پیام مازند

آخرين مطالب

خشم هیرکانی اقتصادی

خشم هیرکانی
  بزرگنمايي:

پیام مازند - آفتاب‌‌نیوز :
رانش جاده‌های جنگلی و کوهستانی در شهر‌های مختلف مازندران به یک چالشی فراگیری تبدیل شد که ضمن تخریب این میراث کهن چند میلیون ساله هزاران میلیارد ریال سرمایه ملی را برای مرمت و بازسازی چند باره این جاده‌ها به هدر می‌دهد.
رانش جاده‌های جنگلی در گلیران، شیخ موسی و سماکوش محله بابل بخشی از این مصیبت است که هر از چند گاهی خبر آن در شبکه‌های اجتماعی بازنشر می‌شود.
کارشناسان و صاحبنظران محیط زیست گسترش این جاده سازی‌ها در مناطق جنگلی و کوهستانی را که به بهانه توسعه معدن، انتقال خط لوله آب، برق و گاز عنوان می‌شود را بسیار زیان بار دانسته و این جاده سازی را شلیکی مرگ بار برای جنگل‌های هیرکانی می‌دانند.
پیش از این که بسیاری از کارشناسان نسبت به جاده سازی در گلیران بابل که به شاهرگ حیاتی شهرستان معروف است انتقاد‌های شدیدی داشتند و از قضا پیش بینی‌های آنها درست از آب درآمده و در حال حاضر مناطق بالا دست گلیران که جاده سازی‌های غیر ضرور انجام شد رانش‌های عمیقی اتفاق افتاد که با صد‌ها میلیارد ریال اعتبار جدید هم نمی‌توان این جاده را بازسازی کرد.
اواخر بهمن ماه سال گذشته رانش جاده سماکوش محله بندپی شرقی بابل راه دسترسی بیش از 70 روستای این شهرستان را قطع کرده بود و مدیران شهرستانی به سرعت با انتخاب پیمانکار فرایند بازسازی آن آغاز کرده بودند.
خشم هیرکانی
بارش‌های چند روز گذشته و جریان مداوم آب در آن مسیر سبب شد که در فرایند بازسازی و مرمت این جاده اخلال ایجاد شده و به ناچار تدابیر ویژه دیگری برای این طرح اندیشیده شود.
همه این هدر رفت‌های سرمایه ملی به خاطر آن است که هیرکانی و مناطق کوهستانی مازندران ظرفیت این حجم از جاده سازی را ندارد و با توجه به حجم انبوه بارش‌ها در مناطق جنگلی که از میانگین دیگر مناطق بیشتر است این رانش‌ها همیشگی خواهد بود.
قدمت جنگل‌های هیرکانی به طور دقیق مشخص نیست، اما بر اساس آخرین نظرات کارشناسان قدمت جنگل‌های هیرکانی بیش از 40 میلیون سال برآورد شده و بازمانده دوره سوم زمین شناسی هستند. از همین جهت به فسیل‌های زنده شهرت دارند و در حوزه باستان شناسی و گیاه شناسی یک موزه طبیعی به شمار می‌روند.
در دنیایی که تاکنون هزاران گونه گیاهی و جانوری منقرض شده‌اند، مجموعه‌ای کهن با قدمتی این چنینی نه تنها یادگاری با ارزش از دل تاریخ است، بلکه منبع عظیمی از گونه‌های منحصر‌به‌فرد زنده است که باید حفظ شود.
اما اهمیت جنگل‌های هیرکانی تنها از بعد قدمت آن نیست، چرا که این جنگل‌ها علاوه بر تامین اکسیژن، در ذخیره مقادیر بسیار زیاد آب، حفاظت از بافت خاک و جلوگیری از جاری شدن سیل نقش بسیار مهمی دارند.
