پیام مازند

آخرين مطالب

کشف فسیلی که از منظومه شمسی اولیه باقی مانده است علمي

کشف فسیلی که از منظومه شمسی اولیه باقی مانده است
  بزرگنمايي:

پیام مازند - گروهی از پژوهشگران، جرم جدیدی را کشف کرده‌اند که ممکن است اطلاعات بسیاری را از مراحل اولیه تشکیل منظومه شمسی در خود داشته باشد.
به گزارش ایسنا به نقل از وب‌سایت مرکز اخترفیزیک محاسباتی ژاپن، «تلسکوپ سوبارو»(Subaru Telescope) چهارمین عضو از «سدنوئیدها»(Sednoids) را آشکار کرده است که گروهی از اجرام کوچک با مدارهای عجیب در اطراف لبه بیرونی منظومه شمسی هستند.
پژوهشگران این جرم جدید را که با نام رسمی «2023 KQ14» شناخته می‌شود، «آمونیت»(Ammonite) نامیده‌اند. شبیه‌سازی‌های عددی با استفاده از منابع محاسباتی از جمله منابع «رصدخانه ملی ستاره‌شناسی ژاپن»(NAOJ) نشان می‌دهند که این جرم از زمان مراحل اولیه تشکیل منظومه شمسی، یک مدار پایدار را حفظ کرده است. انتظار می‌رود آمونیت به عنوان یک فسیل، خاطرات دوران کودکی منظومه شمسی را حفظ کرده باشد. این جرم ممکن است سرنخ‌هایی را از وجود سیاره فرضی نهم و ریشه‌های منظومه شمسی ارائه دهد.
آمونیت توسط پروژه «تشکیل منظومه شمسی بیرونی: یک میراث یخی»(FOSSIL) کشف شد که از دوربین «HSC» تلسکوپ سوبارو استفاده می‌کند. پروژه FOSSIL در سال 2020 توسط یک گروه بین‌المللی به سرپرستی پژوهشگرانی از ژاپن و تایوان برای کاوش در سیاره‌های یخی منظومه شمسی بیرونی آغاز شد. پروژه FOSSIL با مشاهده اجرام کوچکی که ردپایی را از خرده‌سیاره‌های تشکیل‌شده هنگام تولد منظومه شمسی در خود جا داده‌اند، قصد دارد تاریخ منظومه شمسی را از گذشته تا به امروز کشف کند. نام FOSSIL نشان‌دهنده هدف این پروژه برای کشف فسیل‌های منظومه شمسی است.
دکتر «فومی یوشیدا»(Fumi Yoshida) از «دانشگاه بهداشت حرفه‌ای و محیطی ژاپن» و «موسسه فناوری چیبا»(Chiba Institute of Technology) که سرپرستی پروژه FOSSIL را بر عهده دارد، گفت: در سال‌های اخیر، فضاپیماهایی برای مشاهده دقیق و جمع‌آوری نمونه به اجرام کوچک گوناگونی در منظومه شمسی فرستاده شده‌اند اما این فضاپیماها تنها مناطق محدودی از منظومه شمسی را کاوش کرده‌اند. بیشتر مناطق منظومه شمسی وسیع هنوز ناشناخته مانده‌اند. مشاهدات میدان وسیع با تلسکوپ سوبارو به طور پیوسته در حال گسترش مرزهاست.
