پیام مازند

آخرين مطالب

صفرها از پول ملی حذف می‌شود؟/ پول جدید در راه است! اقتصادی

  بزرگنمايي:

پیام مازند - سالیان متمادی است که حرف‌وحدیث‌های متعددی پیرامون حذف صفر از پول ملی ایران شنیده می‌شود. حتی در گذشته زمزمه‌هایی از تغییر نام پولی ملی کشور نیز به گوش می‌رسید. اگرچه تاکنون موضوع حذف صفر یا تغییر نام پول ملی در حد شایعه باقی مانده اما در سال‌های اخیر قدم‌های ابتدایی برای این تغییرات برداشته شدند. کمرنگ شدن چهار صفر پایانی در برخی اسکناس‌های جدید یا حذف صفر از اعداد انگلیسی برخی از چک‌های مسافرتی، نمونه‌هایی از این قدم‌ها بودند.
حذف صفر از پول ملی در دولت‌های گذشته بارها مطرح شده و حتی دولت پیشین لایحه‌ای را برای تغییر واحد پول ملی هم ارائه کرد که به نتیجه نرسید. در دولت دوازدهم هم لایحه‌ای به مجلس ارسال شد که قرار بود واحد پول ملی تومان شود و هر تومان برابر با 10 هزار ریال جاری و معادل یکصد قِران باشد؛ هرچند مجلس وقت به این پیشنهاد رای داد اما به تصویب شورای نگهبان نرسید.
در اردیبهشت‌ماه سال جاری پژوهشکده بانک ملی گزارشی را در مورد حذف صفرها از پول ملی منتشر کرد. در این گزارش آمده است که حذف صفرهای پول ملی در کشورهایی که با تورم مزمن روبرو است به عنوان یک سیاست اصلاحی ناگزیر به شمار می‌رود.
این پژوهشکده با عنوان کردن این که اصلاح پول ملی ایران یک امر ناگزیر است به مزایا و معایب ناشی از اجرای این سیاست نیز پرداخته و به نکات مهمی اشاره کرده است. در این گزارش ادعا شده است که هنوز مردم ایران ابر تورم را تجربه نکرده است.
بررسی‌ها نشان می‌دهند که تغییر پول ملی یا حذف صفرهای آن، نتایج مثبت و منفی گوناگونی دارند که به شرایط اقتصادی، نحوه زمان‌بندی و مدیریت سیاست‌گذاران بستگی دارد. به همین دلیل این سیاست‌ها در برخی از کشورها موفقیت‌آمیز بوده و در برخی کشورها شکست خورده‌اند.
ابرتورم چیست؟ در علم اقتصاد، ابر تورم (Hyperinflation) یا تورم پُر سرعت، وضعیتی است که طی آن قیمت کالاها و خدمات در یک بازه زمانی مشخص، به طور غیر قابل کنترلی افزایش می‌یابد. این تورم بالا و پُرشتاب در اغلب موارد با نرخ تورم بیشتر از 50٪ در ماه تعریف می‌شود اما تعریف دقیقی برای آن وجود ندارد چرا که نرخ‌های بالاتر تورم نیز در جهان مشاهده شده است.
ابر تورم در ایران نرخ بالای تورم در چند سال گذشته منجر به گمانه‌زنی برخی افراد نسبت به بروز ابر تورم در ایران شده است. تورم بالا در ایران به دو دلیل عمده‌ی تحریم‌های اقتصادی و رشد نقدینگی (عرضه پول) در کشور شکل گرفته است. گرچه این دو عامل از مهمترین علل بروز ابر تورم به حساب می‌آیند اما هنوز شدت آنها آنقدر بالا نرفته که منجر به بروز ابر تورم شود. با این حال بسیاری از کارشناسان اقتصادی نگران بروز ابر تورم در آینده هستند.
هم اکنون تورم سالانه در ایران بیشتر از %45 است اما آیا این شرایط می‌تواند منجر به بروز ابر تورم شود؟
