پیام مازند

آخرين مطالب

صفرها از پول ملی حذف می‌شود؟/ پول جدید در راه است! اقتصادی

  بزرگنمايي:

پیام مازند - سالیان متمادی است که حرف‌وحدیث‌های متعددی پیرامون حذف صفر از پول ملی ایران شنیده می‌شود. حتی در گذشته زمزمه‌هایی از تغییر نام پولی ملی کشور نیز به گوش می‌رسید. اگرچه تاکنون موضوع حذف صفر یا تغییر نام پول ملی در حد شایعه باقی مانده اما در سال‌های اخیر قدم‌های ابتدایی برای این تغییرات برداشته شدند. کمرنگ شدن چهار صفر پایانی در برخی اسکناس‌های جدید یا حذف صفر از اعداد انگلیسی برخی از چک‌های مسافرتی، نمونه‌هایی از این قدم‌ها بودند.
حذف صفر از پول ملی در دولت‌های گذشته بارها مطرح شده و حتی دولت پیشین لایحه‌ای را برای تغییر واحد پول ملی هم ارائه کرد که به نتیجه نرسید. در دولت دوازدهم هم لایحه‌ای به مجلس ارسال شد که قرار بود واحد پول ملی تومان شود و هر تومان برابر با 10 هزار ریال جاری و معادل یکصد قِران باشد؛ هرچند مجلس وقت به این پیشنهاد رای داد اما به تصویب شورای نگهبان نرسید.
در اردیبهشت‌ماه سال جاری پژوهشکده بانک ملی گزارشی را در مورد حذف صفرها از پول ملی منتشر کرد. در این گزارش آمده است که حذف صفرهای پول ملی در کشورهایی که با تورم مزمن روبرو است به عنوان یک سیاست اصلاحی ناگزیر به شمار می‌رود.
این پژوهشکده با عنوان کردن این که اصلاح پول ملی ایران یک امر ناگزیر است به مزایا و معایب ناشی از اجرای این سیاست نیز پرداخته و به نکات مهمی اشاره کرده است. در این گزارش ادعا شده است که هنوز مردم ایران ابر تورم را تجربه نکرده است.
بررسی‌ها نشان می‌دهند که تغییر پول ملی یا حذف صفرهای آن، نتایج مثبت و منفی گوناگونی دارند که به شرایط اقتصادی، نحوه زمان‌بندی و مدیریت سیاست‌گذاران بستگی دارد. به همین دلیل این سیاست‌ها در برخی از کشورها موفقیت‌آمیز بوده و در برخی کشورها شکست خورده‌اند.
ابرتورم چیست؟ در علم اقتصاد، ابر تورم (Hyperinflation) یا تورم پُر سرعت، وضعیتی است که طی آن قیمت کالاها و خدمات در یک بازه زمانی مشخص، به طور غیر قابل کنترلی افزایش می‌یابد. این تورم بالا و پُرشتاب در اغلب موارد با نرخ تورم بیشتر از 50٪ در ماه تعریف می‌شود اما تعریف دقیقی برای آن وجود ندارد چرا که نرخ‌های بالاتر تورم نیز در جهان مشاهده شده است.
ابر تورم در ایران نرخ بالای تورم در چند سال گذشته منجر به گمانه‌زنی برخی افراد نسبت به بروز ابر تورم در ایران شده است. تورم بالا در ایران به دو دلیل عمده‌ی تحریم‌های اقتصادی و رشد نقدینگی (عرضه پول) در کشور شکل گرفته است. گرچه این دو عامل از مهمترین علل بروز ابر تورم به حساب می‌آیند اما هنوز شدت آنها آنقدر بالا نرفته که منجر به بروز ابر تورم شود. با این حال بسیاری از کارشناسان اقتصادی نگران بروز ابر تورم در آینده هستند.
هم اکنون تورم سالانه در ایران بیشتر از %45 است اما آیا این شرایط می‌تواند منجر به بروز ابر تورم شود؟
