بارندگیهای بهنگام پاییزی فرصتی برای کشت در 90 هزار هکتار از دیمزارهای مازندران
اجتماعي
بزرگنمايي:
پیام مازند - به گزارش خبرنگار ایرنا، طبق اعلام رسمی هواشناسی مازندران بیشترین بارندگی طی 48 ساعت گذشته در قائمشهر با 128 میلیمتر بوده و سپس ساری، کیاسر و منطقه بندر امیر آباد در شرق استان با 30 میلیمتر به ثبت رسیده است، که این میزان برای شخم و شیار و کشت محصولات پاییزی کلزا، گندم و جو بهترین شرایط است.
طبق آمار از ایستگاه های مختلف هواشناسی مازندران ،در 48 ساعت گذشته 124 میلیمتر بارندگی در سوادکوه شمالی، ایزدشهر 111، بابلسر 84، تنکابن و رامسر حدود 80 و در 2 ایستگاه شهرستان آمل از جمله دشت سر که بیشترین کشت دوم برنج در این مناطق وجود دارد، حدود 80 میلیمتر بارندگی به ثبت رسیده است.
نگرانی شالیکارانی که کشت دوباره برنج را در مناطق مرکزی مازندران انجام دادند از کاهش محسوس دمای هوا است، طبق گزارش رسمی هواشناسی کاهش دما هوا در مناطق بالا دست سبب شد تا شاهد بارش برف پاییزی باشیم.
مدیر زراعت جهاد کشاورزی مازندران شرایط برای کشت سه محصول استراتژیک کلزا، گندم و جو در مناطق شرقی استان را به سبب بارش مناسب باران طی 48 ساعت گذشته مطلوب توصیف کرد و از کشاورزان خواست با مساعد شدن شرایط هوا و رطوبت زمین، اقدام به کشت کنند.
خلیل حقیقی روز یکشنبه در گفت گو با خبرنگار ایرنا با بیان این که بارندگی بموقع مبنای کشت و کار محصولات پاییزه به خصوص در زمین های دیمزاری استان مازندران است، گفت: در حال حاضر علاوه بر تامین بذر کلزا و گندم، کود های شیمیایی مورد نیاز نیز بین بهره برداران توزیع شده است.
وی سهمیه امسال کشت دانه روغنی کلزا در مازندران را 21 هزار هکتار اعلام کرد و افزود: بذرهای گواهی شده به عنوان هسته اولیه تولید توزیع شده است و کشاورزان باید برای گرفتن بذر مورد نیاز به کارگزاری های تحت پوشش شرکت خدمات حمایتی کشاورزی و یا مراکز خدمات کشاورزی استان مراجعه کنند.
کشت کلزا در مازندران به طور معمول از نیمه دوم شهریور در مناطق میان بند و ارتفاعات آغاز می شود و در مهر ماه پیک کشت این محصول در جلگه و دشت است. البته کلزا کاری را می توان در زمین های شالیزاری تا پایان آبان ماه هم انجام داد.
وی با بیان این که طبق برنامه پیش بینی شده امسال علاوه بر سهمیه کشت کلزا حدود 60 هزار هکتار گندم و حدود 80 هزار هکتار نیز زیر کشت انواع علوفه از جمله جو، گیاهان علوفه ای، صیفی و سبزیجات می رود، تصریح کرد : توسعه و جهش تولید در دیمزارها برای ما مازندران یک تکلیف اجرایی از سوی وزارت جهاد کشاورزی شده است.
مدیر زراعت جهاد کشاورزی مازندران به وجود 90 هزار هکتار اراضی دیمزار در استان اشاره کرد و ادامه داد: برای توسعه در بخش کشاورزی باید به سمت کشت های پاییزه پیش برویم.
وی با توضیح این که جا به جایی کشت کلزا، گندم، سویا و علوفه دامی بویژه شبدر در اراضی شرق مازندران که عمده کشت پائیزه استان در این مناطق انجام می شود، یک امری طبیعی است، افزود: هر ساله حدود 180 هزار هکتار از زمین های خشکه زاری و شالیزارهای استان زیر کشت انواع محصولات پاییزه از جمله گندم، جو، گیاهان علوفه ای، صیفی و سبزیجات می رود که در این میان جا به جایی بین کشت دانه روغنی کلزا، گندم و شبدر در سطح 120 تا 130 هزار هکتار که محور توسعه کشت پاییزه استان محسوب می شوند، انجام می گیرد.
وی کشت پاییزه در محصولات صیفی و سبزیجات استان را شامل سبزی های برگی و ریشه ای، شلغم، هویج، کاهو، لوبیا سبز، کدو سبز، نخود فرنگی، سیب زمینی و سیر معرفی کرد.
نگرانی شالیکاران از کاهش دما و بارندگی ها سیل آسا
اگرچه بارندگی اخیر شرایط را برای کشت محصولات پاییزه فراهم کرده است، اما شالیزارهای کشت دوم برنج که در مرحله خوشه گیری قرار دارند، با خطر ورس و یا پوچ شدن دانه مواجه خواهند شد، وضعیتی که شالیکاران را نگران کرده است.
بر اساس آمار رسمی جهاد کشاورزی مازندران کشت دوم برنج حدود 100هزار هکتار از شالیزارهای استان امسال بر خلاف سال گذشته بدون تنش آبی، با گذر از هجوم آفت کرم ساقه خوار به مرحله خوشه دهی رسیده است.
مدیر زراعت جهاد کشاورزی مازندران توضیح داد :در صورتی که دمای هوا به کمتر از 15 درجه سانتی گراد بالای صفر برسد و گیاه برنج نیز در مرحله گلدهی و گرد افشانی باشد، خسارت جدی به آن وارد می شود.
وی با توضیح این که 74هزار هکتار از زمین های شالیکاری به کشت نشا مجدد و 34هزار هکتار نیز به روش رتون عملیاتی شده است، گفت: به نظر می رسد با توجه به شرایط کامل شدن خوشه گیری برنج در روش رتون، بارندگی ها و کاهش دما به محصول این اراضی خسارت وارد نکند.
کشت دوم برنج در مازندران به 2 روش دوباره نشاء و یا دونوج (پرورش ساقه شالی) یا در اصطلاح فارسی رتون طی یک دهه گذشته بین شالیکاران مازندران تقریبا نهادینه شده است و بر اساس وضعیت آب و هوایی به خصوص روان آب های رودخانه ها کشت آن در مناطق مختلف استان متفاوت است.
برنجکاری یکی از مهم ترین فعالیت کشاورزی در مازندران و منبع مهم درآمد شالیکاران استان است. مازندران با تولید بیش از یک میلیون تن برنج سفید، 42 درصد نیاز کشور را تامین می کند.
استانها مازندران 0 نفر
-
یکشنبه ۸ مهر ۱۴۰۳ - ۱۲:۵۱:۰۵ PM
-
۳۳ بازديد
-
-
پیام مازند
لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/826938/