جواب این سوال به میزان توانایی دولت در انجام اصلاحات اقتصادی و سیاسی برمی‌گردد. در این زمینه می‌توان سه سناریوی احتمالی را بررسی کرد: در سناریوی اول، ایران قادر به انجام اصلاحات اقتصادی و اصلاح ساختار بودجه کشور خواهد بود و تورم رو به کاهش می‌رود.
در سناریوی دوم ممکن است تورم تقریبی 50 درصدی ادامه پیدا کند. البته احتمال پایداری این سناریو در بلندمدت کم بوده و پس از آن یکی از دو سناریوی اول یا سوم اتفاق خواهد افتاد.
در سناریوی سوم، احتمال شتاب نرخ تورم و وارد شدن به ابر تورم وجود دارد.
ارزش ریال در مقابل دلار به گزارش پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی؛ حذف صفرهای پول ملی در کشورهایی با تورم مزمن، به عنوان یک سیاست اصلاحی ناگزیر به شمار می‌رود. تورم طولانی مدت‌ ایران سبب شده که ارزش هر ریال ایران، تا فروردین‌ماه 1403 به 0.00000156 دلار کاهش یابد و پول ملی کشور جزو کم‌ارزش‌ترین پول‌های ملی دنیا باشد. حذف صفر از پول ملی به عنوان درمان تورم شناخته نمی‌شود؛ چراکه پیش از اجرای این سیاست باید مشکلات ساختاری اقتصادی برطرف شود و پس از اینکه ارزش پول ملی به ثبات نسبی رسید، صفرهای آن کسر شود.
مزایای پیش بینی شده بعد از حذف صفرها اگرچه اصلاح واحد پول ملی به طور مستقیم آثار قابل توجه اقتصادی ندارد، اما به واسطه اثرگذاری بر انتظارات می‌تواند به صورت ضمنی دربردارنده اثرات حقیقی باشد. برخی از مزایای برشمرده شده برای این سیاست در مطالعات عبارتند از:
- القای رویکرد تضمین اعتبار برای پول ملی، از مزیت‌های سیاست اصلاح واحد پولی است. زمانی که رویکرد مردم این باشد که سیاستگذار به دنبال تقویت پول ملی است، انتظارات تورمی می‌تواند تحت کنترل قرار گیرد.
- تثبیت حاکمیت در حوزه پولی یکی دیگر از نتایج مثبت این سیاست است. این سیاست می‌تواند جلوی جایگزینی پول ملی با ارزهای خارجی را بگیرد.
- یکی از کارکردهای پول از جنبه اجتماعی هویت‌بخشی ملی به شهروندان است. حذف صفر از پول ملی می‌تواند این جنبه را تقویت کند.
- هزینه‌های فیزیکی حمل و نقل اسکناس و مسکوک و ریسک سرقت با اجرای این سیاست کاهش می‌یابد و کارایی خدماتی مانند ثبت سوابق مالی و حسابداری بهبود پیدا می‌کند.
- کارآیی برخی خدمات ارائه شده در حوزه پرداخت مانند دستگاه‌های خودپرداز و یا استفاده از دستگاه‌های فروش خودکار بابی‌ارزش شدن واحد پول دچار اختلال می‌شود و اصلاح واحد پولی در این راستا می‌تواند مفید باشد.
- اصلاح نسبت اسکناس به مسکوک یکی دیگر از تبعات مثبت اجرای این سیاست است. در حال حاضر در ایران این نسبت باالاست و بالا بودن اسکناس معادل با افزایش هزینه‌های امحا و جایگزینی پول جدید خواهد بود.
بازگشت صفرها بعد از حذف پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی زمان بازگشت 6 صفر در صورت حذف بر اساس سناریوهای مختلف تورمی را این‌گونه برآورد کرده است:
تورم 10 درصد: 145 سال
تورم 20 درصد: 76 سال
تورم 30 درصد: 53 سال
تورم 40 درصد: 41 سال
تورم 50 درصد: 34 سال
تورم 60 درصد: 30 سال
خدابخش حکیمی-خبرنگار تحریریه جوان قدس