آمونیت در مشاهدات به‌دست‌آمده در مارس، مه و اوت 2023 با استفاده از تلسکوپ سوبارو و دوربین HSC آن کشف شد. مشاهدات بعدی در ژوئیه 2024 که با «تلسکوپ کانادا-فرانسه-هاوایی»(CFHT) به دست آمدند، مدار دقیق آن را آشکار کردند. با بررسی تصاویر گذشته موجود در بایگانی داده‌ها، آمونیت در داده‌های دوربین «DECam» از سال‌های 2021 و 2014 که با دوربین انرژی تاریک روی تلسکوپ چهار متری «بلانکو»(Blanco) به دست آمده بودند و همچنین در عکس‌های گرفته‌شده توسط «رصدخانه ملی کیت پیک»(Kitt Peak National Observatory) در سال 2005 نیز شناسایی شد. این یافته‌ها امکان گردآوری 19 سال داده‌های رصدی را فراهم کرده و دقت مدار آمونیت را به طور قابل توجهی بهبود بخشیده‌اند.
گروه پروژه FOSSIL، شبیه‌سازی‌های عددی از تکامل مداری آمونیت را نیز با استفاده از منابع محاسباتی گوناگون انجام دادند. نتایج نشان داد که آمونیت حداقل 4.5 میلیارد سال، یک مدار پایدار را حفظ کرده است. اگرچه مدار کنونی آن با سایر سدنوئیدها تفاوت دارد اما شبیه‌سازی‌ها نشان می‌دهند که حدود 4.2 میلیارد سال پیش، مدارهای آنها به طور چشمگیری مشابه بوده است.
این واقعیت که آمونیت در حال حاضر مداری متفاوت از سایر سدنوئیدها را دنبال می‌کند، نشان می‌دهد که منظومه شمسی بیرونی متنوع‌تر و پیچیده‌تر از آن چیزی است که پیشتر تصور می‌شد. همچنین، محدودیت‌های جدیدی را بر سیاره فرضی نهم تحمیل می‌کند. شبیه‌سازی‌های عددی انجام‌شده در این پروژه نشان می‌دهند که اگر سیاره نهم وجود داشته باشد، مدار آن باید حتی دورتر از آنچه قبلاً پیش‌بینی شده بود، قرار داشته باشد. علاوه بر این، وجود سیاره نهم باید توضیح دهد که چرا مدار آمونیت با سایر سدنوئیدها در یک خوشه قرار نمی‌گیرد.
دکتر «یوکون هوآنگ»(Yukun Huang) پژوهشگر «مرکز اخترفیزیک محاسباتی»(CfCA) در رصدخانه ملی ستاره‌شناسی ژاپن که شبیه‌سازی‌هایی را از مدار آمونیت انجام داده است، گفت: این واقعیت که مدار کنونی آمونیت با مدار سه سدنوئید دیگر همسو نیست، احتمال فرضیه سیاره نهم را کاهش می‌دهد. این امکان وجود دارد که زمانی سیاره‌ای در منظومه شمسی وجود داشته اما بعداً به بیرون پرتاب شده و به ایجاد مدارهای غیر معمول منجر شده است که امروزه می‌بینیم.
دکتر یوشیدا درباره اهمیت این کشف گفت: آمونیت در یک منطقه‌ دوردست یافت شد که گرانش نپتون تأثیر کمی بر آن دارد. وجود اجرامی با مدارهای کشیده و فواصل حضیض خورشیدی زیاد در این منطقه نشان می‌دهد که در دوران باستان و زمانی که آمونیت شکل گرفت، اتفاق خارق‌العاده‌ای رخ داده است. درک تکامل مداری و خواص فیزیکی این اجرام منحصربه‌فرد و دوردست برای درک تاریخ منظومه شمسی بسیار مهم است. در حال حاضر، تلسکوپ سوبارو از معدود تلسکوپ‌های روی زمین است که می‌تواند چنین اکتشافاتی را انجام دهد. اگر پروژه FOSSIL بتواند اکتشافات بسیار بیشتری از این دست انجام دهد و به ترسیم یک تصویر کامل از تاریخ منظومه شمسی کمک کند، خوشحال خواهم شد.
این پژوهش در مجله «Nature Astronomy» به چاپ رسید.