همچنین از بعد توسعه گردشگری و ایجاد درآمد برای ساکنین نواحی شمالی کشور نیز جنگل‌های هیرکانی بسیار موثر بوده‌اند. به طوری که نوار شمالی کشور از محبوب‌ترین سایت‌های گردشگری ایران به شمار می‌رود و ورود گردشگر به این خطه موجب درآمد پایدار از راه گردشگری برای اهالی سرزمین‌های شمالی کشورمان شده است.
گاز و برق بهانه‌ای برای جاده سازی
کارشناسان محیط زیست انتقال گاز و برق به مناطق بالادست جنگلی را یکی از علت‌های اصلی جاده سازی پی در پی در هیرکانی برشمردند که این امر جز تخریب محیط زیست هیچ دستاورد دیگر برای جنگل‌های هیرکانی ندارد.
چهره‌های علمی و دانشگاهی استان چندی پیش در خصوص این رانش‌ها هشدار داده بودند که با توجه به زون گسلی که در مازندران داریم براساس تحقیقات انجام شده تا عمق 2 هزار متری نتیجه گرفتند باید طرح‌های زون گسلی اجرا شود و این امر نیازمند اتخاذ تمهیدات خاصی است و آزمایش‌های سازه‌ای در حوزه راه سازی باید صورت گیرد و افزون بر این اقدامات اجرای طرح‌های زهکشی در نقاط، ساخت دیواره‌های حفاظتی و گاویونی بسیار مهم است چرا که در پیشگیری از رانش و لغزش زمین تاثیر فراوانی دارد.
با توجه به تغیرات اقلیمی در 2 سال اخیر شاهد بارش‌های سیلابی شدید در این استان هستیم تا جایی که این سیلاب در غرب، مرکز و شرق مازندران به وقوع پیوست و مختص یک منطقه خاص نبود.
باپیش بینی‌های صورت گرفته این بارش‌های سیل آسا نه تنها کم نخواهد شد بلکه در سال‌های پیش رو با شدت بیشتری ادامه خواهد یافت.
صاحبنظران محیط زیست هم در هفته‌های اخیر نسبت به جاده سازی‌های بی رویه در مناطق کوستانی و جنگلی مازندران هشدار دادند، چون طول وسیعی از این جاده‌ها در کنار دره‌های بسیار عمیقی ساخته شد که رانشی بودن این زمین‌ها حتمی است.
آنها بر این باورند برای اینکه سیلاب بیش از این به جاده‌ها و بخش‌های مختلف زیرساختی استان ضربه نزند مانع از قطع درختان شویم، چون این درختان بزرگترین سد طبیعی برای سیلای‌های هستند که به مناطق پایین دست سرازیر می‌شود.
فعالان این حوزه تلاش‌های زیادی از خود نشان دادند تا این مهم را در جامعه نهادینه کنند قطع درختان هیرکانی زمینه‌ای برای مرگ مازندران است و اگر امروز این خطه از شمال شاهد سیلاب‌های هولناکی است زمینه آن را سر بریدن‌های پیاپی درختان هیرکانی فراهم کرد.
نوش دارو بعد از مرگ سهراب
