیاست حذف ارز ترجیحی، سیاست انضباط مالی بانک ها با کنترل سفت و سخت ترازنامه ی آن ها توسط بانک مرکزی (سیاست کنترل ترازنامه) دنبال می شد. در واقع همگام شدن اجرای این دو سیاست دلیلی شد تا از محل نیاز شدید واردکنندگان و زنجیره های مرتبط به کالاهای اساسی به تامین سرمایه در گردش، سیلی از درخواست های وام و تسهیلات به سوی بانک ها سرازیر شود. اما این پایان ماجرا نبود و سیستم بانکی جدای از سمت داراییها ترازنامه از محل بدهیها نیز تحت فشار مضاعف قرار گرفت. در واقع با توجه به افزایش نیاز به تامین سرمایه در گردش بنگاه ها و سیاست کنترل ترازنامه بانک ها، نرخ بهره در بازار آزاد با رشد چشم گیری مواجه شد. به بیانی دیگر، نیاز به سرمایه در گردشی که از طریق شبکه بانکی پاسخ داده نمی شد، به بازار آزاد پول رفت و همین موضوع موجب تشدید خروج پول از سپرده های بانکی شد.
بنابراین سیاست حذف ارز ترجیحی با ساز و کاری که در بالا به طور مختصر به آن اشاره شد، به عاملی برای تشدید فشارها بر سیستم بانکی از دو محل فشار به سمت داراییها و بدهی‌ها تبدیل شد به صورتی که از مهر ماه سال گذشته شاهد روند رو به رشد بدهی بانکها به بانک مرکزی هستیم که یکی از مهمترین عوامل تداوم رشد پایه پولی در سال 1401 قلمداد می‌شود.
 

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/710393/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رونمایی از پوستر های بزرگترین رویداد رسانه ای ملی و بین المللی در چالوس

امام (ره) در ساماندهی اردوگاه توحیدی و هدایت جهان اسلام از تاثیرگذارترین افراد تاریخ است

رئیس سازمان صمت مازندران: تولیدات مازندران صادرات محور باشد

طرح انتقال آب دریای خزر با همکاری استان‌های سمنان و مازندران بهره‌برداری شود

ترافیک سنگین در محور چالوس

30 هزار میلیارد تومان ارزش افتتاح‌های 9 ماه اخیر در پایتخت/ شهرداری تهران: پویش «امیدوافتخار» استمرار دارد

تقدیر فرمانده سپاه کربلا از بانوی نایب قهرمان کشتی آلیش آسیا

دستبند پلیس بر دستان عاملان ایجاد درگیری مسلحانه در جاده چالوس

دستبند پلیس بردستان عاملان درگیری مسلحانه در جاده چالوس

درباره شایعه سرخ‌پوش شدن یک استقلالی؛ فیفا پول استقلال را به پرسپولیس نمی بخشد

کرونا در سراشیبی سقوط

تولیدات مازندران صادرات محور باشد

ضرورت هم افزایی برای مواجهه هوشمندانه با تهدیدات فضای مجازی

چوگوی مازندران آوردگاه پیشکسوتان را درشهرستان کلاردشت برگزار می‌کند

بیش از 60 درصد مبادلات تجاری ایران و روسیه با پول‌های ملی دو کشور

برگزاری اولین آوردگاه پیشکسوتان چوگو درشهرستان کلاردشت

مراسم سالگرد ارتحال بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی در کیش

دیدار مسئولان سازمان اداری و استخدامی و بنیاد با جانبازان بیمارستان روانپزشکی نیایش

سرانه درمانی ایثارگران سه برابر شده است/ خانواده‌های معظم شهدا و ایثارگران پای کار انقلاب و کشورشان ایستاده‌اند

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان «خیراله نژاد»

گلوگاه مغفول راه‌آهن رشت آستارا و راهکار ارزان و سریع رفع آن

دیدار مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش با امام جمعه اهل تسنن کیش

ورود شهرداری تهران به اجاره‌داری از محل اراضی تحت تملکش/ تنها راه خروج از رکود ساخت‌وساز، مشارکت با انبوه‌سازان و سرمایه‌گذاران است

اعزام 6000 نفر به اردوهای راهیان نور در سال 1402

عصبانیت شدید‌ بازیکنان استقلال از مدیریت باشگاه؛ فقط برای خارجی ها پول دارید؟

کشف جسد یک تبعه هندی در ساحل بابلسر + تصویر

فرماندار: 250 تن از برنج کشاورزان ساروی توافقی خریداری شد

دمای هوای خوزستان افزایش می‌یابد

هزار و 100 زائر از غرب خراسان رضوی راهی زیارت مرقد امام راحل شدند

تابستان در بهار؛ مازندران برمدار 36 درجه

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد فارس با 38 ایثارگر استان

نشست بررسی کارشناسی قوانین ایثارگری در برنامه هفتم توسعه در کارگروه حقوقی تشکل‌های شاهد و ایثارگر

بیانیه مرکز مقاومت بسیج بنیاد به مناسبت سالروز ارتحال امام‌خمینی(ره) و قیام 15 خرداد

آمادگی شهرداری منطقه 10 در سی‌و چهارمین سالگرد ارتحال امام(ره)

خدمات رسانی رایگان شرکت واحد اتوبوسرانی تهران در مراسم سالگرد ارتحال حضرت امام خمینی(ره)

دوازدهمین آیین اعطای تندیس ملی فداکاری به دانشجویان ایران/ معرفی فرهنگ ایثار موجب همبستگی و افزایش سرمایه اجتماعی می‌شود

امام‌خمینی (ره) به خانواده‌های معظم شهدا و ایثارگران توجه جدی داشتند/ شهدای 15 خرداد پیشگامان نهضت امام‌خمینی (ره) هستند

کشف جسد در ساحل بابلسر

حکمی در مورد ایثارگران در لایحه برنامه ششم توسعه وجود نداشته است/تصویب احکام کارآمد در برنامه هفتم توسعه برای حل مشکلات ایثارگران ضرورت دارد

پردیس فرهنگی- هنری شهرداری منطقه 10 در حرم مطهر برپا شد

طرح های فرهنگی "مکتب امام" در پایتخت اکران شد

ارائه خدمات شهری منطقه 21 تهران در آیین سی و چهارمین سالگرد ارتحال امام خمینی(ره)

آماده سازی حرم مطهر امام خمینی(ره) توسط مدیریت شهری منطقه 21 پایتخت

آیین بدرقه مسافر بهشت در منطقه 12

آزادسازی 1200 متر مربع اراضی ملی در ساری

تخریب خط انتقال آب شرب روستای ورپام بر اثر سیلاب اخیر + فیلم و تصاویر

ترافیک در جاده چالوس سنگین است

کشف جسد با هویت نامعلوم در ساحل بابلسر

امام راحل 15 قرن جریان تاریخی حق را به هم وصل کرد

پیش‌بینی برداشت 240 تن عدس در مزارع بهشهر