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/797633/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«یعقوب صباحی» بازیگر سینما و تلویزیون درگذشت

دستگیری متهم به قتل در نوشهر پس از حدود چهار سال

فروش بلیت اتوبوس‌های مسافری اربعین حسینی در مازندران

پاسخ شاعرانه اهالی یک روستا به زبان درازی های ترامپ

تشییع باشکوه پیکر شهید حملات ددمنشانه رژیم صهیونیستی به خاک مقدس ایران اسلامی در زاهدان

دانشگاه خوب می‌تواند ملت خود را به سعادتی واقعی برساند/ دانشگاه شاهد باید در مسیر توسعه علومی گام بردارد که برای جامعه منفعت داشته باشد

ادامه درمان اسطوره کشتی جهان در بابل

اسکیت سوار مازندرانی در ترکیب نهایی تیم ملی

بهره برداری از پایانه مسافربری شهرستان رامسر

ردیابی مگس مدیترانه‌ای در 10 هزار هکتار از باغات ساری

اداره مالیات، سنگر راهبردی در مسیر جذب سرمایه‌گذاران است

سرپرست مدیریت حسابرسی مالیاتی منطقه آزاد کیش منصوب شد.

دیدار چهره‌به‌چهره مدیرکل بنیاد شهید منطقه دو استان قم با خانواده شهدا و ایثارگران

استاندار یزد زنده نگه داشتن خاطره شهدای اقتدار را خواستار شد.

قهرمان جهان به دنبال بهترین نتیجه در رقابت‌های جهانی

پیش فروش بلیت اتوبوس‌های مسافری اربعین حسینی

دنیای پرداخت گزارش می دهد/ اپلیکیشن دی‌دار راهی نوین برای ارائه خدمات بیمه‌ای

جلسه وبیناری با کارشناسان فرهنگی و هنری و مدیران کانون های تربیتی شهرستان ها و مناطق استان برگزار شد

پلمب پارکینگ غیرمجاز در ساری با دستور دادستان مرکز مازندران

افزایش 41 درصدی مستمری مددجویان بهزیستی

تولد 8 نوزاد نجات‌یافته از سقط در بابل

برگزاری دومین نوبت آزمون سراسری 1404 همزمان با سراسر کشور در کیش

شور تابستانی کودکان و نوجوانان در فرهنگسراهای کیش

رئیس بنیاد شهید: خانواده‌های شهدای حمله اخیر رژیم صهیونیستی تحت پوشش بیمه دی قرار می‌گیرند

خرد و کلان گزارش می دهد/ رشد 72 درصدی حق بیمه تولیدی بیمه دی در بهار

تصمیم برای کاهش تراکم کلاس‌ها

لشگری: فعلا با استعفای شادی رضایی موافقت نشده است

ده بازیکن برتر جام جهانی باشگاه ها 2025

گلهای منتخب جام جهانی باشگاه ها 2025

صعود 4 تیم به پلی‌آف لیگ برتر پینگ‌پنگ

برنامه کامل 36 دیدار هفته سوم لیگ ملت‌های والیبال

خلاصه فینال ویمبلدون 2025

وداع جهان فیزیک با یک اسطوره

پیش‌بینی تولید 30 هزار تن گیلاس در آمل

«سوپرمن» صدرنشین گیشه جهانی سینما شد

بازگشت مهران مدیری به تلویزیون پس از یک اختلاف

قابی از پلنگ ایرانی در منطقه شکار ممنوع سوادکوه

نقشه راه سلامت دانش‌آموزان روی میز شورا؛ نماد باید پیوست همه برنامه‌ها باشد

تیم ملی تکواندو نوجوانان ایران برای قهرمانی آسیا آماده می‌شود

دختر اسکیت باز ایران: در جنگ هم تمرین کردم تا طلای جام جهانی را از دست ندهم

دبل قهرمان جهان؛ مسی هم این عنوان را ندارد!

15 هزار لهستانی در انتظار تیم ملی والیبال ایران

لیست پرستاره ژاپن برای هفته سوم لیگ ملت‌ها

صعود راحت والیبالیست‌های نوجوان ایران به مرحله دوم قهرمانی آسیا

سپاهان سرانجام از رضاوند رونمایی کرد

ترافیک مقطعی پرحجم در کندوان و هراز

تداوم گرمای هوا در مازندران؛ دما به 39 درجه می‌رسد

استاندار: مازندران در جنگ 12 روزه غافلگیر نشده است

خوراکی که سبب افزایش طول عمر می‌شود

انتصاب مدیرکل مصدومین شیمیایی بنیاد شهید و امور ایثارگران