شنبه ۱۸ مرداد ۱۴۰۴
اقتصادی

فیبرمکسینگ؛ ترند سلامتی جدید شبکه‌های اجتماعی یا راهی به‌سوی نفخ و دل‌درد؟

فیبرمکسینگ؛ ترند سلامتی جدید شبکه‌های اجتماعی یا راهی به‌سوی نفخ و دل‌درد؟
پیام مازند - زومیت / با افزایش توجه به سلامت، ایده مصرف بیش از حد فیبر یا «فیبرمکسینگ» در شبکه‌های اجتماعی رواج یافته است، اما آیا این رویکرد واقعا مفید است؟ اگر به شبکه‌های ...
  بزرگنمايي:

پیام مازند - زومیت / با افزایش توجه به سلامت، ایده مصرف بیش از حد فیبر یا «فیبرمکسینگ» در شبکه‌های اجتماعی رواج یافته است، اما آیا این رویکرد واقعا مفید است؟
اگر به شبکه‌های اجتماعی اعتماد کنیم، به‌نظر می‌رسد همه چیز در مورد سلامتی و سبک زندگی باید در حداکثر خود باشد: خواب‌ حداکثری، مصرف آب حداکثری و آفتاب‌گیری حداکثری و حالا مردم مصرف فیبر خود را نیز به بیشترین حد ممکن می‌رسانند. اما آیا واقعاً این کار ضروری است؟
بازار
فیبر چیست؟
فیبر نوعی کربوهیدرات است که به‌راحتی توسط بدن هضم و جذب نمی‌شود و به دو شکل محلول و نامحلول وجود دارد. فیبر محلول در موادی مانند جو دوسر، لوبیا و بلوبری یافت می‌شود و در آب حل می‌شود و در معده ماده‌ای ژله‌ای و چسبناک ایجاد می‌کند. فیبر محلول وقتی از روده بزرگ عبور می‌کند، می‌تواند توسط باکتری‌ها تخمیر شود. نوع دیگر فیبر، فیبر نامحلول است که در آب حل نمی‌شود. این نوع معمولاً در غلات کامل، حبوبات، میوه‌هایی با پوست خوراکی، دانه‌ها و سبزیجات برگ‌دار یافت می‌شود.
شواهد زیادی نشان می‌دهد که فیبر برای سلامتی ما مفید است. فیبر محلول به کنترل قند خون و کلسترول کمک می‌کند و فیبر نامحلول به منظم نگه‌داشتن حرکات روده با سرعت‌بخشیدن به عبور غذا از دستگاه گوارش کمک می‌کند. هر دو نوع همچنین احساس سیری طولانی‌تری ایجاد می‌کنند. فیبر همچنین با کاهش خطر ابتلا به بیماری‌ها و مشکلات سلامتی مختلف ازجمله دیابت نوع 2، بیماری قلبی، یبوست و برخی سرطان‌ها مرتبط است.
فیبرمکسینگ چیست؟ آیا واقعاً به آن نیاز داریم؟
همان‌طور که اشاره شد، شواهد نشان می‌دهند فیبر برای سلامتی ما خوب است. از طرفی، می‌دانیم بسیاری از مردم فیبر کافی دریافت نمی‌کنند. طبق دستورالعمل‌های رژیم غذایی آمریکا برای سال‌های 2020-2025، بیش از 90 درصد زنان و 97 درصد مردان میزان توصیه‌شده فیبر را دریافت نمی‌کنند. به دلیل پیامدهای احتمالی سلامت ناشی از این مصرف پایین، فیبر به عنوان مؤلفه غذایی مهم برای سلامت عمومی شناخته شده است.
برای برخی، راه‌حل این مشکل ممکن است فیبرمکسینگ باشد، امااین رویکرد دقیقاً چیست؟ استفاده عامیانه از فیبرمکسینگ در شبکه‌های اجتماعی به معنای مصرف مقدار زیادی فیبر، تا حد نیاز یا حتی فراتر رفتن از میزان توصیه‌شده روزانه است.
استف گراسو، متخصص تغذیه می‌گوید: «پروتئین همیشه مورد توجه بوده است، اما با افزایش نرخ سرطان روده، مردم بیشتر به مصرف پایین فیبر خود آگاه شده‌اند و سعی می‌کنند آن را به حداکثر برسانند.» فواید بالقوه سلامتی واضح است، اما مصرف بیش از حد میزان توصیه‌شده روزانه که 14 گرم فیبر به ازای هر 1000 کالری مصرفی است، همیشه ایده خوبی نیست.
اول از همه، نیازهای تغذیه‌ای افراد متفاوت است و آنچه برای یک نفر مناسب است، لزوماً برای همه مناسب نیست. در شرایط پزشکی خاصی، افراد ممکن است نیاز داشته باشند رژیم کم‌فیبری داشته باشند. برای مثال، افرادی است که تازه جراحی معده یا روده انجام داده‌اند، کسانی که به بیماری کرون یا کولیت زخمی مبتلا هستند و دچار تشدید بیماری شده‌اند، یا کسانی که برای کولونوسکوپی آماده می‌شوند، نباید فیبر زیادی مصرف کنند.
فیبرمکسینگ ممکن است عوارض ناراحت‌کننده‌ای هم داشته باشد. به جای اینکه به صورت ناگهانی و شدید فیبر را افزایش دهید، بهتر است این کار را به تدریج انجام دهید. در غیر این صورت، احتمال دارد به مشکلاتی مانند نفخ شکم مبتلا شوید.
برای جلوگیری از نفخ شکم و همچنین اسهال یا یبوست احتمالی، توصیه می‌شود هر وعده غذایی کمی فیبر اضافه کنید و این مقدار را درطول چند هفته افزایش دهید. همچنین اطمینان حاصل کنید که آب کافی می‌نوشید؛ زیرا این موضوع می‌تواند احتمال بروز مشکلات معده ناشی از فیبر را کاهش دهد.
مهم است که فیبر بخشی از رژیم غذایی متعادل باشد. فیبر می‌تواند احساس سیری ایجاد کند، بنابراین فیبرمکسینگ ممکن است باعث شود که کمتر از گروه‌های غذایی مهم دیگر مصرف کنید.
جمع‌بندی
هر فرد واکنش متفاوتی به فیبر دارد و آنچه ممکن است باعث اسهال شما شود، می‌تواند باعث یبوست فرد دیگری شود. بنابراین، در زمینه افزایش بیش از حد مصرف فیبر (فیبرمکسینگ)، پیروی دقیق از رژیم غذایی اینفلوئنسرهای محبوب حوزه سلامت به‌طور کامل توصیه نمی‌شود؛ شاید آن‌ها بیشتر از آنچه فکر می‌کنید، وقت خود را در دستشویی می‌گذرانند.


نظرات شما