جواب این سوال به میزان توانایی دولت در انجام اصلاحات اقتصادی و سیاسی برمی‌گردد. در این زمینه می‌توان سه سناریوی احتمالی را بررسی کرد: در سناریوی اول، ایران قادر به انجام اصلاحات اقتصادی و اصلاح ساختار بودجه کشور خواهد بود و تورم رو به کاهش می‌رود.
در سناریوی دوم ممکن است تورم تقریبی 50 درصدی ادامه پیدا کند. البته احتمال پایداری این سناریو در بلندمدت کم بوده و پس از آن یکی از دو سناریوی اول یا سوم اتفاق خواهد افتاد.
در سناریوی سوم، احتمال شتاب نرخ تورم و وارد شدن به ابر تورم وجود دارد.
ارزش ریال در مقابل دلار به گزارش پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی؛ حذف صفرهای پول ملی در کشورهایی با تورم مزمن، به عنوان یک سیاست اصلاحی ناگزیر به شمار می‌رود. تورم طولانی مدت‌ ایران سبب شده که ارزش هر ریال ایران، تا فروردین‌ماه 1403 به 0.00000156 دلار کاهش یابد و پول ملی کشور جزو کم‌ارزش‌ترین پول‌های ملی دنیا باشد. حذف صفر از پول ملی به عنوان درمان تورم شناخته نمی‌شود؛ چراکه پیش از اجرای این سیاست باید مشکلات ساختاری اقتصادی برطرف شود و پس از اینکه ارزش پول ملی به ثبات نسبی رسید، صفرهای آن کسر شود.
مزایای پیش بینی شده بعد از حذف صفرها اگرچه اصلاح واحد پول ملی به طور مستقیم آثار قابل توجه اقتصادی ندارد، اما به واسطه اثرگذاری بر انتظارات می‌تواند به صورت ضمنی دربردارنده اثرات حقیقی باشد. برخی از مزایای برشمرده شده برای این سیاست در مطالعات عبارتند از:
- القای رویکرد تضمین اعتبار برای پول ملی، از مزیت‌های سیاست اصلاح واحد پولی است. زمانی که رویکرد مردم این باشد که سیاستگذار به دنبال تقویت پول ملی است، انتظارات تورمی می‌تواند تحت کنترل قرار گیرد.
- تثبیت حاکمیت در حوزه پولی یکی دیگر از نتایج مثبت این سیاست است. این سیاست می‌تواند جلوی جایگزینی پول ملی با ارزهای خارجی را بگیرد.
- یکی از کارکردهای پول از جنبه اجتماعی هویت‌بخشی ملی به شهروندان است. حذف صفر از پول ملی می‌تواند این جنبه را تقویت کند.
- هزینه‌های فیزیکی حمل و نقل اسکناس و مسکوک و ریسک سرقت با اجرای این سیاست کاهش می‌یابد و کارایی خدماتی مانند ثبت سوابق مالی و حسابداری بهبود پیدا می‌کند.
- کارآیی برخی خدمات ارائه شده در حوزه پرداخت مانند دستگاه‌های خودپرداز و یا استفاده از دستگاه‌های فروش خودکار بابی‌ارزش شدن واحد پول دچار اختلال می‌شود و اصلاح واحد پولی در این راستا می‌تواند مفید باشد.
- اصلاح نسبت اسکناس به مسکوک یکی دیگر از تبعات مثبت اجرای این سیاست است. در حال حاضر در ایران این نسبت باالاست و بالا بودن اسکناس معادل با افزایش هزینه‌های امحا و جایگزینی پول جدید خواهد بود.
بازگشت صفرها بعد از حذف پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی زمان بازگشت 6 صفر در صورت حذف بر اساس سناریوهای مختلف تورمی را این‌گونه برآورد کرده است:
تورم 10 درصد: 145 سال
تورم 20 درصد: 76 سال
تورم 30 درصد: 53 سال
تورم 40 درصد: 41 سال
تورم 50 درصد: 34 سال
تورم 60 درصد: 30 سال
خدابخش حکیمی-خبرنگار تحریریه جوان قدس