لینک کوتاه:
https://www.payamemazand.ir/Fa/News/908370/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جذب خیرین آموزشی؛ راهکاری کلیدی برای ارتقاء عدالت و کیفیت آموزش

از تجلیل شهدا تا بررسی چالش‌های آموزش و پرورش

مشارکت بیش از 5 هزار و 500 حمایتگر در طرح حامی

26 تیر، سالروز تشکیل شورای نگهبان

جدال کشتی گیران مازندرانی در مجارستان

دعوت دو بازیکن مازندرانی به اردوی تیم ملی فوتسال بانوان

شنا و فعالیت‌های دریایی در دریای خزر تا شنبه ممنوع

پذیرش نخستین گروه دانشجویان دکتری تخصصی حقوق در دانشگاه شمال

بیش از 220 درخواست در میز خدمت بنیاد شهید و امور ایثارگران اردبیل بررسی شد

جلسه شورای اداری بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با حضور مسئولان ستاد مرکز برگزار شد

دیدار رئیس نهاد رهبری در دانشگاه‌ها و مسئولان بنیاد شهید با خانواده «شهیدان ساداتی و هاشمی تبار»

سخنگوی دولت: براساس منافع ملی درباره مذاکرات تصمیم می گیریم

اسپین‌آف سریال Extraction ساخته می‌شود

مازندران، میزبان همایش بین المللی اربعین

بازدید مدیر کل بنیاد مازندران از گلزار شهدای روستای پنجک مرزن آباد چالوس

کشف فسیلی که از منظومه شمسی اولیه باقی مانده است

عملیاتی شدن جاده چهاربانده کلاردشت به مرزن آباد تا یک ماه آینده

رقابت بیش از 29 هزار داوطلب کنکور در مازندران

تداوم وزش بادهای جنوب شرقی و ناپایداری‌های محلی در هرمزگان

تابش آفتاب تابستانی در مازندران

سه مازندرانی در اردوی تیم ملی کشتی فرنگی نوجوانان

آغاز نوبت دوم آزمون سراسری در مازندران

دومین روز اجرای محدودیت‌های ترافیکی در مازندران

فروش بنزین مخلوط شده با آب به مسعود پزشکیان در قزوین | رئیس جمهور با تاکسی به تبریز رفت

تولید 95 تن عسل بهاره در نکا

واکنش پزشکیان به طرح «اینترنت طبقاتی»

نماینده مجلس: رژیم باکو ارتباط نزدیکی نظامی با اسرائیل داشته است/ رئیس جمهور آذربایجان اصرار می‌کند شهید رئیسی برای افتتاح یک سد حضور پیدا کند

ضرورت حفظ امنیت روانی مردم در جنگ شناختی

برترین‌های قرآنی مازندران معرفی شدند

ساخت بزرگ‌ترین پل قوسی شمال کشور در آستانه تکمیل

بازگشت دوباره کاظم صدیقی به نماز جمعه تهران

ادعای سخنگوی دولت: «اینترنت طبقاتی» هرگز در دستور کار دولت نیست

دستگیری محکوم متواری با 200 میلیارد ریال کلاهبرداری در بابل

پیوند آموزش، تربیت و جهاد در استان مازندران

عفاف؛ نیروی پاکی و تعالی در مکتب تربیتی اسلام

کشف سیاره‌ای 35 برابر زمین

کشف قرص و دارو‌های مخدر روانگردان در تنکابن

خانم بازیگر به پوستر جدید فیلم سینمایی برگشت

فصل چهارم عجیب‌وغریب ترین سریال تاریخ فعلا تولید نمی‌شود

10 فیلم جنگی دیدنی و جذاب در مورد جنگ عراق؛ از The Messenger تا Megan Leavey

نگاهی به «کارناوال»/ ما در این دنیا همه بازیگریم!

سریال «هری پاتر» وارد مرحله تولید شد/ بازگشت جادویی به هاگوارتز + عکس

مرکز ملی فضای مجازی طرح «اینترنت طبقاتی» را کلید زد

سردار غلامحسین غیب‌پرور به فیض شهادت نائل آمد

انتقاد زیدآبادی از اظهارات شمس‌الواعظین در خصوص جنگ 12 روزه / سخنان شمس قابل راستی آزمایی نیست

تصویب طرح اینترنت طبقاتی؛ دولت چهاردهم زیر قولش زد!

احتمال سیلاب نقطه‌ای و صاعقه در ارتفاعات مازندران

شرکت خصوصی بانی ساخت مدرسه 3 کلاسه روستایی در آمل

10 درصد واحدهای مسکونی تحویلی هفته بهزیستی سهم مازندران بود

صدای وحدت جوانان مازندرانی مقابل اسرائیل در تریبون مردمی