این کارشناسان تاکید دارند زمانی مردم خطه شمال و مازندران قدر این درختنان را می‌دانند که آنها را از دست بدهند آن وقت به مصیبتی جبران ناپذیر دچار خواهند شد و در شرایط فعلی باید از همه ظرفیت‌ها استفاد شود تا این اتفاق ناگوار برای مازندران حادث نشود و این درختان به عنوان بزرگترین سد طبیعی در جهت جلوگیری از سیلاب‌ها و بارش‌های سیل آسا برای نسل‌های آینده باقی بمانند.
جنگل‌های هیرکانی در زبان رایج و عامیانه مردم ایران جنگل‌های شمال نامیده می‌شود و این جنگل‌ها متراکم‌ترین ناحیه جنگلی ایران را تشکیل می‌دهند. این جنگل‌ها که در جنوب دریای خزر قرار گرفته‌اند بین کشور‌های ایران و آذربایجان مشترک هستند. جنگل‌های هیرکانی از سال‌های بسیار دور به جا مانده‌اند و حتی برخی عمر آنها را با دایناسور‌ها (دوره سوم زمین شناسی) برابر می‌دانند.
البته این جنگل‌ها را به دلیل قرار گیری در مجاورت دریای خزر، به نام کاسپینی – هیرکانی (Caspian Hyrcanian mixed forests) نیز می‌شناسند.
ارتفاع رویش درختان هیرکانی از سطح دریا آغاز می‌شود و تا 2 هزار و 800 متری ادامه می‌یابد. این پوشش گیاهی زمانی 55 هزار کیلومتر مربع مساحت داشت که تاکنون 51 درصد آن منقرض شده و تنها از 10 درصد آن حفاظت صورت می‌گیرد.
همچنین در حال حاضر جنگل‌های هیرکانی از غنی‌ترین اکوسیستم‌های جهان محسوب می‌شوند به طوری که بیش از 296 گونه پرنده و در حدود 600 گونه پستاندار، 67 گونه ماهی، 29 گونه خزنده و 150 گونه درختی و بوته‌ای بومی (اندمیک) مانند درختان انجیلی و شمشاد در این جنگل‌ها زندگی می‌کنند.
از گونه‌های پرندگان ساکن در اکوسیستم جنگل‌های هیرکانی می‌توان به گنجشک سانان، سار، دارکوب، اردک نوک پهن، قرقاول خزری، کبک، بلدرچین، کبوتر جنگلی، شاهین، قوش، دال، قرقی، اردک خاکستری، عقاب و جغد اشاره کرد و از گونه‌های پستانداران ساکن در این زیست بوم می‌توان مرال، شوکا، گرگ، گراز، خرس قهوه‌ای، روباه سر دو سیاه، شغال، سمور، تشی، خارپشت، موش جنگلی، خرگوش، گربه وحشی، گورکن و اسبچه خزر را نام برد.
درختان این جنگل‌ها از نوع مختلط پهن برگ حاشیه جنوب دریای خزر است که با آب و هوای نیمه مدیترانه‌ای و مرطوب سازگارند. جنگل‌های هیرکانی بر اساس ارتفاعی که در آن هستند (سطح دریا، کوهپایه‌های کم ارتفاع، کوهپایه‌های بلند، نقاط خیلی مرتفع) غالباً پوشش گیاهی متفاوتی دارند. از معروف‌ترین درختان این جنگل‌ها می‌توان راش، بلوط، توسکا، نارون، زبان گنجشک و شمشاد را نام برد.
به طور کلی از نظر علمی در عرض‌های جغرافیایی بیش از 40 درجه جنگل، شرایط برای رشد درختان راش وجود ندارد، اما در جنگل‌های هیرکانی ایران که به طور متوسط در عرض 38 درجه قرار گرفته‌اند، توده‌های فشرده درخت راش به صورت انبوه رشد کرده‌اند که از این نظر منحصر بفرد هستند.
منبع: خبرگزاری ایرنا