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/797633/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بزرگترین حسرت تاریخ بسکتبال آمریکا

هانیه رستمیان در رده چهارم تپانچه 25 متر جهان ایستاد

محل برگزاری و دهکده بازی‌های همبستگی کشورهای اسلامی در ریاض

دلیل غیبت عجیب ستاره ایران مشخص شد

فاصله 53 امتیازی امین اسماعیل‌نژاد تا صدر جدول

سرمربی تیم ملی جودو: پرواز هم نباشد زمینی می‌آیم

ستاره نوظهور بسکتبال چین در NBA

خسارت 3 میلیاردی به فدراسیون هندبال پس از حمله رژیم صهیونیستی

رئیس فدراسیون شمشیربازی: عدم حضور ما در مسابقات باعث افت رنکینگ شد

پیام رئیس سازمان بهزیستی در پی قهرمانی فوتسال ناشنوایان ایران در جام جهانی

نامه رسمی پرسپولیس برای جذب دو سرمربی خارجی

پاسخ منفی قایدی و محبی به استقلال

محرومیت ساپینتو بخشیده شد

کاسته‌شدن گرما تا آخر هفته در مازندران

تاثیر ماده موثر فلفل تند بر رده‌های سلولی سرطان روده

متهم اصلی سرطان ریه در ایران را بشناسید/ علائم هشداردهنده بیماری

چالش‌های نوشتن رمان تاریخی

مهران، کربلای کوچک ایران؛ قهرمانی که خدا آزادش کرد!

ارائه گزارشی از سیاست‌های پژوهشی دفتر مطالعات و پژوهش‌های بنیاد شهید و امور ایثارگران

اعلام زمان جدید برگزاری نوبت دوم آزمون سراسری

زهرا محمدیان رباطی جایگزین حسینعلی محمدی شد

گام بلند دولت چهاردهم در توانمندسازی زنان با انتصاب یک بانوی شایسته در آموزش و پرورش بهشهر

تأکید بر نقش محوری دانش‌آموزان و ضرورت نگاه فرابخشی به آموزش و پرورش

کاسته شدن گرما تا آخر هفته در مازندران

مبارزه با آفات ساقه خوار در 10 هزار هکتار شالیزار مازندران

اختصاص اعتبار برای اجرای طرح‌های آب منطقه‌ای مازندران

462 میلیارد تومان از مطالبات گندمکاران مازندران پرداخت شد

استاندار مازندران: جنگ 12 روزه پیوند اجتماعی کشور را عمیق‌تر کرد

وقوع سیلاب یخچالی دماوند در گزنک آمل

حیوانات خانگی می‌توانند منبع آلرژی‌های جدی باشند

آیین بزرگداشت شهدای اقتدار و امنیت در کیش برگزار شد

اقتصاد گویا گزارش می دهد/ بیمه باربری دی؛ همراه مطمئن کالاهای تجاری

حضور شمشیرباز ساروی در اردوی تیم ملی اسلحه سابر

اینزاگی: انگار اورست را بدون اکسیژن فتح کردیم!

قوانین نقل و انتقالاتی لیگ برتر فوتبال هنوز تغییر نکرده است

فرصت سرمربی تراکتور برای جاودانه شدن

برگزاری رقابت‌های پاراشطرنج با جایزه 20 میلیون ریالی

تداوم صدرنشینی کارلسن در رنکینگ شطرنج‌بازان جهان

پیروزی تیم والیبال نوجوانان در دیداری دوستانه برابر ازبکستان

توضیحات مدیر تیم‌های ملی بوکس درباره قطع همکاری با سرمربی کوبایی

بهترین نسخه ساپینتو در استقلال

سرمربی تیم ملی والیبال برزیل: هنوز با سطح اول دنیا فاصله داریم

توزیع بیش از 86 هزار لیتر سوخت کشاورزی بین کشاورزان رامسری در بهار

بررسی روند احداث جاده ساحلی عباس آباد

ضرورت مراقبت از کودکان در دنیایی که به سرعت دیجیتالی می‌شود

تداوم وزش بادهای جنوب شرقی در آب‌های شرقی هرمزگان

ویژگی مثبت «پیاتزا» در تیم ملی والیبال

پیش‌بینی اکلستون از آینده همیلتون و فرستاپن

حذف دسته 102 کیلوگرم به ضرر وزنه‌برداری ایران شد

برگزاری نشست تخصصی فدراسیون‌های وزنه‌برداری و تکواندو