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/885586/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

میودراگ بوژوویچ: به نظرم نیاز به آوردن تراپیست نیست

توضیحات شیرینی درخصوص حواشی پیش آمده پس از صحبت های گل‌محمدی

سعید شیرینی: علیرضا جهانبخش را با 700 میلیون از داماش خریدیم

سعید شیرینی: علی دایی 50 دقیقه در ورزشگاه درفشی‌فر صحبت کرد و گفت نباید شیرینی را از سرپرستی برکنار کنی!

بررسی صحنه‌های جنجالی داوری دیدار استقلال - هوادار

تساوی آبی‌ها مقابل هوادار قعرجدولی؛ بوژوویچ قصد بردن ندارد

مصاف حساس شهرداری گرگان و کاله مازندران در سومین دیدار نیمه‌نهایی لیگ

تصویر سه‌بعدی از هاله پنهان خورشید / نخستین نگاه مأموریت PUNCH ناسا به تاج خورشیدی

تصاویر/ مراسم بزرگداشت شهید «علمدار» در ساری

دانش آموزان مازندرانی عازم اردوی مسأله‌محور پانا شدند

اعلام آمار دلارهای بلوکه ایران در فرنگ؛ سهم نیروهای مسلح از نفت چقدر است؟

بازگشت شهرام جزایری به عرصه اقتصاد کشور + ویدیو

امام جمعه رامسر: جشن‌های غدیر پررنگ و باشکوه برگزار شود

جهش بورس در نخستین روز اردیبهشت/ ورود سنگین پول حقیقی

35 هزار دوز واکسن دامی در جویبار تزریق شد

نکاتی جالب در مورد سندروم روده تحریک پذیر

اشعار سعدی عاشقانه است یا عارفانه؟

همدلی و همیاری مدیران و مسئولان در خدمت به جامعه ایثارگر ضروری است

جلسه شورای معاونین بنیاد شهید و امور ایثارگران گلستان برگزار شد

نشست مدیرعامل سپاهان با کارترون 3 روز پس از برد بزرگ

چرا بخش تاجیکستان در پایتخت 7 پخش نشد؟ حذف یا داستانی دیگر؟

5 فیلم‌ که بر اساس زندگی پاپ فرانسیس ساخته شده است

آغاز طرح‌های گسترده آسفالت معابر شهری در خرم‌آباد

مبلغ بدهکاری فرهاد مجیدی و نکونام به استقلال فاش شد

لیگ یک: فجر آماده جشن قهرمانی

ضرب الاجل هفت روزه تعیین تکلیف وسایط نقلیه رسوبی ساری

پیش بینی وضعیت آب و هوا مازندران فردا سه شنبه 2 اردیبهشت ماه 1404 | هواشناسی مازندران 24 ساعت آینده + هواشناسی ساری

برگزاری یادواره شهدای مسجد جامع بهنمیر

میلیون‌ها دلار پول و چند دهه تجربه لکه دار شدند!

برگزاری یادواره شهدای محله بصیر در فریدونکنار

خرم‌آباد صاحب کمربندی جدید می‌شود؛ پشته حسین‌آباد در مسیر توسعه

پایان رقابتهای ووشو جوانان انتخابی تیم ملی/ نفرات برتر معرفی شدند

1.5 میلیون لیتر سوخت کشاورزی در ساری توزیع شد

شایعه عجیب و باورنکردنی درباره کشتن یک خرس در مازندران

محمودی: بیش از 7 هزار قطعه مورد نیاز نیروگاه نکا بومی سازی شد

لیگ دسته یک فوتبال کشور؛ شکست تلخ شهرداری نوشهر برابر فجر سپاسی

فجر شهید سپاسی شیراز یک قدم تا لیگ برتر

آیت الله محمدی لائینی: سرگذشت شهدا را برای نسل امروز و آینده روایت کنیم

انواع بیماری ها گوارشی را بشناسید

شیوه زندگی صحیح، بیماری های گوارشی

آن‌چه در بزرگداشت سعدی گذشت

وقتی طرفدارانش سهراب سپهری را نمی‌شناختند!

دیدار سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با تشکل‌های شاهد و ایثارگر

شهرداری نوشهر مغلوب صدرنشین لیگ دسته یک شد

واکنش فدراسیون به مصاحبه جنجالی عابدینی!

اگر رئال با ژابی آلونسو تماس بگیرد، مذاکره می‌کنیم!

واکنش سرمربی ازبکستان پس از قهرمانی تاریخی

رامین رضاییان هم مدعی آقای گلی شد!

فعال بودن 36 بانک نشای برنج در آمل

آغاز پویش "ولیمه مهربانی حجاج" در مازندران برای حمایت از نیازمندان